Ασθένειες Πιθανό λίπωμα σε καναρίνι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης User22314
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
U

User22314

Guest
Το αρσενικό μου καναρίνι ειναι λίγο παχουλό κ εχει ένα λίπωμα στη κοιλίτσα του έτσι μου παν κάποιοι εκτροφείς πως είναι από τ πάχος, να του αλλάζω μια φορά τη βδομάδα τη τροφή ώστε να μη τρώει μόνο αυτά που του αρέσουν κ ν του βάζω φρούτα κ λαχανικά περισσότερα. Οι τροφές που του βάζω είναι συσκευασμένες (benelux,manitoba, verse laga premium). Προς το παρών δεν θέλω να ανεβάσω φώτο γιατί έχω χάσει πουλάκι από stres- ταλαιπωρία.Βρήκα όμως φώτο στο forum σας απο άλλο μέλος σας που είναι ακριβώς το ίδιο εξόγκωμα θα τη ανεβάσω προς το παρών αυτή. Ευχαριστώ.

11.webp
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Όπως καταλαβαίνεις, αν δεν έχουμε φωτογραφία του καναρινιου σου και της περιοχής που υπάρχει το λίπωμα, συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν με ασφάλεια. Αυτό όμως που θα ήθελα να σε ρωτήσω ειναι: μιλάμε για λίπος στην κοιλιά ή για λίπωμα; Και αν συζητούμε όντως για λίπωμα, το πουλάκι δεν έχει λίπος σε άλλα σημεία;
 
Θά προσπαθήσω για φωτογραφία. Εχει αυτο το εξόγκωμα το ίδιο με τη φώτο στο κέντρο της κοιλιάς.Αλλά θ κάνω προσπάθεια γ φωτογράφια. Ευχαριστώ
 
Το αρσενικό μου καναρίνι ειναι λίγο παχουλό
Για το "παχουλό" ούτε λόγος...
Για το "λίγο" θέλει πολύ συζήτηση.
Στη φωτογραφία τα φτερά είναι βρεγμένα;
 
Για το "παχουλό" ούτε λόγος...
Για το "λίγο" θέλει πολύ συζήτηση.
Στη φωτογραφία τα φτερά είναι βρεγμένα;
Προς το παρών δεν θέλω να ανεβάσω φώτο γιατί έχω χάσει πουλάκι από stres- ταλαιπωρία.Βρήκα όμως φώτο στο forum σας απο άλλο μέλος σας που είναι ακριβώς το ίδιο εξόγκωμα θα τη ανεβάσω προς το παρών αυτή.
Γιάννη, η φωτογραφία δεν ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο πουλί, οπότε αν και το μέλος μας λέει ότι πρόκειται για το ίδιο εξόγκωμα, μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις.
 
Παιδιά χίλια ευχαριστώ για το χρόνο σας. Το πήγα σε πτηνίατρο το καναρινάκι και μου είπε ότι είναι λίπωμα και ότι δεν είναι τόσο παχουλό όσο το παρουσίαζα. Το θέμα είναι ότι έχω και ένα θηλυκό και είναι πυρωμένο. Τον ρώτησα Ιούλιο μήνα; Μου λεέι εχεις καλή θερμοκρασία στο σπίτι.Αυτά
 
Βαγγέλη η αναπαραγωγή δεν γίνεται έτσι για να γίνει. Θέλει αιτία, στόχο και πολύ περισσότερο "εργαλεία". Αιτία : να πάρουμε μερικά πουλάκια και να μεγαλώσουμε το κοπαδάκι μας, κλλά και να βγάλουν τα πουλάκια μας τα ένστικτά τους. Στόχο : να πάρουμε μερικά καλά και υγιή πουλάκια, που να μας ικανοποιούν σε σχέση με τα πρότυπα που επιδιώκουμε. και Εργαλεία : υγιή πουλάκια που μπορούν μα μας φέρουν τα παραπάνω . Τι από τα τρία έχεις που να σε βάλει να δοκιμάσεις αναπαραγωγή αυτή την εποχή ; Εγώ θεωρώ πως τίποτα, παρά μόνο την αγάπη σε ένα συγκεκριμένο πουλάκι, Πρόσεχε το, φρόντιζέ το και να συνεχίσεις να το αγαπάς. Όμως για αναπαραγωγή στην καλύτερη των περιπτώσεων του χρόνου με πολύ δουλειά. Εγώ πάντως θα σου πω κάτι που δεν μπορώ να στο πω κατάματα λόγω της απόστασης, για να δεις πως είμαι ειλικρινής και όχι κακόβουλος. Κάτσε το φθινόπωρο και δες που πάει η καρδιά σου, πάρε ένα ζευγαράκι "ανάλογο"της επιθυμίας σου, ρώτησε, μάθε και μετά... Δείξε μας σε φωτό τις επιτυχίες σου. Πιστεύω πως θα αποφύγεις πολλά "δυσάρεστα" και μας θα κάνεις χαρούμενους. Καλή συνέχεια.
 
Εχω την αισθηση οτι κανουμε βιαστικες υποθεσεις και φορτωνομαστε την μυγα.
 
Εχω την αισθηση οτι κανουμε βιαστικες υποθεσεις και φορτωνομαστε την μυγα.
Δηλαδή Δημήτρη τι πιστεύεις ότι δεν έχει διευκρινιστει; Διότι κι εγώ έχω μείνει με ένα κενό ως προς τη διάγνωση αλλά δεν ξέρω τι θα μπορούσα να διερυνησω περαιτέρω ελλείψη φωτογραφίας.
 
Δηλαδή Δημήτρη τι πιστεύεις ότι δεν έχει διευκρινιστει; Διότι κι εγώ έχω μείνει με ένα κενό ως προς τη διάγνωση αλλά δεν ξέρω τι θα μπορούσα να διερυνησω περαιτέρω ελλείψη φωτογραφίας.
Δεν εχω κενο στο ογκιδιο αλλα στο οτι ο γιατρος ειπε προχωρα για αναπαραγωγη.
 
Παιδιά δυο λεπτα. Έπιασε το θηλυκό κ μου πε οτι είναι πυρωμένο. Γνωρίζω οτι δε γίνεται τωρα η αναπαραγωγή λόγω πτερροροιας. Ελάτε ν δείτε πως κανει το θηλυκό θέλει ν φτιαξει φωλιά τσιμπάει τ κάγκελα για ν βρεθεί στο αρσενικό βρίσκει φτερά τα βουτάει στη ποτιστρα κτλ. Δε το πρότεινε μου πέ ν τα βάλω μαζί. Με το συγκεκριμένο θυληκο ειχα μια γέννα την άνοιξη εβγαλε ενα νεοσσο κ σε μια μερα το χασα το βρήκα κολλημένο στα αλλα αυγά που ηταν ασπορα τελικά δεν είχα κανει ωοσκοπηση. Δεν ξέρω αν θα τα ζευγαρωσω ξανά γιατί στεναχωρηθηκα. Όσο αφορα το αρσενικο αυτο που εχει ειναι είναι απλα ενα λιπωμα μικρο κ είναι κίτρινο μέσα. Σήμερα προσπαθησα για φωτο αλλά δεν μπόρεσα είναι ζωηρός.

Να τα βάλω στη ζευγαρωστρα μαζί για παρέα όχι για ζευγάρωμα η σε ξέχωρα κλουβιά;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Να τα βάλω στη ζευγαρωστρα μαζί για παρέα όχι για ζευγάρωμα η σε ξέχωρα κλουβιά;
Το θηλυκό είτε μόνο του είτε με άλλα θηλυκά και το αρσενικό εντελώς μόνο του.
 
Και το θηλυκό να μην βλέπει το αρσενικό και ιδανικά να μην τον ακούει.
Για το λίπωμα δεν το αμφισβητώ ακριβώς, αλλά δεν έχει τύχει να ακούσω ξανά κάτι τέτοιο.
Αλλά για το θέμα κτηνιάτρου - ζευγάρωμα, απλά εφόσον σου λέει βάλε τα μαζί, αναρωτιέμαι μήπως ο άνθρωπος δεν ξέρει και πολλά από καναρίνια.
 
γιατί όμως να είναι πυρωμένο τέτοια εποχή; Επειδή έχει οπτική επαφή με το αρσενικό?
 
γιατί όμως να είναι πυρωμένο τέτοια εποχή; Επειδή έχει οπτική επαφή με το αρσενικό?
Τώρα το ερώτημα που μου θέτεις είναι δύσκολο να απαντηθεί... Κανονικά και προ των πυλών της πτερόρροιας μάλλον δεν θα έπρεπε να έχει διάθεση για ζευγαρώματα. Παρά ταύτα σε πολλά οικόσιτα καναρίνια συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Αυτό πιθανολογώ ο ίδιος ότι ίσως συμβαίνει διότι:
  • το έντστικτο που τους έχει περάσει από τον πρόγονό τους, το άγριο καναρίνι, έχει κατά κάποιον τρόπο εκφυλιστεί μετά από αλλεπάλληλες γενεές εκτροφής
  • η επάρκεια τροφής τους συγκριτικά με το άγριο καναρίνι δεν εξαρτάται από την εποχή και τη διαθεσιμότητα της φύσης, αλλά από τον φροντιστή τους
  • η θέση της φωλιάς τους είναι επίσης περιορισμένη από τον κάτοχό τους, ενώ το άγριο καναρίνι κάλλιστα αν ήθελε να ζευγαρώσει αυτήν την περίοδο θα επέλεγε και καταλληλότερη θέση για να φτιάξει τη φωλιά του (σε ίσως πιο σκιερά, υγρά περιβάλλοντα του οικοσυστήματος στο οποίο διαβιώνει)
  • και διότι εμείς από μία γέννα περιμένουμε (και κάνουμε ό,τι μπορούμε) να εκκολαφθούν όλα τα αυγά, να επιζήσουν όλοι οι νεοσσοί, ενώ στη φύση όπως αντιλαμβάνεσαι η κατάσταση είναι πιο αβέβαιη και ενδεχομένως κανάρες (και νεοσσοί προερχόμενοι από) εξαντλημένες από όψιμες - καθυστερημένες γέννες να μην επιβιώνουν στο ίδιο ποσοστό με το γενικό πληθυσμό των υπολοίπων, οπότε γενιά τη γενιά η προδιάθεση για έγκαιρες γέννες να παραμένει σε πιο πρώιμα χρονικά πλαίσια, της εποχής που διανύουμε
Η οπτική και ακουστική επαφή με τον αρσενικό όπως είναι εύλογο εντείνει την ανάγκη της
 
δεν θα έπρεπε να έχει διάθεση για ζευγαρώματα.
Δεν έχει...
Για την ακρίβεια ίσως έχει περισσότερο διάθεση να τα ζευγαρώσει ο @vag18 παρά η κανάρα...
 
Στο παρελθόν ένας κοινός κάναρος που μου είχαν χαρίσει, είχε λίπωμα στο στήθος. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του το τάιζε φουλ καναβούρι, οπότε όταν ήρθε σε μένα, απέκτησε, θέλοντας κ μη πιο υγιεινές συνήθειες. Μέσα σε ένα χρόνο εξαφανίστηκε το λίπωμα κ τα... Περιτά κιλά. Θα πρέπει να προσέξεις, στη σύσταση του μείγματος που χρησιμοποιείς το ποσοστό των λιπαρών σπόρων να είναι σχετικά χαμηλό. Παλιά χρησιμοποιούσα μιγμα που π.χ. το νίζερ ήταν σε ποσοστό 16% κ σε συνεργασία με την πτηνίατρο επέλεξα διαφορετικό με ποσοστό πολύ χαμηλότερο. Αυτό βοήθησε κ στο ευκολότερο ξεπύρωμα των θηλυκών κάποια από τα οποία ακόμη κ τέτοια εποχή ήταν πυρωμένα.
 
Παιδιά οι όροι λίπωμα και λίπος είναι διαφορετικοί. Μήπως στα καναρίνια απλά το υπερβάλλον λίπος μαζεύεται σε κάποιο σημείο (εντοπίζεται...) και αυτό εμείς το βλέπουμε ως λίπωμα; Ρωτώ διότι το (εντοπισμένο) λίπωμα στον άνθρωπο δεν φεύγει έστω κι αν αυτός δεν έχει καθόλου σχεδόν λίπος.
 
Back
Top