Φροντίδα Ποιος ζεόλιθος χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα υγιεινής στα κλουβιά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης vasilis@
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

vasilis@

PB New Member
Εγγραφή
18 Σεπ 2018
Μηνύματα
129
Πόλη
Φλώρινα
Ο ζεόλιθος είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται και στην γεωργία, δηλαδή θα τον βρω σε κατάστημα με γεωργικά είδη; Είναι ακριβός;
 
Ο ζεόλιθος είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται και στην γεωργία, δηλαδή θα τον βρω σε κατάστημα με γεωργικά είδη; Είναι ακριβός;
Ο ίδιος είναι. Κι εγώ από γεωπόνο τον αγοράζω. 12 - 13 ευρώ το 25κιλο τσουβάλι.
 
Αυτό παίρνω αλλά από άλλο μαγαζί

missing-image.png
 
Το βρήκα 12 ευρώ τα 25 κιλά. (Στην πόλη μου)👍
Επιχείρησα να βγάλω την σχάρα απο τις 60άρες τις ζευγαρώστρες, για να έρχονται τα πουλιά σε επαφή με τον ζεόλιθο,
αλλά αυτό ήταν αδύνατον γιατί τα πουλιά περνούσαν κάτω απο το διαχωριστικό (που χωρίζει την ζευγαρώστρα στα δυο)...
Κάποια πατέντα μήπως;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το θεμα με τον ζεολιθο στην Ελληνικη αγορα και την οποια καταποση απο τα πτηνα, ειναι κατα ποσο ειναι απαλλαγμενος απο τον μολυβδο που φερει απο την φυση του και σε υψηλη περιεκτικοτητα μαλιστα.
 
Το θεμα με τον ζεολιθο στην Ελληνικη αγορα και την οποια καταποση απο τα πτηνα, ειναι κατα ποσο ειναι απαλλαγμενος απο τον μολυβδο που φερει απο την φυση του και σε υψηλη περιεκτικοτητα μαλιστα.
Που σημαίνει τι, Αντώνη, ο,τι μπορεί να κάνει και κακό στα πουλιά;
 
Σιγουρα οταν μιλαμε για μολυβδο, μιλαμε για την κατηγορια εκεινη των βαρεων και τοξικων μεταλλων.
Οποτε αν ο ζεολιθος δεν ειναι απαλλαγμενος απο τον μολυβδο (αναμεσα σε αλλα βαρεα μεταλλα οπως το θοριο και το ουρανιο)που περιεχει απο την φυση του, πιστευω οτι η καταποση του δυναται να δημιουργησει θεματα οπως και η εισπνοη του εκνεφωματος στον ανθρωπο. Γιατι οσο και χονδροκοκκος να ειναι παντα υπαρχει σκονη.

Βεβαια τα παραπανω δεν αφορουν τον ζεολιθο που χρησιμοποιειται στα τρόφιμα, για φαρμακο ή στους αγρους γιατι εκει εχουν αφερεθει τα βαρεα μεταλλα..
Αρα το κρισιμο στην αγορα του ζεολιθου δεν ειναι η τιμη του, γιατι συνηθως κινουμαστε με αυτη την λογικη και με βαση την χαμηλη τιμη, αλλα με γνωμονα την ποιοτητα και την καταλληλοτητα του για την χρηση που τον θελουμε.

Ειναι αρκετα καταστηματα που πουλανε χυμα ζεολιθο,Κινεζικης,Τουρκικης ή και Ελληνικης προελευσης ο οποιος ειναι ακαταλληλος.


Εγω επειδη ειμαι σε εσωτερικη εκτροφη και με ενδιαφερει πολυ να μην εχω σκονη αλλα και οσμες, χρησιμοποιω υποστρωμα ορυκτου σεπιολιτη σε μορφη αμμου. Δυο τετοια εμπορικα σκευασματα εχω βρει στην αγορα, της Manitoba που δεν το βρισκεις ευκολα και το Sanibird (με αρωμα δενδρολιβανο) που υπαρχει σε ολα τα γνωστα πετ.
 
Το θέμα απαιτεί έρευνα Αντώνη... Μέχρι να βρούμε την άκρη όμως, αν δηλαδή είναι απαλλαγμένος από βαρέα μέταλλα ή οχι, καλό θα ήταν να υπάρχει η σχάρα στο κλουβί, ώστε να πουλιά να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τον ζεόλιθο.
 
Καποια στιγμη ειχα ρωτησει και εγω γιατι μου ειπαν απο το ππετσοπ πως ειναι καλο να τσιμπολογαει τον ζεολιθο αλλα τα παιδια εδω με φρεναραν γιατι στον ζεολιθο θα πηγενουν και οι ακαθαρσιες του πουλιου οποτε αναποφευκτα θα ερχετε σε επαφη και με αυτες..
 
Θα ήταν ενδιαφέρον πάντως να μας εξηγήσει κάποιος γιατί είναι επικίνδυνες οι ξεραμένες κουτσουλιές πάνω στο ζεόλιθο και όχι οι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα υγρές που κρέμονται στη σχάρα και εύκολα μπορεί να τις τσιμπολογήσουν κι αυτές.

Επίσης να μας πει κάποιος και κάποια στατιστικά δεδομένα, ας πούμε έχει παρατηρήσει πουλιά με σχάρα στο κλουβί να ζουν στάνταρ 10 χρόνια ενώ αυτά χωρίς σχάρα το πολύ κανα 2-3; Διότι μόνο αν συμβαίνει κάτι τέτοιο ή παρόμοιο μπορούμε να μιλήσουμε για σοβαρές ενδείξεις.

Επίσης πολλοί από τους μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ένα εκτροφείο μεταδίδονται με τον αέρα και όχι με άμεση επαφή.

Τεσπα, κουβέντα να γίνεται. Γενικά μια εβδομαδιαία αλλαγή/καθαρισμός του όποιου υποστρώματος, με σχάρα ή χωρίς, καλύπτει σε τεράστιο βαθμό το όποιο πρόβλημα μπορεί να προκληθεί από τις ακαθαρσίες.
 
Θα ήταν ενδιαφέρον πάντως να μας εξηγήσει κάποιος γιατί είναι επικίνδυνες οι ξεραμένες κουτσουλιές πάνω στο ζεόλιθο και όχι οι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα υγρές που κρέμονται στη σχάρα και εύκολα μπορεί να τις τσιμπολογήσουν κι αυτές.

Πολύ εύκολη η εξήγηση,υπαρχουν περισσοτερες πιθανοτητες σε κλουβι χωρις σχαρα υπολείμματα τροφης μαζι με το οποιο υποστρωμα και τις κουτσουλιες να ειναι προσβασιμα στα πουλια.

Οταν υπαρχει σχαρα οι πιθανοτητες μειώνονται αισθητα.
 
Το ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να τσιμπολογήσει (που όντως αυξάνονται), δε σημαίνει ότι αυξάνονται αναλογικά και οι πιθανότητες να πάθει κάτι. Ειδικά όταν αυτό που θα τσιμπήσει είναι εντελώς ξερό και πάνω σε υπόστρωμα που έχει και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Βασικά αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως η όλη συζήτηση είναι περισσότερο θεωρητική και δεν επηρεάζει στην πράξη την έκβαση μιας εκτροφής ώστε να δικαιολογεί τόσο προβληματισμό. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα είχε καταγραφεί και θα συμπεριλαμβανόταν στους στάνταρ βασικούς κανόνες της διατήρησης πτηνών σε κλουβιά. Αντιθέτως βλέπουμε επιτυχημένες εκτροφές και με σχάρα και χωρίς και με κάθε είδους υπόστρωμα να χρησιμοποιείται. Άρα κάποια σημαντική και αξιοσημείωτη διαφορά δεν εντοπίζεται. Ο καθένας χρησιμοποιεί ό,τι τον βολεύει και με μια στοιχειώδη καθαριότητα είναι οκ.

Αυτός που όντως χρήζει κουβέντας γύρω από το ζεόλιθο είναι η επιβάρυνση του αναπνευστικού των πτηνών από τη σκόνη σε εσωτερικές εκτροφές. Εκεί όντως υπάρχει δικαιολογημένος προβληματισμός.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Το θεμα ειναι οτι ακομα και οταν υπαρχουν κακα αποτελεσματα δεν ξερουμε απο που προερχονται, οπως επισης κανεις δεν εχει κανει ελεγχο μικροβιακου φορτιου σε εκτροφες με και χωρις σχαρα.

Αντιληπτο αυτο που λες αλλα δεν τεκμαίρεται απο πουθενα οτι η κουτσουλια θα εχει προλαβει να στεγνωσει οταν το πτηνο θα αποφασισει να "ασχοληθει" μαζι της και δεν μου κανει διαφορα στο αν θα φαει ξερη ή υγρη κουτσουλια.

Προσωπικα με ενδιαφερει να μειωνω τις πιθανότητες οσο μπορω μιας και θεωρω καλυτερο το προλαμβανειν απο το θεραπευειν.
Θα συμφωνησω μαζι σου για την σκονη και τα αναπνευστικα θεματα και θα το επεκτείνω περα απο τα πτηνα και στον εκτροφέα καθως κι εκεινος θα παρει την τζουρα του.
 
Back
Top