Διατροφή Παρουσίαση της αυγοτροφής που χρησιμοποιώ

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης takoulis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

takoulis

PB New Member
Εγγραφή
19 Μαϊ 2016
Μηνύματα
53
Πόλη
Ιωάννινα
παρουσίαση της αυγοτροφής που χρησιμοποιώ τελευταία και έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση των ζευγαριών.
Υλικά:
αλεύρι σίτου (απλο τύπου70%) 30% (70 λεπτα το κιλο)
αλεύρι σόγιας 20% (80 λεπτα το κιλό)
αυγο πληρες σε σκόνη 30% (7 - 10 ευρώ το κιλό)
ασπράδι αυγού σε σκόνη 10% (7 - 10 ευρώ το κιλό)
μαύρη ζάχαρη 3% (2 ευρω το κιλό)
φοινικελαιο ή άλλο αντίστοιχο 5% το λιγότερο ( 1,5 ευρω το κιλό)
συμπλήρωμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων σε σκόνη 1-2%
ελάχιστο αλάτι 0,5%
Διαδικασία:
κάνουμε ένα μείγμα με το αλεύρι σίτου, της σόγιας, το αυγό πλήρες και ασπράδι, τη ζάχαρη, το αλάτι νερό (και αν επιθυμούμε να φουσκώσει σαν ψωμί μαγιά 2 φακελάκια στο κιλό και ασκορβικό οξύ-δηλ. Βιταμινη c- σε αναλογία 2γραμ. στο κιλό για να μη μας μουχλιάσει κατά τη φύλαξη)
Αφου το ζυμώσουμε και φουσκώσει, αν βάλουμε μαγιά, το ψήνουμε όχι σε μεγαλη θερμοκρασία για να μη μας καει εξωτερικά περίπου στους 160 βαθμούς όσο πάρει.
όταν κρυώσει το θρυμματίζουμε στο μούλτι και προσθέτουμε το φοινικελαιο, τα συμπληρώματα και το μέλι αραιωμένα πάντα σε λίγο νερό. Προσωπικά βάζω και ζάχαρη και μέλι. Βάζουμε το μείγμα στον φουρνο σε μεγάλο σκεύος στους 90-100 βαθμούς όσο χρειάζεται να χάσει την περισσότερη υγρασία του (ανακατεύοντας συνεχώς). Συντηρούμε το μείγμα στο ψυγείο. Φροντίζουμε η τελική υφή να είναι όπως του αγοραστού.
Σημ: μη θρυμματίζετε πολύ το μείγμα στο μούλτι, αν στεγνώσει πολύ πρίν το δώσετε βάλτε λίγο νερό
 
Σε παρακαλώ κάνε ένα κόπο να μας εξηγήσεις το γιατί βάζεις αυτά τα υλικά. Δεν έχω ξαναδεί πχ να βάζουν ζάχαρι ή αλάτι. Επίσης κάποια στιγμή γράφεις για μέλι ενώ δεν το έχεις στα υλικά.
 
Τάκη, γιατί τόση ζάχαρη; Επίσης, αποφεύγεις το αυγό για κάποιο λόγο και χρησιμοποιείς σκόνη; Και κάτι ακόμη, ο λόγος που δεν χρησιμοποιείς κάποια του εμπορίου, είναι οικονομικός ή κάτι άλλο;
 
το μέλι πραγματι ξέχασα να το αναφερω στα υλικά και φυσικά μπορει να αντικαταστησει τη ζαχαρη.
Η ζάχαρη όπως όλοι γνωρίζουμε λόγω της χημικής της σύνθεσης καταναλώνεται άμεσα από τον οργανισμό και κυρίως από τον εγκέφαλο οπότε σε περίοδο αυξημένων αναγκών καλύπτει τις ανάγκες των κυττάρων των πτηνών και δίνει το χρόνο στον οργανισμό να μεταβολίσει με ηρεμία τα υπολοιπα συστατικά δηλ. Πρωτείνες, υδατάνθρακες και λιπαρά όπου εκεί συμμετέχουν τα όργανα του οργανισμού όπως συκώτι, χολή, πάγκρεας έντερο.
Το αλάτι προστατεύει λόγω του νατρίου από την αφυδάτωση και βοηθά τον εντερικό σωλήνα στην κατακράτηση πολύτιμων ουσιών αφού συνδέεται με αυτές.
Τα υλικά που χρησιμοποιώ σε σκόνη είναι για δύο λόγους πρώτος η συντήρηση αφού το φρέσκο αυγό χαλάει αν δεν μπεί το κατάλληλο συντηρητικό και δεύτερος λόγος η πυκνότητα των συστατικών επί του τελικού μείγματος είναι μεγαλύτερη.
Φυσικά οι λόγοι που δεν επιλέγω αγορασμένη είναι οικονομικοί και ποιότητας των υλικών και των συνθηκών φύλαξης
 
Ολες οι έτοιμες αυγοτροφές έχουν περίπου την ίδια βάση. Τώρα αν χρησιμοποιούν γλυκαντικά αντι για μέλη ή ζάχαρη, και λίπος, αντι για φοινικέλαιο(δεν είναι και ότι καλύτερο-θα προτιμούσα σισαμέλαιο)... Οι διαφορές είναι στις λεπτομέρειες που συνήθως δεν φτάνουν στο χαρτί.
Υ. Γ Πόσο την έχεις κοστολογήσει περίπου takoylis;
 
Θα σου πρότεινα να αποφύγεις τα σάκχαρα. Πρόκειται για υδατάνθρακα που μεταβολίζεται πολύ γρήγορα, αποδεσμεύεται σχεδόν αμέσως και μετατρέπεται σε γλυκόζη που όντως είναι το καύσιμο του εγκεφάλου. Το θέμα όμως είναι ότι τα πουλιά δεν πρόκειται να γράψουν διαγώνισμα για να χρειάζονται αυτή την "σπιρτάδα" για 30 λεπτά ή μία ώρα.

Η αναπαραγωγή είναι μια διαδικασία μηνών και την ενέργεια που χρειάζονται τα πουλιά είναι καλύτερα να την παίρνουν από υδατάνθρακες "καλής ποιότητας" (αργής αποδέσμευσης) ώστε να είναι καλυμμένα ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.

Τα σάκχαρα γενικά δεν είναι η καλύτερη πηγή πρόσληψης ενεργείας, καθώς ο μεταβολισμός τους επιβαρύνει τη λειτουργία του οργανισμού. Επίσης, τα σάκχαρα δίνουν επίσης ενέργεια και στους μύκητες οι οποίοι όταν τα βρουν αναπαράγονται, εξαπλώνονται πολύ γρήγορα. Σε συνδυασμό με τις ζέστες και την υγρασία, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό.
 
Θα προσθέσω και μια συνταγη που χρησιμοποιώ τις πρώτες ημέρες του χωρισμού από τους γονείς και να σημειώσω οτι δεν ΠΡΟΤΕΙΝΩ απλώς αναφέρω.
Τις πρώτες ημερες που βάζω τα μικρά μονα τους τους χορηγώ ένα μείγμα με τα παραπάνω συστατικά εκτός του πλήρες αυγού σε σκόνη, προτιμώ το φρέσκο, και παράλληλα μειώνω το αλεύρι σόγιας 10 - 15% και προσθέτω πίτουρο ψιλοαλεσμένο από αυτό που δίνεται στα κοτοπουλάκια, το οποίο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και βοηθά και στη σωστη λειτουργία του εντέρου, λίγο γάλα σε σκόνη και ψιλοκομμένο πληγούρι.
Μαρία τα καρύδια και το ηλιόσπορο ούτε που τα ακουμπάνε τα έχω δοκιμάσει χειμώνα -καλοκαίρι, τους βάζω όμως σουσάμι που τρελαίνονται.
 
Θα προσθέσω και μια συνταγη που χρησιμοποιώ τις πρώτες ημέρες του χωρισμού από τους γονείς και να σημειώσω οτι δεν ΠΡΟΤΕΙΝΩ απλώς αναφέρω.
Και οι παρατηρήσεις σου για την αποδοχή και τα αποτελέσματά της είναι να υποθέσω καλές.
Έχεις μέτρο σύγκρισης με κάποια έτοιμη;
τους βάζω όμως σουσάμι που τρελαίνονται.
Δοκίμασε και την περίλλα..
 
Μαρία τα καρύδια και το ηλιόσπορο ούτε που τα ακουμπάνε τα έχω δοκιμάσει χειμώνα -καλοκαίρι,
Σε τι μορφή τους τα προσφέρεις και δεν τα ακουμπάνε; Εγώ έλεγα να δοκιμάσεις να τα τρίψεις με το μούλτι και να τα προσθέτεις στην αυγοτροφή. Επίσης οι σπόροι κολοκύθας (πασατέμπο) πάντα φυσικά ωμοί και ανάλατοι είναι μια καλή επιλογή, καθώς καταπολεμούν τα εντερικά σκουλήκια.
 
αποδέχονται όλα τα συστατικά πολύ καλά λίγο το πλιγούρι αποφεύγουν, φυσικά μιλάμε η τροφη είναι πατέ μαλακή και όσο για την περίλλα εννοείται ότι την εξαφανίζουν.
Επίσης έχω παρατηρήσει ότι δεν καταναλώνουν εύκολα σε αυτό το μείγμα τον σπόρο chia
 
Η μεγαλύτερη προσφορά αυτών των σεμιναρίων είναι το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ντύσιμο, η Επιστημονική σφραγίδα. Ισως κάτι μείνει στο τέλος στα μυαλά των απανταχού... ΕΙΔΙΚΩΝ. Προσωπικά τα είδα και τα δυό αρκετές φορές. Δεν νομίζω οτι υπάρχει άνθρωπος που μην κερδίσει κάτι απο αυτά, έστω και μικρό.
 
Η μεγαλύτερη προσφορά αυτών των σεμιναρίων είναι το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ντύσιμο, η Επιστημονική σφραγίδα
Ακριβώς αυτή ήταν η σκέψη μου κ. Μάκη.
Σε συνδυασμό και με ένα ψυχιατρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο παπαγάλος της Σίσσυ, σκεφτόμουν πόσο δύσκολος και πολύπλοκος κλάδος είναι η κτηνιατρική αφού καλύπτει όλους τους τομείς που στον άνθρωπο είναι διαχωρισμένοι και για πόσα ζώα. Από μαιευτήρας, παθολόγος, ψυχίατρος κτλ.
Γι αυτό η κριτική μας δεν πρέπει να είναι εύκολη, πόσω μάλλον επιπόλαιη.
Είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι. Φυσικά δεν είναι όλοι ίδιοι αλλά ελπίζουμε πάντα στην εξέλιξη.
 
Τις πρώτες ημερες που βάζω τα μικρά μονα τους τους χορηγώ ένα μείγμα με τα παραπάνω συστατικά εκτός του πλήρες αυγού σε σκόνη, προτιμώ το φρέσκο, και παράλληλα μειώνω το αλεύρι σόγιας 10 - 15% και προσθέτω πίτουρο ψιλοαλεσμένο από αυτό που δίνεται στα κοτοπουλάκια, το οποίο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και βοηθά και στη σωστη λειτουργία του εντέρου, λίγο γάλα σε σκόνη και ψιλοκομμένο πληγούρι.

Διατηρεις τις ζωικες και φυτικες πρωτεινες στα ιδια επιπεδα αλλαζοντας τον παροχο... Ο λογος;
2) εμπιστευεσαι την σογια σαν γ/τ σπορο, και το πιτουρο απο τοξικα φορτια;
 
Διατηρεις τις ζωικες και φυτικες πρωτεινες στα ιδια επιπεδα αλλαζοντας τον παροχο... Ο λογος;
2) εμπιστευεσαι την σογια σαν γ/τ σπορο, και το πιτουρο απο τοξικα φορτια;
TA εμπιστεύομαι όπως εμπιστεύομαι και τους σπόρους που δίνω στα πουλιά. τροποποιημένοι ή μη αυτοί υπάρχουν αυτούς δίνω . Τα κοτόπουλα τα τρώμε στα ωδικά θα κολλήσουμε.
 
Back
Top