Αναπαραγωγή Ποια είναι η συμπεριφορά της κανάρας όταν κλωσάει αυγά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Dimnik
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Dimnik

PB New Member
Εγγραφή
14 Φεβ 2021
Μηνύματα
134
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σε όλους.
Έχω κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την ορθή συμπεριφορά της κανάρας μου σχετικά με το κλώσσημα των αυγών της και ζητάω γνώμες και συμβουλές από τους πιο έμπειρους, μιας και είναι η πρώτη φορά σε αυτή τη διαδικασία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πρώτο ζευγάρωμα 21/2. Πρώτο αυγό την Παρασκευή και σήμερα Σάββατο το δεύτερο. Τα αυγά αντικαταστάθηκαν με ομοιώματα. Στην αρχή της ημέρας, από τη στιγμή που θα βγει το αυγό και μέχρι το μεσημέρι η θηλυκιά κάθεται στη φωλιά περισσότερο, με διαλείμματα των 10 λεπτών κάθε τέταρτο, κατ’ εκτίμηση. Από νωρίς το απόγευμα όμως αυτό αλλάζει και βρίσκεται εκτός φωλιάς περισσότερο χρόνο, μέχρι που νυχτώνει και κοιμάται στο κλαδί. Επίσης δεν ζητάει τάισμα από τον αρσενικό. Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν από πλευράς μου είναι:

Πόσος είναι ο συνήθης χρόνος παραμονής της κανάρας στη φωλιά?

Είναι σύνηθες να μην ζητάει τάισμα?

Υπάρχει περίπτωση όσο βρίσκεται στη φωλιά να αντιλαμβάνεται ότι τα αυγά είναι άσπορα γι’ αυτό και να αραιώνει τις επισκέψεις σε αυτήν?

Επίσης από το pet shop με συμβούλεψαν μόλις γεννήσει να σταματήσω τη χορήγηση αυγού και αυγοτροφής προς αποφυγήν νέου πρόωρου πυρώματος. Κάποιος άλλος υπάλληλος όμως προτείνει να τα συνεχίσω προς αποφυγήν εξάντλησης της θηλυκιάς. Ποια η γνώμη σας?


Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
[automerge]1614448184[/automerge]
Ξέχασα να αναφέρω ότι η ζευγαρώστρα βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο με σταθερή θερμοκρασία. Επίσης μετέτρεψα τη φωλιά σε κλειστού τύπου, μήπως και νοιώθει ανασφάλεια.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πόσος είναι ο συνήθης χρόνος παραμονής της κανάρας στη φωλιά?
Η κανάρα αρχίζει να επωάζει μετά το 3ο-4ο αυγό, αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται συνέχεια στην φωλιά και θα βγαίνει για πολύ λίγο και φυσικά το βράδυ θα είναι στην φωλιά.
Αύριο που θα κάνει το 3ο αυγό επέστρεψε τα 2 πρώτα στην φωλιά.
Υπάρχει περίπτωση όσο βρίσκεται στη φωλιά να αντιλαμβάνεται ότι τα αυγά είναι άσπορα γι’ αυτό και να αραιώνει τις επισκέψεις σε αυτήν?
Είναι πολύ νωρίς για να συμβεί κάτι τέτοιο, όσο περνάνε οι ημέρες επώασης η κανάρα αντιλαμβάνεται την ζωή που δημιουργείται σε αυτά.
Επίσης από το pet shop με συμβούλεψαν μόλις γεννήσει να σταματήσω τη χορήγηση αυγού και αυγοτροφής προς αποφυγήν νέου πρόωρου πυρώματος. Κάποιος άλλος υπάλληλος όμως προτείνει να τα συνεχίσω προς αποφυγήν εξάντλησης της θηλυκιάς. Ποια η γνώμη σας?
Προσωπικά συνεχίζω και δίνω αυγό και αυγοτροφή.
Αν όμως ο αρσενικός δείχνει υπερβολικά ζωηρός και δραστήριος σε σημείο να ενοχλεί την κανάρα μπορείς να τα κόψεις για 10-12 μέρες και αρχίζεις να δίνεις πάλι όταν εκκολαφθούν τα μικρά (το αυγό χωρίς το τσόφλι).
 
Άρα θεωρείς λογική αυτή τη συμπεριφορά? Το άρθρο αναφέρει ότι επώαση από την τέταρτη ημέρα παρατηρείται στη φύση και ότι στην αιχμαλωσία η επώαση ξεκινά συνήθως από την πρώτη ημέρα. Από την εμπειρία σου έχεις παρατηρήσει κάτι παρόμοιο με την δική μου περίπτωση? Επίσης έλεγα να επιστρέψω τα αυγά την Δευτέρα το πρωί, στο τέταρτο, όπως λέει και το άρθρο. Θα είναι αργά λες? Τονίζω ότι δεν υπάρχει εμπειρία και ανησυχώ μην πάει χαμένη η προσπάθεια.
 
στην αιχμαλωσία η επώαση ξεκινά συνήθως από την πρώτη ημέρα
Αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει, όταν η κανάρα κάτσει στην φωλιά από το πρώτο αυγό δεν σημαίνει ότι επωάζει.
Η επώαση αρχίζει όταν η κανάρα αναπτύξει την θερμοκρασία που πρέπει για να ζεστάνει τα αυγά και αυτό συνήθως ξεκινάει την 3η ή 4η ημέρα.
Πέρυσι άφησα τα αυγά χωρίς αντικατάσταση και οι 3 πρώτοι νεοσσοί γεννήθηκαν την ίδια ημέρα πρωί, ο 4ος απόγευμα και ο 5ος την επόμενη ημέρα πρωί.
Επίσης έλεγα να επιστρέψω τα αυγά την Δευτέρα το πρωί, στο τέταρτο, όπως λέει και το άρθρο.
Θα σου έλεγα να τα επιστρέψεις αύριο και μετά να παρακολουθείς διακριτικά.

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι κοιμάται η κανάρα στο κλαδί το βράδυ.
Το κλουβί είναι τοποθετημένο σε σταθερό σημείο ?
Η φωλιά είναι εσωτερική ή εξωτερική ?
 
Η φωλιά είναι εξωτερική. Όπως ανέφερα και πριν σήμερα την κάλυψα με χαρτόνι και την μετέτρεψα σε κλειστού τύπου στην οποία πήγε αμέσως, δεν έδειξε να προβληματίζεται.
Όσο για το σημείο του κλουβιού... Το βράδυ στη σαλοκουζίνα και την ημέρα σε δωμάτιο. Δυστυχώς δεν υπάρχει ησυχία στη σαλοκουζίνα. Επίσης δεν υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης στο δωμάτιο για ευνόητους λόγους. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δε πρέπει να συμβαίνει αλλά δεν υπάρχει λύση. Η μεταφορά γίνεται πάρα πολύ διακριτικά το πρωί και το ίδιο το βράδυ με πολύ χαμηλό φωτισμό προς αποφυγήν αναστάτωσης. Πάντως δε βλέπω να ενοχλούνται κατά τη μεταφορά και μετά. Κάθονται ήρεμα μέσα και απλά τα μεταφέρω. Φαντάζομαι ότι αν δεν της άρεσε της θηλυκιάς δεν θα καθότανε στη φωλιά μετά τη πρωινή μεταφορά. Αναγκαστικά θυσιάζω τη σταθερή θέση για το ήσυχο περιβάλλον. Τώρα, γιατί κοιμάται στο κλαδί δεν ξέρω. Και φυσικά, αν αυτό συνεχιστεί τα αυγά είναι χαμένα.
 
Τώρα, γιατί κοιμάται στο κλαδί δεν ξέρω.
Ίσως οι αλλαγές του χώρου να ευθύνονται για αυτό.
Μπορείς να δοκιμάσεις να έχεις συνέχεια το κλουβί στο σαλόνι και να σκεπάζεις το κλουβί για συσκότιση.
 
Αυτό γίνεται, αλλά δεν θα υπάρχει καθόλου ησυχία. Τηλεεργασία, παιδιά, τηλεόραση μέχρι αργά. Νομίζω έτσι είναι καλύτερα διότι τα πουλιά είναι απομονωμένα σχεδόν όλη μέρα.
Αύριο το πρωί θα επιστρέψω τα αυγά και θα τα παρατηρήσω και πάλι. Θα δω συμπεριφορά και θα ενημερώσω. Πάντως ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.
 
Κοιμάται στο κλαρί γιατί δεν θέλει να αρχίσει η επώαση. Εχει σωστό ένστικτο και η όλη της συμπεριφορά είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια. Μόνον όταν το θηλυκό κοιμάται το βράδυ στην φωλιά έχουμε κανονική επώαση. Οσο για την "οδηγία" απο το κατάστημα την βρίσκω σωστή. Η αυγοτροφή δίνει και λίπη που δεν τα θέλουμε. Ενα βιταμινούχο συμπλήρωμα στο νερό ή λίγη δεξτρόζη είναι ό,τι πρέπει την περίοδο της επώασης μέχρι την 10η-11η ημέρα. Μετά κανονικά αυγοτροφή καθημερινά και ίσως δυο φορές την ημέρα όταν έλθουν τα νεαρά πουλιά.
 
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Βιταβινούχο συμπλήρωμα δίνω καθημερινά. Σήμερα που έκανε και το τρίτο αυγό και τα παρακολουθώ είναι περίπου 10 λεπτά μέσα στη φωλιά, 7 λεπτά έξω. Ελπίζω να πάει καλά. Θα σας ενημερώσω.
 
Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους.
Σήμερα το πρωί έκανε και το τέταρτο αυγό. Όλη την ημέρα έβγαινε από τη φωλιά κάθε περίπου μισή ώρα για 3-4 λεπτά. Το απόγευμα οι έξοδοι πύκνωσαν, μέχρι που βράδιασε και τελικά κοιμήθηκε στη φωλιά, άρα η διαδικασία της επώασης ξεκίνησε.
Αυτό όμως που κάπως με προβληματίζει είναι ότι δεν ζητάει τάισμα από τον αρσενικό! Αλλά μάλλον η φύση γνωρίζει καλύτερα...
 
Back
Top