Φροντίδα Ποιες είναι οι κατάλληλες πατήθρες για καναρίνια;

Papadopoulos G

PB Member
Εγγραφή
10 Αυγ 2014
Μηνύματα
505
Πόλη
Αρμένιο
Σε πολλά θέματα έχω διαβάσει πως πρέπει να έχουμε πατήθρες στρόγγυλες και ξύλινες με διάμετρο 10-12 χιλιοστά. Να ρωτήσω λοιπόν:
1. Οι πλαστικές αντίστοιχα στρόγγυλες γιατί δεν κάνουν;
2. Οι πλαστικές σαν τα "κλαδάκια" γιατί δεν κάνουν;
3. Οι ξύλινες δεν υπάρχει φόβος να μεταφέρουν παράσιτα ή ασθένειες;
 
  1. Κάνουν. Απλά οι ξύλινες είναι φτιαγμένες από φυσικό υλικό και προσφέρουν έτσι μια πιο φυσική αίσθηση.
  2. Γιατί το σχήμα τους καταπονεί περισσότερο το πέλμα και τις αρθρώσεις. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τα κλαδιά στη φύση γιατί είναι σχεδόν αδύνατο ένα πουλί στη φύση να πατάει συνεχώς στις ίδιες προεξοχές ή κοιλότητες κλαδιών, ερεθίζοντας συνεχώς την περιοχή των πελμάτων. Οι κυλινδρικές προσφέρουν καλύτερη κατανομή των πιέσεων και καλύτερο κλείσιμο των άρθρώσεων (ειδικά όταν υπάρχουν διαφορετικές διάμετροι) δημιουργώντας έτσι λιγότερους εθισμούς - καταπονήσεις.
  3. Όχι δεν υπάρχει, εφόσον βέβαια καθαρίζονται τακτικά.
 
ΟΙ πατήθρες των πτηνών πρέπει να καλύπτουν δυο βασικές προϋποθέσεις.
1. Να έχουν το κατάλληλο σχήμα και διάμετρο ώστε το πέλμα των πουλιών να μπορεί να δέσει πάνω τους. Αν είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από το κανονικό η διάμετρος αυτόματα δημιουργεί προβλήματα στο πτηνό
Bird Perches 02.webptamano_percha.webp
2. Να έχουν υλικό το οποίο να μην καταπονεί και τρίβει τις πατούσες τους.
Θεωρώ πως τόσο οι ξύλινες στρογγυλές πατήθρες (ακόμη και αυτές του μέτρου που έχουν χρήση ως "καβίλιες") όσο και οι καλές πλαστικές με ραβδώσεις μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πτηνών.
Wood bird Perches 01.webpperchoir-oiseaux-de-50cm.webp
Εδώ έχει απασχολήσει αρκετές φορές αυτό το θέμα. Μια ματιά σε παλιότερα post θα σου δώσει περισσότερες πληροφορίες. Ενδεικτικά μπορείς να διαβάσεις το θέμα πλαστικές ή ξύλινες πατήθρες που ελπίζω να σε καλύψει. Μάλιστα στο διαδίκτυο υπάρχουν κάποια video για το πως μπορεί κάποιος να κατασκευάσει ξύλινες πατήθρες.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Και οι δυο τύποι όμως χρειάζονται τακτική καθαριότητα αλλά και απολύμανση. Ειδικά οι ξύλινες κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάζονται με καθαρές και οι παλιές να πλένονται να καθαρίζονται και να στεγνώνουν καλά ώστε να μειώνεται το μικροβιακό φορτίο που μπορεί να σωρευτεί πάνω τους ώστε να είναι έτοιμες για την επόμενη αλλαγή.
 
Σχετικά με τις πατήθρες χρειάζεται να βάλουμε και επίπεδες επιφάνειες μέσα στο κλουβί; Σε κάποια βίντεο που βρήκα, έβαζαν και ίσιες επιφάνειες. Για τον λόγο αυτό, μεταμόρφωσα μια παλιά θήκη για σουβέρ σε επιφάνεια για να πατούν τα καναρίνια. Επισυνάπτω την φωτογραφία. Αν δεν είναι σωστό αυτό, θα το απομακρύνω. Ωστόσο ο Σπύρος φάνηκε να το απολαμβάνει.

237303507_429969681645031_1661095095422674799_n.webp
 
Για τον λόγο αυτό, μεταμόρφωσα μια παλιά θήκη για σουβέρ σε επιφάνεια για να πατούν τα καναρίνια.
Οχι .Τα καναρίνια δεν είναι περιστέρια. Προτιμότερα είναι τα οβάλ πάτηθρα ή έστω κυκλικά σε μια διάμετρο που να αγκαλιάζει σωστά το πόδι . Οι πλέον κατάλληλες είναι αυτές. Με πεπλατυσμένη την επιφάνεια
 

Συνημμένα

  • Ξύλινες-πατήθρες.webp
    Ξύλινες-πατήθρες.webp
    5,3 KB · Προβολές: 12
@vasilis mark Εννοείται. Θα βρεις και στις γνωστές αλυσίδες πετ σοπ, όχι όμως ποικιλια. Συνήθως έχουν ένα ξύλινο κλαδάκι που δεν φτάνει σε όλο το πλάτος του κλουβιου. Μεγαλύτερη ποικιλία έχω βρει στο petmat και στο birdmarket. Δεν ξέρω όμως για Θεσσαλονίκη.
 
Στη Θεσσαλονίκη εγώ πήρα από το quiko για το δεύτερο κλουβάκι αλλά για να λέμε την αλήθεια όσο πουλάνε τη μία φτιάχνεις τρείς αν πάρεις μια καβίλια του μέτρου.
 
Μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου αν έχεις χρόνο και πρόσβαση βέβαια.

 
πουλάνε τα πετ σοπ ξύλινες πατθήρες?

Πουλανε σε τιμες χρυσου.
Εναλλακτικα αγοραζεις ξυλινες καβιλιες απο Praktiker ή Leroy Merlin και φτιαχεις πολυ ευκολα πατηθρες σε οποιο μηκος και διαμετρο θελεις.
 
Εγώ πήρα Καβίλιες Ξύλινες Ραβδωτές Οξιάς και και τις προσάρμοσα στις διαστάσεις που ήθελα!
 
Back
Top