Ασθένειες Πιθανό πρόβλημα υγείας με νεοσσό

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Chris93
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Chris93

PB New Member
Εγγραφή
14 Ιουν 2017
Μηνύματα
9
Πόλη
Αθήνα
Καλησπερα
Αντιμετωπιζω ενα -πολυ πιθανως- προβλημα με εναν νεοσσο. Ειναι αχατης τοπαζιο κοκκινο μωσαικο και ειναι 3 ημερων. Δυσκολευομαι να το ταϊσω, οχι λογω απειριας αλλα γτ δεν ανοιγει στομα ευκολα. Σημερα ενω καταφερα να το ταϊσω διαπιστωσα πως η κοιλια του εχει εντονα χρωματα. Μια ευθροτητα και στην πλευρα του συκωτιου ειναι μελανο σε μεγαλη εκταση(αναλογικα με το μεγεθος του πουλιου παντα). Δεν μοιαζει με μαυρη τελεια. Αλλα σίγουρα δεν ειναι και ιδια η κοιλια του με αλλων νεοσσων που εχω. Εχει κανείς κάποια ιδέα για το τι μπορεί να ειναι; Επίσης να αναφέρω οτι συγκριτικά με άλλο πουλάκι που είναι και μικρότερο του ηλικιακά, το συγκεκριμενο μικρό που έχει το πιθανο προβλημα, ειναι αρκετα μικροτερο σε μεγεθος, σαν να γεννηθηκε σημερα(ενω ειναι 3 ημερων). Στη φωλια υπαρχουν ακομα 2 ενσπορα αυγα τα οποια πρεπει να σκασουν το αργοτερο μεθαυριο. Υπηρχε αλλο ενα αυγο αλλα το βρηκα σπασμενο με το πουλακι νεκρο, εντος της θηκης τροφης του ζευγαριου. Τα τελευταια τα αναφερω γτ μπορει να σημαινουν κατι για καποιον πιο εμπειρο.
 
Chris93 ανέβασε μερικές φωτογραφίες του πουλιού.
 
Οριστε και οι φωτογραφιες
28906453_185055805610620_340272791_n.webp 28939471_185056218943912_167391080_o.webp
Γιατί θέλεις να το ταΐσεις, επειδή το βλέπεις κάπως καχεκτικό ή επειδή δεν το ταΐζουν οι γονείς του;

Το εβρισκα συνεχως αταϊστο... Εγω γενικα προσπαθω να τα ταϊζω τα μικρα 1-2 φορες την ημερα ενισχυτικα. Αν δεν ταϊζουν οι γονεις βεβαια, ταιζω φουλ. Αλλα αυτο ειναι ασχετο με το θεμα μου.
 

Συνημμένα

  • 28907647_185056162277251_1031743293_n.webp
    28907647_185056162277251_1031743293_n.webp
    22,2 KB · Προβολές: 21
  • 28944829_185056172277250_1295122200_o.webp
    28944829_185056172277250_1295122200_o.webp
    27,8 KB · Προβολές: 18
  • 29019411_185055795610621_809721485_n.webp
    29019411_185055795610621_809721485_n.webp
    27,6 KB · Προβολές: 19
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Το εβρισκα συνεχως αταϊστο...
Και είναι ατάιστα και στεγνωμένα.
Αν μάλιστα σύντομα δεις να ετοιμάζει φωλιά η μάνα τους να ξέρεις πως ίσως έπεσαν θύματα αυτής της κατάστασης.
Όπως έχω ξαναγράψει, η ατάιστη και εγκαταλειμμένη φωλιά με νεκρούς νεοσσούς προέρχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη διάθεση για νέα φωλιά.
 
Και είναι ατάιστα και στεγνωμένα.
Αν μάλιστα σύντομα δεις να ετοιμάζει φωλιά η μάνα τους να ξέρεις πως ίσως έπεσαν θύματα αυτής της κατάστασης.
Όπως έχω ξαναγράψει, η ατάιστη και εγκαταλειμμένη φωλιά με νεκρούς νεοσσούς προέρχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη διάθεση για νέα φωλιά.


Η κοιλια αυτη ειναι φυσιολογικη δηλαδη;
Η μανα δεν εχει ξεκινησει νεα φωλια... Ουτε βγαινει απο τη φωλια. Ολο μεσα καθεται για να το κραταει ζεστο. Εγω θεωρησα οτι το πουλακι κατι εχει γτ και απο μενα δεν δεχοταν ταϊσμα σε αντιθεση με αλλα μικρα που ειναι τερμα λαιμαργα.
 
Σε τι χρονικό βάθος πέθαναν οι νεοσσοί;
Την ίδια μέρα ή ας πούμε σε δυο τρεις μέρες;
Η κοιλια αυτη ειναι φυσιολογικη δηλαδη;
Αν μεταξύ του θανάτου και της φωτογραφίας μεσολάβησαν μερικές ώρες και αν η μητέρα ζέσταινε τη φωλιά.. Τότε ναι...
 
Μου κανει εντυπωση αυτο που λες... Δεν ειμαι σιγουρος οτι εχω ξαναδει τετοια κοιλια. Και συγκρινοντας τη με αλλους νεοσσους ιδιας ηλικιας που εχω τωρα, δεν εχουν καμια σχεση... Θεωρησα οτι θα υπηρχε καποιου ειδους μολυνση γτ και αλλο ενα αυγο το βρηκα σπασμενο στη θηκη τροφης με το πουλακι νεκρο και τα αλλα δυο αυγα ενω ειναι ενσπορα δεν εχουν σκασει ακομα και δεν βλεπω να σκανε. Σημερα ηταν η τελευταια πιθανη μερα εκκολαψης. Υπεθεσα λοιπον, οτι για να μην βγηκαν τα αλλα πουλακια και για να πεθανε τοσο αμεσα αυτο και εφοσον εδειχνε μικροτερη αναπτυξη απο αλλους νεοσσους και εφοσον αρνουταν να ταϊστει, οτι υπαρχει καποια αιτια μικροβιολογικης/βακτηριακης φυσης. Καποια ασθενεια τελος παντων...
 
Ο νεοσσος ο συγκεκριμενος στις φωτο πεθανε σημερα το πρωι. Οταν σηκωσα την καναρα για να δω αν ειναι ταισμενος, μετα απο λιγα δευτερολεπτα πεθανε. Σημερα ξημερωνε η 4η μερα ζωης του. Το μεγεθος του ηταν πολυ μικροτερο σε σχεση με αλλους νεοσσους που ειναι τωρα 2 και 3 ημερων. Αλλο περιστατικο με νεοσσο δεν ειχα μεχρι στιγμης, ειναι ο πρωτος που χανω αλλα ειναι και η πρωτη γεννα στο συγκεκριμενο ζευγαρι. Απλως στην ιδια φωλια, την ημερα που βγηκε αυτο το πουλακι, βρηκα, ενα απο τα αυγα, πεταμενο μεσα στη θηκη τροφης(σπορων) και το πουλακι μεσα του νεκρο. Μου ειπαν οτι και καλα η καναρα διαισθανθηκε οτι ηταν νεκρο εντος του αυγου και το απομακρυνε απο τη φωλια(Δεν ξερω αν ισχυει αυτο). Η φωλια μεσα εχει ακομα 2 αυγα, το ενα απ οσο μπορω να κρινω δειχνει οτι ειχε σπορο αλλα οτι το εμβρυο μεσα του πεθανε προωρα και το αλλο ηταν να εκκολαφθει απο προχτες μεχρι και σημερα αλλα για καποιο λογο δεν βγηκε ποτε.
Επισης, αλλου που ανεφερα το περιστατικο, μου ειπαν οτι μαλλον προκειται για προβλημα στη χολυδοχο κυστη του νεοσσου και οτι ισως επρεπε να ειχα δωσει απο πριν στους γονεις τυλαν ή σιβοτιν. Εγω δεν εχω δωσει τιποτα απο φαρμακο στα πουλια, δεν κανω προληπτικες θεραπειες.
Ελπιζω να σε καλυπτουν οι πληροφοριες αυτες γιατι αυτες ειναι ολες...
 
Ο νεοσσος ο συγκεκριμενος στις φωτο πεθανε σημερα το πρωι
Αν είναι μόνο ένας ο νεοσσός που πέθανε τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.
Είτε για κάποια προβλήματα υγείας, είτε γιατί είχε μικρότερη ανάπτυξη, είτε γιατί εξ αιτίας του ανταγωνισμού δεν έβρισκε τρόπο σίτισης, είτε και για πολλούς άλλους λόγους επέρχεται ο θάνατος σε νεοσσούς.
Ασφαλώς και ως ποσοστό είναι άνετα μέσα στις φυσιολογικές απώλειες μιας φωλιάς.
Αν υπήρχε ασθένεια... Θα έφευγαν ένας ένας και οι υπόλοιποι νεοσσοί της φωλιάς...
ενα απο τα αυγα, πεταμενο μεσα στη θηκη τροφης(σπορων) και το πουλακι μεσα του νεκρο
Τώρα για το νεκρό νεοσσό στο αυγό...
Αρχικά διαβάζεις τα άρθρα
  1. https://community.petbirds.gr/threads/Εμβρυϊκή-νέκρωση-στα-πτηνά.17711/
  2. https://community.petbirds.gr/threads/Νεκρά-πουλάκια-μέσα-στο-αυγό.2795/
  3. https://community.petbirds.gr/threads/Απώλεια-εμβρύων-καναρινιών-λόγω-διατροφικών-ελλείψεων.25947/
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Το θεμα ειναι για καποιο λογο το ενα αυγο το εσπασε η μανα, ο μονος νεοσσος που βγηκε ηταν φιλασθενος και πεθανε την 4η μερα και τα αλλα 2 αυγα δεν εκκολαφθηκαν. Σε ολες τις αλλες φωλιες μπορει να μην εκκολαφθηκε 1 στα 4 ή 5 αυγα αλλα τα αλλα πουλακια βγηκαν κανονικα χωρις παραξενα. Εδω κατι αλλο παιχτηκε. Οπως και να χει... Θα διαβασω τα αρθρα...
 
Πάμε πάλι..
Ο θάνατος του νεοσσού καλύφθηκε πιο πάνω.. Μπορεί από πολλές οι αιτίες. μέχρι και φυσιολογικά.
Για το νεκρό νεοσσό μέσα στο αυγό πάλι μπορεί να έγιναν πολλά και ποτέ δε θα μάθουμε την αλήθεια...
Για τα δυο άλλα αυγά που ήταν όπως γράφεις γόνιμα, πέρασε ο χρόνος που έπρεπε να εκκολαφθούν;
Αν ναι... η εμβρυική νέκρωση πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί...
 
Αυτο λεω, εχει περασει ο χρονος εκκολαψης. Επρεπε να σκασουν το αργοτερο σημερα το πρωι. Και αυτο δεν εγινε.
 
Επρεπε να σκασουν το αργοτερο σημερα το πρωι
Περιμένεις μια μέρα ακόμη.. και στη συνέχεια απομακρύνεις τα αυγά..
Και να αναζητάς να βρεις το στάδιο θανάτωσης των νεοσσών μέσα στα αυγά και να ψαχτείς περισσότερο τότε τα σπας, τα φωτογραφίζεις και τα βάζεις εδώ για συζήτηση..
Είμαι σίγουρος πως μέσα από τις γνώμες των μελών μας θα βγουν ωφέλιμα συμπεράσματα.
 
Σιγουρα δεν εχω την εμπειρια που εχει ο Γιαννης Μισαλουρης αλλα και μενα η κοιλια του δεν μου φαινεται φυσιολογικη... Χρηστο μηπως εχεις καποιον γνωστο σου κτηνιατρο που να ασχολειται με πτηνα; Προς γνωση και δικη σου και ολων μας θα βοηθουσε ολη την κοινοντητα να ειχαμε μια γνωμη ενος εμπειρου πτηνιατρου για το τι μπορει να εχει αυτος ο νεοσσος και πεθανε στην κατασταση αυτη; Ηταν οντως αταιστος ή μηπως μιλαμε για κατι εσωτερικο (εντερικα, ιος κτλ) για το οποιο πρεπει να κανεις κατι και για τους γονεις για να μην εχουν την ιδια καταληξει και οι υπολοιποι νεοσσοι... Επειδη σε βλεπω και το ψαχνεις και εχεις εμπειρια και νοιαζεσαι, μην σταθεις μονο στο οτι μπορει να μην το ταισαν οι γονεις...

Αν οντως το ψαξεις, θα σε παρακαλουσα να το μοιραστεις μαζι μας! Ακομα και απο αυτα τα δυσαρεστα γεγονοτα μαθαινουμε...
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Φιλε alicedros το ψαχνω αρκετα και γι αυτο μπηκα στη διαδικασια να το ανεβασω εδω αν και δεν μπορω να πω οτι ελαβα απαντησεις που με καλυψαν. Ρωτησα βεβαια και ατομα με πολυ μεγαλυτερη εμπειρια απο μενα στο χωρο και στη θεαση του πουλιου μου ειπαν οτι υπαρχει σιγουρα προβλημα. Ο ενας δεν μπορουσε να εντοπισει το προβλημα αλλα ειπε οτι η εικονα του πουλιου δειχνει προχωρημενη μολυνση και μου συνεστησε σιβοτιν και το αλλο ατομο μου ειπε οτι κατα τη γνωμη και εμπειρια του προκειται για καποια μολυνση της χολυδοχου κυστης και του ανω αναπνευστικου και μου συνεστησε τη χρηση τυλαν στους γονεις. Να ενημερωσω επισης οτι τα αλλα αυγα δεν εκκολαφθηκαν τελικα. Τα ανοιξα και τα πουλια μεσα ειχαν σαπισει και μυριζαν ασχημα. Στο ενα αυγο δεν ηταν εντελως σχηματισμενο ενω στο αλλο ναι...Αρα απο τη συγκεκριμενη γεννα βγηκε ενα πουλακι το οποιο πεθανε στο ξημερωμα της 4ης μερας του. Οσο για το ταϊσμα, το αποκλειω ως βασικη αιτια θανατου. Το πουλι εξαρχης δεν δεχοταν να ταϊστει, ουτε απο τους γονεις του ουτε απο μενα... Ετρωγε μονο οταν το ταϊζα με το ζορι. Δεν ειμαι σιγουρος για τιποτα. Αυτα ειναι αλλες αποψεις που ακουσα και οι σκεψεις μου επι του θεματος. Ελπιζω να βοηθησαν καπως φιλε.
 
Χρήστο, εφόσον λοιπόν διαθέτεις τη φωτογραφία, και απαντήσεις ικανοποιητικές δεν έλαβες ούτε από το φόρουμ, ούτε από έμπειρους εκτροφείς που ρώτησες, σου βάζω εδώ κι εδώ https://community.petbirds.gr/threads/animal-medical-center-patricia-gray.29890/ δύο ικανούς γιατρούς τους οποίους σου προτείνω να επισκεφτείς, ώστε να λάβεις τις πλέον κατατοπιστικές ερμηνείες και να αντιμετωπίσεις επαρκώς την όποια κατάσταση μπορεί να έχουν οι γονείς, τους οποίους παρεπιπτόντως σου συνιστώ να τους πας κι εκείνους για εξέταση.
 
Back
Top