Γενικά Παράξενο κελάηδημα καναρινιού

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AthinaJR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

AthinaJR

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2021
Μηνύματα
258
Πόλη
Περιστέρι
Καλημέρα σας,
Καθώς πρόσφατα έμαθα ότι το 1μιση έτους Αστεράκι μου είναι αρσενικό, αποφάσισα να ανεβάσω ενα βίντεο με το χαρακτηριστικό ήχο που κάνει αντί να κελαηδεί γιατί μου φαίνεται πολύ περίεργος. Το κάνει απο τότε που άρχισε να σαλιαριζει και πλέον κάνει συνεχώς αυτό και πολύ σπάνια λίγο σαλιαρισμα. Μου θυμίζει τρίξιμο σκουριασμένου μεντεσέ και το κάνει επαναλαμβανομενα για αρκετή ώρα ειδικά όταν κελαηδούν τα άλλα 2 αρσενικά που έχω σαν να τους κάνει σεγοντο. Έχετε ξανακουσει παρόμοιο ήχο απο τα δικά σας; Γιατί άραγε κάνει έτσι;
Τρώει και ζει όπως και τα υπόλοιπα της 7μελους αγέλης μου. Το έχω σε ζευγαρώστρα και πριν λίγες μέρες του έβαλα τον ασπρόμαυρο Ζορό και τα έχω με χώρισμα (ενίοτε χωρίς να βλέπονται).
 

Συνημμένα

@ianos σε κανένα θα έλεγα εγώ. Το άκουσα 5 φορές και όλα φυσιολογικά.
Ναι, Κώστα, το ίδιο κι εγώ. Αλλά κάποιος από τους ήχους προβλημάτισε την Αθηνά, και για αυτό ρώτησα, μήπως μας διαφεύγει...
 
Ο μόνος ήχος που κάνει ο Αστέρης είναι ένας οξύς και σύντομος ήχος σαν λόξυγκας (ιχου) δεν ξέρω αν μπορείτε να τον ξεχωρίσετε ανάμεσα στα κελαηδηματα των υπολοίπων.
Αυτό τον ήχο μόλις τώρα τον άκουσα πρώτη φορά να τον κάνει και ο Χάρης. Όμως ο Χάρης μετά συνεχίζει και κελαηδεί κανονικά. Ενώ του Αστέρη του κόβεται εκεί. Μόνο το ιχου ξέρει να κάνει.
Απο το πετ σοπ μου είπαν να του δίνω βιταμίνες για κελάηδημα αλλά παρόλο που του δίνω αυτός συνεχίζει μόνο το ιχου. Το κάνει όμως πιο συχνά απο πριν
[automerge]1697878528[/automerge]
Μπορώ να ανεβάσω αρχείο ήχου;
Έχω ενα που ακούγεται μόνο ο ήχος του Αστέρη
 
Αν το ηχητικό αρχείο περιλαμβάνει μόνο τον ήχο αυτού του καναρινιού, τότε πιθανότατα είναι αρσενικό είτε μετά από πτερόρροια είτε σε πτερόρροια είτε μικρό σε ηλικία.
Πάντως από τον ήχο δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δλδ μου ακούγεται φυσιολογικός
 
@ianos Είναι 1μιση έτους και δεν έκανε αυγά όπως η αδερφή του.
Όταν ήρθε κι ο Χάρης που κελαηδούσε αρκετά, τα πήγα σε πετ σοπ να μάθω το φύλο τους. Μου είπαν ότι και τα δύο είναι αρσενικά.
[automerge]1697887230[/automerge]
@ianos το παράξενο δεν είναι ο ήχος καθεαυτός αλλά το γεγονός ότι μόνο αυτό τον ήχο ξέρει να βγάζει και κανα απλό τσίου. Σε αντίθεση με τον πατέρα του, τον αδερφό του και το Χάρη που έχουν μεγάλη γκάμα ήχων.
Αυτό με ανησυχεί, σε συνδυασμό και με το ότι είναι εξαιρετικά πιο ήρεμος απο τα άλλα. Σήμερα πάντως έκανε μισή ώρα βουτιές στη μπανιέρα του. Είχε πολύ κέφι και όλο κελαηδούσε αυτό το μόνο ήχο που ξέρει.
Τους έβαλα και μπρόκολο και αυγοτροφη σήμερα.
Ολοκλήρωσαν την πτερορροια τους πρόσφατα.
[automerge]1697887403[/automerge]
@φιλομαθης Μόνο αυτό το ΤσιιίΤσου κάνει συνεχώς
 
Τελευταία επεξεργασία:
Για αυτό στην αρχή νόμιζα ότι ήταν θηλυκό. Αν όντως είναι αρσενικό, δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν μπορεί να τραγουδήσει όπως τα υπόλοιπα αρσενικά μου.
Επίσης παρατηρώ ότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας κάθεται στο ένα πόδι. Επειδή του έχει βγει το ένα νύχι, θεώρησα ότι τον πονάει το δάχτυλο. το πατάει όμως κανονικά. Παρόλο που και οι κουτσουλιές του είναι φυσιολογικές, αν συνεχίσει να μαζεύει το πόδι και αφού ξαναφυτρώσει το νύχι, θα κάνουμε μια επίσκεψη στο γιατρό.
 
Βασικά το κελαηδημα του αρσενικού διαφέρει πολύ από του θηλυκού...αυτό μοιάζει για θηλυκο
 
Το έχω σε ζευγαρώστρα και πριν λίγες μέρες του έβαλα τον ασπρόμαυρο Ζορό και τα έχω με χώρισμα (ενίοτε χωρίς να βλέπονται).
Καλημερα @AthinaJR
Περα απο το αν ειναι αρσενικο η θυληκο να κανω μια ερωτηση για το παραπανω που εγραψες?
η ζευγαρωστρα που φαινεται στο βιντεο ειναι 40αρα? (αν καταλαβαινω οπτικα σωστα απο τις ταιστρες και τα καγκελα του κατω μερους)
αν ναι τα εχεις με χωρισμα αρα ειναι σε 20 εκατοστα το καθε ενα?
Αν πουμε οτι ειναι και τα 2 αρσενικα ξερεις οτι μπορουν καλιστα να τραυματιστουν αν εχεις καποιες φορες το χωρισμα που τους επιτρεπει την επικοινωνια? εδω θυληκα και μπορουν να μαλωνουν all year round για διαφορους λογους σχετικα με τα χωροκτητικα τους ενστικτα
Αν ειναι θυληκο και τα εχεις σε 40αρα(!!) ζευγαρωστρα να βλεπονται αρχες χειμωνα σημαινει οτι εχεις καποια σκεψη για αναπαραγωγη αυτη την εποχη ?

Τελος οπως ανεβασες το βιντεακι μπορεις να κανεις επισυναψη και αρχειο ηχου. Αλλωστε αυτο εκανα και εγω ανεβαζοντας μια ενισχυμενη ακουστικα εκδοχη του δικου σου βιντεο
Δεν ειναι παντως κριτηριο οτι ειναι αρσενικο επειδη απλα δεν εκανε αυγα. πρεπει να συντρεχουν διαφοροι λογοι ωστε να ξεκινησει ωοτοκια ενα θυληκο καναρινι χωρις να εχει μεσολαβησει ζευγαρωμα με αρσενικο.
 
Καλησπέρα, @φιλομαθης!
Οι ζευγαρώστρες μου είναι 60αρες.
ξερεις οτι μπορουν καλιστα να τραυματιστουν αν εχεις καποιες φορες το χωρισμα που τους επιτρεπει την επικοινωνια?
Έχω ενημερωθεί σχετικά και έχω και προσωπική εμπειρία. Όσα έχω παρατηρήσει ότι είναι επιθετικά τα έχω μόνα τους σε δικά τους κλουβιά και σε όσα παρατηρώ ότι γενικά είναι ήρεμα και μπορεί να εκδηλώνουν κάποια στιγμή επιθετικότητα, τα έχω σε ζευγαρώστρες και βάζω το χώρισμα που δε βλέπονται μεταξύ τους.

Δεν ειναι παντως κριτηριο οτι ειναι αρσενικο επειδη απλα δεν εκανε αυγα.
Τα κριτήρια-ενδείξεις:
α) Δεν έχει κάνει κανένα αυγό εδώ και περίπου 2 χρόνια παρόλο που είναι κοντά σε αρσενικά που κελαηδούν συνεχώς. Η αδερφή του έκανε 3-4 αυγά (χωρίς να ζευγαρώσει).
β) αρσενικό είπαν ότι είναι και ο άνθρωπος από το πετ σοπ αλλά πρόσφατα και κτηνίατρος (έλεγξαν την αμάρα του).
γ) Από τον 4ο μέχρι τον 11ο περίπου μήνα σιγομουρμουραγε ήχους όπως ο αδερφός του (σαλιάριζε, κυρίως μεσημέρι προς απόγευμα) και μετά περιορίστηκε μόνο στο συγκεκριμένο ήχο. Ένας κτηνίατρος μου είπε ότι μπορεί να τον επηρέασε αρνητικά το ότι ο αδερφός του έχει πιο έντονη φωνή και προσωπικότητα, ειδικά αν στις αρχές, είχε γίνει και κάποια διαμάχη μεταξύ τους.

εδω θυληκα και μπορουν να μαλωνουν all year
Από προσωπική εμπειρία, τα θηλυκά μου (μάνα και κόρη) δεν κάνουν ούτε δευτερόλεπτο μαζί.
Επίσης η μάνα είναι, εδώ και αρκετό διάστημα, μόνη της σε άλλο (πιο σκοτεινό) δωμάτιο, μακριά από όλα, σύμφωνα με οδηγίες της πτηνιάτρου (γιατί παρατηρήθηκε ότι πυρώνεται ιδιαίτερα εύκολα από τις φωνές των αρσενικών).

εχεις καποια σκεψη για αναπαραγωγη αυτη την εποχη ?
Δεν έχω σκέψη για αναπαραγωγή τώρα. Του χρόνου ..ίσως να ζευγαρώσω κάποια.


Επειδή αγαπώ τα πτηνά, εδώ και χρόνια μελετάω βιβλία, άρθρα στο διαδίκτυο, συμβουλεύομαι διαρκώς γιατρούς και άτομα που ασχολούνται με πτηνά, Τα τελευταία 2 χρόνια προσπαθώ να αντλώ όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται ειδικά για τα καναρίνια προκειμένου να τα φροντίσω όσο καλύτερα γίνεται.
Παρακολουθώ καθημερινά και πολλές ώρες την ημέρα τα καναρίνια μου, από την πρώτη μέρα που ήρθαν σπίτι μου ή που γεννήθηκαν. Έχω μάθει τις συμπεριφορές τους και μπορώ να καταλάβω από αυτές αν κάτι δεν πάει καλά.
Κάνω πολλά για αυτά και θέλω να πιστεύω ότι έχουν περισσότερες ανέσεις και φροντίδα από άλλα καναρίνια καταστημάτων ή εκτροφείων. Προσπαθώ να τα έχω χαρούμενα και υγιή.

Συχνά κάνω ερωτήσεις γιατί θα ήθελα να ακούσω κι άλλες γνώμες ή πληροφορίες από άτομα που μπορεί να τους έχει τύχει ή να έχουν ακούσει κάτι αντίστοιχο με αυτό που ρωτάω καθώς και για να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για διάφορα θέματα.
 
Το έχω σε ζευγαρώστρα και πριν λίγες μέρες του έβαλα τον ασπρόμαυρο Ζορό και τα έχω με χώρισμα (ενίοτε χωρίς να βλέπονται).
Οι ζευγαρώστρες μου είναι 60αρες.
θέλω να πιστεύω ότι έχουν περισσότερες ανέσεις και φροντίδα από άλλα καναρίνια καταστημάτων ή εκτροφείων.
Αθηνά καλημέρα. Τα καναρίνια σου θα ήταν καλύτερα να βρίσκονται σε μεγαλύτερου μήκους κλουβιά. Τα 60cm θεωρούνται επαρκή για το κάθε πουλί, αλλά όχι με χώρισμα, διότι τότε ο χώρος για το καθένα γίνεται μικρός (30cm). Ίσως θα ήταν χρήσιμο, αν θα μπορούσες να εξασφαλίσεις για το καθένα μεγαλύτερο χώρο.
 
@ianos καλημέρα.
Δεν υπάρχει χώρος στο δωμάτιο για κλούβες ή τεράστια κλουβιά. Επιπλέον πιστεύω ότι αν τα είχα μονίμως όλα μαζί σε μια κλούβα, σίγουρα συχνά θα ξεπουπουλιάζονταν. Ειδικά ο πατέρας με το μεγάλο του γιο και η μάνα με την κόρη της.
Οι 60αρες ζευγαρώστρες κατά την άποψή μου, είναι καλές. Εξάλλου όπως έχω αναφέρει, φροντίζω να τα βγάζω να πετούν ελεύθερα 1 με 2 φορές την εβδομάδα και καθώς γνωρίζω την προσωπικότητα του κάθε ενός, έχω στην ίδια ζευγαρώστρα όσα τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους και αφαιρώ το χώρισμα κάποιες ώρες της ημέρας (υπό παρακολούθηση). Έτσι εξασφαλίζω ότι έχουν χώρο για να γυμναστούν, να πετάξουν και να κοινωνικοποιηθούν. Επίσης τις περισσότερες φορές που βγαίνουν να πετάξουν και να κάνουν μπάνιο, μόλις πεινάσουν ξαναμπαίνουν μόνα τους στα κλουβιά.
 
Back
Top