Γενικά Ποια η άποψη σας για τις πατήθρες ασβεστίου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Πρόκειται για πατήθρες σχετικά μεγάλης διαμέτρου που χρησιμοποιούν κυρίως οι ιδιοκτήτες παπαγάλων στα πουλιά τους. Είναι μία πατήθρα καλυμμένη από ασβεστούχο υλικό ή σε κάποιες περιπτώσεις είναι τυλιγμένη από ένα περίβλημα που μοιάζει με γυαλόχαρτο.

Ο σκοπός τους είναι να παρέχουν καλύτερη στήριξη ενώ ταυτόχρονα λιμάρουν μηχανικά τα νύχια και το ράμφος των πουλιών, καθώς κινούνται πάνω τους η τις χρησιμοποιούν για να καθαριστούν.

Η ιδέα ακούγεται καταπληκτική. Παρόλα αυτά υπάρχει η άποψη ότι δημιουργούν ποδοδερματιτιδα στα πτηνά λόγω του υλικού στο οποίο πατούν μόνιμα πάνω του.

Αν έχετε χρησιμοποιήσει τέτοιες πατήθρες, πείτε μας την άποψή σας για αυτές
 

Συνημμένα

  • calcium-perch.webp
    calcium-perch.webp
    20,2 KB · Προβολές: 80
Έχω βάλει εδώ και έξι μήνες περίπου μία τέτοια πατηθρα σε ένα κλουβί που η Λίλα περνάει 5-6 ώρες καθημερινά.
Συνήθως δίπλα της υπάρχει παιχνίδι για δάγκωμα οπότε θα καθίσει για ένα χρονικό διάστημα.
Στην αρχή της φαινόταν κάπως, μετά άρχισε να την δαγκώνει, και αργότερα έπαψε να ασχολείται.
Έχω την αίσθηση ότι βοηθά στο να κρατά σταθερό το μήκος των νυχιών, αν και η Λίλα το πεντικιούρ το κάνει μόνη της δεν χρειάζεται ειδική πατήθρα. 😏
Όταν είναι καινούργιες βγάζουν μια σκόνη που κάθεται στις πατούσες των πουλιών.
Το τελευταίο διάστημα έχει και μια διαφορετική χρήση.
Τοποθετώ τα χάρτινα ρολά από χαρτί κουζίνας, υγείας, μέσα στην πατήθρα και κάθεται επάνω και τα διαλύει.
Αυτό για την ποδοδερματiτιδα δεν το γνωρίζω, όπως επίσης κάθε πότε θα πρέπει να τις αλλάζουμε, εφόσον δεν έχουν φαγωθεί.
 
Έχω μία για τρία μπάτζι σε 10τμ χώρου. Τα θηλυκά παπαγαλάκια την εκτιμούν ιδιαιτέρως και παίρνουν το μισό τους ασβέστιο από αυτήν. Ειδικά το ένα, η Ίρις, που δεν είχε ξαναδεί σουπιοκόκκαλο στην ζωή της και το φοβόταν για 11 μήνες, πήγε αμέσως και την χρησιμποιεί ακόμα και σήμερα κάθε μέρα για μασούλημα και καθαρισμό ράμφους. Είναι η μόνη με φυσιολογικά πόδια, οπότε δεν μπορώ να κρίνω αντικειμενικά αν προκαλέι θέματα. Όλα πάντως είναι οκ.

Νομίζω ο Δημητρης @HxC είχε θέσει το θέμα καθαριότητος και η αλήθεια είναι ότι για καθαρισμό χρειάζεται συνήθως πλαστικό ή ξύλινο μαχαιράκι αν δεν είναι τοποθετημένη σε καλό σημείο. Και καθαρισμός με μηλόξιδο δεν γίνεται, γιατί αντιδρούν. Σκληρη οδοντόβουρτσα και πολύ ζεστό νερό.

Εν κατακλείδι, για παπαγάλους θα έλεγα ότι μία μεταξύ πολλών διαφορετικών πατηθρών είναι μια χαρά. Θέμα αναπήδησης σπανίως υπάρχει, γιατί προτιμούν να σκαρφαλώνουν, όσο μεγάλο κι αν είναι το κλουβί.

Σημείωση: έχω αυτήν ακριβώς της εικόνας που έβαλε ο @Stavros. Βγαίνει σε 3, αν δεν κάνω λάθος, μεγέθη, για τα μπάτζι παίρνουμε την μικρότερη φυσικά, γύρω στα 14εκ. Έχει βγάλει έναν χρόνο και είναι λειτουργική ακόμα, αν και, αν συνεχίσουν να μασούν κοντά στην βάση, θα την σπάσουν κάποια στιγμή!
 
Back
Top