Φροντίδα Ποιος είναι ο σωστός τρόπος καθαρισμού του εξοπλισμού πτηνών;

nasospappas

PB New Member
Εγγραφή
10 Ιαν 2015
Μηνύματα
22
Πόλη
Λιβαδειά
Καλησπέρα. Πρόσφατα απέκτησα ένα καναρίνι και δεν ξέρω πως να καθαρίσω σωστά το κλουβί του. Ξέρω ότι πρέπει να καθαρίζονται τακτικά οι ταΐστρες και οι ποτίστρες άλλα φοβάμαι να τις πλύνω με σαπούνι για να μην δηλητηριάσω το πουλί. Μέχρι τώρα τις ξεπλένω με νερό και λίγο ξίδι, υπάρχει κάποιος άλλος σωστότερος τρόπος;👎
 
Με υγρό πιάτων δεν υπάρχει πρόβλημα εφόσον ξεβγάλεις σωστά.
Εκτός από αυτά που αναφέρεις πρέπει να καθαρίζεις συχνά τις πατήθρες του κλουβιού και φυσικά να αλλάζεις υπόστρωμα!
 
Ευχαριστώ φίλε Γιάννη. Όποτε με καλό ξέβγαλμα του σαπουνιού είμαι οκ. Όσο για τις πατήθρες κάθε πότε πρέπει να τις καθαρίζω;
 
Πιστεύω μια με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές (ανάλογα το μέγεθος του κλουβιού και των αριθμό των πατήθρων).
Αν έχεις δεύτερο σετ πατήθρες τις αλλάζεις όταν κρίνεις και το πλύσιμο μπορείς να το κάνεις σε άλλη φάση αν δεν προλαβαίνεις.
Η καθαριότητα στις πατήθρες είναι πολύ σημαντική αφού εκεί στέκονται τα πουλιά σχεδόν συνέχεια και επιπλέον κάθε φορά που τρώνε κάτι καθαρίζονται σε αυτές….
 
Καλησπέρα. Πρόσφατα απέκτησα ένα καναρίνι και δεν ξέρω πως να καθαρίσω σωστά το κλουβί του. Ξέρω ότι πρέπει να καθαρίζονται τακτικά οι ταΐστρες και οι ποτίστρες άλλα φοβάμαι να τις πλύνω με σαπούνι για να μην δηλητηριάσω το πουλί. Μέχρι τώρα τις ξεπλένω με νερό και λίγο ξίδι, υπάρχει κάποιος άλλος σωστότερος τρόπος;👎
Υπάρχουν δύο είδη καθαρισμού...
  1. Ο τακτικός καθαρισμός του εξοπλισμού των πτηνών μας είναι ένα από τα βασικότερα εκτροφικά μας καθήκοντα. Η καλή και σωστή από όλες τις απόψεις κατάστασή του προϋποθέτει και φέρει καλή υγεία στα πτηνά μας.
  2. Ο περιοδικός ή προληπτικός καθαρισμός. Προληπτικός καθαρισμός κλουβιού από έντομα/παράσιτα • PetBirds και Καθαρισμός κλούβιων με ατμό
Ο τακτικός καθαρισμός ως θέμα, έχει απασχολήσει πολλές φορές την ομάδα μας και έχουν γραφτεί πάρα πολλά σχετικά κάποια δε διαχρονικά εξαιρετικά .. Πως να φροντίζετε σωστά τα κατοικίδια πουλιά σας • PetBirds
Παρενθετικά να πω πως εύκολα μπορούμε να τα βρούμε αν γράφουμε στο "ψαχτήρι" του pet bird τις λέξεις που μας ενδιαφέρουν και θα βρούμε πληθώρα τέτοιων άρθρων και μηνυμάτων.
Επικουρικά των παραπάνω συμβουλών του @YannisK θα σου έλεγα πως μπορείς να πλύνεις όλο των εξοπλισμό χρησιμοποιώντας υγρό σαπούνι με αντιβακτηριδιακή δράση τύπου dettol (3-4 ευρώ). Αυτή η στρατηγική καθαρισμού θέλει πολύ προσοχή. Όταν ο εξοπλισμός επιστρέφεται πίσω στα πτηνά να είναι εντελώς στεγνός μια και η υγρασία που πιθανόν παραμένει πάνω του να αποτελέσει τη βάση δημιουργίας και εξάπλωσης αρκετών ασθενειών στα πουλιά. Το στέγνωμα γίνεται εύκολο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά σχετικά δύσκολα το χειμώνα.
Θα σου πρότεινα λοιπόν να χρησιμοποιείς διπλές εξαρτήσεις.
Δηλαδή διπλές πατήθρες (πάνω σ' αυτές πατούν και τρίβουν τα ράμφη τους) και σκεύη τροφοδοσίας των πτηνών σου.
Με το τρόπο αυτό βγάζεις τον παλιό τον τοποθετείς σε ένα δοχείο με χλώριο (χλωρίνη) και θα πλύνεις τον εξοπλισμό σου, στο χρόνο που εσύ μπορείς. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως τοποθετείς χωρίς καθυστέρηση τα καθαρά σκεύη και με τη μικρότερη δυνατή όχληση στα πτηνά. Το κέρδος αυτής της ενέργειας θα το καταλάβουμε πιο εύκολα την περίοδο της αναπαραγωγής, μια και τότε οι ενοχλήσεις πρέπει να είναι περιορισμένες, γιατί είναι φοβερά επιζήμιες.
Με το διπλό εξοπλισμό, μειώνουμε και το μικροβιακό φορτίο της εκτροφής μια και αυτός παραμένει πρώτα σε διάλυμα με χλώριο, μετά σαπουνίζεται (χωρίς πίεση χρόνου), στεγνώνει και περιμένει την επόμενη εβδομάδα να πάρει τη θέση του.
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πιο δαπανηρός αλλά μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί οικονομικότερος όταν για παράδειγμα γλυτώσεις μια σοβαρή ασθένεια σε κάποιο πουλί.
Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ αυτή την τακτική και έχουμε εγώ και τα καναρίνια μου, αισθητά ωφεληθεί.
 
Η καθαριότητα μαζί με την διατροφή είναι το Α και το Ω για την υγεία των μικρών μας φτερωτών φίλων! Και μπράβο σου που ρωτάς και το ψάχνεις το θέμα! Παρόλο που είναι ζωτικής σημασίας η καθαριότητα, δεν την έχουν οι περισσότερη σε προτεραιότητα.. Δίνουν πιο πολύ βάση στη διατροφή, που φυσικά είναι εξίσου σημαντική, αλλά ξεχνούν την καθαριότητα!

Εγώ προσωπικά θεωρώ πως ο καθημερινός καθαρισμός είναι πολύ πιο σημαντικός απ΄ότι ο εβδομαδιαίος ή ο μηνιαίος! Εγώ που έχω 11 πουλάκια, καθημερινά ελέγχω τις πατήθρες. Αν δω έστω και μια βρωμίτσα καθαρίζω την πατήθρα με απλό νερό και ένα σφουγγαράκι. Βρωμίτσες μπορεί να έχουν και οι ταίστρες, οπότε ελέγχω και καθαρίζω και αυτές! Καθημερινά αλλάζω το νερό στις ποτίστρες (χειμώνα - καλοκαίρι) και καθαρίζω τις ποτίστρες με μια οδοντόβουρτσα. Τέλος ελέγχω τα σποράκια, φυσάω τα τσόφλια και ανανεώνω αν χρειαστεί. Αυτό το κάνω κάθε μέρα ανελλιπώς! Μια φορά την εβδομάδα θα καθαρίσω τα υποστρώματα και τα κάγκελα να φαίνονται σαν καινούργια! Και τις ταίστρες 2 φορές το μήνα θα τις αδειάσω να τις πλύνω με νερό και ξύδι και να στεγνώσουν καλά, ώστε να τους ξαναβάλω φρέσκια τροφή.
Η καθημερινή καθαριότητα που "κοστίζει" για 11 καναρινάκια γύρω στο ένα τέταρτο με 20 λεπτά. Αν σκεφτείς όμως το πόσο καλό κάνει στην υγεία τους, ένα τεταρτάκι δεν είναι τίποτα! Χαλάλι τους! Ειδικά αν έχεις μόνο ένα καναρινάκι να του αφιερώνεις 5 λεπτά στην καθαριότητα και κάνεις τα παραπάνω καθημερινά είναι υπέραρκετα και είσαι καλυμμένος! Ο εβδομαδιαίος καθαρισμός είναι φυσικά πολύ πιο χρονοβόρος.. :)
 
Αλίκη ευχαριστώ για τις συμβουλές, θέλω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για το καναρίνι μου αλλά ο φόβος μου είναι πως αν καθαρίζω πολύ συχνά το κλουβί και τα εξαρτήματα του θα στρεσάρω το πουλί και δεν θα το αφήνω σε ησυχία.
 
Καλησπέρα, να ρωτήσω κι εγω. Είναι ασφαλές να βάλω τις ταιστρες και ποτιστρες σε ζεστο νερό με ξύδι και σόδα;
 
Την σόδα γιατί; Το νερό με το ξύδι είναι εντάξει μια φορά στο τόσο. Αν τα διατηρείς καθαρά, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα.
Εγώ τα πλένω καθημερινά, τροφοθήκες και ποτίστρες με σκέτο νερό και ένα δικό τους σφουγγαράκι που έχω. Δεν έχουν πιάσει ποτέ τίποτα.
 
Καλησπέρα, να ρωτήσω κι εγω. Είναι ασφαλές να βάλω τις ταιστρες και ποτιστρες σε ζεστο νερό με ξύδι και σόδα;

H σοδα βοηθαει πολυ αποτελεσματικα στην αφαιρεση κολλημενης βρωμιας. Μπορεις να τη χρησιμοποιησεις στην καθαριοτητα των κλουβιων και των σκευων τους και μετα βεβαια να τα ξεπλυνεις πολυ καλα και να τα στεγνωσεις. Εγω καθαριζω τις πατηθρες πολλα χρονια με σοδα σε νερο και μετα τις περναω και με νερο και ξιδι.
 
Back
Top