Διατροφή Ποια η γνώμη σας για το ρούπσεν;

Εγγραφή
17 Μαϊ 2018
Μηνύματα
985
Πόλη
Αθήνα
Τελικά τι γίνεται με το ρουπσεν τι γίνεται; Γιατί ακούω διαφορά ότι είναι μεταλλαγμένο και λοιπά. Ποια η γνώμη σας;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
γιατί ακούω διαφορά ότι είναι μεταλλαγμένο και λοιπά.
Ποια είναι τα λοιπά; Από που τα ακούς;
Οι άλλοι σπόροι που δίνεις έψαξες αν είναι μεταλλαγμένοι, από που προέρχονται, αν έχουν ημερομηνία συγκομιδής και ανάλυση μικροβιακού φορτίου;Η αυγοτροφή που μόλις αγόρασες, δεν έχει μεταλλαγμένα; Το απλό αυγουλάκι είναι καθαγιασμένο;

ΥΓ:Ξέχασα το χρώμιο στο μέταλλο των κλουβιών.
 
Μεγάλο θέμα...
Εγώ πάντως εδώ και ενάμιση χρόνο δεν ταίζω μίγμα με αυτόν τον σπόρο μέσα αν και τα περισσότερα καναρίνια μου είναι φωνής...
Φυσικά δεν έχω ακόμα παρατηρήσει διαφορές και μάλλον ούτε πρόκειται...
Αλλά με την αρθρογραφία που έχω διαβάσει δεν θα μπορούσα να κάνω άλλη επιλογή.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Αλλά με την αρθρογραφία που έχω διαβάσει δεν θα μπορούσα να κάνω άλλη επιλογή.
Σπύρο, πες μας πάνω - κάτω τι έχεις διαβάσει. Έχει να κάνει κυρίως με το ότι είναι γενετικά τροποποιημένος ο σπόρος ή με το ότι δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο;
 
Deukalion δλδ ότι δεν προσφέρει κάτι στα πουλιά και ίσα ίσα τους κάνει κακό. Όλα αυτά τα έχω διαβάσει στο διαδίκτυο και μου το είχε πει και ένας εκτρεοφεας που δεν του έχω και πολύ εμπιστοσύνη!
 
ianos Δεν το κατέχω αρκετά ώστε να αρθρογραφίσω/επιχειρηματολογίσω για το ρούπσεν όμως είναι σίγουρα ένας τουλάχιστον αμφιλεγόμενος σπόρος.
Οπότε αφού μπορούμε να πάρουμε από αλλού αυτά που προσφέρει δεν υπάρχει κανένας λόγος να το επιλέξουμε για τη σίτιση των πτηνών μας.
Μια ιντερνετική αναζήτηση, ακόμα και εδώ στο φόρουμ, για μεταλλαγμένους σπόρους, βιοκαύσιμα, ερουκικό οξύ, προβλήματα θυρεοειδούς και άλλα πολλά τέτοια όμορφα θα σε κάνει να το σκεφτείς ξανά και ξανά για το εντάξεις στο καθημερινό σιτηρέσιο των πουλιών που εκτρέφεις.
 
Για 500 χρόνια, το Ρούπσεν απετέλεσε το ψωμί των καναρινιών. Μαζί με το ασπούρι ήσαν οι δυό βασικοί σπόροι που "ανάστησαν" αυτά που λέμε σπιτικά καναρίνια. Σήμερα εξακολουθεί να είναι ο βασικός σπόρος στα μείγματα για καναρίνια φωνής. Στα καναρίνια χρώματος αποφεύγεται μιας και έχει φανεί οτι επιρεάζει κάπως την τελική απόχρωση. Μήπως όμως και όλοι οι άλλοι σπόροι δεν έχουν μια ευθύνη για την τελική διαμόρφωση της απόχρωσης;
Οι Ιταλοί, και όχι μόνον, ταίζουν τις ευαίσθητες ποικιλίες σ' αυτό τον τομέα αποκλειστικά με ασπούρι. Ενας λόγος ακόμα που έβαλε κάποια ερωτηματικά στην παρουσία του ήταν μια μεταλλαγμένη ποικιλία του που καλλιεργείται στον Καδαδά με την ονομασία CANOLA . Δεν χρειάζεται ενοχοποίηση του σπόρου. Απλά, γνώση της καταγωγής του και ανάλογη αντιμετώπιση σε σχέση με την περιεκτικότητά του σε έλαια-λιπη-υδατανθρακες κλπ. και χρήση ανάλογα με ποικιλίες πουλιών που εκτρέφουμε.
 
Deukalion δλδ ότι δεν προσφέρει κάτι στα πουλιά και ίσα ίσα τους κάνει κακό. Όλα αυτά τα έχω διαβάσει στο διαδίκτυο και μου το είχε πει και ένας εκτρεοφεας που δεν του έχω και πολύ εμπιστοσύνη!
Όπως μπορείς να καταλάβεις η απάντηση βρίσκεται σε οτιδήποτε άλλο εκτός του οτι είναι μεταλλαγμένος σπόρος. Ειδικά όταν η γενετική τροποποίηση αφορά τα "κακώς κείμενα" του φυσικού σπόρου και πόσο μάλλον όταν κανείς δεν μπορεί να σου επιβεβαιώσει τίποτα, απο το εάν το μείγμα που δίνει έχει άλλα μεταλλαγμένα σπόρια, μέχρι την ημερομηνία συγκομιδής τους. Δοκίμασε να απαντήσεις σε αυτά που ρητορικά ρώτησα.
Είναι αόριστο να απορρίπτει κάποιος κάτι απλά και μόνο επειδή είναι μεταλλαγμένο, αν και εγώ που είμαι κατα βάση Λουδίτης συμμερίζομαι αυτή την αόριστη άποψη. Το μαύρο ρούμπσεν δηλαδή η κανόλα είναι το μεταλλαγμένο και υποτίθεται είναι εν πολλοίς βελτιωμένη εκδοχή του φυσικού σπόρου που είναι το ανοιχτοκόκκινο ρούμπσεν.
Ίσως η κριτική που ασκείται σε αυτόν τον σπόρο έχει να κάνει με τα πολύ μεγάλα ποσοστά συγκέντρωσης που έχει σε διάφορα μείγματα.Ας πούμε 16% επι του συνόλου, αποκλειστικά απο έναν λιπαρό σπόρο, δεν θα έδινα, ακόμα και αφορούσε πχ την περίλλα.
Δεν έχω δώσει ποτέ και για τις ανάγκες και τις παραμέτρους μου είναι περιττός.
 
Παιδιά καλησπέρα, τον τρώνε ευχάριστα αυτόν τον σπόρο τα καναρίνια σας; Εμένα τον έναν τον τσακίζει και το άλλο αναγκαστικά τον τρώει όταν δεν βρίσκει άλλο κεχρί με συνέπεια το μείγμα τις ταίστρες στο ένα να έχει στο μεγαλύτερο μέρος του στο τέλος κεχρί ενώ το άλλο να μην έχει σχεδόν καθόλου κεχρί και μόνο ρούπσεν. Να του το αφήνω να το φάει αναγκαστικά το ρούπσεν ή να το ξαναανακατεύω στο κυρίως μείγμα;
 
Καταρχας αν αυτο που τσακιζει το ρουμπσεν, αφηνει το κεχρι, τοτε μας λες δυο πραγματα στην τιμη του ενος.
Συμβαινει επισης το ιδιο και στην τελικη ερωτηση σου, διοτι και με τους δυο τροπους το πτηνο υποσιτιζεται.
 
Καλύτερης ποιότητας και πιο αποδεκτός καναρινόσπορος, ο οποίος πρέπει να είναι και ο κυριότερος σπόρος που ταίζεις τα καναρίνια σου.
Ανάλογα με την ράτσα και την εποχή αποτελεί περίπου από το 65% μέχρι το 85% του μίγματος.
 
Συνεπώς; Ποια η πρότασή σου;
Δεν έχω πρόταση με αυτά τα δεδομένα. Έγραψες εδώ σχολιάζοντας για το ρούπσεν.Ωστόσο εγώ παρατήρησα οτι το να μην καταναλώνεται ο καναρινόσπορος είναι ένα πιο σημαντικό ζήτημα απο την υπερβολική κατανάλωση ρούπσεν και οτι ένα καναρίνι υποσιτίζεται μένοντας μπροστά σε μια ταίστρα που δεν καταναλώνει, πόσο μάλλον όταν αραιωθεί το υπάρχον μείγμα με επιπλέον ποσότητα σπόρου που το εν λόγω πτηνό δεν προτιμά, διότι επιστρέφοντας το ρούπσεν στο μείγμα αυτό κάνεις.
Οπότε αν κατανόησες τις παρατηρήσεις μου και αν έχουν κάποια βάση,τότε καλύτερα να ανοίξεις ένα νέο προσωπικό θέμα που θα εκθέτεις τα πράγματα ολοκληρωμένα,έτσι ώστε να βοηθηθείς.Αν όλο αυτό αφορά τα 2,5 μηνών καναρινάκια να το αναφέρεις.
 
Back
Top