Διατροφή Ποια είναι η κατάλληλη τροφή για το καναρινι μου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mariaf
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mariaf

PB New Member
Εγγραφή
26 Σεπ 2016
Μηνύματα
59
Πόλη
Βύρωνας
Καλησπερα σε ολη την παρεα!
Θα ηθελα μια που προσπαθω να μαθω τι ειναι καλο κ τι οχι για το καναρινι μου αν θελει καποιος να μου πει ποιους σπορους πρεπει να αποφευγω για τη διατροφη του.'Η ποιους αντιστροφα να επιλεγω. Εχω μονο χυμα τροφη προς το παρον που δεν ξερω αν αξιζει.
Ευχαριστω πολυ!
 
Καλησπέρα Μαράκι!

Χαίρομαι που μπήκες στον κόπο να ανοίξεις θέμα που αφορά τη διατροφή του μικρού σου φίλου! Δείχνει πόσο τον αγαπάς και πόσο θες να τον φροντίσεις!

Αφού η απορία σου αφορά μόνο στο μείγμα σπόρων που πρέπει να του προσφέρεις καθημερινά, θα σου πω αρχικά πως η χύμα τροφή είναι ό,τι χειρότερο για τα καναρίνια, και όλα τα πουλάκια! Οι λόγοι που πρέπει να αποφεύγουμε την χύμα τροφή βρίσκονται εδώ.

Δε θα επιλέξεις εσύ ποιους σπόρους θα τρώει ο μικρός σου. Υπάρχουν στην αγορά πολλά μείγματα σπόρων έτοιμα από τα οποία θα επιλέξεις ένα καλό, επώνυμο και συσκευασμένο μείγμα σπόρων! Πολύ καλό μείγμα σπόρων έχει η Vadigran, η Ragio di sole, η Quiko, η Manitoba κτλ. Αρκεί η συσκευασία να είναι επώνυμη και συσκευασμένη! Απλά επειδή έχεις μόνο ένα καναρινάκι, να αγοράσεις μικρή συσκευασία (1-2 κιλά), έτσι ώστε να καταναλωθεί άμεσα, πριν χαλάσει. Κάνε μια έρευνα αγοράς, ποια τροφή μάρκας σε συμφέρει καλύτερα και δοκίμασε την! Την χύμα να την πετάξεις άμεσα όμως!

Κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό, είναι η ποσότητα που βάζουμε κάθε μέρα στις ταίστρες. Δεν είναι καλό να γεμίσουμε τις ταίστρες και να ανανεώνουμε το μείγμα σπόρων μια φορά την εβδομάδα, γιατί έτσι τρώνε μόνο τους σπόρους που τους αρέσουν και που συνήθως είναι λιπαροί, και δεν τρώνε όλα τα θρεπτικά σποράκια για μια ισορροπημένη διατροφή. Γι αυτό κάθε μέρα θα βάζεις από 2 κουταλάκια του γλυκού σποράκια σε 2 ταίστρες. Την επόμενη μέρα θα φυσήξεις τα τσόφλια. Αν όλη η ταίστρα έχει γεμίσει τσόφλια, που σημαίνει πως έχει φάει όλα τα σποράκια (καλό αυτό), πετάς και βάζεις πάλι 2 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα! 😉

Σε περιόδους που έχουν ανάγκη πιο πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως η πτερόροια και η αναπαραγωγή, μπορείς να αγοράσεις έξτρα σπόρους κία, καμελίνα, κινόα και φιονοπάντυ και να τους βάζεις σε ξεχωριστή αυγοθήκη 2-3 φορές την εβδομάδα.
Όταν είναι χειμώνας και κάνει κρύο (αν τον έχεις μόνιμα έξω) τότε όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα θα προσθέτεις και λίγο παραπάνω καναβούρι στο μείγμα σπόρων που θα του προσφέρεις! Προσοχή όμως γιατί παχαίνει!

Κάποια πολύ χρήσιμα και βοηθητικά άρθρα για τη διατροφή του καναρινιού σου είναι τα παρακάτω:
Αν έχεις χρόνο διάβασε τα! Είναι πολύ πλούσια σε πληροφορίες! 😉
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εχω διαβασει αρκετα απο αυτα.Αυτη τη στιγμη του εχω το νερακι που του αλλαζω καθημερινα, τους σπορους του (που δεν ειναι καλοι), ενα σουπιοκοκκαλο κ του δινω αυγουλακι ή φρουτο ή λαχανικο καθημερινα. Συντομα θα φτιαξω κ την αυγοτροφη που μου ειπες.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
κ του δινω αυγουλακι ή φρουτο ή λαχανικο καθημερινα.
Μαράκι η αυγοτροφή ή το αυγό είναι για να υπάρχει στη διατροφή του πρωτείνη, αλλά δεν κάνει να δίνουμε κάθε μέρα όλες τις περιόδους του χρόνυ. Αλλάζει η συχνότητα που δίνουμε αυγό ή αυγοτροφή ανά περίοδο. Δηλαδή:
  • Περίοδος ανάπαυσης - Χειμώνας (Οκτώβρη - Φλεβάρη): 1 φορά την εβδομάδα.
  • Προετοιμασία αναπαραγωγής (Μάρτη - Απρίλη) & Αναπαραγωγή: από 1 φορά την εβδομάδα αυξάνω τη συχνότητα μέχρι να φτάσω να τους τη δίνω καθημερινά. Δίνω καθημερινά, λοιπόν, μέχρι να ολοκληρωθεί η ωοτοκία. Και όταν έχουμε νεοσσούς καθημερινά.
  • Πτερόρροια (Ιούλιος - Σεπτέμβριος): 3 φορές την εβδομάδα.
Άρα τώρα, αν αλλάζει ακόμα φτερά θα του δίνεις αυγό ή αυγοτροφή 3 φορές την εβδομάδα. Μόλις ολοκληρωθεί το φτέρωμά του 1 φορά την εβδομάδα είναι υπεραρκετό! Γιατί και η πολλή πρωτείνη φέρνει άλλα αρνητικά αποτελέσματα... Όπως πρόβλημα στο συκώτι, παχυσαρκία, αρθρίτιδα κτλ

Τα φρουτά/λαχανικά μπορούμε να τα δίνουμε 2-3 και 4 φορές την εβδομάδα, αλλά να θυμόμαστε ότι οτιδήποτε δίνουμε σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα! 😉

Συντομα θα φτιαξω κ την αυγοτροφη που μου ειπες.
Τέλεια! Αν την φτιάξεις πες μου αντιδράσεις! 😉
 
Back
Top