Γενικά Ποια η γνώμη σας για τα Yorkshire;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Mike CY
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα. Εμένα δεν μου αρέσουν σαν πουλιά, όχι για κάποιο ιδιαίτερο λόγο, έτσι απλά δεν μου έκαναν ποτέ " κλικ ". Γεγονός όμως είναι πως οι εκτροφή αυτών των πουλιών απαιτεί μεγάλη γνώση, επιμέλεια και υπευθυνότητα. Δεν μπορείς να πεις να πάρω ένα ζευγάρι και από αυτά, σύντομα καταλάβεις πως πρέπει να έλθεις σε επικοινωνία με έμπειρους ή να διαβάσεις πολύ. Είναι τα πουλιά που έχουν τους πιο φανατικούς φίλους.
 
Το καναρίνι του Yorkshire, είναι από τις πιο διαδεδομένες, Αγγλικές μεγαλόσωμες ράτσες. Με χιλιάδες λάτρες ανά τον κόσμο. Η υπερήφανη και άφοβη στάση, που παίρνει μέσα στο εκθεσιακό κλουβί, του χάρισαν το παρατσούκλι ( ο λόρδος των καναρινιών ) Τα τελευταία 120 χρόνια, η κλίμακα των βαθμών για κρίση, έχει αλλάξει πολλές φορές, αυτό που παραμένει και είναι η ταυτότητα του, είναι το μήκος του, περίπου 17,2 εκατοστά, με αντίστοιχες συμμετρικές αναλογίες, κυτά τα δυο χαρακτηριστικά μένουν αναλλοίωτα μέσα στην πορεία της ράτσας. Πιστεύω ότι είναι το κλειδί για ένα κάλο York .

01.jpg

Περίοδος ανάπαυσης

Είναι μια παρεξηγημένη ράτσα ως προς τις δυσκολίες διαχείρισης της. Ένας εκτροφέας, με άπλες γνώσεις, δεν έχει κανένα πρόβλημα, να διαχειριστεί ένα μικρό κοπάδι με Yorks .

ο κλουβί τους πρέπει να είναι το λιγότερο, 55-60 cm με δυο πατήθρες, ώστε να μπορεί να πετάει. Ακόμα καλύτερα θα ήταν, να μπορουν να πεταξουν την περίοδο ανάπαυσης, σε κλούβες πτήσεις.

Η διατροφή τους σε σπόρια την περίοδο ανάπαυσης, είναι 75% κεχρί (ασπουρι ) και 25% λιπαροί σπόροι, αυγοτροφη στα αρσενικά μια φορά την εβδομάδα, στα θηλυκά μια φορά κάθε δεκαπέντε ήμερες. Φρούτα και λαχανικά, σε αφθονία προσοχή, μόνο τις ήμερες με πολύ υγρασία.

Το φως στο δωμάτιο εκτροφής, δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 10 ώρες, κκόμα και τον χειμώνα.

Προετοιμασία ζευγαρώματος

Η προετοιμασία ξεκινάει από την ήμερα που γεννιούνται τα μικρά, δεν περιμένουμε τους δυο τελευταίους μήνες, να εφοδιάσουμε τα πουλιά με όλα αυτά τα διατροφικά συστατικά, που θα τα φέρουν σε επιθυμία ζευγαρώματος.

Αυτό που κάνω στο κοπάδι μου, τόσα χρόνια με επιτυχία, βάζω μια φορά την εβδομάδα στη νεκρή περίοδο π.χ υγρό ασβέστιο στα θηλυκά, η μια φορά μεγαλοστοιχεια η ιχνοστοιχεία σε όλα τα πούλια.

Ξεκινάμε διαδοχικά, ανεβάζουμε το ημερήσιο φως, δεκαπέντε με είκοσι λεπτά κάθε εβδομάδα, Δεκεμβριο κατα τα Χριστούγεννα, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό,14.1/4 δεκατέσσερις ώρες και ένα τέταρτο ημερισιο φως, στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Βάζουμε αυγοτροφη στα αρσενικά δυο φορές την εβδομάδα και όταν φτάσουμε τις 12.30 ώρες βαζουμε, μέρα παρά μέρα. Στις 12.30 ώρες ξεκινάμε να βάζουμε αυγοτροφη δυο φορές την εβδομάδα στα θηλυκά και όταν φτάσουμε τις 13,15 ώρες μέρα πάρα μέρα και σε αυτές.

Καλό είναι τα θηλυκά να τα έχουμε σε άλλο μέρος η να τα σκεπαζουμε, πιρονουν πολύ πιο εύκολα από τα αρσενικά Έτσι μπαίνουν ομαλά σε διάθεση ζευγαρώματος χωρείς να έχουμε προβλήματα στο τάισμα των νεοσσών μετέπειτα.

Βιταμίνη Ε & selenion είναι επιβεβλημένη για μια σωστή αναπαραγωγική γόνιμη περίοδο

ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ

Είναι τεράστιο κεφάλαιο δεν εξαντλείτε με δυο λογια, σε γενικές γραμμές, προσπαθούμε το ένα από τα πούλια να διορθώνει τα (σφάλματα) του άλλου.

Δεν ξεχνάμε όμως ότι κάθε πουλί, που φαινομενικά μας κάνει, κουβαλάει γενεαλογικούς κωδικούς, επτά γενεών πίσω του, μάθετε να δουλεύεται τα πούλια σας, δείξτε τους εμπιστοσύνη, να καταγράφεται και να είστε παρατηρητικοί.

Τα αρσενικά ζευγαρώνουν μέχρι επτά ετών, φτάνει να έχουν σωστή διαχείριση από μικρά, τα θηλυκά μέχρι 5 ετών, μπορούν να αντεπεξέλθουν κανονικά στις γέννες τους. ( προσωπική εμπειρία)

Γενούν 4-5 αυγά κλωσάει πολλές φορές και ο αρσενικός, επιβάλλεται να είναι μαζί στο ίδιο κλουβί γιατί θα βοηθάει μετέπειτα στο τάισμα

Παίρνουμε πάντα τα αυγά, τα αντικαθιστούμε με πλαστικά. Το απόγευμα της τρίτης μέρας, βάζουμε τα κανονικά στη φωλιά, ώστε θα έχουν την ίδια θερμοκρασία όλα, το πρωι που θα κανει το τεταρτο.

Η υγρασία πρέπει να είναι πάνω από 65 % και η θερμοκρασία να μην πέφτει, ποτέ κάτω από τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Το βασικό μείγμα σπόρων σε αυτή τη περίοδο είναι 65% κεχρί και 35 % λαπάρα σποριά μέχρι το τέλος της περιόδου, δεν αλλάζουμε καμιά από της μικρές μας συνήθειες και ειδικά γεύσεις και προϊόντα μέχρι να φτάσουμε στην περίοδο του μαδήματος.

Αποφεύγουμε, να ταΐζουμε πράσινες τροφές τις πρώτες 3 ημέρες ζωής τους, κβγοτρόφη και σπόρια μόνο!
Τα μικρά York απογαλακτίζονται μετά από 28 με 30 ήμερες με πολύ προσοχή να έχουμε τσεκάρει ότι τρώνε επαρκώς τη μαλακή τροφή, γιατί δεν μπορούν να σπάσουν σπόρια ακόμα, τα πρώτα σπόρια που σπανέ είναι η περιλα η το νιζερ.

Μετά την 21 με 22 ήμερα η θηλυκιά έχει επιθυμία να ξανά στρώσει φωλιά εκεί παίρνει τα ηνία στο τάισμα ο αρσενικός χωρείς κανένα πρόβλημα.

02.jpg

Εάν θέλουμε να τα βάψουμε ξεκινάμε, την έκτη εβδομάδα με Β καροτίνη, για να επιτύχουμε το επιθυμητό πορτοκαλί χρώμα, που είναι το αποδεκτό. Βάζουμε τη χρωστική, στο νερό η στη μαλακή τροφή, μέχρι να τελειώσει το μάδημα. Στα πουλιά που θα στείλουμε στα σόου, βάζουμε δυο φορές την εβδομάδα προαιρετικά.

Εκπαίδευση

03.jpg

Από τα μέσα Ιουλίου ξεκινάμε την προπόνηση στα εκθεσιακά κλουβιά. Τα κρεμάμε έξω από τις κλούβες πτήσεις. Aυτά με την έμφυτη περιέργεια που έχουν, μπαινοβγαίνουν, έτσι τους φαίνεται οικείο το εκθεσιακό κλουβί.

Τα σφάλματα του Yorks

04.jpg

Στάση 25
Όρθιο και υπερήφανο. Πόδια μακριά, ελαφρά λυγισμένα. Μηροί ευδιάκριτοι.

Φτέρωμα 25
Πολύ πυκνό, κοντό και προσκολλημένο (στο σώμα). Φτερά προσκολλημένα, μακριά, που φτάνουν μέχρι την ρίζα της ουράς, συμπαγή και κλειστά.

Κεφάλι 20
Ράμφος κοντό. Κεφάλι γεμάτο και στρογγυλό. Αυχένας πλατύς, σε ευθεία με την καμπύλη των ώμων. Μάτι όσο πιο κοντά γίνεται στο κέντρο του κεφαλιού.

Σώμα 10
Ώμοι φαρδιοί και στρογγυλοί, κρατημένοι αρκετά ψηλά. Στήθος πλατύ και βαθύ που αρχίζει από την βάση του ράμφους. Σώμα αρκετά στρογγυλό που λεπταίνει βαθμιαία προς την ουρά. Η κοιλιά και το κάτω μέρος της ουράς σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή.

Μέγεθος 10
17 εκατοστά κατ' ελάχιστο.
Χρωματισμός & Κατάσταση 10
Υγιές και καθαρό. Καθαρός και ομοιόμορφος χρωματισμός εάν χρωματισθεί τεχνητά. Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά.
Μέγεθος δακτυλιδιού
Διάμετρος 3,2 χιλιοστά.

05.webp

Tα αναγραφόμενα είναι προσωπικές εμπειρίες μετά από πολυετή εκτροφή στα Yorkshire

Εκτροφεας Κοσμης Κωνσταντινος
 
Μην τρομαζεις με οσα ακους. Γενικα κυκλοφορουν πολλοι μυθοι για τα γιορκ, οτι δεν ταιζουν, ειναι δυσκολα κτλ. Δεν ειναι ευκολα σαν τα τιμπραντο αλλα δεν ειναι και δυσκολα σαν τα νοριτς, τα σγουρα κτλ. Στις 3,4,5 Νοεμβριου εχουμε την Εκθεση του yorkshire club , μακαρι να ησουν Ελλαδα να ερχοσουν να μας γνωρισεις. Καποιοι τα εχουν παρουσιασει λες και π[ρεπει να εισαι επιστημονας για να ζευγαρωσεις, η αληθεια ειναι οτι ειναι παραφιλολογια ολο αυτο με σκοπο να δικαιολογειται η τσιμπημενη τιμη τους. Το αρθρο που σου ανεβασα πιο πανω ειναι του πρωτου Ελληνα Παγκοσμιου Πρωταθλητη στα γιορκσαιρ.
 
Αυτο το βιντεο ειναι απο την επισκεψη μου στον κορυφαιο εκτροφεα yorkshire, παγκοσμιως, απο το εκτροφειο του Oliver Quinn. Εδω θα δεις τα καλυτερα γιορκ στον πλανητη απο τον ανθρωπο που εχει καταρριψει ολα τα ρεκορ στους διαγωνισμους YCC. Με τον Oliver συνδεομαι με οικογενειακη φιλια καθως με εχει φιλοξενησει και τον εχω φιλοξενησει αρκετες φορες στο παρελθον. Εχει ερθει και δυο φορες στην Ελλαδα σαν κριτης.
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας έχεις βάλει Παναγιώτη.
Το φως στο δωμάτιο εκτροφής, δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 10 ώρες, κκόμα και τον χειμώνα.
Επειδή αυτό ξεφεύγει από το συνηθισμένο ετήσιο, φυσικό θα έλεγα κύκλο ημερησίου φωτός, γνωρίζεις αν υπάρχει κάποιο σκεπτικό / εξήγηση σχετικά;
Γενούν 4-5 αυγά κλωσάει πολλές φορές και ο αρσενικός,
Κι αυτό μου ακούστηκε πολύ παράδοξο για καναρίνια; Έχεις υπόψη σου αν συμβαίνει στα περισσότερα ζευγάρια της ράτσας; Κάθονται πάνω στα αυγά για λίγο ή ακόμα και για ώρες; Έχεις ακούσει μήπως για περίπτωση που το θηλυκό να απομακρύνθηκε από τη φωλιά, σε άλλον χώρο, αν το αρσενικό πράγματι προσπάθησε να εκκολάψει τη γέννα;
 
Σε όλες τις εκθέσεις καναρινιών που έχω βρεθεί μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σταθώ μπροστά σε ένα κλουβί με Yorkshire. Θεωρώ πως κατέχει μια υψηλή θέση(αν όχι την ανώτερη) στην ιεραρχία των καναρινιών τύπου, που κατά την γνώμη μου, οφείλεται στο παράστημά του.
 
Αυτο που μου εχει συμβει αλλα ακουω και απο αλλους οτι συμβαινει ειναι το φαινομενο να ειναι ταυτοχρονα και ο αρσενικος με την καναρα στην φωλια. Δεν εχω ακουσει περιπτωση που ο αρσενικος να αντικατεστησε πληρως την μανα. Το δεκαωρο για τον χειμωνα ειναι φυσιολογικο ωραριο. Για παραδειγμα ανατολη 7 η ωρα και δυση 5 η ωρα. 14 ωρες ειναι αρκετες για να μενουν χωρις τροφη. Μην σε ξεγελαει το μεγεθος, σαν ρατσα ειναι ισως η πιο οικονομικη αν κρινουμε απο την ποσοτητα των σπορων, φιλος εκτροφεας μπορντερ επεσε απο τα συννεφα οταν καταλαβε ποσο λιγοτερη τροφη καταναλωνουν τα γιορκ
 
Τα είχα δει από φώτο και δεν είχα καταλάβει το μέγεθος τους. Πήγα και είδα σε ένα petshop που είχε και σαγηνεύτηκα. Μου φάνηκε πολύ όμορφη ράτσα και πολύ ωραίο και μεγάλο σε μέγεθος. Ίσως αποκτήσω στο μέλλον με το καλό ένα τέτοιο πουλάκι.
 
Back
Top