Ασθένειες Πιθανη αποβιταμινωση Α;

Πόλη
Άγιοι Ανάργυροι
Όνομα
Ανδρέας
Καλησπερα παιδια. Πριν 2 μηνες αγορασα 2 γκλοστερ. Το αρσενικο με κορωνα και το θηλυκο χωρις. Το αρσενικο ειναι υγειεστατο αλλα το θηλυκο απο την αρχη που το πηρα ειχε ατονια, καταθλιψη, νευρικο τιναγμα της ουρας και μειωμενη ορεξη(στους σπορους). Επισης ανακαλυψα οτι ενω της αρεσει το μηλο επιδεινωνει το νευρικο τιναγμα της ουρας για αυτο της το εκοψα και της δινω κοκκινη πιπερια. Οταν εντοπισα το προβλημα το πηγα στο πετσοπ που το πηρα και το κρατησαν 1 εβδομαδα. Μου ειπαν οτι το ταισαν μονο σπορους και πρασιναδα και οτι ηταν καλυτερα. Το πηρα πισω και οντως ετσι φανηκε. Η κατασταση της δεν ειχε βελτιωση αλλα εμεινε στασιμη. Εγω τωρα της δινω μονο σπορους, αυγο και κοκκινη πιπερια. Διαβασα σχετικα αρθρα εδω και το μονο που μοιαζει με τα συμπτωματα ειναι η αποβιταμινωση Α.Αν καποιος μπορει να με συμβουλεψει ευπροσδεκτος😕

Αυτό που περιγράφεις δεν μπορώ να πω ότι είναι 100% έλλειψη βιτ. Α. Αυτό που προτείνω είναι:
- Απομόνωση του πτηνού από το αρσενικό. (Μην πάνε κ΄τα δύο).
-Διατροφή για 2 εβδομάδες με σπόρους και χορήγηση πολυβιταμινών στο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος που θα πάρεις.
- Σταδιακή χορήγηση των λοιπών τροφών μετά τις 2 εβδομάδες ανά εβδομάδα (πχ 1εβδ. μήλο, 2 εβδ αυγό, 3 εβδ πρασινάδα). (όχι συνέχεια αλλά 2 - 3 φορές την εβδομάδα να συνηθήσει ο οργανισμός).
- Η έλλειψη βιτ. Α εμφανίζει συνήθως ορώδες οφθαλμικό έκριμα. Υπάρχουν σκευάσματα στην αγορά για βιτ Α τα οποία είναι διαλυτά σε τροφή κ΄όχι στο νερό, αλλά η υπερδοσολογία οδηγεί σε... Θάνατο.
Οι πολυβιταμίνες έχουν μέσα βιτ. Α που καλύπτει μερικώς τις ανάγκες.

Ξέχασα να πω ότι θέλει ζεστό μέρος (θα ξαναβγεί έξω εφόσον η θερμοκρασία ανεβεί άνω των 15ο c άρα άνοιξη)και περίοδο προσαρμογής στο χώρο λόγω αλλαγής περιβάλοντος. Χρόνος προσαρμογής υπολόγιζε 3 εβδ. Περίπου.

Χθες το βραδυ αποφασισα να ξαναριξω μια ματια μηπως και δω καποιο αλλο συμπτωμα. Παρατηρησα οτι ηταν πολυ φουσκωμενη απο κατω και τελικα ηταν ετοιμη να γεννησει και δεν μπορουσε.Αυτο βεβαια πρεπει να ειναι ασχετο με τα συμπτωματα που ειχα παρατηρησει. Επειδη καποτε λοιπον ειχε τυχει σε 2 αλλες θηλυκες το ιδιο (και ειχα διαβασει ενα αρθρο του Αλεξανδρου για το θεμα)αμεσως εβρεξα στην αμαρα την καναρα και την εβαλα μεσα. Σημερα το πρωι ειχε γεννησει το αυγο στον πατο του κλουβιου και ειδη φαινεται καλυτερα. Παντως θα ακολουθησω τις συμβουλες σου για την διατροφη και για μια εβδομαδα θα της δινω το ΟSTEX της ΤΑRFAM. Ευχαριστω για τις συμβουλες. Ελπιζω να καλυτερευσει.Αν εχεις κατι αλλο υποψην σου, περιμενω συμβουλες.

Δυστοκία. Δεν ανέφερες ότι είχαν ζευγαρώσει. Γιαυτό και το κούνημα της ουράς. Τέλος καλό όλα καλά. Ασβέστιο (έχει το οστέξ) για να μην έχεις πρόβλημα με τα επόμενα αυγά, και καλή διατροφή με αυγό και πολυβιταμίνες. Και ενοείται ζεστό περιβάλον. Αν προλάβεις βάλε και μια φωλιά να δούμε αν είναι βατεμένα.

Δεν ειχαν ζευγαρωσει, γιατι τα ειχα σε ζευγαρωστρα με χωρισμα και επιπλεον ειχα βαλει και ενα χαρτονι για να μην βλεπονται. Το αυγο ηταν ασπορο(ηταν σπασμενο στον πατο του κλουβιου και το ειδα).Βεβαια δεν ξερω αν την πηρα βατεμενη.Αλλα θα αντεχε τοσο καιρο(σχεδον 2 μηνες)με το αυγο μεσα της;

Ανδρέα φυσικά και δεν θα άντεχε με το αυγό για δυο μήνες.
Άλλο παράδοξο είναι ότι έκανε αυγό τέτοια εποχή, ΔΕΝ είναι εποχή τέτοια για ζευγάρωμα. έχουμε κρύα μπροστά μας πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσουμε τα πουλιά μας να μην πυρώσουν από τώρα.
Άλλο ένα παράδοξο είναι να είναι βατεμένα τα αυγά χωρίς επαφή.
Τα συμπτώματα του κουνήματος της ουράς δεν είναι ότι θα γεννήσει αλλά ούτε και έλλειψη βιταμίνης.
Το πουλί σου έδηξε με την δυστοκία ότι δεν είναι έτοιμο να γεννήσει, . Θέλει καλή προετοιμασία, μην βιάζεστε και κρατάτε τα πούλια να μην πυρώσουν.

Αλλα θα αντεχε τοσο καιρο(σχεδον 2 μηνες)με το αυγο μεσα της;
Με τίποτα. Συνέχισε να δίνεις ostex και μετά πολυβιταμίνες και παρακολούθα. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Μην παραξενευτείς αν δεις τεράστιες κουτσουλιές. Είναι λόγω γέννας. Επανέρχεται μετά από 1-2 εβδομάδες

Σημερα το πρωι που εφτιαξα ολα τα πουλια, κοιταξα την κοπελια και δεν ειχε βγαλει αλλο αυγο και φαινοταν παλι φουσκωμενη. Την επιασα παλι και ειδα οτι ειχε(μαλλον)δυσκολιες να βγαλει ενα αυγο που το διεκρινα καθαρα στην αμαρα. Τοτε την ξαναεβρεξα στην αμαρα και πριν μιση ωρα το εβγαλε και αυτο. Τωρα μια ειναι ζωηρη και μια νωχελικη. Ξερεις αν πρεπει να κανω κατι αλλο; Οσο για το οτι πυρωσε, ειναι λαθος που την ειχα σε διπλη ζευγαρωστρα κοντα στο αρσενικο;Επρεπε να το εχω σε αλλο κλουβι(πιο μακρια);Εδω και 2 μερες που την εχω φερει σπιτι την εχω μονη της και μεσα στο σπιτι.

βαλε το πουλακι σε ζεστο μερος ιδανικα 28-30 βαθμους και χορηγησε της γλυκονικο ασβεστιο στο νερο της

Σημερα μια απο τα ιδια. Μια δραστηρια μια νωχελικη. Την εχω μεσα στο σπιτι συνεχεια και εχω ακολουθησει τις συμβουλες σας, ελπιζω να καλυτερευσει καποια στιγμη

Θέλει υπομονή.
Χορήγησε τα παραπάνω και ιδιαίτερα ασβέστιο και δεξτρόζη (για 2-3 ημέρες η οποία είναι παράγωγο ζαχάρου που δίνει ενέργεια στο πτηνό).

Και σημερα μια απο τα ιδια. Τωρα που την παρατηρω(την εχω στο δωματιο με τον υπολογιστη)τουλαχιστον τρωει κανονικα, ειδικα το αυγο και την κοκκινη πιπερια, αλλα καποιες στιγμες κανει αυτο το νευρικο τιναγμα της ουρας σαν να θελει να βγαλει κατι απο μεσα της. Να ριξω μια ματια μηπως και εχει και αλλο αυγο;(εχει βγαλει μονο 2,το τελευταιο προχθες)

Το προβλημα εξακολουθει(με το νευρικο τιναγμα της ουρας). Τις ζεστες μερες τωρα την βγαζω για κανα τριωρο εξω(της αρεσει)και την ξαναβαζω μεσα. Σταματησα να της δινω OSTEX(περασαν 10 μερες περιπου).Αυγα δεν εκανε αλλα.

Γεια σας και χρονια πολλα. Η μικρη μετα απο 1.5 μηνα ηταν καλυτερα και ειχε μειωσει το τιναγμα της ουρας στο ελαχιστο. Σημερα το πρωι, μου ειχε μια εκπληξη. Ειχε γεννησει για αλλη μια φορα! Το περιεργο ειναι οτι την ειχα εξω κανα 2 μερες που ειχε λιγο καλυτερο καιρο(αλλα δεν παυει να εχει κρυο)και παλι γεννησε, δεν πτοηθηκε καθολου. Ελπιζω να μην εχει παλι προβληματα. Καλυτερα να την εχω μεσα αυτες τις μερες η να την βγαζω εστω για λιγο το πρωι εξω;

Αν το πουλι τρωει με ορεξη τους σπορους, μη του δινεις ουτε βιταμινες ουτε ασβεστιο ουτε αυγ/φη, μονο σπορακια και μακρυα απο αλλα πουλια για ενα μηνα ωστε να ξεπυρρωσει τωρα μηπως και παρεις 1-2 γεννες σωστες αργοτερα. Προφανως το πουλι ειναι απο τα πρωτα καποιου εκτροφεα και ο βιολογικος του κυκλος το παρασυρει ως προς το πυρρωμα τετοιο καιρο, βοηθησε και καμποσο η ζεστη του σπιτιου και ο φωτισμος, δεν ειναι πρωτη φορα... Καλα θα ειναι ομως να ειναι η τελευταια. Και κομμενο το μεσα εξω, ασε τι καιρο κανει, η μεσα η εξω. Παρακολουθα το παντως, αρκετα περασε και ενημερωνε το φορουμ.

Συνηθως,τα εχω εξω συνεχεια, αλλα τωρα με τα κρυα, το βραδυ να τα αφηνα εξω; Το μεσα-εξω γινεται μονο στο πολυ κρυο. Οταν λες να την απομακρυνω, εννοεις (ας πουμε) αλλο μπαλκονι;

Συνηθως,τα εχω εξω συνεχεια, αλλα τωρα με τα κρυα, το βραδυ να τα αφηνα εξω; Το μεσα-εξω γινεται μονο στο πολυ κρυο. Οταν λες να την απομακρυνω, εννοεις (ας πουμε) αλλο μπαλκονι;
Aνδρεα δεν γνωριζω τον χωρο σου και τις ειδικες συνθηκες που τυχον επικρατουν (πχ μπορει σε αλλο μπαλκονι που λες να το βρισκουν το πουλι ρευματα αερα που δεν πρεπει) αλλα απεφυγε οπως και οσο μπορεις την οποιαδηποτε επαφη με τα αλλα πουλια (κυριως τα αρσενικα). Αν θεωρεις οτι το πουλι ειναι προσαρμοσμενο εξω το αφηνεις εξω, θα ξεπυρρωσει πιο γρηγορα αλλα δεν ξερω κατα ποσο ειναι μαθημενο να ειναι συνεχεια εξω, μη σε παρω στο λαιμο μου και με κυνηγας μετα, επισης μη ξεχνας οτι μπορεις να την εχεις σε μια αλλη γωνια του μπαλκονιου σκεπασμενη ωστε και επαφη να μην εχει με τα αλλα και προστατευμενη απο την παγωνια και τις ''επιθεσεις αερος'' να ειναι.

Καλημερα Γιωργο και ευχαριστω για τις συμβουλες. Για το συγκεκριμενο θυληκο δεν ξερω τι εχει συνηθησει, γιατι το πηρα τον Σεπτεμβρη και απο την αρχη ειχε προβληματα και ειχε ιδιαιτερη μεταχειρηση.Αλλα γενικως, σε τι θερμοκρασια αντεχουν τα καναρια; Εγω οταν πεφτει η θερμοκρασια κατω απο τους 8 βαθμους τα βαζω μεσα.

Πολλοί έχουν πει σε συζητήσεις και για θερμοκρασίες κοντά στο 0. Το βασικό είναι να μην είναι σε ρεύματα αέρα. Εγώ τα έχω έξω σε μία κατασκευή ντέξιον, εκτός από 1 θυλικό που είναι σε καραντίνα το οποίο είναι σε κλουβάκι σε απάγκειο, έχω σκεπάσει το κλουβί με χοντρή πετσέτα, από επάνω ( κοντά στο καρφί του τοίχου) έχω ένα μικρό άνοιγμα για εξαερισμό και εμπρός βάζω πλεξιγκλάς για να μπένει φως (δεν το χτυπά απευθείας ο ήλιος).
Το δικό σου προσαρμοσμένο είναι στο κρύο καθόσον από Σεπ τα έχεις έξω. Τώρα το μέσα έξω είναι ότι χειρότερο και θα πρέπει να αποφασίσεις που θα τα έχεις.

Back