Γενικά Ποιες κατηγορίες περιστεριών υπάρχουν στην Ελλάδα;

Alexandros

PB Member
Εγγραφή
28 Απρ 2006
Μηνύματα
1.538
Παιδιά έχω μια ερώτηση. Στη Γερμανία και στην Ολλανδία υπάρχουν διάφορες κατηγορίες περιστεριών.
  1. Περιστέρια για άγωνες
  2. Περιστέρια που κάνουν φιγούρες όταν πετάνε
  3. Περιστέρια εμφάνισης (μόνο για έκθεσις)
Εδώ στην Ελλάδα ποιες κατηγορίες υπάρχουν;
 
Αλέξανδρε περίπου τα ίδια είναι και στην Ελλάδα.
  1. Τα αγωνιστικά περιστέρια (Ταχυδρόμοι)
  2. ανατρεπώμενα περιστέρια (ντονέκια, σάγιες)
  3. Τα εκθεσιακά περιστέρια-διακοσμητικά (Παγώνια-Λαχόρης-Καπουτσίνοι).
Τα πιο διαδεδομένα περιστέρια στην Ελλάδα οι βούτες, που το χαρακτηριστικό τους είναι(ή πρέπει να είναι)γρήγορο πέταγμα, σώμα με κλίση προς τα πάνω, ανοικτή ουρά, απομάκρυνση από το κουμάσι σε ευθεία γραμμή προς μία κατεύθυνση, αλλαγή πορείας προς το κουμάσι σε αντίθετη πορεία και όλα αυτά ανεβαίνοντας συνέχεια μέχρι μα βρεθεί στα ''χαμένα'' ,
δηλαδή μέχρι εκεί που δεν μπορεί να δει ο μέσος άνθρωπος.

Και από τα ''χαμένα'' όταν ο περιστεράς δώσει το σύνθημα πρέπει να κατέβουν γρήγορα κάνοντας θόρυβο.

Περισσότερα: Οι ράτσες των περιστεριών.
 
Σαν πρωην περιστερας,θα διαφωνησω, μονο στο οτι, οταν αρχισουμε να μην βλεπουμε τα περιστερια{χαμενα] θα κατεβουν πολυ λιγοτερα απο οσα ανεβασαμε. Συνεφα και ανεμος καθοριστικοι παραγοντες για σιγουρια στην επανοδο των περιστεριων μας. Κατεβασμα μολις αρχιζουμε να μην δικρινουμε εστω και ενα.Αστραπιαια!Γιατι αλλιως καποιος αλλος θα τα χαρει!
 
Τέτοια περιστέρια που θα τα χαρεί κάποιος άλλος καλύτερα να φεύγουν από το κουμάσι Βαγγέλη.
Δεν ξέρω για τους άλλους περιστεράδες αλλά εγώ όταν τα ''πατάω'' το κάνω για να φεύγουν από το κουμάσι μου τα ''ανάπηρα'' σε μυαλό και σώμα.
Είναι λίγο σκληρό έτσι όπως το διατυπώνω ''ανάπηρα''αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Η βούτα δεν είναι ένα απλό περιστέρι, είναι αθλητής, πρέπει να πάει γρήγορα ψηλά στα ''χαμένα'' και με το σινιάλο να πέσει με ''βαζούρα'' στο κουμάσι της.
Αν είναι ''ανάπηρη'' στο μυαλό θα μπερδευτεί και θα πέσει σε άλλο κουμάσι, αν είναι ανάπηρη στο σώμα και παρασυρθεί από τον αέρα δεν θα έχει δυνάμεις να γυρίσει και να ψάξει για το κουμάσι της και θα ''πιαστεί'' αλλού.
Συγνώμη που είμαι απόλυτος αλλά πιστεύω ότι είναι ένα κριτήριο για να πούμε ότι μια βούτα είναι καλή.
 
Λαζαρε, ειναι καλα που απαντας στο θεμα.Αυτος ειναι αλλωστε ο σκοπος του site, με την ανταλαγη αποψεων. Να βγει η αληθεια.
Λες οτι τα πατας; Διερωτηθηκες ομως οτι φερνεις τα πουλια στα ορια τους;Εσυ μπορεις να ξεπερνας τα ορια σουκαι κατα ποσο;
Σιγουρα η βουτα ειναι αθλητης. Ποιος το λεει ομως οτι σαν αθλητες, πρεπει να πεθαινουμε, γιατι ο προπονητης μας θελει να κανουμε 60 πους απς ενω μπορουμε 40?
Δεν μπερδευεται η[αναπηρη} ουτε παρασυρεται απο αυτο. Οταν παρασυρονται τα περιστερια, το βλεπεις και παντα ειναι πολλα μαζι. Και συγουρα γυριζουν, πολλες φορες και μετα απο 2-3ημερες μου ετυχε και μενα. Οχι ολα ομως.
Εκει ψηλα, υπαρχουν ρευματα αερα που τα λαμβανουν υπ"οψιν και τα Αεροσκαφηκαι πρεπει να ξερεις οτι τα ρευματα του αερα εχουν κενα μεταξυ τους, που μερος του κοπαδιου να επηρεαζεται ενω αλλο οχι.
Αν αυτο το κανει ενα περιστερι τοτε εχει προβλημακαι δεν φευγει απο το κουμασι, παει σε αλλο για να κανει αλλη δουλεια, η να ζησει ησυχα οσο του χρωσταει ο Θεος.
Οσο για τη "βαζουρα"για να καλαβουν και οσοι διαβαζουν το post, δεν εινα τιποτε αλλο απο το σφυριγμα που δημιουργειται απο τον αερα με το γρηγορο κατεβασμα ενος περιστεριου. Κατι αναλογο που κανει και η σφαιρα οταν φευγει απο το οπλο. Μερικα φρεναρουν λιγο περισσοτερο, απο φοβοκαι ακουγονται λιγοτερο. Ειναι σιγουρα, κριτηριο.
Πουλια που φευγουν γρηγορα επανω, πρεπει να συνδιαζονται με ιδια. Ορισμενοι κρατουν μερικα τετοια για να τραβουν τα πιο βαρια γρηγοροτερα επανω.
Θα μπορουμε να λεμε πολλα, ομως ενα πρεπει να γνωριζουμε Λαζαρε.
Τα περιστερια ειναι ζωντανοι οργανισμοι και εχουν ψυχη και πρεπει να τα φερομαστε αναλογα, με αγαπη και φροντιδακαι δεν θα μας απογοητευσουν ποτε!
Φιλικα
 
Βαγγέλη της βούτες δεν της ξεφτιλίζω πετώντας της είκοσι φορές της ημέρα.
4-5 φορές 6 το πολύ και όχι ''πατημένες'' .Αλλά μια φορά την εβδομάδα πρέπει να πάνε στα χαμένα, αυτό είναι το χαρακτηριστικό τους αν το χάσουν και αυτό δεν θα λέγονται βούτες. Οι παπούδες μας τα κράτησαν αυτά τα πουλιά σε δύσκολες εποχές και είναι το μόνο Ελληνικό περιστέρι.
Αλλοί για να έχουν καλό ανέβασμα ''αναβατόρια''τα έχουν μπασταρδέψει με νικολάγιεφ, εσύ μου λές μη τα πας ψηλά υποφέρουν, δεν υποφέρουν Βαγγέλη, οι βούτες δεν υποφέρουν.
Της βούτες Βαγγέλη δεν της βλέπω σαν απλά πουλιά της βλέπω και σαν μια κληρονομιά που μας άφησαν οι παπούδες μας και εμείς δεν είμαστε άξιοι να αφήσουμε στα παιδιά μας.
 
Λαζαρε,ισως δεν με καταλαβες. Δεν ειπα οτι υποφερουν οι βουτες οταν τα πατας στα "χαμενα". Ισα-ισα, που αυτο τα κανει να νοιωθουν ζωντανα!
Ειναι κανονας, για να εχεις τις βουτες σου σε φορμα, το καθημερινο ανεβασμα και μαλιστα αρκετες φορες ειναι απαραιτητο.
Οταν ομως εχεις σκοπο να τα πας στα χαμενα, πρεπει να εισαι σιγουρος για τις καιρικες συνθηκες που επικρατουν την συγκεκριμενη ωρα. Το ματι ενος συνηθισμενου ανθρωπου, βλεπει εως ενα σημειο, απο εκει και επειτα μια αραιη νεφωση δεν την πιανει και αν τα πουλια μπουν σ"αυτη τοτε εχουμε πρπβλημα.
Δηλαδη ηθελα να σου πω οτι δεν ειναι"αναπηρα" στο μυαλο και στο σωμα τα περιστερια αλλα πληρωνουν δικα μας λαθη.
Το κουμασι μας εμεις το φτιαχνουμε και πρεπει τα πουλια μας να κοιταζουμε να εχουν τις ιδιες δυνατοτητες λιγο πολυ.
Αυτο ηθελα να πω και μονο.
Εγω ειχα, ουτζιδικα και αραμπατζηδες{παπαγαλακια με χρωμα σιελ, ουρανι στις φτερουγες}πριν απο 6 χρονια. Τα κρατησα 4 χρονια και τωρα εδω και 2 χρονια εχω μονο τα κουμασια!
Ελπιζω οταν βρω χρονο να επανελθω. Μου λειπουν. Εχω και κατι φωτο απο τα κουμασια και ισως και απο ουτζιδικα, θα κοιταξω να τις βαλω.
Χαιρομαι ομως που βλεπω οτι γνωριζεις αρκετα πανω στα περιστερια. Μπραβο σου.Χαρα μου να τα λεμε,θα μαθω πραγματα που δεν γνωριζω. Μακαρι να ακολουθησουν και αλλοι στις συζητησεις μεσα στο site.
Y. Γ. Και ναι ειναι κληρονομια μας, συμφωνω.
 
καλησπερα και απο εμενα, μου αρεσει ο τροπος που μιλατε για τα περιστερια.. Το ζειτε το αθλημα, εγω ειμαι απο φιλαδελφια αμερικης, ειχα βουτες αλλα δυστιχως μενω μεσα στη πολη και με αναγκασανε να τα βγαλω... Αντε να γυρισουμε στη πατριδα να αρχισουμε το χομπυ μας παλι
 
Back
Top