Φροντίδα Ποια πρέπει να είναι η χρονική διαχείριση φωτισμού στην εκτροφή;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kostasb
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kostasb

PB Member
Εγγραφή
7 Ιουν 2009
Μηνύματα
246
Πόλη
Αθήνα
Θελω να κανω μια ερωτηση που πιθανον να θεωρειτε και χαζη... Εχουμε π.χ λοιπον ξεκινησει αναπαραγωγη στα μεσα Γεναρη με προετοιμασια και σταδιακη ρυθμιση του φωτισμου στις 14 μαξιμουμ ωρες. Ποια θα πρεπει να ειναι λοιπον η διαχειρηση στο θεμα του φωτισμου (σε αυξομειωση ωρων) απο εκει και περα και μεχρι το καλοκαιρι που θα μπουν τα πουλια στην πτεροροια;
 
Θα πρέπει να κρατήσεις τις ώρες φωτοδοσίας στις δεκατέσσερις, προσέχοντας να μην αυξηθούν και περάσουμε στην άλλη φάση της ζωής των πτηνών που επηρεάζεται από το ηλιακό φως... Την πτερόρροια.
Η "μαγική" ισορροπία των ωρών που θα δώσουν μια επιτυχημένη αναπαραγωγική χρονιά είναι εξαιρετικά εύκολο να χαλάσει και να οδηγηθούμε φοβερά γρήγορα σε μια πλήρη αποτυχία.
Αν δηλαδή ο εκτροφέας παρασυρθεί και δεν προσέξει, μπορεί απλά και μόνο μέσω της διάρκειας του φωτισμού να περάσει το κοπάδι του από τη φάση της αναπαραγωγής στην φάση της πτερόρροιας με τραγικά για την πρώτη αποτελέσματα.
Φυσικά δε μιλώ για άτομα σαν και σένα που έχουν την υποδομή και την εμπειρία να κρατήσουν αυτές τις δύο φάσεις σε διακριτά επίπεδα αλλά τους απλούς και με λίγες γνώσεις φίλους της παρέας μας.
Οφείλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε τη διάρκεια φωτισμού πολύ κοντά στις δεκατέσσερις ώρες και ασφαλώς και την ένταση του φωτισμού σε επίπεδα Ανοιξιάτικης και με ηλιοφάνεια ημέρας, ώστε να ξεγελαστούν τα φιλαράκια μας και να οδηγηθούν σε οίστρο και συνεπώς αναπαραγωγή.
Από κει και μετά πρέπει απλά συντηρούμε για 45-60 ημέρες (ανάλογα τον αριθμό των εκκολάψεων που θέλουμε) την ένταση και τη διάρκεια του φωτισμού ώστε να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμένες από μας γέννες...
Δυο είναι αρκετές... Οι τρεις πιστεύω είναι πολλές.
Θεωρητικά αμέσως μετά, θα έχει μπει για τα καλά η Άνοιξη και τα πτηνά μας θα ακολουθήσουν με σχετική ευκολία το βιολογικό τους ρολόι. Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού που ακολουθούν σε συνδυασμό με την αύξηση τόσο της διάρκειας όσο και της έντασης του φωτισμού θα προετοιμάσουν τον οργανισμό των πτηνών για την φάση της πτερόρροιας.
Μέχρι τότε βέβαια υπάρχει αρκετός χρόνος να απολαύσουμε τη μαγεία της δημιουργίας, μέσα από το σκάσιμο του πρώτου αυγού, του ταΐσματος του πρώτου νεοσσού και την αγωνία του πρώτου απογαλακτισμού των μικρών μας.
Κώστα θα ήθελα φωτογραφίες από την πορεία της προσπάθειας σου... και εύχομαι να είναι καλή.
 
Κυριε Γιαννη καταρχην ευχαριστω πολυ για τα καλα λογια και τις αμμεσες οπως παντα απαντησεις σας αλλα θεωρω τον εαυτο μου πολυ αρχαριο μπροστα σε αυτο το μεγαλειο χαρας που λεγεται ενασχοληση με πτηνα συντροφιας. Θα ηθελα να μου πειτε, οταν λεμε οτι συντηρουμε τον φωτισμο για τις μερες που λετε οσο αναφορα τις δυο γεννες εννοειτε οτι τον αφηνουμε στις 14 ωρες; Επισης οταν εχουμε αποκλειστικα τεχνιτο φωτισμο ο οποιος δεν μεταβαλεται σε ενταση με μηχανικα μεσα τοτε τι κανουμε μετα τον απογαλακτισμο της τελευταιας γεννας; Αυξανουμε και αλλο την διαρκεια του στις 15 ωρες; Και ποτε ξεκινουμε την μειωση του εως το ξεκινημα του προγραμματισμου της επομενης χρονιας; Ευχαριστω και παλι και καλες γιορτες 🙂
 
Κώστα η μέριμνά μας αφορά το χρονικό διάστημα της αναπαραγωγής και είναι η διατήρηση της φωτοπεριόδου στις 14 ώρες... όταν τελειώσουμε την εκτροφική μας προσπάθεια ακόμη και με τις ίδιες ώρες τα πτηνά μας θα περάσουν σταδιακά σε πτερόρροια απλά και μόνο με την αύξηση της θερμοκρασίας (τέλος Άνοιξης - καλοκαίρι). Εδώ όμως ακολουθούμε τη φυσική πορεία και εξέλιξη των φάσεων της ζωής των πτηνών.
Αν όμως εσφαλμένα έχουμε περισσότερες ώρες φωτισμού, είναι εύκολο να "αποπροσανατολίσουμε" τον οργανισμό του πτηνού και να το οδηγήσουμε εσφαλμένα και γρηγορότερα στη φάση της πτερόροριας.
 
Από τα λίγα που ξέρω ο φωτισμός παραμένει έντονος και το καλοκαίρι και αρχίζει να μειώνεται Σεπτέμβρη όταν τελειώσει η πτερόρροια.
 
Από τα λίγα που ξέρω ο φωτισμός παραμένει έντονος και το καλοκαίρι και αρχίζει να μειώνεται Σεπτέμβρη όταν τελειώσει η πτερόρροια.

Η διαρκεια του φωτός αρχίζει να μειώνεται από τις 21 Ιουνίου.
 
22 ΙΟΥΝΙΟΥ H μεγαλύτερη μέρα 15 ωρες και 6 λεπτα με τον ήλιο πάνω απο τον ορίζοντα. Γι' αυτό και οι 15 ώρες αποτελούν το ορόσημο, την κόκκινη γραμμή στις εσωτερικές εκτροφές. Ο Ιούνιος είναι ο μήνας με την μικρότερη μεταβολή του εύρους της ημέρας. Αυτή η μεταβολή δεν ξεπερνά τα 12 λεπτά γι' αυτό και θεωρείται η κατάλληλη εποχή για να σταθεροποιηθεί, να "παγώσει, η αύξηση της ημερήσιας διάρκειας στους ρυθμιστές φωτοπεριόδου. Απο τίς 20/6 και μετά μπορεί να γίνει η ρύθμισή τους για φθίνουσα πορεία. Η αντίστοιχη μέρα αλλά με την μικρότερη φωτοπερίοδο είναι η 21 του Δεκέμβρη.
 
Back
Top