Γενικά Ποια κριτήρια καθορίζουν τους εκτροφικούς μας στόχους;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης xaxo4
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

xaxo4

PB Member
Εγγραφή
23 Μαρ 2014
Μηνύματα
1.318
Πόλη
Ραφήνα
Καλημέρα. Αντιλαμβάνομαι συχνά πως πολλοί εκτρέφουν καναρίνια χωρίς να έχουν έχουν τις απαραίτητες υλικές και γνωστικές προυποθέσεις. Χρειάζεται τελικά να υπάρχει κάποιος στόχος για έχει η εκτροφή κάποιο επίπεδο; Ποια κριτήρισ πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν; Ευχαριστώ.
 
Χρειάζεται τελικά να υπάρχει κάποιος στόχος για έχει η εκτροφή κάποιο επίπεδο;
Οι συμβουλές που δίνονται σε αυτό το φόρουμ αποσκοπούν στην διατήρηση και την διαμόρφωση μιας βάσης η οποία στοχεύει σε ένα αναβαθμισμένο επίπεδο εκτροφής. Η υγιεινή, ο χώρος,ένα time and motion study αλλά και τα don'ts που προτείνει, είναι απο μόνα τους στόχος, επίπεδο και γνώση.
Αυτά είναι η εκτροφή. Η αναπαραγωγή είναι όλα αυτά συν την πρόβλεψη του αποτελέσματος. Ο απαιτούμενος έλεγχος έρχεται με την γνώση γενετικών κανόνων.Αυτό από μόνο του καλλιεργεί προσδοκία, διαφοροποιεί και άρα αναβαθμίζει.
 
Να δώσω και την δική μου οπτική.
Η αναπαραγωγή είναι το φυσικό επακόλουθο της ένωσης. Η εκτροφή δεν αρκείται σ' αυτό. Πρέπει να θέλει, να επιδιώκει και να στοχεύει, στην ποιοτική αναβάθμιση της εκτρεφόμενης ποικιλίας. Η αρχική επαφή με το χόμπυ απαιτεί, τις βασικές γνώσεις του απλού δρόμου της αναπαραγωγής. Με την πάροδο του χρόνου, η απόκτηση εμπειριών και γνώσης συνήθως οδηγεί στον διπλανό, πολύ πιο σύνθετο δρόμο, αυτόν της εκτροφής.
 
χωρίς να έχουν έχουν τις απαραίτητες υλικές και γνωστικές προυποθέσεις
Κανείς δεν ξεκινάει έχοντας όλα όσα χρειάζονται.
Ποτέ μάλιστα δεν συνάντησα κάποιον που να έχει εξ αρχής την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τις εξειδικευμένες γνώσεις.
Όλα αποκτούνται στην πορεία...
Δεδομένο ασφαλώς πως υπάρχουν τα απολύτως απαραίτητα και βασικά για το ξεκίνημα.
Χρειάζεται τελικά να υπάρχει κάποιος στόχος για έχει η εκτροφή κάποιο επίπεδο;
Αρχικός στόχος νομίζω είναι να βγουν πουλάκια... Πολλά πουλάκια..
Δε λέω πως αυτό είναι και σωστό.. αλλά από την πείρα μου αυτό βγαίνει.
Πολλά πουλάκια.
Σε κάποιους δε μετράει καν αν θα μπερδέψουν τα είδη και τις μεταλλάξεις.
Αυτό έχω .. αυτό ζευγαρώνω και σε όποιον αρέσει.
Αργά ή γρήγορα όμως ή εγκαταλείπει την προσπάθεια (οι περισσότεροι) ή αγαπώντας όλο και πιο πολύ αυτό που διαδραματίζεται... στοχεύει όλο και περισσότερο στη βελτίωση τη δική του και του κοπαδιού του.
Κι αν τα καταφέρει και φτάσει σε κάποιο επίπεδο... χρειάζεται σύνεση και αυτογνωσία για να κατέβει από το καλάμι που πιθανόν καβάλησε ή θα καβαλήσει.
Γιατί με τα πουλιά δε γίνεσαι "κάποιος"... Και με τα πουλιά είσαι ότι είσαι από πριν.
Τα πουλιά δεν μπορεί να είναι το τρένο που θα σε βγάλουν από την αφάνεια και το τίποτα.
Το αντίθετο μάλιστα..
Ποια κριτήρισ πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν;
Μοναδικό κριτήριο είναι το σχέδιο με μεγάλο βάθος χρόνου... ας πω δεκαετίας...
Εξοπλισμός, γνώσεις και δεδομένα που θα μας καλύπτει για μια εκτροφή σε βάθος χρόνου...
Δηλαδή και με απλά λόγια... Δε φτάνουν με τίποτε οι τρεις ζευγαρώστρες για τα τρία ζευγάρια που πιθανον κάποιος να θέλει να βάλει σε αναπαραγωγή.

ΥΓ.
Να πω πως με τον όρο βελτίωση δεν εννοώ μόνο την εκτροφιοκή βελτίωση και την αύξηση των ειδικών γνώσεων σχετικά με τα πουλιά αλλά και τη βελτίωσή μας ως ανθρώπους.
Γιατί αν μέσω των pet που έχουμε δεν βλέπουμε πόσο λάθος είμαστε σχεδόν στα περισσότερα και δε βελτιωνόμαστε προς το καλύτερο... Τότε έχουμε ΑΠΟΤΎΧΕΙ ως άνθρωποι.
Και γνωρίζω πολύ καλούς γνώστες της εκτροφής, με πολύ καλό γνωστικό επίπεδο που δυστυχώς αντί για ανθρώπινη βελτίωση... κινήθηκαν προς το "γαιδούρεμα" που έλεγε και η γιαγιά μου
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ολοκλήρωμένες τοποθετήσεις και χρήσιμες.. Δέν είναι δυνατόν όμως κάποιος με λίγα ζευγάρια, λίγο εξοπλισμό και χώρο να θέσει και να πέτύχει εκτροφικούς στόχους; Εννοώ αναπαραγωγή και βελτίωση κάποιας ράτσας.
 
. Δέν είναι δυνατόν όμως κάποιος με λίγα ζευγάρια, λίγο εξοπλισμό και χώρο να θέσει και να πέτύχει εκτροφικούς στόχους;
Αυτός έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει βελτίωση της εκτροφής του (και όχι μόνο) από τον άλλο με 50 ζευγάρια που πιθανότατα στοχεύει και αλλού.
 
.. Δέν είναι δυνατόν όμως κάποιος με λίγα ζευγάρια, λίγο εξοπλισμό και χώρο να θέσει και να πέτύχει εκτροφικούς στόχους; Εννοώ αναπαραγωγή και βελτίωση κάποιας ράτσας.
Τα πολλά ή τα λίγα δεν είναι εκείνα που προσδιορίζουν την έννοια "εκτροφή". Η μεταπήδηση απο την αναπαραγωγή στην εκτροφή γίνεται εύκολα,όταν ο επίδοξος εκτροφέας έχει την ικανότητα να μεταφράζει την εμπειρία σε γνώση και το αντίστροφο. Τότε αρχίζει να ταξινομεί τα ερωτηματικά του με βάση την νέα πραγματικότητα και να ορίζει τους στόχους του.
Θέλω όμως Γιώργο να σου κάνω σαφές κάτι, που υπάρχει σαν αναγκαίο κακό στην περίπτωση της εκτροφής.
Η βελτιωμένη ποιότητα μιας ποικιλίας δεν είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί. Η υψηλή όμως ποιότητα δεν εξασφαλίζεται με μικρούς αριθμούς πουλιών. Δυστυχώς απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός ποιοτικών απογόνων για να υπάρξει το εξαιρετικό δείγμα, που θα κάνει την διαφορά.
 
. Δέν είναι δυνατόν όμως κάποιος με λίγα ζευγάρια, λίγο εξοπλισμό και χώρο να θέσει και να πέτύχει εκτροφικούς στόχους;
Απλά όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των πουλιών, τόσο μεγαλύτερη είναι η στατιστική πιθανότητα να παραχθεί κάτι πολύ καλό, ειδικά όταν το στοκ που χρησιμοποιείς αποτελείται ήδη από καλής ποιότητας πουλιά.
 
Ξέχασα να προσθέσω και το πιο σημαντικό.Αφορά την διατροφή και απαντά στις ερωτήσεις "τι" και "πότε". Νομίζω αυτός ο τομέας δεν εξαντλείται ποτέ.
για κάτι καλό..
Το καλό μπορεί να είναι υποκειμενικό ή αντικειμενικό. Και τα δύο έχουν αξία.
Το αντικειμενικό αφορά τις εκθέσεις και μπορεί να είναι εντελώς αδιάφορο για κάποιον που έκανε και πέτυχε ένα 5ετές πλάνο εκτός προτύπων ή προδιαγραφών.
ποιοτικές μεταγραφές γεννητορων
Το συγκεκαλυμμένο χρήμα!
 
Back
Top