Αναπαραγωγή Ποια είναι η καταλληλότερη φωλιά για γκούλντιαν;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης arkas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

arkas

PB New Member
Εγγραφή
27 Φεβ 2009
Μηνύματα
72
Πόλη
Κορωπί
Θα ήθελα να ξέρω ποια είναι η καταλληλότερη φωλιά για γκούλντιαν (gouldian finch), από τον καθένα από όσους έχουν και αναπαράγουν γκούλντιαν στο forum. Ρωτάω γιατί έχω ακούσει πολλά και και θα ήθελα να μου πείτε την άποψή σας.
 
H κατάλληλη φωλιά για Γκούλντιαν είναι η κάτωθη.
 

Συνημμένα

  • 95.webp
    95.webp
    7,8 KB · Προβολές: 281
Καλημέρα. Κατάλληλη είναι η φωλιά που χρησιμοποιείται στα παπαγαλάκια (ξύλινο κουτί) το οποίο σε σχέση με την παραπάνω πρόταση έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ανοίγει από πάνω.
 
... Το οποίο σε σχέση με την παραπάνω πρόταση έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ανοίγει από πάνω.
Και η συγκεκριμένη φωλιά ανοίγει από πίσω. Επίσης ακόμα πιο κατάλληλη φωλιά είναι αυτή που παραθέτω, αλλά είναι δύσκολο να την βρείς, εκτός και αν κάτσεις και την φτιάξεις.
 

Συνημμένα

  • bevnestgouldian.webp
    bevnestgouldian.webp
    25,7 KB · Προβολές: 307
  • Like
Αντιδράσεις: Arva
Λοιπόν, και εγώ τέτοια πλαστική έχω βάλει και δεν έχει μπει μέσα. Κάποιος γνωστός μου έιπε για κάτι πλεχτές, για αυτό
και ρωτάω.

Επίσης θέλω να μου πείτε τι υλικό φωλιάς χρησιμοποιείτε και που το βρίσκετε;
 
Για την δευτερη φωλια που παραθετη ο Γιωργος εχω διαβασει και εγω οτι ειναι η καλητερη για τα gouldians, δεν την εχω χρησιμοποιησει ποτε ομως. Αναμεσα σε καλαθωτες, τις ορθογωνιες με το παραλληλογραμμο ανοιγμα και αυτες με το στρογγυλο ανοιγμα, τα δικα μου προτειμουν τις τελευταιες. Να σημειωσω οτι προτιμουν τα κουτακια με το μικρο στρογγυλο ανοιγμα (διαμετρου 40mm) απο αυτες με το λιγο μεγαλητερο (για παπαγαλακια).

Υλικο φωλιας το καλητερο ειναι σιγουρα οι ινες καρυδας. Κλεινουν ολοκληρο το εσωτερικο της φωλιας με αυτες και επισης δεν μπερδευονται στα ποδια τους. Μην παραλειψεις πριν την τοποθετησεις, να κανεις με λιγο υλικο ενα μικρο στεφανακι και να το βαλεις στον πατο της φωλιας δινοντας τους εναυσμα να ξεκινησουν.

Οι καλαθωτες δεν θα σε βολεψουν καθολου και το πιθανοτερο ειναι να το μετανιωσεις καποια στιγμη αν τις χρησιμοποιησεις. Επισυναπτω 2 φωτογραφιες απο αυτες που χρησιμοποιω για να καταλαβεις ποιες λεω.

Καλες γεννες
 

Συνημμένα

  • DSC01589.webp
    DSC01589.webp
    46,6 KB · Προβολές: 345
  • gouldians 18hmerwn(YBsingle factor dilute + YB double factor).webp
    gouldians 18hmerwn(YBsingle factor dilute + YB double factor).webp
    45,9 KB · Προβολές: 267
Λοιπόν, έχω και τέτοια ξύλινη αλλα δεν την βάζω γιατί αφήνει μεγάλο κενό στην πόρτα.
 
Eπίσης θα ήθελα να επισημάνω πως Gouldian με Gouldian διαφέρουν στις προτιμήσεις τους, δηλαδή κάποια εκτροφεία χρησιμοποιούν φωλιές όπως η 1 φώτο, αλλα εκτροφεία όπως η 2 φώτο και κάποια άλλα όπως η 3 και η 4 φώτο. Εάν λοιπόν τα πουλιά σου είναι απο κάποιο εκτροφείο εξωτερικού πρέπει να το ψάξεις λίγο, εάν πάλι τα έχεις πάρει απο κάποιον έλληνα δικό μας εκτροφέα θα ακολουθήσεις τα χνάρια του.
 

Συνημμένα

  • 1nest.webp
    1nest.webp
    40,6 KB · Προβολές: 289
  • 2.webp
    2.webp
    7,8 KB · Προβολές: 241
  • 3 nest box.webp
    3 nest box.webp
    19,6 KB · Προβολές: 276
  • 4nestbox.webp
    4nestbox.webp
    6,7 KB · Προβολές: 322
Από εξωτερικό είναι και τα έχω εδώ και ένα μήνα. Είχε πλάκα πολύ η πρώτη, ήταν από καρύδα! Δεν ξέρω ακόμα τι να κάνω, θα πάρω να βάλω στην πλαστική υλικό καρύδας για να δω αντιδράσεις.
 
Όσο όμορφα είναι τα Gouldian άλλο τόσο δύστροπα είναι, γι'αυτό υπομονή και παρατήρηση για καλύτερα αποτελέσματα!
 
Το έχω καταλάβει, ένα μήνα τους βάζω και τώρα άρχισαν να τσιμπάνε
το βρασμένο αυγό. Γενικά πάντως και έμένα και το μέρος το έχουν
συνηθίσει και αυτό πιστεύω είναι ένα πρώτο καλό σημάδι. Δεν μου
είπες που μπορώ να βρω ίνες κοκοφοίνικα;
 
Δες στο λινκ που παραθέτω. Εγώ θα σου πρότεινα το μείγμα με τον κωδικό 50070 από το Culpret.gr
 
Κατά κανόνα τα gouldians είναι από τα πιο ντροπαλά πουλιά κατά την αναπαραγωγή. Γιαυτό και προτιμούν το μικρότερο άνοιγμα στη φωλιά. Σε αντίθεση με τα ζέμπρα που θέλουν να βλέπουν έξω από τη φωλιά τα gouldians θέλουν να κρύβονται σε αυτήν. Η φωλιά με τον προθάλαμο γιαυτό το λόγο είναι η πιο κατάλληλη.

Τα gouldians είναι επιφυλακτικά με τροφές που δεν έχουν συνηθίσει γιαυτό δεν έτρωγαν το αυγό. Επίσης κατά την αναπαραγωγή έχουν μεγάλη ανάγκη σε πρωτεΐνες. Αν δεν τα έχεις δει να ζευγαρώνουν ή να φλερτάρουν πιθανόν να μην είναι ακόμη έτοιμα για αναπαραγωγή. Υπομονή και καλή επιτυχία. :)
 
Κατά κανόνα τα gouldians είναι από τα πιο ντροπαλά πουλιά κατά την αναπαραγωγή. Γιαυτό και προτιμούν το μικρότερο άνοιγμα στη φωλιά.
Ίσως ντροπαλά, που δεν το παρατήρησα ποτέ αυτό, αλλά με σιγουριά λέω πως είναι καχύποπτα και επιφυλακτικά !
Όπως και να έχει όμως η φωλιά με τον προθάλαμο είναι εξίσου ίδια με αυτήν που φωλιάζουν και στην άγρια φύση (βλέπε φώτο 1και2), η ιδιομορφία αυτής της φωλιάς είναι έτσι ώστε να ξεγελάει τους θηρευτές των νεοσσών.
 

Συνημμένα

  • GOULDIAN WILD NEST 1.webp
    GOULDIAN WILD NEST 1.webp
    49,6 KB · Προβολές: 237
  • GOULDIAN WILD NEST 2.webp
    GOULDIAN WILD NEST 2.webp
    15,2 KB · Προβολές: 232
Γιώργο αυτό εννοούσα, το έθεσες πολύ καλύτερα. Δεν θέλουν αδιάκριτα βλέματα μέσα στη φωλιά τους. Ενώ τα ζεμπράκια για παράδειγμα θέλουν να βγάζουν το κεφάλι και να βλέπουν και πολλές φορές ούτε μπαίνουν σε τόσο κλειστές φωλιές.
 
Για μενα η φωλια με τον προθαλαμο ειναι πολυ καλη για χρηση σε κλουβα με πολλα ζευγαρια ωστε να αποφευγονται ενοχλησεις και επιρροες που μπορει να αποσπασουν το ζευγαρι απο την επωαση. Επισης ειναι σιγουρα καλη για εκτροφη σε χωρο που μπορει καποια δραστηριοτητα (φωτα, φασαρια κτλ.) να ενοχλησει την θυληκια κατα τον βραδυνο της υπνο στην φωλια κανοντας την να πεταχτει εξω τρομαγμενη και ισως να μην γυρησει μεσα, χανοντας ετσι αρκετες ωρες επωασης με ισως καταστρεπτικα αποτελεσματα. Σε περιπτωσeiς εκτροφης μεμονομενων ζευγαριων σε ησυχο περιβαλλον δεν θεωρω οτι θα εχει καποια διαφορα απο την αντιστοιχη χωρις προθαλαμο. Μιλαω βεβαια χωρις να την εχω χρησιμοποιησει αλλα αναλογιζομενος τις διαφορες συμπεριφορες των gouldians.
 
Εγώ δεν έχω πολλά το πρώτο μου ζευγάρι είναι, ενα κοκινοκέφαλο αρσενικό με μια μαυροκέφαλη θηλυκιά.
 
Και η συγκεκριμένη φωλιά ανοίγει απο πίσω
Επίσης ακόμα πιό κατάλληλη φωλιά είναι αυτή που παραθέτω, αλλά είναι δύσκολο να την βρείς, εκτός και αν κάτσεις και την φτιάξεις.
Γνωρίζει μήπως κανείς κάποιο online shop η γενικά κατάστημα που να έχει αυτή την φωλιά;
 
Back
Top