Αναπαραγωγή Περίεργο σπάσιμο αυγών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης xaxo4
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

xaxo4

PB Member
Εγγραφή
23 Μαρ 2014
Μηνύματα
1.318
Πόλη
Ραφήνα
Ανοίγω το θέμα αυτό με αφορμή και φετινό περιστατικό που έτυχε σε κανάρα που κλωσάει. σε πρωτάρα κανάρα κοινή που κλωσάει παρατήρησα πως ένα αυγό της είχε μία πολύ μικρή τρυπούλα, τόσο απαλά ανοιγμένη ώστε η εσωτερική μεμβράνη του αυγού δεν είχε σπάσει. Το αυγό ήταν καθαρό από κουτσουλιά.. Ανάλογα περιστατικά είχα και πέρσι, 2 φορές μάλιστα.. Οι κανάρες ήταν διαφορετικές. το συμβάν έγινε όλες τις φορές την πρώτη βδομάδα επώασης. Φυσικά αφαίρεσα κάθε φορά τα αυγά, όταν τά έσπασα έδειχναν όλα χωρίς έμβρυο. Έχετε κάμια ιδέα γιατί συνέβησαν αυτά; Με εντυπωσιασε η μικρή και απαλά ανοιγμένη τρυπούλα στο αυγό..
 
Πιστεύω ότι δεν τα ένιωθε τα αυγά οι Καναρες μου έχουν πει πως όταν κλοσανε νιώθουν την καρδιά το αυγό εάν έχει μέσα (οι εμπειρότεροι για πιο σίγουρα)
 
έχω ακούσει και εγώ την άποψη ότι χαλάνε οι κανάρες τα άσπορα αυγά τους..ίσως είναι αυτός ο λόγος.
 
Αν το έμβρυο έχει πεθάνει μέσα ή έχει "στεγνώσει" εσωτερικά το αυγό και έχει χαθεί η συμμετρία στην περιστροφή του τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες η κανάρα να αναγνωρίσει αυτά τα "μη φυσιολογικά" συμπτώματα και να απομακρύνει με όποιο τρόπο μπορεί το αυγό από τη φωλιά προκειμένου να μην αποτελέσει πηγή καταστροφής των υπολοίπων αυγών και συνεπώς και όλης της αναπαραγωγικής προσπάθειάς της.
Σε τέτοιες λοιπόν περιπτώσεις είτε το πετά έξω από τη φωλιά, είτε το σπάει και μετά το πετά. Αν μάλιστα δεν είναι εφικτά τα παραπάνω μπορεί ακόμη και να το φάει...
Αυτές όμως οι μικρές τρυπούλες που μπορεί να αποκτήσουν τα αυγά είναι πιθανότητα αποτέλεσμα κακού "πεντικιούρ" και μεγάλων νυχιών κυρίως στη μητέρα.
Ειδικά σε περιπτώσεις που τα αυγά είναι κάπως πιο "λεπτόφλουδα" και τα νύχια λίγο περισσότερο αιχμηρά και μεγάλα μπορεί να παρουσιαστούν τέτοια περιστατικά..
Το ότι δεν τρύπησε η μεμβράνη προστασίας είναι πολύ καλό για τη φωλιά μια και αν υπήρχε διαρροή τότε ασφαλώς θα παρέσυρε στην καταστροφή και τα υπόλοιπα αυγά.
Για μένα καλά έκανες και το απομάκρυνες το αυγό...
Όπως καλά θα κάνεις να εξετάσεις και τα νύχια του ζευγαριού...
Πιστεύω πως τα νύχια, το "κούρεμα" - καθάρισμα της αμάρας, το τρίψιμο και λείανση του ράμφους ... είναι τα μόνο που θα πρέπει να επιβάλλονται στο στάδιο τελικής προετοιμασίας για αναπαραγωγή.
Η διατροφική προετοιμασία και όλα τα άλλα είναι "λόγια". Γιατί τα πουλιά πάντα πρέπει να έχουν σωστή για την φάση της ζωής τους διατροφή.
 
Γιάννη το θέμα των νυχιών δεν το είχα σκεφτει.. Τα νύχια της δεν τα έχω κόψει μιας και είναι περσινο πουλάκι και δεν είναι πολύ μεγάλα. Του αρσενικού της τα έχω κόψει.. Θα το έχω υπόψη μου όμως για το μέλλον. Για την ιστορία πάντως στην σημερινή μου ωοσκόπηση 2 αυγά της τουλάχιστον έχουν μικρά!
 
Προσωπικά δε θεωρώ ότι τα έσπασαν επειδή κατάλαβαν ή ένοιωσαν πως είναι άσπορα. Θεωρώ ότι ίσως κάποια ατσαλη κίνηση ίσως το ότι είναι πρωταρες ίσως και τα νύχια που είπε ο Γιάννης να είναι οι λόγοι για το συμβάν αυτό. Δε θεωρώ πως θα πρέπει να σε ανησυχεί. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. :)
 
Απλά μου έκανε εντύπωση ότι μου συμβαίνει 3 φορά μέσα σε 2 χρόνια..
 
Απλά μου έκανε εντύπωση ότι μου συμβαίνει 3 φορά μέσα σε 2 χρόνια..
Το θεωρώ φυσιολογικό. Οι ατυχίες και τα μικροατυχήματα συμβαίνουν! Και όταν μιλάμε για 3 φορές μέσα σε 2 χρόνια, σε ένα τόσο μεγάλο διάστημα, το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλό, όπως ακριβώς θα έπρεπε. Θα ξαναπώ... κανένας λόγος ανησυχίας!
 
Μήπως το αυγό δεν δημιουργήθηκε σωστά λόγω έλλειψης ασβεστίου;
Γενικά εάν δεν είχε προσλάβει η κανάρα την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου, το αυγό μπορεί να βγήκε λεπτόφλουδο και με μικρή τρύπα.
 
το αυγό μπορεί να βγήκε λεπτόφλουδο και με μικρή τρύπα.
Λεπτόφλουδο μπορεί να βγει από έλλειψη ασβεστίου, αλλά η τρύπα είναι από άλλες αιτίες κυρίως τα άκοπα νύχια των πουλιών και σε κάποιες περιπτώσεις το αιχμηρό ράμφος (αυτό που μεγαλώνει περισσότερο από το φυσιολογικό.
Αν μάλιστα στο κλουβί υπάρχει αναστάτωση και μάχες (μαλώνει το ζευγάρι) τότε αυτού του είδους οι απώλειες είναι αναμενόμενες.
 
Back
Top