Διατροφή Ποια τροφή είναι κατάλληλη για 3,5 μηνών Cockatiel;

loulou

PB New Member
Εγγραφή
17 Ιαν 2022
Μηνύματα
13
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα παρεάκι! Ειμαι η Κορίνα και εχω υοθετήσει τη loulou που ειναι 3,5 μηνών και πρόσφατα απογαλακτισμένη απο κρέμα. Την περιμένω στο τέλος αυτής της εβδομάδας, οπότε ετοιμάζω το νέο της περιβάλλον για να την υποδεχτούμε σπίτι. Έχω αρκέτες αποριές ωστοσο, σαν αρχάρια ιδιοκτήτρια με cockatil αλλα οσο διάβαζω τα άρθρα σε αυτο το υπέροχο forum λυνονται σιγα σιγα τα ερωτηματικά για τα διάφορα θέματα.
Θα θέλα τα φώτα σας αρχικά οσον αφορα τη τροφη της επειδη ειναι νεαρή. Πρόσεξα πως σε αρκετές συζητήσεις, πολλοι ιδιοκτητες παπαγάλων αποφεύγουν το ηλιοσπόρο γιατί θεωρείται ανθυγειήνη τροφή που συνηθίζει εύκολα το ζωντάνο κ απορρίπτει τις υπόλοιπες. Τι τρόφη ειναι λοιπόν κατάλληλη για ενα πρόσφατα απογαλακτισμένο cockatiel? Εκτός απο φυλλωδη και ωμά χορταρικά/λαχανικα μπορώ να της δίνω κ λαχανικά ελαφρώς στον ατμο που εχουν σκληρό σώμα (καροτο, μπροκολο)? Επίσης, οι φύτρες απο όσπρια οπως φακή, φαγόπυρο και φασόλια munk (ροβίτσα) είναι κατάλληλα για φαγητό πρωτείνης ή εχουν πολύ λίπος για τα cockatiel?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ζητώ συγγνώμη εαν κούρασε το ποστ-σεντόνι :)
 

Συνημμένα

  • IMG-9a3f771165f58c5e158e2e8b1afe52ba-V.webp
    IMG-9a3f771165f58c5e158e2e8b1afe52ba-V.webp
    41,2 KB · Προβολές: 125
Κούκλα η loulou!Με το καλό να τη δεχτείς και να χετε τέλεια συγκατοίκηση!

Από τη δική μου μικρή σχετικά εμπειρία, αυτό που μπορώ να πω είναι μια συμβουλή που μου είχε δώσει η πτηνίατρός μου για τον δικό μου κοκατιλάκο όταν ήταν 4 μηνών. Είχε πει ότι όταν απογαλακτίζεται, αρχικά θα πρέπει να του προσφέρουμε ποικιλία σπόρων σε αφθονία και σταδιακά να του εισάγουμε στη διατροφή του φρούτα και λαχανικά. Με είχε συμβουλέψει, να ξεκινήσω δίνοντας 2 φορές τη βδομάδα λαχανικά και πάντα ένα τη φορά, ώστε σε περίπτωση συμπτωμάτων αλλεργίας ή δυσανεξίας να μπορέσω να καταλάβω ποιο τρόφιμο ευθύνεται αλλά και για να συνηθίσει σταδιακά του στομάχι κι ο οργανισμός την αλλαγή διατροφικών συνηθειών.

Ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες κάθε πτηνού, ο πτηνίατρος μπορεί να προτείνει μια ειδική διατροφή. Πχ το δικό μου ήταν πολύ αδύνατο και μου πρότεινε αρκετή πρωτείνη (αυγό), μικρές ποσότητες ξηρών καρπών (π.χ. αμύγδαλο καρύδι) και συμπλήρωμα διατροφής.

Για τους ηλιόσπορους έχω ακούσει κι εγώ ότι είναι πολύ παχυντικοί. Δεν έχω ρωτήσει τη γιατρό για το πόσο συχνά και τι ποσότητα πρέπει να προσφέρω.
Υπάρχουν πολλών ειδών σπόροι για να εμπλουτίσεις τη διατροφή του. Κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος, σουσάμι κ.α.
 
@loulou με το καλό να την δεχτείς! Ένα απογαλακτισμενο πουλάκι μπορεί να φάει τα «πάντα». Γενικά τον ηλιόσπορο τον αποφεύγουμε χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν δίνουμε. Κατά την γνώμη μου ένα καλό μείγμα σπόρων θα ήταν ιδανικό ώστε να ξεκινήσετε,συνήθως αφαιρώ τον ηλιόσπορο, επίσης δεν ξέρω αν θα σε ενδιάφερε κάτι σε κροκέτα. Τα πελλετ κατά την γνώμη μου είναι αρκετά χρήσιμα και μπορούν να προσφέρουν στον παπαγάλο μια ισορροπημένη διατροφή,φυσικά δεν βασιζόμαστε μόνο σε αυτό και προσφέρουμε ωμά λαχανικά και φρούτα. Μπορείς σιγά σιγά να δίνεις οτι θέλεις αρκεί να είναι ωμά (εκτός από μερικές εξαιρέσεις όπως η γλυκοπατάτα), ωμά γιατί διαφορετικά χάνουν την θρεπτική τους αξία.
 
@loulou
Καλημέρα και με το καλό να δεχτείς την loulou σου.
Τι τρόφη ειναι λοιπόν κατάλληλη για ενα πρόσφατα απογαλακτισμένο cockatiel?
Θα πρέπει να της προσφέρεις ένα επώνυμο συσκευασμένο μίγμα σπόρων κατάλληλο για το είδος της.
Όπως αυτή για παράδειγμα.
Εκτός απο φυλλωδη και ωμά χορταρικά/λαχανικα μπορώ να της δίνω κ λαχανικά ελαφρώς στον ατμο που εχουν σκληρό σώμα (καροτο, μπροκολο)
Ναι, μπορείς, είτε ωμά είτε ελαφρώς στον ατμό όπως αναφέρεις.

Επίσης, οι φύτρες απο όσπρια οπως φακή, φαγόπυρο και φασόλια munk (ροβίτσα) είναι κατάλληλα για φαγητό πρωτείνης ή εχουν πολύ λίπος για τα cockatiel?
Τα φύτρα θεωρούνται ιδανική τροφή για τα πουλάκια, πηγή βιταμινών και πρωτεϊνών, μην φοβάσαι δεν παχαίνουν.
Εδώ μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες για την διατροφή των παπαγάλων.
 
Back
Top