Γενικά Ποια είναι τα πιο ανθεκτικά πουλάκια;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης soulaki1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

soulaki1

PB New Member
Εγγραφή
3 Μαϊ 2016
Μηνύματα
133
Πόλη
Αχαρνές
Καλησπέρα σε ολους.
Ήθελα να ρωτήσω, ποια ειναι κατα την γνώμη σας, τα ποιο ανθεκτικά πουλακια, που θα μπορούσε κάποιος να βάλει στο σπίτι του;
Εννοείτε ότι πάντοτε τηρούμε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, και φροντίδας αυτών...
Εκ φύσεως όμως, υπάρχουν ποιο ανθεκτικά σε ασθένειες ή ειναι θέμα τύχης...
Ας πούμε ένα παπαγαλάκι Μπάτζι, ή λοβακια, ειναι πιο ανθεκτικό από καναρίνι, ή ζεμπρακι;
 
Όλα τα πουλιά που έχουν αναπαραχθεί πάππου προς πάππον σε κλουβί και έχουν γίνει "εμπορικά" έχουν τις ίδιες δυνατότητες να ζήσουν όλο το προσδόκιμο της ζωής τους, υγιή και χαρούμενα ως κατοικίδια πτηνά συντροφιάς.
Δεν τίθεται θέμα ανθεκτικότητας για κάποια ή ότι κάποια άλλα είναι φιλάσθενα.
Αν μπορεί να γίνει κάποιος διαχωρισμός, είναι ως προς το επίπεδο εμπειρίας και γνώσεων του ανάδοχου που απαιτούνται για το καθένα.
Πουλάκια όπως τα καναρίνια, τα παπαγαλάκια budgie, lovebird, cockatiel τα zebra finches, θεωρούνται αρκετά "εύκολα" και για αρχάριους, εφόσον φυσικά φροντίζουν, ενημερώνονται και διαθέτουν την απαραίτητη παρατηρητικότητα για να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των πτηνών τους.
 
Ευχαριστω πολύ Μαρία μου... Το είχα απορία.
Έχεις δίκιο σε αυτο που λες, καθώς και εμένα το καναρίνι μου, κάποια στιγμή έβγαλε άκαρεα στα ποδαράκια, αλλα αμέσως κατάλαβα αλλαγή στην συμπεριφορά..., του έκανα θεραπεία,. Και τωρα ειναι πάλι καλα.
 
Όλα τα πουλιά που έχουν γεννηθεί σε κλουβί έχουν τις ίδιες σοβαρές πιθανότητες να μακροζωήσουν.
Σε συνδυασμό με τις αυξημένες πλέον γνώσεις για τις ασθένειες και των ειδικών φαρμάκων, αυτό γίνεται ευκολότερο.
Χρόνια πριν για κάθε θάνατο στα καναρίνια έφταιγε το "σπυρί" στην ουρά.
Τα καναρίνια που γνωρίζω είναι εξαιρετικά ανθεκτικά όταν ζουν σε καθαρό και σωστό χώρο, τρώνε προσεγμένα και δεν τα πιέζουμε με σκευάσματα και προληπτικές "αντιβιώσεις"!
 
Αλλά συνήθως τα πιο ανθεκτικά πουλιά, δηλαδή αυτά που αρρωσταίνουν πιο δύσκολα, που αντέχουν πιο πολύ τις κακουχίες, το ακατάλληλο περιβάλλον χωρίς να αρρωστήσουν, γενικά είναι τα υβρίδια (καρδερινοκάναρα, φλωροκάναρα, σκαρθοκάναρα κτλ). Φωτεινό παράδειγμα το (μάλλον) καρδερινοκάναρο του φίλου μας Δημήτρη ( @Deukalion ) η Άλις! ( https://community.petbirds.gr/threads/Ποιος-έχει-διάθεση-να-σώσει-ένα-μάλλον-καρδερινοκάναρο.27090/ ) Με τόσες κακουχίες, με τόση παραμέληση και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρει!
Έχει αποδειχτεί ότι συνήθως τα ημίαιμα/υβρίδια κτλ είναι πολύ πιο υγιή από τα καθαρόαιμα, αυτό ισχύει στα σκυλιά, αλλά γιατί όχι και στα πτηνά;!

Απ την άλλη μεριά, τα πιο ευαίσθητα, αυτά δηλαδή που αρρωσταίνουν πιο εύκολα, είναι τα ρατσάτα, Ας πούμε σε σχέση με τα απλά κοινά καναρινάκια, τα καναρίνια χρώματος, ή τύπου είναι πιο ευαίσθητα στο να αρρωστήσουν αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Και ακόμα και αυτό έχει εξήγηση και συμβαίνει και στα καθαρόαιμα σκυλιά! Οι επιλεκτικές εκτροφές των καθαρόαιμων καναρινιών, σκύλων, γάτων πλέον βασίζονται καθαρά και μόνο σε μορφολογικά πρότυπα που για να προκύψουν και να διατηρηθούν (απ τα παλιά τα χρόνια), ζευγάρωναν μαμά με γιο και μπαμπά με κόρη. Αυτές οι εκτροφικές πρακτικές επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία των ζώων και μπορεί να οδηγήσουν σε πληθώρα γενετικών ασθενειών, που κληρονομούν και οι απόγονοι. Εν αντιθέσει τώρα, τα ημιαιμάκια ζευγαρώνουν τυχαία μεταξύ τους. Οι απόγονοι, λοιπόν, τέτοιων απρόβλεπτων σχέσεων έχουν μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γενετικές ασθένειες, αφού έχουν μειωμένη πιθανότητα και οι δύο γονείς να κουβαλούν τα ίδια προβληματικά υπολειπόμενα γονίδια. Αυτό βέβαια πιο πολύ ισχύει για τα σκυλιά και τις γάτες, αλλά θεωρώ πως σε ένα βαθμό ισχύει και στα πουλιά. Τα ζώα ράτσας είναι πιο ευαίσθητα. :)

ΑΛΛΑ το σημαντικότερο απ όλα είτε έχουμε ένα ζεμπράκι είτε έχουμε ένα μακάο είναι αυτό:
διαθέτουν την απαραίτητη παρατηρητικότητα για να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των πτηνών τους.
Αν μπορέσεις και καταφέρεις και "μάθεις" το καναρινάκι σου ή το παπάκι σου, τότε μόλις δεις/παρατηρήσεις κάτι περίεργο, θα κάνεις αμέσως κάτι γι αυτό και θα σώσεις την κατάσταση!

Από κει και πέρα όλα ζωντανά είναι και όλα κάποια στιγμή θα αρρωστήσουν. Ακόμα και με τέλειες συνθήκες καθαρισμού του χώρου και φροντίδας, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τελείως τον κτηνίατρο/πτήνιατρο. Και εμείς άλλωστε δεν αρρωσταίνουμε; :)
 
Αλίκη μου σε βρίσκω πολύ σωστή, όλα κάποτε αρρωσταίνουν..
Ευχαριστω και εσένα, και τα υπόλοιπα παιδιά, για τον χρόνο που μου αφιερώσατε.
Ακόμα εχω πολλά να διαβάσω, και να μάθω...😛
 
Ακόμα εχω πολλά να διαβάσω, και να μάθω...😛
Ξέρεις πόσες φορές έχω διαβάσει πχ το άρθρο για την διατροφική προετοιμασία ή για την αντικατάσταση των αυγών; Μπορεί και 15 φορές! Κάθε χρόνο μόλις πλησιάσει η άνοιξη κάνω επανάληψη μόνη μου 😀 και όλο και κάτι παραπάνω μαθαίνω και καταννοώ απ αυτά που διαβάζω! 😉
 
Back
Top