Βότανα Πλαντάγκο, ένα ζιζάνιο με προσφορά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mgerom
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mgerom

Canaries Expert
Εγγραφή
16 Απρ 2006
Μηνύματα
8.640
Πόλη
Αθήνα
Οικογένεια: Plantaginaceae - Πλανταγινίδη. Επιστημονική ονομασία Plantago major L - Πλαντάγο το μεγάλο. Κοινή ονομασία Κοκοράκι.


Περιγραφή: Είναι φυτό πολυετές, ύψους μέχρι 50 εκατοστά. Έχει ανθοφόρο βλαστό,όρθιο. Τα φύλλα είναι αυγοειδή, με μεγάλο μίσχο, πολλά μαζί σχηματίζουν στη βάση του φυτού ρόδακα. Τα άνθη είναι μικρά, σε ακραίους στάχεις.

Τόπος ανάπτυξης: Αυτοφύεται σε χέρσα ή καλλιεργούμενα υγρά μέρη και λιβάδια.ΆνθησηH άνθηση αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Συλλογή: Συλλέγεται το υπέργειο τμήμα, όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθηση. Συλλέγονται επίσης και τα σπέρματα, όταν ωριμάσουν.χρησης Είναι φυτό φαρμακευτικό. Οι ανθόφοροι βλαστοί και κυρίως τα φύλλα θεωρούνται διουριτικά, υποτασικά, επουλωτικά, καθαρτικά, μαλακτικά, αιμοστατικά, αντιδυσεντερικά, και αποχρεμπτικά. Τα σπέρματα θεωρούνται καθαρτικά ιδίως για χρόνια δυσκοιλιότητα.
-
Το βρήκα σε Βέλγικο -σαιτ- και με την διαβεβαίωση
οτι το τσακίζουν.
Το παραθέτω με την ελπίδα οτι υπάρχει στην Ελληνική
ύπαιθρο και θα το αναγνωρίσουν κάποιοι φίλοι έτσι ώστε
να μάθουμε και τίς διάφορες ονομασίες του
 

Συνημμένα

  • broadleafplantain1.webp
    broadleafplantain1.webp
    40 KB · Προβολές: 367
  • plantain_2.webp
    plantain_2.webp
    25,1 KB · Προβολές: 329
Απορία αφού έχουν διαδορετική επιστημονική ονομασία έχουν ίδιο κοινό όνομα κοκοράκι. Είναι ίδια ή διαφορετικά;
Οικογένεια
Plantaginaceae - Πλανταγινίδη. Επιστημονική ονομασίαPlantago coronopus L - Πλαντάγο το κορωνόποδο. Κοινή ονομασίαΚορακοπόδι, περδικοπάτημα, πετεινόχορτο, κοκοράκι, κυπαρισσόχορτο, πυκνόχορτο, χηνοπόδι, ψαράκι, τσαλαπετεινός.
ΠεριγραφήΕίναι φυτό πολυετές, ύψους μέχρι 40 εκατοστά. Έχει βλαστό ανθοφόρο, τριχωτό. Τα φύλλα είναι λογχοειδή, προμήκη, πολύ πριονωτά, λίγο τριχωτά, με ισχυρές νευρώσεις, πράσινα, ανοιχτά στην επάνω επιφάνεια και σκουρότερα στην κάτω, που στενεύουν σε μίσχο και σχηματίζουν στη βάση του φυτού ρόδακα. Τα άνθη είναι σε ακραίους στάχεις, μικρά ασπριδερά. Τόπος ανάπτυξηςΑυτοφύεται σε αμμουδερά μέρη.ΆνθησηH άνθηση αρχίζει τον Μάιο και διαρκεί μέχρι και τον Αύγουστο.
ΣυλλογήΣυλλέγεται το υπέργειο τμήμα, όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθηση. Συλλέγονται επίσης και τα σπέρματα, όταν ωριμάσουν.ΧρήσειςΕίναι φυτό φαρμακευτικό. Τα φύλλα θεωρούνται στυπτικά και επουλωτικά, οι ρίζες επίσης στυπτικές, ενώ τα σπέρματα χρησιμοποιούνται στα κολλύρια.
 
Τα φυτα που ειναι ουσιαστικα παρασιτα των καλλιεργειων ονομαζονται ζιζανια. Στο πανεπιστημιο μας το μαθανε με την κοινη ονομασια πεντανευρο. Αν μετρησει κανεις τις νευρωσεις ενος φυλλου θα διαπιστωσει πως ειναι 5! 😉
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Στο χωριό μου το λένε χελώνα.

ΥΓ. Γρηγόρη πιάσε κόκκινο
 
Γρηγόρη, αν υπάρχει σαν βλαστός, στείλε κάνα φορτηγό, προς τα κάτω.
Όπως βλέπεις στην φωτό, τα καναρινάκια τον τιμούν δεόντως.
Λάζαρε νομίζω πρόκειται για το ίδιο φυτό.
Ανέστη και στα Γαλλικά σαν πεντάνευρο αναφέρεται.
 

Συνημμένα

  • plantain_6.webp
    plantain_6.webp
    27,7 KB · Προβολές: 261
  • plantain_1 copy.webp
    plantain_1 copy.webp
    13,1 KB · Προβολές: 242
  • plantain_3.webp
    plantain_3.webp
    34,3 KB · Προβολές: 217
κ. Μάκη αν προλάβω αύριο θα προσπαθήσω να βρώ στο χωριό και θα σας το δώσω το Σάββατο απο κοντά :). Αν δεν βρώ ας είναι καλά τα κούριερ :)

Φιλικά
 
Υπάρχει κάποια ιστοσελίδα, όπου μέσω φωτογραφιών της (ιστοσελίδας) να μπορείς να βρεις την ονομασία & χαρακτηριστικά κάποιων φυτών & βοτάνων;
 
στα ελληνικα δυσκολο να βρεις πληρη οδηγο ολων των φυτων

εγω εχω βρει μονο
ειτε εμπορικα κ ηδη γνωστα,
ειτε για χρηση σε αφεψηματα/ροφηματα :)

τα περισσοτερα ειναι τοπικα μαλιστα.. Πχ φυτα της θρακης κλπ

στα αγγλικα, σιγουρα εχει περισσοτερα.

οπως αυτο
"http://www.natsnursery.com/Living_Roof_Plants.php"
πρεπει ομως, να παιρνεις την ονομασια του φυτου κ να την ξανακανεις αναζητηση στο google για να βρεις πως λεγεται στα ελληνικα [- κοινη ονομασια]🙄
δες αριστερα :catalogue
 
Το βρήκα συπτωματικά μπροστά μου στις διακοπές
και έκοψα αρκετό. Το πρωί το έβαλα σε δυό πουλιά,
είναι ήδη ξερό και τα σπόρια του αφαιρούνται πολύ εύκολα.
Η πρώτη εντύπωση είναι οτι το βρήσκουν ιδιαίτερα ευχάριστο
γιατί και τα δυό κλαράκια που έβαλα τα βλέπω σχεδόν μαδημένα.
 

Συνημμένα

  • PENTANEYRO.webp
    PENTANEYRO.webp
    16,7 KB · Προβολές: 193
Επιτελους πηγαινοντας για ριγανη συναντησα το πεντανευρο σε τοποθεσια με την ονομασια λακκος (Λακος με νερο που εχει σκεπαστει απο υδροχαρη φυτα) εξω απο ορεινο χωριο! Πολλα φυτα πεντανευρου γεματα με σπορους, αναμεσα σε αγρια βατομουρα, μικρες κουφοξυλιες μουκανε εντυπωση και ενας ψηλος θαμνος με πορτοκαλι ωριμους μικρους καρπους, ποικιλιες απο μεντα, αγριο δυοσμο και αλλα με αγνωστη σε μενα ονομασια που θα προσπαθησω να φωτογραφησω και να μαζεψω την επομενη βδομαδα!
 
Back
Top