Αναπαραγωγή Ποια μέθοδο αναπαραγωγής να ακολουθήσω;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης koskos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

koskos

PB Member
Εγγραφή
4 Απρ 2009
Μηνύματα
166
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα και καλες γιορτες για ολους. Επειδη η αναπαραγωγή είναι προ των πυλων εχω καποιες αποριες και θα ηθελα την γνωμη σας.Ασχολουμαι με κοκκινα λιποχρωμικα μωσαικα (εχω παρουσιασει μερικα από τα καναρινια μου) τα οποια είναι από αιματα δυο καταξιωμένων ελληνων εκτροφεων. Ο σχεδιασμος είναι για 3 ζευγάρια από κάθε "αιμα"Τα πουλια σιγουρα ποιοτικως δεν είναι τα τελεια "εργαλεία". Με κυριο σκοπο την βελτιωση του κοπαδιού πως πρεπει να πορευθω;
α)line breeding για κάθε 'αιμα";(υπαρχει αρχειο καταγραφης ζευγαριων )
β) ενωση και των δυο γραμμων μεταξυ τους;(αυτό εκανα μεχρι τωρα)
γ) κατι άλλο;
 
Καλές γιορτές και για σένα Κώστα.
Εδώ, σ' αυτό το θέμα που άνοιξες, πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε φωτογραφίες των καναρινιών σου (τουλάχιστον των γεννητόρων), ώστε η όποια συζήτηση ακολουθήσει να έχει αναφορά σε κάτι χειροπιαστό.
 
α)line breeding για κάθε 'αιμα";(υπαρχει αρχειο καταγραφης ζευγαριων )
β) ενωση και των δυο γραμμων μεταξυ τους;(αυτό εκανα μεχρι τωρα)
Καταρχάς ας γίνει σαφές το τί εννοείς λέγοντας line breeding επακριβώς. Έχεις "υλικό" για line breeding ή εννοείς inbreeding; Σε κάθε περίπτωση η επιλογή Β'(outcrossing), δεν αποκλείει,ίσα ίσα, το line breeding στη συνέχεια.
Τα πουλια σιγουρα ποιοτικως δεν είναι τα τελεια "εργαλεία".
Θεωρητικά και μόνο απο αυτό που λές δεν μπορείς να πάς σε inbreeding ή line breeding,υπο την έννοια οτι δεν έχεις κάποιο χαρακτηριστικό που θα θές να απομονώσεις.Ωστόσω δεν θα υπάρξει ποτέ μια και μόνο μία απάντηση σε ένα γενικό ερώτημα και σίγουρα ένα σοβαρό αποτέλεσμα σε τρία χρόνια απο τώρα δεν θα έχει μόνο ένα μονοπάτι.
Όπως ισχύει πάντα, πρέπει ειδικά στην περίπτωση του inbreeding να υπάρχει μια πιο υπεύθυνη στάση σε όλα, αφού στατιστικά το μεγαλύτερο πλήθος των απογόνων θα βαδίζει προς εκφυλισμένα χαρακτηριστικά με μεγαλύτερη ταχύτητα.
 
Σιγουρα με την ακριβη εννοια του ορου line breeding δεν γινεται γιατι δεν εχω ένα σχεδόν "τελειο" ζευγαρι να αντιγραψω.Απλως λεω γνωρίζοντας θεωρητικα παντα ότι τα πουλια εχουν ένα γονιδιακο υποβαθρο ισως με αυτό τον τροπο η εστω με πουλια του ιδιου αιματος αναδειχθουν ποιοτικοτερα πουλια.
 
Απλως λεω γνωρίζοντας θεωρητικα παντα ότι τα πουλια εχουν ένα γονιδιακο υποβαθρο ισως με αυτό τον τροπο η εστω με πουλια του ιδιου αιματος αναδειχθουν ποιοτικοτερα πουλια.
Με το inbreeding ή line breeding οδεύουμε σε ομοζυγωτίες υπολειπόμενων γονιδίων, αφενός λοιπόν πρέπει να ξέρουμε ποιά γονίδια έχουν τέτοια κληρονομικότητα και αφετέρου ποιά γονίδια μπορεί να φανερωθούν στην πορεία μιας τέτοιας προσπάθειας. Εν ολίγοις έχουμε απο την μία σταθεροποίηση κάποιων χαρακτηριστικών αλλά και απώλεια κάποιων άλλων σύν την απρόσμενη παρουσία τρίτων(μέχρι πρότινος σε υποτέλεια).
Θεωρητικά, αυτό που έχω καταλάβει είναι οτι προσπαθώντας για ΕΝΑ χαρακτηριστικό,έχεις απώλειες όπως συνήθως το μέγεθος ενώ αντίθετα δεν είναι λίγες οι φορές που δύο σχετικά καλοί ασυσχέτιστοι γεννήτορες παράγουν ένα καλό δείγμα σαν απόγονο, σαν αποτέλεσμα ετεροζυγωτίας αρκετών χαρακτηριστικών.
Σιγουρα με την ακριβη εννοια του ορου line breeding δεν γινεται γιατι δεν εχω ένα σχεδόν "τελειο" ζευγαρι να αντιγραψω.
Δεν συντρέχει κάποιος θεωρητικός λόγος να κάνεις line breedinig τότε. Ειδικός λόγος όμως μπορεί να προκύψει και αυτο εξαρτάται μόνο απο τα πτηνά που διαθέτεις και τις διαθέσεις σου, για αυτό και εγώ δεν σου απαντησα μέχρι στιγμής για μόνο μία αναπαραγωγική σεζόν αλλά για ένα μακροχρόνιο πλάνο, μιλώντας γενικά.
Η ουσία αυτού που ρωτάς κάνει κάποιον εκτροφέα με διακρίσεις και μάλιστα σε βάθος χρόνου.Άρα λοιπόν δεν θα υπάρχει μία απάντηση γενικά αλλά μία απάντηση ειδικά και ανάλογα.
 
Δημητρη δεν περιμενω στην επομενη χρονια να βγαλω πρωταθλητη αλλα να βρω τον "τροπο" σε βαθος χρονου με το υπαρχων υλικο να ανεβω επιπεδο κατι το οποιο ισως με το υλικο αυτό να μην γινει ποτε.
Παντως απ" ότι καταλαβα η ξεκινάς με πολύ καλα δειγματα μιας ρατσας με ότι οικονομικη επιβαρυνση συνεπάγεται η όπως ειπε και καποιος κριτης σε σεμιναριο συλλογου χαριτολογώντας κυνηγώντας το "τζακ ποτ" με τυχαια ζευγαρώματα.
 
Παντως απ" ότι καταλαβα η ξεκινάς με πολύ καλα δειγματα μιας ρατσας με ότι οικονομικη επιβαρυνση συνεπάγεται η όπως ειπε και καποιος κριτης σε σεμιναριο συλλογου χαριτολογώντας κυνηγώντας το "τζακ ποτ" με τυχαια ζευγαρώματα.
Φυσικά κινείται κανείς σε λογικά πλάισια,ξεκινά με εδραιωμένα χαρακτηριστικά και έχει βάσιμους στόχους αλλά αυτό που γίνεται απο μια μερίδα παίρνοντας pret a porter ζευγάρια έναντι εκατοντάδων ευρώ είναι κοροιδία και αστειότητες.Αλλιώς εκτιμάς μια προσπάθεια κάποιου που ξέρει να δουλεύει και αλλιώς αυτών που έχουν την λογική δυνατότητα και την διάθεση της εξαγοράς των αποτελεσμάτων. Τζακ πότ έχει καταντήσει να είναι η εκτίμηση του εκτροφέα στο πρόσωπό του.Αληθινή ικανοποιηση θα υπάρξει για κάποιον που έλαβε 91 βαθμούς αλλά ξέρει το κάθε βήμα που έκανε για να φτάσει εκεί απο τους ας πούμε 87 βαθμούς.
Δημητρη δεν περιμενω στην επομενη χρονια να βγαλω πρωταθλητη αλλα να βρω τον "τροπο" σε βαθος χρονου με το υπαρχων υλικο να ανεβω επιπεδο κατι το οποιο ισως με το υλικο αυτό να μην γινει ποτε.
Με καταγραφή και προσεκτική εκλογή των ζευγαριών, μόνο κέρδος θα έχεις,υπο την ύπαρξη στόχων.Απο τη μιά μεριά προσπαθείς αποκλείοντας/αποβάλλοντας χαρακτηριστικά και απο την άλλη εδραιώνοντας. Πειραματικές μείξεις μπορούν να γίνουν,inbreeding,line breeding,outcrossing όλα θα χρειαστούν αρκεί ο σκοπός να είναι ο έλεγχος και η γνώση και φυσικά όχι τα συγχαρίκια.
Πρακτικά τώρα μπορείς να προσθέσεις και φωτογραφίες και θα είχαν ενδιαφέρον οι απαντήσεις που θα λάμβανες έστω και μέσα στα τρωτά digital πλαίσιά τους.
Το τί έχει ο κάθε εκτροφέας στο μυαλό του όταν επιλέγει τα ζευγάρια του είναι πράγματι το κορυφαίο σημείο μιας εκτροφής.
 
Με μια απλούστατη προσέγγιση πιστεύω πως τα αγόρια του αρσενικού 1 και του αρσενικού 2 είναι καλά εργαλεία για να προχωρήσεις σε επόμενες αναπαραγωγές.

υ. Γ. Έχεις πολύ όμορφα mosaic! Να σε έχω στα υπόψιν μου για συμπέθερο; Α καλά Θεσσαλονίκη είσαι... Τώρα το είδα☹
 
Κώστα εγώ δεν έχω εμπειρία απο τέτοια πράγματα και αυτά που θα πώ, πρώτη φορά τα προσπαθώ.
Καταρχάς εσύ δουλεύεις πάνω σε μωσαικά γραμμής αρσενικού και τα παραγόμενα θηλυκά δεν ξέρω τι διαχείριση θέλουν στην υποστήριξη αυτής της κατεύθυνσης. Όντως το ζευγάρι που έκανες με το 1ο και 2ο αρσενικό έβγαλε καλούς απογόνους. Θα έλεγα όμως πως όλα τα πτηνά πάσχουν στο βάθος χρώματος και κυρίως στην ποιότητα του φτερώματος.Ως προς αυτά θές καλύτερο προγραμματισμό στα χρονικά, ποσοτικά και υλικά πλαίσια του βαψίματος αφενός και αφετέρου μεγαλύτερη και ποιοτικότερη παροχή τροφής και φωτισμού. Το 3ο και 4ο αρσενικό έχουν μεγάλη διάχυση λιποχρώματος και κάτι που δεν μου αρέσει στις κνήμες των ποδιών.Ωστόσο σωματικά χαρακτηριστικά ή ακόμη και η σκληρότητα του πτερώματος ίσως σου φανούν χρήσιμα στο μέλλον.
Τέλος,έχω υποψίες για την υγεία των ποδιών κάποιων πτηνών.
 
κάτι που δεν μου αρέσει στις κνήμες των ποδιών.

Τέλος,έχω υποψίες για την υγεία των ποδιών κάποιων πτηνών.
Θα συμφωνήσω! Πρώτα λοιπόν τσεκάρεις αυτό το θέμα υγείας, και μετά πας στο θέμα της αναπαραγωγής! Το λέω για να το ακούσουμε όλοι (όχι μόνο για σένα Κώστα :) ) πως ο κανόνας είναι: "Ποτέ δεν ζευγαρώνουμε καναρίνια που δεν είναι απολύτως υγιή!"
 
Back
Top