Ασθένειες Περίεργη (;) συμπεριφορά καναρινιού

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης yakagr
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

yakagr

PB New Member
Εγγραφή
19 Μαϊ 2014
Μηνύματα
6
Καλησπέρα σε όλες κι όλους!

Φιλοξενώ εδώ και 2 περίπου χρόνια ένα καναρίνι στο μπαλκόνι μου, τον Κίκο. Μέχρι φέτος δεν μου είχε παρουσιάσει ιδιαίτερα προβλήματα συμπεριφοράς. Εδώ και λίγο καιρό όμως όλα άλλαξαν.
Το πουλάκι, που είναι περίπου 2,5 ετών, έγινε νωχελικό και κάθεται με τις ώρες στο κλαδί του γερμένο ελαφρώς προς τα δεξιά. Επίσης έχει γίνει πολύ νευρικό και ευερέθιστο: αγριεύει όταν το πλησιάζεις και δαγκώνει τα κάγκελα του κλουβιού! Με ανησυχεί τέλος το ότι τρώει συνεχώς τα φτερά του (είναι κυριολεκτικά μ ένα φτερό συνέχεια στο στόμα) και αρκετές φορές τσιμπάει το χαρτί που έχω βάλει για τη συλλογή των ακαθαρσιών και διπλώνει στις άκρες του κλουβιού.
Ζήτησα τη γνώμη του ανθρώπου απ το πετσοπ που το αγόρασα-για την ακρίβεια του το πήγα να το δεί- και μου είπε πως μάλλον πρόκειται για εντερικό πρόβλημα δίνοντάς μου μια αντιβίωση που του βάζω μέσα στο νερό. Η κατάσταση όμως δεν βελτιώθηκε αισθητά.
Σήμερα το πρωί κοιτώντας μέσα στο κλουβί του παρατήρησα πως κάτω απ το σημείο που κάθεται το πουλί υπήρχε κάτι που μοιάζει με αυγό! Δεν θέλησα να το βγάλω και να το ελέγξω μιας και εικάζω πως θα το έκανε ακόμη πιο νευρικό. Όμως είναι ποτέ δυνατόν, έστω κι αν δεχτώ πως το πουλάκι είναι τελικά θηλυκό και όχι αρσενικό, να έκανε αυγό χωρίς γονιμοποίηση; Κι αν δεν είναι αυγό, τί μπορεί να είναι; Κάτι ανησυχητικό μήπως, μια ένδειξη ασθένειας;
Παρακαλώ όποιος μπορεί να βοηθήσει ας μπει στον κόπο να γράψει δίνοντας πληροφορίες και συμβουλές. Αν επίσης κάποιος χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για να κρίνει την κατάσταση, είμαι στη διάθεσή του.

Σας ευχαριστώ πολύ,
είστε κι εσείς γονείς και καταλαβαίνετε!
 
Βάλε σήμερα κιόλας ένα σουπιοκόκκαλο στο κλουβί. Θα βρείς σε όλα τα πετ-σοπ. Δεν είναι άρρωστο, είναι θηλυκό σε αναπαραγωγή. Καλά θα κάνεις να το λές ΚΙΚΑ απο εδώ και στο εξής.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα απο την στιγμή που κατάφερε και γεννησε το αυγουλάκι του. Κανονικά θα σου κάνει μερικά ακόμα. Δώσε επίσης βραστό αυγό κομμένο στην μέση μαζί με το τσόφλι. Καλόν θα είναι, ακόμα κι' αν δεν της δώσεις κάποιον αρσενικό σύντροφο, να της αγοράσεις μια φωλιά και κλωστές για το "κτίσιμό" της και να την αφήσεις να σχοληθεί το επόμενο διάστημα λίγο με αυτά.

Υ. Γ Αν πράγματι υπάρχει αυγό στην υπόθεση, μη του ξαναδώσεις καμια αντιβίωση.
 
Να την χαίρεσαι την Κίκα σου! :D

έγινε νωχελικό και κάθεται με τις ώρες στο κλαδί του γερμένο ελαφρώς προς τα δεξιά.

Αλλά αυτό με προβληματίζει λίγο...
 
Πώπω, σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
Εχω όμως μερικές απορίες:
α) Με το κόκκαλο της σουπιάς τι ακριβώς κάνω; Το αφήνω απλά μέσα στο κλουβί:
β) τη φωλιά και τις κλωστές θα τις βρω επίσης στα πετσοπ; Είναι ας πούμε μια κατασκευή ή κάτι που θα πρέπει να το συναρμολογήσω;
γ) Με το αβγό τι κάνω; Υπάρχει περίπτωση να βγει κάτι ζωντανό απ αυτό;

Διευκρίνηση: ίσως ο όρος νωχελικός να μην ήταν ο ακριβέστερος. Το πουλί για την ακρίβεια κάθεται πολλές ώρες ακίνητο, σαν βαλσαμωμένο, και μάλλον σε υπερένταση.

Ευχαριστώ και πάλι,
και στα δικά σας!
 
Για το κόκκαλο σουπιάς το ζητάς από το πετ σοπ και το βάζεις στο κλουβί.. Αν θες να είσαι σίγουρος ότι θα φάει μπορείς να ξύσεις λίγο με το μαχαίρι στο αυγό ή στην αυγοτροφή που του βάζεις... Και στο πετ σοπ θα βρεις 2 ειδών φωλιές.. Μια εσωτερική και μια εξωτερική.

η εξωτερική
scaled.php


και η εσωτερική
rsz_1632.webp

Η εξωτερική μπαίνει σε μια πόρτα του κλουβιού. Αν έχεις ατομικό κλουβί με μια μόνο πόρτα τότε θα πρέπει να πάρεις την εσωτερική που μπαίνει μέσα στο κλουβί..

Το νήμα μπαίνει σε μία θηκούλα που γατζώνεται στα κάγκελα.

Το αυγό το πετάς.. Μπορεί να σπάσει και να γίνει εστία μόλυνσης. Αυτά τα αυγά είναι κλούβια/άσπορα και δεν πρόκειται να βγει τίποτα ζωντανό.. Είναι σαν το αυγό κότας που τρώμε φαντάσου. Για να έχει μέσα καναρινάκι πρέπει να συνευρεθεί το καναρίνι σου με έναν αρσενικό.

Οπότε αύριο πας και παίρνεις κόκκαλο σουπιάς, φωλιά και νήμα και τα βάζεις όλα μέσα στο κλουβί! 😉
 
Με το αυγό και το κόκκαλο σουπιάς καλύπτεις τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού της δεδομένου ότι είναι σε διαδικασία ωοτοκίας και με την φωλιά καλύπτεις την ψυχολογική της ανάγκη, ώστε να εκτονωθεί το πουλάκι και να κάνει τον κύκλο του.
Στην συνέχεια θα της βάζεις μπανάκι ώστε να ξεφύγει από αυτό το κλίμα.
 
Back
Top