Ασθένειες Πιθανές αιτίες αιφνίδιου θανάτου στα πουλιά

Θεωρούμε και είναι αλήθεια πως τα πτηνά κρύβουν την ασθένειά τους από τον φόβο των θηρευτών τους, οπότε συνήθως την αντιλαμβανόμαστε όταν είναι πολύ αργά. Αυτή βέβαια είναι η μισή αλήθεια, γιατί ένας φροντιστής, σχολαστικός παρατηρητής, μπορεί να αντιληφθεί την ασθένεια σε πρώιμο στάδιο και να επέμβει αποτελεσματικά.

Που οφείλονται οι ξαφνικοί θάνατοι των πουλιών​

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και ασθένειες που δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο θεραπευτικής παρέμβασης για την σωτηρία του πουλιού. Κάποιες από αυτές παρατίθενται κατωτέρω, μερικές αρκετά συνηθισμένες και στην χώρα μας.

Τοξίνες - Δηλητηρίαση​

Από κατάποση είτε μέσω του αέρα. Μεγάλη προσοχή στην δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα κυρίως για τους παπαγάλους που συνηθίζουν να μασουλάνε και να ροκανίζουν αντικείμενα.

Περισσότερα
Δηλητηρίαση πτηνών από βαρέα μέταλλα
Τοξικά - μη ασφαλή δέντρα και φυτά για πουλιά

Ασπεργίλλωση​

Οι μύκητες του ασπέργιλλου βρίσκονται παντού και υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι απειλητικοί για την ζωή των πτηνών μας. Παράγοντες που μπορεί να είναι επιβαρυντικοί, αφορούν την για κάποιο λόγο υπερβολική αύξηση του πληθυσμού τους ή το χαμηλό ανοσολογικό σύστημα του πουλιού από προηγηθείσα ασθένεια ή από αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Περισσότερα για την ασπεργίλλωση των πτηνών.

Βρογχοκήλη​

Υπερπλασία του θυρεοειδούς. Παρατηρείται σε πολλά είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένων των περιστεριών, καναρινιών, budgerigars και άγριων πτηνών.

Φυματίωση των πτηνών​

Συνήθως παρουσιάζεται σε εισαγόμενα πτηνά. Αιφνίδιος θάνατος ή προοδευτική απώλεια βάρους παρά την καλή όρεξη, κατάθλιψη, διάρροια, αυξημένη δίψα, αναπνευστική δυσχέρεια, μειωμένη παραγωγή αυγών αλλά συχνά συμβαίνει και σε πτηνά αμέσως μετά την ωοτοκία.

Ευλογιά των καναρινιών​

Επηρεάζει τα καναρίνια. Αιφνίδιος θάνατος ή ξαφνική εμφάνιση δυσκολίας στην αναπνοή.

Περισσότερα για τον ιό της ευλογιάς στα πουλιά.

Περιτονίτις του ωαγωγού (στα θηλυκά μόνο)​

Συχνότερη σε cockatiels, lovebirds και υδρόβια πτηνά. Αιφνίδιος θάνατος ως επί το πλείστον.

Μπορεί να έχει προηγηθεί απώλεια της όρεξης, αδυναμία, κατάθλιψη, αναπνευστική δυσχέρεια, λήθαργος, φουσκωμένο πτέρωμα, παύση κελαηδήματος, κίτρινα περιττώματα, πρησμένη αμάρα ή και κοιλιακή χώρα με εμφανή κύστη.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα περί δυστοκίας.

Γαλλική πτερόρροια​

Πλήττει κυρίως νεοσσούς ηλικίας 5-6 εβδομάδων των ειδών budgerigars, lovebirds, cockatiels αλλά και άλλων παπαγάλων. Η ασθένεια έλαβε το όνομά της επειδή κατά πρώτον παρατηρήθηκε σε εισαχθέντες νεοσσούς στην Γερμανία από την Γαλλία.

Οι νεοσσοί μπορεί να χάσουν αιφνίδια ή σταδιακά αρχής γενομένης από τα δευτερεύοντα φτερά, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα και όλο το πτέρωμά τους. Ύπαρξη κηλίδων αίματος στα σημεία έκφυσης νέων φτερών αποδεικνύει την ύπαρξη της προσβολής.

Η αιτιολογία προέλευσης της νόσου δυστυχώς δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί αλλά λόγω των χώρων εκτροφής των πτηνών που κυρίως προσβάλλονται, εικάζεται πως οφείλεται σε κακές συνθήκες καθαριότητας, διαιτολογίου αλλά και αποκλειστικά τεχνητού φωτισμού, στρες και ταλαιπωρία των νεοσσών από τον πρόωρο απογαλακτισμό, την υπερέκθεση στα καταστήματα για εμπορικούς σκοπούς κτλ.

Είναι σχετικά βέβαιο κάποιος ή συνδυασμός κάποιων εκ των τριών παρακάτω παραγόντων οδηγεί στην απώλεια των νεοσσών:
  1. Διατροφική ανεπάρκεια ή ανισορροπία, όπως ανεπάρκεια πρωτεϊνών ή αμινοξέων στην παρεχόμενη τροφοδοσία των νεοσσών από τους γονείς.
  2. Μόλυνση παποβάϊων.
  3. Μόλυνση της ευλογιάς των budgerigars.
Αν διαπιστωθεί σε πρώιμο στάδιο και πιθανολογείται η σωτηρία του νεοσσού, συστήνεται συγκεκριμένη ενισχυμένη δίαιτα υψηλή σε μεθειονίνη C5H11NO2S .

Η κακή κατάσταση των φτερών και του ράμφους, μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας δίαιτας φτωχής στα απαραίτητα αμινοξέα. Η απαίτηση για μεθειονίνη τείνει να αυξάνει όταν συσσωρευμένα επίπεδα τοξικών ουσιών αυξάνονται στο σώμα.

Υψηλά επίπεδα μεθειονίνης μπορεί να βρεθούν στο ωμό σουσάμι, τους σπόρους κολοκύθας, τους ηλιόσπορους, τα καρύδια Βραζιλίας, τα ψάρια, κρέατα, αυγά, καθώς και στις φακές. Σημαντικές ποσότητες της μπορεί επίσης να βρεθούν στο σπανάκι, τις πατάτες και το βρασμένο καλαμπόκι.

Για τα πουλιά που αρνούνται ή δεν δύνανται να τρώνε τις παραπάνω τροφές, κάποιο συμπλήρωμα σπιρουλίνας θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή, δεδομένου πως είναι πλούσια σε αυτό το αμινοξύ. Αν οι διατροφικές ανάγκες εκπληρωθούν και τα πουλιά ανακάμπτουν, θα απαιτηθεί ένα διάστημα 9-12 μηνών για την πλήρη αποκατάσταση.

Χολέρα των πουλερικών​

Αιφνίδιος θάνατος, πρασινωπή διάρροια, πυρετός, λειρί και πόδια μοβ καθώς και πρησμένα πόδια.. Αν η ασθένεια παρατηρηθεί σε πρώιμο στάδιο, πολλά φάρμακα είναι διαθέσιμα.

Ασθένειες της Κότας και Πτερόρροια

Νόσος Διάτασης Πρόλοβου - PDD​

Επηρεάζει τα περισσότερα είδη παπαγάλων, συμπεριλαμβανομένων Macaws, African Grey, Cockatoos , Cockatiels, Conures, Eclectus, Αμαζόνες και μικρότερα παπαγαλάκια.

Περισσότερα για για τη νόσος διάτασης πρόλοβου.

Πνευμονική σαρκοκύστωση​

Πιο διαδεδομένη μεταξύ των χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας, προσβάλλει κυρίως τους παπαγάλους. Μια υπέρ οξεία νόσος που τα πουλιά συχνά βρίσκονται νεκρά ή ετοιμοθάνατα, χωρίς προηγούμενα σημάδια ασθένειας ακόμα και μέχρι προ ολίγης ώρας.

Διαυγές υγρό εξέρχεται του στόματος του πουλιού όταν το ανασηκώσουμε από την θέση όπου εξέπνευσε.

Σχετικό περιεχόμενο​

Πιθανοί κίνδυνοι του σπιτιού για τα πουλιά
Teflon ο σιωπηλός δολοφόνος των πουλιών
Πως να σκοτώσετε τα πουλιά σας χωρίς προσπάθεια!
Δηλητηρίαση πουλιών από μόλυβδο
 
Back
Top