Ασθένειες Περίεργα συμπτώματα και πως τα αντιμετώπισα

stratri1

PB New Member
Εγγραφή
21 Ιουλ 2022
Μηνύματα
14
Πόλη
Τριπολιτσα
Το καναρινάκι που έχω εδώ και 3 μήνες περίπου (το ονομάσαμε Πουλάκη Πουπουλάκη!) άρχισε να ξύνει την μύτη του στο κλαράκι. Αρχικά δεν ήταν έντονο, αλλά σε λίγο καιρό ξυνόταν επίμονα. Άρχισε ελαφρώς και να μαδάει γύρω από το ράμφος, αλλά δεν ήμουν σίγουρος ότι όντως μαδάει! Όλα αυτά βασίζονται περισσότερο σε παρατηρήσεις της συζύγου και λιγότερο σε δικές μου. Ξεκινάω θεραπεία με Epithol, γύρω από το ράμφος και στα πόδια (άρχισαν όλα τώρα να μου φαίνονται αφύσικα!).
Και ενώ είναι όλο το πρωί δραστήριος και τρώει κανονικά, αρχίζει προς το μεσημέρι να κάθετε ακούνητος στο κλαράκι. Αυτό έγινε δύο ημέρες. Όλη την ημέρα δραστήριος και 1-2 φορές την ημέρα να κάθεται ακούνητος. Όχι φουσκωμένος, αλλά ακίνητος. Και τη δεύτερη ημέρα έκλεισε και τα μάτια!
Πλέον δεν μπορούσα να αγνοήσω και αυτό το γεγονός και δεδομένης της αδυναμίας που του έχουν τα κορίτσια μου (σύζυγος και κόρη) έτρεξα και πήρα μια αντιβίωση και του έκανα θεραπεία για 5 ημέρες. Την 5η ημέρα έφυγα διακοπές και άφησα τον αδερφό μου να τον προσέχει.
Να σημειώσω ότι πούπουλα έχασε, εκτός από το ράμφος τριγύρω, και από τα φτερά του.
Εχθές που γύρισα τον βρήκα ζωηρό και χαρούμενο. Έχουν βγει νέα πουπουλάκια, τα οποία είναι και λίγο πορτοκαλί και ξεχωρίζουν. Συνεχίζει και χάνει λίγα μικρά πουπουλάκια ακόμα (1-2 την ημέρα) και προσπαθεί να τακτοποιήσει το πτέρωμά του, το οποίο έχει ταλαιπωρηθεί από την Epithol. Του βάζουμε μπανάκι καθημερινά, αυγό, μικρή ποσότητα από κάποιο λαχανικό (αγγούρι, αντίδι, καρότο) και λίγη βιταμίνη του εμπορίου. Θα αλλάξω την τροφή που του έχω (χύμα) με κάποια συσκευασμένη.
Δεν ξέρω αν αντιμετώπισα την κατάσταση σωστά. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και μάλλον δεν πρόλαβα να αξιολογήσω σωστά τα συμπτώματα. Θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες σας και τις προτάσεις σας.
Έχω και κάποιες φωτο. Θα τις ανεβάσω σύντομα.
 
Συνεχίζει και χάνει λίγα μικρά πουπουλάκια ακόμα (1-2 την ημέρα) και προσπαθεί να τακτοποιήσει το πτέρωμά του, το οποίο έχει ταλαιπωρηθεί από την Epithol.
Είναι η εποχή της πτερόρροιας και είναι φυσιολογικό να χάνει πούπουλα και φτερά.
Αυτό θα το βοηθήσει αρκετά
Ξεκινάω θεραπεία με Epithol, γύρω από το ράμφος και στα πόδια
Για το ράμφος είναι σχεδόν σίγουρος ότι δεν εντόπισες ακάρεα, στα πόδια του είδες να έχει ?
έτρεξα και πήρα μια αντιβίωση και του έκανα θεραπεία για 5 ημέρες.
Ήταν η aviomycine ή κάποια άλλη ?
και λίγη βιταμίνη του εμπορίου.
Αυτή μπορείς να την καταργήσεις και να δίνεις μόνο βραστό αυγό 2-3 φορές την εβδομάδα την περίοδο της πτερόρροιας και αργότερα πιο αραιά.
 
Το φύλο του όπως κατάλαβα είναι αρσενικό. Η ηλικία του; Κελαηδά; Αν ναι, μειώθηκε ή σταμάτησε το κελάηδημα κατά τη φάση που έχανε πούπουλα / φτερά;
Η διαβίωσή του σε τι χώρο είναι; Εξωτερικό ή εσωτερικό; Κοιμάται με το σούρουπο και ξυπνά με την αυγή ή ακολουθεί άλλο πρόγραμμα;
Το κλουβί του τι μήκος έχει; Μια φωτογραφία του κλουβιού, στην οποία να φαίνεται και η εσωτερική διάταξή του, θα βοηθούσε ώστε να σου προταθούν ίσως βελτιώσεις
Η τροφή του είναι κάποιας μάρκας ή χύμα; Κόκκαλο σουπιάς υπάρχει στο κλουβί του;
 
Χίλια συγνώμη που δεν΄εχω ανεβάσει φωτό. Τον τελευταίο καιρό έχασα τ αυγά και τα πασχάλια!!! Επανέρχομαι.
Να πω ότι το καναρινάκι μου είναι μια χαρά. Άλλαξε φτερά και τώρα κελαϊδάει πάλι.
 
Χαίρομαι φυσικά που το καναρινάκι σου είναι μια χαρά και έτσι να είναι πάντοτε, αν όχι καλύτερα 🙂
Παρόλα αυτά, ένιωσα και κάπως παράξενα (όπως πολύ συχνά) που ενώ ασχολήθηκα με το ζήτημά σου, μην γράφοντας κοινοτοπίες, αλλά ρωτώντας συγκεκριμένα ουσιαστικά πράγματα, οι απαντήσεις των οποίων θα μπορούσαν ίσως να βελτιώσουν την ευζωία του πουλιού, δεν είδα κάποια απάντηση, ακόμα και τώρα που μας ενημέρωσες. Ανεξάρτητα του τι σου έχει συμβεί (αυγά / πασχάλια), θα μπορούσες ακόμα να ασχοληθείς με τα όποια ερωτήματα.
Εννοείται ότι υπάρχουν μέλη που και χωρίς τίποτα να τους έχει συμβεί μπαίνουν, ρωτούν, λαμβάνουν απαντήσεις και έπειτα δεν ασχολούνται ούτε για να ενημερώσουν για την επίλυση του ζητήματος. Με άλλα λόγια τέλεια αδιαφορία μπροστά σε κάποιους αγνώστους που ασχολήθηκαν με το ζήτημά τους. Και εννοείται ότι εσύ προφανώς και δεν είσαι έτσι. Μην το εκλάβεις λοιπόν το μήνυμά μου ως παρατήρηση, αλλά ως ευκαιρία να ανταποκριθείς, εφόσον το θέλεις, και όταν θα έχεις τον χρόνο και τη διάθεση, ώστε να σου προταθούν κάποιες βελτιώσεις για τη ζωή του καναρινιού σου.
 
@ianos αλλά και σε όλους όσους μου απαντήσατε.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον. Δεν είμαι της λογικής hit n run. Ακούω προσεχτικά τις γνώμες των άλλων και γι αυτό έχω μάθει πέντε πραγματάκια στη ζωή μου. Έχω χιλιάδες πράγματα να μάθω ακόμα και ξέρω να ακούω τη γνώμη του καθενός. Συνήθως η απάντηση που ψάχνουμε είναι κάπου μπροστά μας, αρκεί να δούμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Ή κάποιος να μας γνέψει προς αυτή την κατεύθυνση.
Η αλήθεια είναι ότι στην πτερόροια δεν πήγε το μυαλό μου και αισθάνθηκα λίγο χαζός όταν το αναφέρατε σαν πιθανή εξήγηση. Αλλά όπως είπα και πιο πάνω, τα συμπτώματα μου δείχναν ασθένεια. Έντονα ραμφίσματα - ξύσιμο του ράμφους στις πατήθρες, έντονο ξύσιμο με το πόδι στο σώμα, ατονία, καθόταν φουσκωμένο κάποιες ώρες της ημέρας και καθόταν και με κλειστά τα μάτια!!! Δεν ξέρω τι να πω.
Προχωράω με τις φωτό και θα προσπαθήσω να τις βάλω σε χρονολογική σειρά, για να έχετε καλύτερη εικόνα. Βέβαια δεν έχω τις ακριβείς ημερομηνίες, γιατί από αντιγραφή σε αποστολή και από Android σε PC, χάνω τις σωστές ημερομηνίες.
Η πρώτη είναι πριν οποιοδήποτε σύμπτωμα και στο παλιό, μικρό κλουβί του,
Οι δύο επόμενες είναι όταν άρχισε να φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά.πριν.webp1.webp2.webp
[automerge]1666118469[/automerge]
Στις επόμενες, έχω ξεκινήσει την Epithol.IMG-0fa98312733c817e69199a8c5af17a0e-V.webpIMG-5db07a106cb5d2d5eeb9658123d2e6a0-V.webpIMG-6e88d362169f6c3d5f78e16468a18f60-V.webpIMG-62f37a2e4be5493854661e2feb34cefa-V.webpIMG-929691e906c63e8b267e2cda9789cfc6-V.webpIMG-18817270f48b1a50cbd2e8f4028137bd-V.webpIMG-cddb3af8426436096675d925d1bc7075-V.webpIMG-e89cd7bef224d377666293d6ce3cc9f6-V.webp
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αδελφέ το πουλάκι δεν φαίνεται να το βασανίζει κάτι έντονο απλά εγώ θα του έκανα μια περιποίηση ποδιών , αλλαγή των πατήθρων με ξύλινες να μπορεί να ¨αγκαλιάζει επάνω¨ το ποδαράκι του . Κάνα δυο μπανάκια με λίγο ξυδάκι μέσα και τέλος αφού του ¨βγαίνει ¨ σε ξύσιμο θα προγραμμάτιζα σε κάποιο καλά οικονομικά χρόνο μια αλλαγή του κλουβιού . Αυτά θα έκανα εγώ εάν είχα ένα τόσο όμορφο φιλαράκι. Καλή συνέχεια .
 
Να σας πω ότι το πουλάκι ζει σε ένα κλουβί 60εκ πλάτος, τρέφεται με Manitoba premium. Μία φορά την εβδομάδα του προσθέτω beaphar xtra vital και φυσικά έχει μια φορά την εβδομάδα αυγό και συχνά τα φρέσκα λαχανικά του (αντίδι, μαρούλι, μπρόκολο) ή φρούτα (μήλο, αχλάδι, σύκο) σε μικρές ποσότητες φυσικά και δικής μας καλλιέργειας.
 
Τελευταία επεξεργασία:
καθόταν φουσκωμένο κάποιες ώρες της ημέρας και καθόταν και με κλειστά τα μάτια!!!
Αυτό όμως που γράφεις είναι ένδειξη ασθένειας, εκτός κι αν το πουλάκι ήταν μικρό σε ηλικία, δλδ έως λίγων μηνών ή ήταν έτσι για λίγη ώρα αφού ξυπνούσε ή λίγο πριν κοιμηθεί.
Επίσης αν ξαναβάλεις επιθόλ, θα έλεγα να του βάζεις πολύ μικρή ποσότητα με μασαζακι στα πόδια του, λίγο πριν κοιμηθεί το βράδυ, ώστε να μην μεταφέρει με το ράμφος του την κρέμα στα πούπουλά του, και αν δεν το έκανες, να αλλάζεις καθημερινά τις πατήθρες με καθαρές και να περνάς το κλουβί εσωτερικά και τις ταΐστρες εκεί που ακουμπά τα πόδια του με ένα πανί με ξυδόνερο ή με οινόπνευμα, ώστε να μην ξανακολλά.
Τέλος, αν δεις κάποια υποτροπή στην υγεία του και δεν υπάρχει πτηνίατρος στην περιοχή διαμονής σου να το πας, τότε προτείνω να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά με το Εργαστήριο της Κομοτηνής.
Πολύ όμορφο πουλάκι.
 
@ianos Ευχαριστώ πολύ.
Καθόταν φουσκωμένος γύρω στο μεσημέρι προς απόγευμα, για αρκετή ώρα. Κάποια στιγμή έκλεινε και τα μάτια. Εκεί τα χρειάστηκα, πραγματικά. Γι αυτό ξεκίνησα την αντιβίωση, φοβούμενος τα χειρότερα.
Την epithol την έβαζα γύρω από το ράμφος και στα πόδια. Σαφώς και έχεις δίκιο. Έβαζα μεγάλη ποσότητα και το κατάλαβα από το αποτέλεσμα. Πάνω στην αγωνία μου να την χρησιμοποιήσω σωστά, το παράκανα!
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις.
Να ρωτήσω κάτι ακόμα. Το κλουβί που τον έχω είναι νικελ (όχι βαμμένο). Κάνοντας λίγους προληπτικούς ψεκασμούς με ελαφρύ ξιδόνερο για ακάρεα, έκανε στίγματα το νικελ. Υπάρχει λύση για αυτό;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Κάνοντας λίγους προληπτικούς ψεκασμούς με ελαφρύ ξιδόνερο για ακάρεα, έκανε στίγματα το νικελ. Υπάρχει λύση για αυτό;
Πιθανά να πρόκειται για άλας [ένυδρο οξικό νικέλιο: Ni(CH3COO)2x(H20)4]. Το πρόβλημα είναι ότι αν είναι έτσι τα πράγματα δεδομένου ότι τα άλατα του νικελίόυ θεωρούνται καρκινογόνες ουσίες και ερεθιστικά για το δέρμα. Θα έλεγα ότι μια και είναι ευδιάλυτα στο νερό (ζεστό και κρύο), να βάλεις το κλουβί μέσα σε μια μπανιέρα με νερό και να τρίψεις ελαφρά με ένα πανί αφού το αφήσεις κάμποση ώρα, μήπως και φύγουν οι λεκέδες.
 
Back
Top