Αναπαραγωγή Περίοδος αναπαραγωγής αυστραλιανών ειδών πτηνών στην Ελλάδα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Διαβάζω συχνά εδώ και χρόνια ότι η εποχή που διανύουμε, δηλαδή τα μέσα φθινοπώρου αρχές χειμώνα, είναι η αναπαραγωγική περίοδος των παπαγάλων πού κατάγονται από την Αυστραλία, διότι στην Αυστραλία αυτή την περίοδο είναι μέσα άνοιξης προς καλοκαίρι. Αναρωτιέμαι λοιπόν, τι σχέση μπορεί να έχει αυτό, με ένα κοκατίλ για παράδειγμα που γεννήθηκε εδώ στην Ελλάδα, από πουλιά προγόνους που βρίσκονται στην Ελλάδα για περισσότερα ίσως από 50 χρόνια;

Τα πουλιά δεν έχουν ημερολόγιο ούτε ο ρολόι. Αντιλαμβάνονται τις περιβαλλοντικές συνθήκες άμεσα από το περιβάλλον πού ζουν. Η θερμοκρασία, η υγρασία, η διάρκεια της ημέρας αυτή την εποχή, "λένε" στα πουλιά ότι βρίσκονται στο τέλος του φθινοπώρου προς αρχές χειμώνα. Δεν λένε Νοέμβριος στην Ελλάδα άρα άνοιξη στην Αυστραλία από πού καταγόταν ο προπάππους τους πριν από 50 χρόνια.

Πώς μπορεί λοιπόν να είναι αναπαραγωγική περίοδος η έναρξη του χειμώνα, για πουλιά που εκ φύσεως αναπαράγονται την άνοιξη;
 
Επειδή το έχω διαβάσει και εγώ σε σχόλια , είχα την ίδια απορία. Κάποιος που ισχυρίζεται ότι νιώθουν λόγο DNA όπως στην Αυστραλία να μας το εξηγήσει.
 
Κάποιος που ισχυρίζεται ότι νιώθουν λόγο DNA όπως στην Αυστραλία να μας το εξηγήσει.
Σωστά ας περιμένουμε, αν και δεν βλέπω πως το DNA των πουλιών μπορεί να λέει Νοέμβριος στην Ελλάδα = Μάιος στην Αυστραλία. Το DNA λέει εποχή, όχι μήνα και η άνοιξη είναι άνοιξη εκεί που βρίσκεσαι, ανεξάρτητα ποιο μήνα γράφει το ημερολόγιο των ανθρώπων.

Επίσης, άντε και είπε το DNA Νοέμβριος στην Ελλάδα = Μάιος στην Αυστραλία, πώς θα επιβιώσει το πουλάκι στους μείον δύο βαθμούς, αν υποθέσουμε ότι η αναπαραγωγή γίνεται στην Ελληνική φύση;
 
Πώς μπορεί λοιπόν να είναι αναπαραγωγική περίοδος η έναρξη του χειμώνα, για πουλιά που εκ φύσεως αναπαράγονται την άνοιξη;
Οι περισσότεροι Αυστραλιανοί παπαγάλοι που βρίσκονται σε αιχμαλωσία στην Ελλάδα ζούνε σε εσωτερικούς χώρους με θερμοκρασίες που είναι συνήθως πάνω από 20°C καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου και διάρκεια φωτός πάνω από 12 ώρες καθημερινά.
Αυτές οι συνθήκες μπορούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση στα πουλιά για την εποχή που υπάρχει στο εξωτερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να αναπαράγονται και το Χειμώνα.
 
Σε μεγάλο βαθμός η αναπαραγωγική περίοδος ενός είδους εξαρτάται από άμεσα εξωτερικά ερεθίσματα, από την ηλιοφάνεια και την θερμοκρασία μέχρι περίσσευμα ή ακόμα και υφή τροφής.

Από την άλλη, το DNA, ή καλύτερα το δαρβινικό πλεονέκτημα που κρύβει μια μετάλλαξη στο DNA, είναι ύπουλο πράγμα και, ακόμα χειρότερα, δεν το αντιλαμβανόμαστε πλήρως (ακόμα? ever?). Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε κατοικίδια ζώα με άγρια, ακριβώς επειδή κάνουμε τα πάντα για να είναι άνετα. Έχει όμως παρατηρηθεί ότι Αυστραλιανά πτηνα που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν στην ευρωπαϊκή φύση, έχουν ιδιόρρυθμο και συχνά καταστροφικό κύκλο αναπαραγωγής. Μαύροι κύκνοι, για παράδειγμα, υπάρχουν στα κανάλια της Ολλανδίας, και τα πιάνει να κανουν αυγά μέσα στο χιόνι. Συνήθως τα αυγά επιβιώνουν αλλά οι νεοσσοί δεν αντέχουν το κρύο και πεθαίνουν. Μπορείτε να δείτε βίντεο στο κανάλι A Chick Called Albert από επίσης πτηνόφιλο που σώζει νεωσσούς μαύρων κύκνων και άλλω πτηνων, που συχνά δεν ανήκουν στην φυσική πανίδα της Ολλανδίας και μπλέκουν άσχημα. Δεν ξέρω πώς και γιατί, αν είναι βιολογικό ρολόι όπως λέει ο κύριος, πάντως συμβαίνει αρκετά συστηματικά. Ελπίζω επιστήμονες να το μελετούν κανονικά.
Black cygnets in mid-winter
 
Οι περισσότεροι Αυστραλιανοί παπαγάλοι που βρίσκονται σε αιχμαλωσία στην Ελλάδα ζούνε σε εσωτερικούς χώρους με θερμοκρασίες που είναι συνήθως πάνω από 20°C καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου και διάρκεια φωτός πάνω από 12 ώρες καθημερινά.
Αυτές οι συνθήκες μπορούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση στα πουλιά για την εποχή που υπάρχει στο εξωτερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να αναπαράγονται και το Χειμώνα.
Ναι αυτό είναι λογικό. Γίνεται χρόνια στις εσωτερικές εκτροφές καναρινιών. Υπάρχουν εκτροφείς που έχουν ξεκινήσει ήδη την αναπαραγωγή των καναρινιών τους για τη σεζόν 2022. Η δική μου απορία όμως δεν αφορά αυτό. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει κατανοητό αυτό που εννοώ είναι να υποθέσουμε ότι κάποια αυστραλιανά είδη πτηνών διαβιούν στην Ελληνική φύση και όχι στο σπίτι μας. Εκεί θα λέγαμε άραγε ότι η αναπαραγωγική περίοδος τους είναι το δικό μας Νοέμβριο ή θα λέγαμε ότι είναι η δική μας Άνοιξη;

Έχει όμως παρατηρηθεί ότι Αυστραλιανά πτηνα που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν στην ευρωπαϊκή φύση, έχουν ιδιόρρυθμο και συχνά καταστροφικό κύκλο αναπαραγωγής. Μαύροι κύκνοι, για παράδειγμα, υπάρχουν στα κανάλια της Ολλανδίας, και τα πιάνει να κανουν αυγά μέσα στο χιόνι. Συνήθως τα αυγά επιβιώνουν αλλά οι νεοσσοί δεν αντέχουν το κρύο και πεθαίνουν.
Αυτό απαντά εν μέρει στο ερώτημά μου, αν και δυσκολεύομαι να καταλάβω πως μπορεί το ένστικτο να συνδέεται με τον ημερολογιακό μήνα και όχι με τις φυσικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Μπορείτε να δείτε βίντεο
Το βίντεο είναι εντυπωσιακό.
 
Αυτό απαντά εν μέρει στο ερώτημά μου, αν και δυσκολεύομαι να καταλάβω πως μπορεί το ένστικτο να συνδέεται με τον ημερολογιακό μήνα και όχι με τις φυσικές περιβαλλοντικές συνθήκες.
Καταρχάς δεν είμαι βιολόγος. Μπάτζι και λοιπά ανυστραλιανά είδη τα έχουμε φέρει στην Ευρασία και Αμερική λιγότερο από 200 χρόνια. Αυτό σε εξελικτική χρονική γραμμή είναι μια τελεία, ελάχιστος χρόνος έως μηδενικός αν τον συγκρινουμε με τα εκατοντάδες εκατομμύρια εξελιξης δεινοσαυρων και πτηνών. Δεν θυμάμαι απέξω πότε αποχωρίστηκε η Αυστραλία από την ευρασία, αλλά πάει καιρός και αυτός ο απομονοτισμός είναι πολύ ισχυρός.

Θα μπορούσε να υπάρχει παραλληλισμός με την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Το σώμα μιας υγιούς γυναίκας προσφέρει ένα ώριμο ωάριο προς γονιμοποίηση περίπου μία φορά τον μήνα, είτε εμείς το θέλουμε είτε όχι. Αποτελεί εξελικτικό πλεονέκτημα να είμαστε έτοιμες αν προκύψει η γονιμοποίηση, ετσι λοιπόν τα γονίδια που παράγουν αυτές τις ορμόνες μεταδόθηκαν πιο πολύ αφού τα άτομα που τς έφεραν απέκτησαν περισσότερους απογόνους. Ομοίως, αν ένα θηλυκό μπάτζι(ή το πιο πιθανό κάποιο άλλο είδος, πρόγονός του) έμπαινε σε διαδικασία αναπαραγωγής κάθε αυστραλέζικη άνοιξη είτε είχε ταίρι είτε όχι, και μετά ένα ταίρι εμφανιζόταν, τα γονίδια που ενεργοποιούν τις ορμόνες αυτές διαιωνίζονται. Αν επαρκής πληθυσμός το έχει, τότε περνά την κρίσιμη μάζα και είναι πρακτικα χαρακτηριστικό του είδους. Πολύ χονδρικά έτσι πάει.

Και ναι, είναι απίστευτο το τι κάνει αυτός ο άνθρωπος για τα πτηνά όλων των ειδών και θεμάτων. Ομοίως υπάρχει βίντεο που φροντίζει αιγυπτιακές χήνες, οι οποίες θεωρούνται εισαγομενο είδος. Είναι πολύ όμορφες, πιο ντελικάτες απο τις ευρωπαϊκες, λευκες με καστανά σχέδια στο σω΄μα και γιαυτό παλια άνθρωποι στην ευρώπη τις είχαν για τον κηπο τους ως σύμβολο πλούτου και ομορφιάς. Κάποιες το έσκασαν και κατάφεραν να επιβιώσουνσ την φύση. Παρόλα αυτά, στην κρύα Ευρώπη οι χήνες μας έχουν εξελικτικό πλεονέκτημα να αναδύονται γρηγορα από το νερό σε περίπτωση που το νερό παγώσει όσο είναι καταδυμένες. Προφανώς στην Αιγυπτο δεν υπήρξε ποτέ τέτοια περιβαλλοντική πίεση, με αποτέλεσμα πολλές αιγυπτιακές χήνες να παγιδευονται και να πνιγονται κάτω από τον πάγο τον χειμώνα. Ο χρόνος που έχουν ζήσει στην ευρώπη σε σύγκριση με την Αφρική δεν επαρκεί για να ωθήσει νέο εξελικτικό άλμα εμφανές σε ολόκληρο τον πληθυσμό, αν και φυσικά συνεχίζουν να επιβιώνουν και να αναπραγονται άτομα περισσότερο αυτω΄ν που έχουν την συνήθεια/ένστικτο (δλδ γονίδια) να βγαίνει στην επιφάνεια πιο γρήγορα. Βέβαια σε τέτοια είδη, όταν μπλέκεται ο άνθρωπος είναι δυσκολο να δούμε που τελειώνει ο δαρβινισμός και που ξεκινά η ανθρώπινη επέμβαση, γιατί προφανώς κανένας δεν θέλει να βλεπει ψωφια παπακια πηγαίνοντας στην δουλειά του πρωι πρωι.
 
Προσπαθώντας να κατανοήσω πως ζουν οι παπαγάλοι, διαβάζοντας αρκετά και βλέποντας τις αντιδράσεις από τους δικούς μου, βλέπω πως αυτή τη περίοδο οι παπαγάλοι μου με εύρος θερμοκρασίας 15(ελεγχόμενα) έως 22( από τις καιρικές συνθήκες) και με βάση τη τωρινή ηλιοφάνεια (φυσική δύση-ανατολη) έχουν μπει στη διαδικασία αποθήκευσης ενέργειας για τον χειμώνα. Τρώνε αρκετά, περιποιείται το ένα το άλλο και δεν είναι τόσο ενεργητικά όσο τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Ακόμα και στο ελεύθερο πέταγμα τους, βλέπω ότι πάνε και χαλαρώνουν στα κλαδια-παρκο που τους έφτιαξα. Ενώ πχ τον Οκτώβριο μπορεί να πετούσαν για καμιά ώρα από εδώ και από εκεί..
Εκτιμώ πως με αυτές τις συνθήκες δεν μπαίνουν σε διαδικασία αναπαραγωγής.
Τώρα στο σπίτι που οι θερμοκρασία είναι σταθερή 22-23 βαθμούς και τα πουλιά να ζουν με τη ψευδαίσθηση της συνεχόμενης σταθερής ηλιοφάνειας ίσως και να έμπαιναν στη διαδικασία αναπαραγωγής. Δεν έχω όμως ασφαλή συμπεράσματα..
 
Χρήσιμες παρατηρήσεις Γιώργο.

Τώρα στο σπίτι που οι θερμοκρασία είναι σταθερή 22-23 βαθμούς και τα πουλιά να ζουν με τη ψευδαίσθηση της συνεχόμενης σταθερής ηλιοφάνειας ίσως και να έμπαιναν στη διαδικασία αναπαραγωγής. Δεν έχω όμως ασφαλή συμπεράσματα..
Αυτό είναι φυσιολογικό. Φυσικά και θα μπουν σε κατάσταση αναπαραγωγής διότι προσομοιώνουμε συνθήκες άνοιξης μέσα στο χειμώνα. Μακάρι να είχαμε αντίστοιχες παρατηρήσεις και από κάποιον που διατηρεί αυστραλιανός παπαγάλος μόνιμα σε εξωτερικό χώρο (αν υπάρχει βέβαια κάποιος). Αυτό το δεύτερο, θα μας βοηθούσε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα πάνω στο θέμα που συζητάμε.
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
Δεν νομίζω πως μια εξωτερική εκτροφή θα είχε κάτι διαφορετικό από τη δική μου εκτός βέβαια από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ακόμη και τώρα όταν βγάζω έξω τα πουλιά μου βλέπω ότι απολαμβάνουν τον Ήλιο, είναι ελαφρώς πιο δραστήρια και ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα της φύσης/άλλων πουλιών που πετούν αλλά όχι για αναπαραγωγή. Μερικά ζευγάρια μου είναι σε αναπαραγωγική ηλικία, αρκετό καιρό μαζί, έχουν ερωτοτροπησει προς τον Σεπτέμβριο αλλα τώρα όχι.
Θα ρωτήσω και έναν γνωστό μου που έχει αρκετά cockatiel σε εξωτερική εκτροφή και μια που είμαστε κοντά θα πάω να δω λίγο τη συμπεριφορά τους.
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
Δεν νομίζω πως μια εξωτερική εκτροφή θα είχε κάτι διαφορετικό από τη δική μου εκτός βέβαια από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Μα αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο Γιώργο. Δεν μας ενδιαφέρει η συμπεριφορά των πουλιών σε ένα χώρο που οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν ανταποκρίνονται στην εκάστοτε εποχή. Φυσικά και θα μπουν σε αναπαραγωγή, ή σε ότι άλλο θέλουμε, όποιο μήνα επιθυμούμε, από τη στιγμή που μπορούμε να "φτιάξουμε" την εποχή τεχνητά, διαμορφώνοντας ανάλογα τη θερμοκρασία, το φωτισμό κλπ.

Το ζητούμενο στη συζήτηση είναι αν θα λειτουργήσουν Νοέμβρη μήνα σε εξωτερικό χώρο στην Ελλάδα, όπως λειτουργούν το Νοέμβρη μήνα σε εξωτερικό χώρο στην Αυστραλία. Αν το Νοέμβρη στην Ελλάδα μπουν σε κατάσταση προετοιμασίας για να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα, για ποιο λόγο εξακολουθούμε να προτείνουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για αναπαραγωγή;
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
Πώς μπορεί λοιπόν να είναι αναπαραγωγική περίοδος η έναρξη του χειμώνα, για πουλιά που εκ φύσεως αναπαράγονται την άνοιξη;

'Οπως ποια για παράδειγμα? Μιλάμε για μέσα (που δεν είναι χειμώνα;) ή για έξω απο το σπίτι?
Μαύροι κύκνοι, για παράδειγμα, υπάρχουν στα κανάλια της Ολλανδίας, και τα πιάνει να κανουν αυγά μέσα στο χιόνι. Συνήθως τα αυγά επιβιώνουν αλλά οι νεοσσοί δεν αντέχουν το κρύο και πεθαίνουν.

Οι μάυροι κύκνοι και στην χώρα τους αναπραγόνται μέσα στον χειμώνα (Μάιο-Σεπτέμβριο για την Αυστραλία). Απλά οι θερμοκρασίες εκεί μάλλον δεν πέφτουν τόσο χαμηλά αν αυτός είναι ο λόγος που δεν επιβιώνουν οι νεοσσοί. Το ότι αυτό το άγριο (υποθέτω) θηλυκό στο βίντεο επιβίωσε κι έφτιαξε φωλιά στην Ολλανδία, δεν δείχνει ότι κάποια επιβιώνουν?

Είναι λίγα τα είδη παπαγάλων για τα οποία έχω ακούσει να έχουν πολύ "στενό" αναπαραγωγικό περιθώριο απο άποψη εποχής. Μιλάω πάντα για εξωτερικό περιβάλλον όπου τα πουλιά εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες. Ακολουθώ μια Αυστραλέζα εκτροφέα μακάο που τα πουλιά της μόλις ξεκίνησαν τις γεννήσεις αυγών. Εκεί έχει μπει για τα καλά η άνοιξη.
 
'Οπως ποια για παράδειγμα? Μιλάμε για μέσα (που δεν είναι χειμώνα;) ή για έξω απο το σπίτι?
Μιλάμε για το ένστικτο. Για να γίνει κατανοητό αυτό που θέλω να πω, ας μιλήσουμε για τα πουλιά που βρίσκονται έξω. Τα πουλιά που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο μπορούμε ούτως ή άλλως να τα αναπαράγουμε όποτε μας καπνίσει. Για ποιο λόγο λέμε τα μπάτζι ή τα κοκατίλ πχ πρέπει να ξεκινούν την αναπαραγωγή τους το Νοέμβριο, επειδή τότε είναι η άνοιξη στην Αυστραλία. Τα πουλιά αυτά αναπαράγονται την άνοιξη και τέλος. Τι στο καλό μας νοιάζει Αυστραλία;

Οι μάυροι κύκνοι και στην χώρα τους αναπραγόνται μέσα στον χειμώνα (Μάιο-Σεπτέμβριο για την Αυστραλία).
Ορίστε λοιπόν. Τα πουλιά αυτά αναπαράγονται τελικά το χειμώνα. Είναι λάθος να πεις, ααα έχεις μαύρους κύκνους, τότε πρέπει να τους ξεκινήσεις αναπαραγωγή το Μάιο γιατί τότε είναι χειμώνας στην Αυστραλία. Με τους παπαγάλους γιατί το κάνουμε αυτό το λάθος;
 
Για ποιο λόγο λέμε τα μπάτζι ή τα κοκατίλ πχ πρέπει να ξεκινούν την αναπαραγωγή τους το Νοέμβριο, επειδή τότε είναι η άνοιξη στην Αυστραλία.

Βρίσκω λάθος τον όρο "πρέπει" και προσωπικά διαφωνώ με την λογική της πρότασης του τι καιρό κάνει στην Αυστραλία. Πιο σωστό πιστεύω πως είναι το να πούμε ότι μπορούν να αναπαραχθούν απο το φθινόπωρο και μετά και σε κατάλληλες συνθήκες εσωτερικής εκτροφής. Το παράδειγμα που έδωσα με τους μακάο στην Αυστραλία που αναπαράγονται σε περίοδο αντίθετη με αυτήν του τόπου καταγωγής τους πιστεύω πως ανατρέπει αυτόν τον ισχυρισμό.
 
Λοιπόν παιδιά είχα επικοινωνία με τον γνωστό μου και μου είπε ότι μπορούν να γεννήσουν αυγά μέχρι και τέλος Νοεμβρίου αρκεί η θερμοκρασία που βρίσκονται να μην πέφτει κάτω από τους 5.
Στα 7 χρόνια που τα έχει το μόνο που κάνει, στην εξωτερική εκτροφή του θυμίζω, είναι να βάζει μονωτικά φύλλα φελιζολ για να κόβει το δριμύ ψύχος.μιλαμε για βόρειο Ελλάδα πχ με σημερινή θερμοκρασία 5 ελάχιστη και 15 μέγιστη και αέρα..
Συγκεκριμένα πριν λίγο που τον πήρα γιατί είχα απορία με τα μωρά αν επιβιώνουν, μου είπε ότι επιβιώνουν καλύτερα αυτή τη περίοδο γιατί τα κρατάει ζεστά η μητέρα. Το αρνητικό είναι ότι η μητέρα ταλαιπωρείται για μεγαλύτερο διάστημα μέσα στη φωλιά και ο αρσενικός με το συνεχές τάισμα.
Τους υπόλοιπους μήνες μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου δεν είχε ποτέ γέννα και ούτε ξέρει κάποιον που να είχε σε εξωτερική.
 
Λοιπόν παιδιά είχα επικοινωνία με τον γνωστό μου και μου είπε ότι μπορούν να γεννήσουν αυγά μέχρι και τέλος Νοεμβρίου αρκεί η θερμοκρασία που βρίσκονται να μην πέφτει κάτω από τους 5.
Mιλάς για κοκατίλ Γιώργο, σωστά? Τα περισσότερα αυστραλιανά είδη όπως και οι παπαγάλοι της Ινδονησίας μπορούν να αναπαραχθούν σχεδόν όλο το χρόνο αν τους προσφέρουμε τις κατάλληλες διατροφικές συνθήκες και ερεθίσματα για να μπουν σε φάση αναπαραγωγής. Ένα αντίθετο παράδειγμα είναι οι αμαζόνες που στη Β. Ελλάδα που ανέφερες δεν θα υπήρχε κανένας τρόπος να μπορέσει κάποιος να τις βάλει σε αναπαραγωγή σε εξωτερική εκτροφή τον Νοέμβριο, όση αυγοτροφή και όσες φωλιές και να τους έδινε.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Ναι για cockatiel μιλάω. Ο συγκεκριμένος μόνο cockatiel έχει και πρόσφατα πήρε και άλλα είδη (νομίζω πως είδα barraband και κακαρικι)
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Διαβάζω συχνά εδώ και χρόνια ότι η εποχή που διανύουμε, δηλαδή τα μέσα φθινοπώρου αρχές χειμώνα, είναι η αναπαραγωγική περίοδος των παπαγάλων πού κατάγονται από την Αυστραλία, διότι στην Αυστραλία αυτή την περίοδο είναι μέσα άνοιξης προς καλοκαίρι. Αναρωτιέμαι λοιπόν, τι σχέση μπορεί να έχει αυτό, με ένα κοκατίλ για παράδειγμα που γεννήθηκε εδώ στην Ελλάδα, από πουλιά προγόνους που βρίσκονται στην Ελλάδα για περισσότερα ίσως από 50 χρόνια;

Τα πουλιά δεν έχουν ημερολόγιο ούτε ο ρολόι. Αντιλαμβάνονται τις περιβαλλοντικές συνθήκες άμεσα από το περιβάλλον πού ζουν. Η θερμοκρασία, η υγρασία, η διάρκεια της ημέρας αυτή την εποχή, "λένε" στα πουλιά ότι βρίσκονται στο τέλος του φθινοπώρου προς αρχές χειμώνα. Δεν λένε Νοέμβριος στην Ελλάδα άρα άνοιξη στην Αυστραλία από πού καταγόταν ο προπάππους τους πριν από 50 χρόνια.

Πώς μπορεί λοιπόν να είναι αναπαραγωγική περίοδος η έναρξη του χειμώνα, για πουλιά που εκ φύσεως αναπαράγονται την άνοιξη;
@Stavros Καλημερα Σταυρο , σχετικα με το θεμα που αναρτησες να σου πω οτι εχω ζευγαρια μοζαμβικης τουλαχιστον 10 χρονων αναπαραγωγικα ζευγαρια και απογονους αυτων γεννημενα ελλαδα που τωρα ειναι 4-5 χρονων..Μεχρι σημερα που μιλαμε συνεχιζουν τον βιολογικο κυκλο τους οπως αναφερης παραπανω αρχες φθινοπορου προς χειμωνα ελλαδος οπου αντοιστιχα ειναι η αναπαραγωγικη περιοδος στο Νοτιο ημισφαιριο. Προφανως λοιπον ειναι θεμα DNA και οπως ξερουμε ειναι δυσκολο να σπαση η αλυσιδα του.Ειχα την εντυπωση οτι τα νεαρα πουλια που θα γεννηθουν στην ελλαδα και οι απογονοι τους μετα απο 3-4 γεννες θα αλλαζαν το χουι αυτο αλλα δυστυχως δεν εχει γινη μεχρι τωρα κατι τετοιο.Ακομα και τα γεννημενα στην ελλαδα με τα πρωτα πρωτοβροχια ξεκινουν το πυρωμα και φουλ αναπαραγωγη μεσα στον Νοεμβριο μεχρι και Φλεβαρη
 
Back
Top