Γενικά Ποια η τύχη στο παγκόσμιο των πουλιών που αξιολογήθηκαν στις εκθέσεις;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης koskos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

koskos

PB Member
Εγγραφή
4 Απρ 2009
Μηνύματα
166
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Χθες παραβρεθηκα στην εκθεση του ΕΠΑΜ και ειδα από κοντα τα πουλια και τις βαθμολογιες τους. Δεν είμαι ειδικος να κρινω τα πουλια. Η απορια μου είναι η εξης' πουλι πχ 93 βαθμων σε τοπικο συλλογου η και σε πανελληνιο θα εχει την ιδια τυχη σε παγκοσμιο με τον ιδιο κριτη και μεγαλυτερο ανταγωνισμο;
Μιλαμε για καναρινια χρωματος και όχι φωνης.
 
Από αυτά που ξέρω και από αυτά που μπορώ να καταλάβω, όσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός τόσο πιέζονται οι βαθμολογίες προς τα κάτω. Σε εκθέσεις με σοβαρό και παγκόσμιο ενδιαφέρον οι υπογραφές στις καρτέλες των πτηνών των κριτών, δίνουν εξέχουσα βαρύτητα στο κρινόμενο πτηνό και συνεπώς και στον εκτροφέα του.
Μπορώ να πω "διακριτικά", πως είναι περισσότερο προσεκτικές.
Για περισσότερες πληροφορίες καλύτερα να μιλήσουν αυτοί που συμμετείχαν... @mgerom τι λες;
 
Για να απαντηθεί αυτό, πρέπει οι αναγνώστες της απάντησης να γνωρίζουν τον τρόπο που γίνονται οι κρίσεις και μάλιστα σε βάθος.
Αν θα θέλαμε να απαντήσουμε μονολεκτικά χωρίς να μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο πέραν απο μια ξερή απάντηση ΝΑΙ ή ΟΧΙ , αυτή δεν θα ήταν διαφορετική απο αυτήν που φαντάζονται όλοι - ΟΧΙ.

Η Κρίση αφορά στο συγκεκριμένο πουλί, στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με τις συγκεκριμένες συνθήκες παρουσίασης (φωτισμός, κλουβί, πλήθος κλπ.) . Η συζήτηση μπορεί να είναι ατελείωτη, όσον αφορά την ΔΙΚΑΙΗ ΚΡΙΣΗ. Η γενική τάση που φαίνεται να διακατέχει την COM - OMJ πάντως, είναι η όσο το δυνατόν πιο πλήρης επιμόρφωση των κριτών ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο ο υποκειμενικός παράγων.
 
Ο οποίος πάντως αναπόφευκτα υπεισέρχεται. Όπως και οι πιέσεις που απορρέουν από τις διασυνδέσεις, τις γνωριμίες, τα ονόματα..Αλλά μην το πάμε σε επιμέρους λεπτομέρειες. Η ουσία γράφτηκε από τον ''καθ'ύλη αρμόδιο'' και γνώστη Μάκη.
 
Για την ομορφιά της συζήτησης... εδώ υπάρχουν διαφορές πολύ μεγάλες και στις φετινές εκθέσεις για το ίδιο πουλί... εξαίρεση; ναι... αλλά υπάρχουν.
 
Σε παγκοσμιο ένας κριτης κρινει πχ α αριθμο πτηνων. Υπαρχει και δευτερος κριτης που κρινει μετα τα πουλια;Ενστασεις από εκτροφεις μπορουν να γινουν; Μπορει εκ των προτερων ο κριτης να γνωριζει ποιανου είναι τα πουλια που θα κρινει; Δεν θελω να μηδενισω τα παντα απλως θελω να καταλαβω μεχρι που φτανει η δικαιη κριση...
 
Το λάθος είναι ανθρώπινο και έτσι πρέπει να το βλέπουμε.
Είναι προτιμότερο να σκύβουμε το κεφάλι πάνω στην καρτέλα κρίσης, να βρούμε πως θα βελτιώσουμε τους πολλούς από τους πόντους που λείπουν στα πτηνά μας, παρά να ψάχνουμε τον ένα πόντο που πιθανόν να θεωρούμε πως χάσαμε άδικα.
Τελικά όσο πιο καλά διαβασμένος πάει κάποιος για τα στάνταρ της φυλής που εκτρέφει τόσο λιγότερο διαμαρτύρεται και αντίστροφα...
 
Σε παγκοσμιο ένας κριτης κρινει πχ α αριθμο πτηνων. α Υπαρχει και δευτερος κριτης που κρινει μετα τα πουλια; β Ενστασεις από εκτροφεις μπορουν να γινουν; γ Μπορει εκ των προτερων ο κριτης να γνωριζει ποιανου είναι τα πουλια που θα κρινει; Δεν θελω να μηδενισω τα παντα απλως θελω να καταλαβω μεχρι που φτανει η δικαιη κριση...

Θα προσπαθήσω να σου δώσω απαντήσεις εξ ' όσων γνωρίζω που δεν είναι και πλήρη.
α) Σε κάποιες ιδικές περιπτώσεις και πάντως εφ' όσον το ορίζει ο κανονισμός έκθεσης.
Η συνεργασία όμως των κριτών σε κάποιες περιπτώσεις ας πούμε "δύσκολες" είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.
β) Οχι. Φαντάζεσαι αν θα τελείωνε ποτέ μια έκθεση 20000 πουλιών απο την στιγμή που υπήρχαν ενστάσεις;
Η οργανωτική επιτροπή σε συνεργασία με τις τεχνικές επιτροπές της επεμβαίνουν όταν τους ζητηθεί απο τους κριτές, αλλά θα έλεγα μάλλον σε περιορισμένη έκταση.
γ) Το κλουβί φέρει μόνον, κωδικό αριθμό, απο την επιτροπή εγκλωβισμού, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να δώσει πληροφορίες στον κριτή για την ταυτότητα του εκτροφέα
Η κρίση εχει εξ' ορισμού το υποκειμενικό στοιχείο μέσα της και λάθη γίνονται αρκετές φορές.
Το εσκεμένο όμως είναι κάτι πολύ πιο σπάνιο.

Αν ρωτήσεις αυτούς που εκτρέφουν και εκθέτουν, απο ποιό "κοπάδι" θα ήθελαν να αποκτήσουν πουλιά, η απάντηση που θα πάρεις θα αναφέρεται σε 10-20 άντε 30 ονόματα. Αυτά είναι γνωστά σχεδόν σε όλους και είναι πολυβραβευμένων εκτροφέων.
Λες να απόκτησαν όνομα απο ΑΔΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ;
Φυσικά δεν θέλω να πώ οτι είναι όλα αγγελικά πλασμένα στον χώρο :)
 
Back
Top