Ασθένειες Περνάει πτερόρροια ή μαδάει τα φτερά του ο Ζάκο μου;

73ea549f-7f61-4c7d-8941-4693ab659da5.webp3fd8a1f8-b313-4102-9945-92a4ef764fda.webpa24d364f-de1e-4fbb-8a26-5e8019fba4b6.webp5cd247e1-b6b6-44c8-8801-7520a80c21d0.webp9bc642fe-1c26-49af-b410-27d1de1f51c2 (1).webpae0eac66-3502-4f01-9a17-c51b044792b7.webp
[automerge]1718380868[/automerge]
παιδια καθημερινα εδω και μια εβδομαδα σχεδον βλεπω ενα καινουργιο φτερο στο πατωμα. ενα ολοκληρο, ενα καπως ''φαγωμενο'', ενα σπασμενο. αρχικα ήταν πολλα πουπουλα, αργοτερα μικρα φτερα, μετα φτερα μεγαλα και τωρα φτερα ουρας. σκεφτομουν οτι περναει πτεροροια και ετσι αρχισα να τον κανω μπανιο καθημερινα. κανοντας τον μπανιο παρατηρησα μικρα κενα στο τριχωμα του . φαινεται το δερμα στην πλατη του στην εικονα που ανεβασα. ενα κενο τριχωματος στην πλατη, ενα στο στηθος και ενα κατω απο την φτερουγα του προς το παρον. δεν βρισκω λογο να μαδαει. τα εχει ολα. ειμαι καθημερινα σπιτι, περναει χρονο εκτος κλουβιου, τρωει και τα σπορια του και τα λαχανικα του και τα φρουτα του, ειναι πολυ δραστηριος, τραγουδαει, μιλαει, παιζει. κατι που ειναι καπως ανησυχητικο ειναι οτι κραταει το στομα του ανοιχτο για πολυ ωρα ανα τακτα χρονικα διαστηματα. αυτο εδω και 2 3 μερες. εκεινη τη στιγμη του προσφερω νερο αλλα δεν θελει. καποιες φορες επισης ενω ειναι ταισμενος ερχεται στον ωμο μου και κανει σαν σκυλος που εχει λυγωσει απο το τρεξιμο. σαν να βαριανασαινει. λετε να φταει η ζεστη για αυτο?αυτο στο ραμφος του μηπως ειναι ακαρεα ή κατι τετοιο? ή ειναι απο την φθορα? το φοβαμαι γιατι του εδινα φαγητο μεσα απο το ιδιο δοχειο για 3 με 4 μερες. εχω παραγγειλει ενα κλουβι μεταφορας για να τον παω για τσεκαπ αν χρειαστει. για πειτε ομως και εσεις την γνωμη σας.

Τελευταία επεξεργασία:
κατι που ειναι καπως ανησυχητικο ειναι οτι κραταει το στομα του ανοιχτο για πολυ ωρα ανα τακτα χρονικα διαστηματα. αυτο εδω και 2 3 μερες. εκεινη τη στιγμη του προσφερω νερο αλλα δεν θελει. καποιες φορες επισης ενω ειναι ταισμενος ερχεται στον ωμο μου και κανει σαν σκυλος που εχει λυγωσει απο το τρεξιμο. σαν να βαριανασαινει. λετε να φταει η ζεστη για αυτο?
Για το συγκεκριμένο, το πιθανότερο είναι να προκαλείται από τη ζέστη.
Για τα φτερά (πτεροφαγία ή πτερόροια) δεν ξέρω να σου απαντήσω, αλλά πες μας ποια η ηλικία του;
Πτερόρροια: Σε ηλικία περίπου 8 μηνών ξεκινά την πρώτη του πτερόρροια, η οποία αφορά κυρίως το "μωρουδίστικο" μαλακό φτέρωμά του.
Η επόμενη πτερόρροιά του θα είναι περίπου στους 11 μήνες στην οποία θα ξεκινήσει να αντικαθιστά τα φτερά των φτερούγων....κάθε φορά που θα πέφτει ένα από τη μία φτερούγα, σε 1-3 ημέρες θα πέφτει και το αντίστοιχο φτερό από την άλλη.
Οι διατροφικές του ανάγκες κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας θα αυξηθούν. Αυτό που χρειάζεται οπωσδήποτε είναι να τρώει πρωτεϊνούχες τροφές π.χ. αυγά και χορταρικά - βότανα για βιταμίνες. Μπορείς να δεις και για pellets και φυσικά κόκκαλο σουπιάς για το απαραίτητο ασβέστιο.

Στην τελευταία φώτο φαίνεται κάτι κόκκινο στη φτερούγα που υπάρχει κενό ή μου φαίνεται; τον έχεις ψυλαφησει να δεις αν έχει πληγές; επίσης τα ποδαράκια από κάτω τι έχουν; πάντα έτσι ήταν;

Στην τελευταία φώτο φαίνεται κάτι κόκκινο στη φτερούγα που υπάρχει κενό ή μου φαίνεται; τον έχεις ψυλαφησει να δεις αν έχει πληγές; επίσης τα ποδαράκια από κάτω τι έχουν; πάντα έτσι ήταν;
τα ποδια του δεν ξερω τι εχουν. παρουσιαζουν συμπτωματα ξεροδερμιας. ειχα ρωτησει για το ασπρο μπαλακι και μου ειπαν οτι ειναι φυσιολογικο. τωρα αυτο που βλεπεις στην φωτο δεν νομιζω να ειναι. το δερμα δεν φαινεται στην κανονικη πτεροροια πιστευω.
[automerge]1718465875[/automerge]
τα ποδια του δεν ξερω τι εχουν. παρουσιαζουν συμπτωματα ξεροδερμιας. ειχα ρωτησει για το ασπρο μπαλακι και μου ειπαν οτι ειναι φυσιολογικο. τωρα αυτο που βλεπεις στην φωτο δεν νομιζω να ειναι. το δερμα δεν φαινεται στην κανονικη πτεροροια πιστευω.
τον εχω κοιταξει. οσο καλυτερα μπορουσα. δεν φαινεται να εχει πληγες. αλλα εχει μια ευαισθησια παραπανω στην μια του φτερουγα, η οποια τυχαινει να ειναι και η φτερουγα που του λειπουν δυο φτερα
[automerge]1718466315[/automerge]
Για το συγκεκριμένο, το πιθανότερο είναι να προκαλείται από τη ζέστη.
Για τα φτερά (πτεροφαγία ή πτερόροια) δεν ξέρω να σου απαντήσω, αλλά πες μας ποια η ηλικία του;
Πτερόρροια: Σε ηλικία περίπου 8 μηνών ξεκινά την πρώτη του πτερόρροια, η οποία αφορά κυρίως το "μωρουδίστικο" μαλακό φτέρωμά του.
Η επόμενη πτερόρροιά του θα είναι περίπου στους 11 μήνες στην οποία θα ξεκινήσει να αντικαθιστά τα φτερά των φτερούγων....κάθε φορά που θα πέφτει ένα από τη μία φτερούγα, σε 1-3 ημέρες θα πέφτει και το αντίστοιχο φτερό από την άλλη.
Οι διατροφικές του ανάγκες κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας θα αυξηθούν. Αυτό που χρειάζεται οπωσδήποτε είναι να τρώει πρωτεϊνούχες τροφές π.χ. αυγά και χορταρικά - βότανα για βιταμίνες. Μπορείς να δεις και για pellets και φυσικά κόκκαλο σουπιάς για το απαραίτητο ασβέστιο.
σε ενα μηνα περιπου θα κλεισει τον ενα χρονο ζωης. του λειπουν 2 φτερα απτην ιδια φτερουγα. και το ενα φαινεται να ειναι σπασμενο. εχω παρει διαφορα λαχανικα και φρουτα και του δινω καθημερινα. τα τρωει ολα εκτος απο τα φυλλωδη λαχανικα. τρωει και το αυγο του με ευχαριστηση οποτε ειναι καλλυμενος. απο χθες αρχισα να του δινω και συμπληρωμα διατροφης της biotin που ειναι για την πτεροροια. εχεις καμια ιδεα μηπως γιατι το ραμφος του εχει ξεθωριασει ετσι?

Τελευταία επεξεργασία:
εχω παραγγειλει ενα κλουβι μεταφορας για να τον παω για τσεκαπ αν χρειαστει. για πειτε ομως και εσεις την γνωμη σας.
Καλό θα ήταν να τον πας στον πτηνιατρο.
Όταν περνάνε πτερόρροια δεν έχουν κενά.
Και τα φτερά του (εκτός από ένα) φαίνονται κομμένα και όχι σαν να έχουν πέσει μόνα τους.

@Ταζμανια2411
Η μόνιμη ανησυχία ενός ιδιοκτήτη ζακό, μαδάει ή όχι τα φτερά του;
Λοιπόν, στην δική σου περίπτωση όχι δεν καταστρέφει τα φτερά του, απλά βρίσκεται σε περίοδο πτερόρριας που μόλις έχει αρχίσει και έχει αρκετή πορεία ακόμη.
Δεν θα μπορούσε άλλωστε να τραβάει τα φτερά του, γιατί το πουλάκι είναι πολύ μικρό μόλις έντεκα μηνών, έχει καλή φροντίδα και δεν έχει κανένα λόγο να αυτοτραυματίζεται.
Στις φωτογραφίες το πρώτο φτερό της ουράς είναι άθικτο, στο δεύτερο έχει πέσει και έχει μασήσει το καλάμι του, κάτι που συνηθίζουν να το κάνουν, και το τρίτο μαύρο φτερό πτήσης πιθανόν έχει σπάσει για κάποιο λόγο.
Τα πόδια και το ράμφος του είναι φυσιολογικά.
Το ξεθωριασμένο ράμφος οφείλεται στην σκόνη που βγάζουν τα ζακό και στις ίνες κερατίνης που βρίσκονται σε αποδόμηση καθώς ανανεώνεται το ράμφος τους.
Καθημερινό μπάνιο αν γίνεται βοηθάει, και ανακουφίζει σημαντικά.
ειναι πολυ δραστηριος, τραγουδαει, μιλαει, παιζει
Ανέβασε ένα βίντεο να τον καμαρώσουμε.😊

Και εγώ θα σου πω με την μικρή εμπειρία που έχω ότι δεν μαδιέται! Περνάει πτερορροια! Είναι ένα θέμα που νομίζω ανησυχεί όλους τους κατόχους ζακο! Αυτά που κάνω εγώ και βλέπω ότι βοηθούν την κατάσταση είναι το καθημερινό μπάνιο, μεγάλη ποικιλία σε λαχανικά κ φρούτα (ειδικά ζουμερά , όπως αγγούρι , νεκταρίνι),δίνω την βιταμίνη της nekton για υγιή φτέρωμα μόνο στην περίοδο πτερορροιας 1 φορά την εβδομάδα , δίνω επίσης palm oil! Τέλος έχω διαβάσει , ότι για υγιή φτέρωμα βοηθάει το αγγούρι ,η βρώμη κ το κεχρί !

Back