Γενικά Ποιος ο τρόπος αποστείρωσης/πλυσίματος καινούριου κλουβιού;

savvasxanthi

PB New Member
Εγγραφή
15 Ιουλ 2014
Μηνύματα
81
Πόλη
Ξάνθη
Καλημέρα στην παρέα...
Αγόρασα καινούριο κλουβί γιατί περιμένω να αγοράσω ένα lovebird.
Έχει ξύλινα κλαδάκια. Με ποιο τρόπο να το πλύνω και να το αποστείρωσω;
 
Σφουγγάρι, σαπουνάδα, καλό ξέπλυμα.
 
Εγω ξερω οτι τα ξυλινα κλαδακια δεν τα σαπουνιζουμε γιατι μπορει να παθουν δηλητιριαση τα πουλακια, ειδικα οι παπαγαλοι που εχουν μανια να δαγκωνουν! Εγω οταν κοβω ξυλινα κλαδια τα ξεφλουδιζωκαι τα βαζω σε καυτο νερο με ξυδι και τα αφινω. Και οποτε καθαριζω τα κλαδια περνω ενα σφουγγαρι παλι με ξυδι και τριβω καλα!
 
Δεν δηλητηριαζονται τα πουλια απο το σαπουνισμα των κλουβιων και των αξεσουαρ, πρωτον γιατι το ξεπλενεις καλα και δευτερον διοτι το σαπουνι δεν ειναι δηλητηριωδες. Αλλα και το πλυσιμο με νερο και ξιδι οπως και το τριψιμο με μαγειρικη σοδα προσφερουν πολυ καλη ισως και καλυτερη απολυμανση απο το σαπουνι.
 
Δηλαδη καθαριζει πιο καλα το ξυδι και η σοδα;Εγω οποτε καθαριζω το κλουβι το απολυμανω ολο με ξυδι, γινεται ξιδατο! 😛
 
Τα αξεσουάρ τροφοδοσίας (ποτίστρες, τάγιστρα κλπ) ή στήριξης όπως οι πατήθρες, τα πλέγματα πατώματος κλπ, είναι εξαιρετικά απαραίτητο να απολυμαίνονται και να καθαρίζονται τακτικά. Αυτά αποτελούν το βασικότερο όπλο κατά των λοιμώξεων και γενικά της μείωσης του μικροβιακού φορτίου σε κάθε κλουβί. Το φορτίο αυτό μπορεί να μεγαλώσει αν βάλουμε τον εξοπλισμό στο κλουβί χωρίς καλό καθαρισμό και κυρίως χωρίς να έχει στεγνώσει τελείως, πράγμα που συμβαίνει συχνά όταν "καθαρίσουμε" και βιαστικά πρέπει να τον επιστρέψουμε στα πτηνά μας.
Άποψή μου που την εφαρμόζω τα τελευταία χρόνια με καλά αποτελέσματα, είναι η τακτική αλλαγή τους. Δηλαδή τακτικά... απομακρύνονται για καθαριότητα και απολύμανση όλος ο εξοπλισμός των κλουβιών και τοποθετούνται αυτά που είχαμε προετοιμάσει και απολυμάνει νωρίτερα. Μ΄αυτόν τον τρόπο έχουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε για να καθαρίσουμε και ετοιμάσουμε τον εξοπλισμό για την επόμενη αλλαγή. Προσωπικά τα "μουλιάζω" σε μείγμα νερού ξυδιού και τα πλένω με ελαφρά αντιβακτηριδιακό υγρό. Στην συνέχεια καλό ξέπλυμα και τοποθέτησή τους για λίγες ώρες στον ήλιο, όχι απλά για να στεγνώσουν αλλά γιατί ο ήλιος συμβάλει στην περαιτέρω απολύμανση. Βέβαια αυτή η λύση προϋποθέτει "διπλό" εξοπλισμό και συνεπώς περισσότερα χρήματα, αλλά σε βάθος χρόνου αποδεικνύεται ως η οικονομικότερη λύση. Για τις ξύλινες βέργες η εμβάπτισή τους στο τέλος σε βραστό νερό ολοκληρώνει κάθε προσπάθεια απολύμανσης. Προσοχή... Πολύ καλό και σίγουρο στέγνωμα.
Ακόμη όταν υπάρχουν ενδείξεις λοιμώξεων, ιώσεων ή κάποιας αρρώστιας η χρήση ισχυρών σκευασμάτων απολύμανσης ή χλωρίου όταν δεν έχουμε, κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη.
 
Άποψή μου που την εφαρμόζω τα τελευταία χρόνια με καλά αποτελέσματα, είναι η τακτική αλλαγή τους. Δηλαδή τακτικά...απομακρύνονται για καθαριότητα και απολύμανση όλος ο εξοπλισμός των κλουβιών και τοποθετούνται αυτά που είχαμε προετοιμάσει και απολυμάνει νωρίτερα. Μ΄αυτόν τον τρόπο έχουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε για να καθαρίσουμε και ετοιμάσουμε τον εξοπλισμό για την επόμενη αλλαγή. Προσωπικά τα "μουλιάζω" σε μείγμα νερού ξυδιού και τα πλένω με ελαφρά αντιβακτηριδιακό υγρό. Στην συνέχεια καλό ξέπλυμα και τοποθέτησή τους για λίγες ώρες στον ήλιο, όχι απλά για να στεγνώσουν αλλά γιατί ο ήλιος συμβάλει στην περαιτέρω απολύμανση. Βέβαια αυτή η λύση προϋποθέτει "διπλό" εξοπλισμό και συνεπώς περισσότερα χρήματα, αλλά σε βάθος χρόνου αποδεικνύεται ως η οικονομικότερη λύση.

Γιάννη κάθε πότε κάνεις όλη αυτή τη διαδικασία;
 
Οι αλλαγές του εξοπλισμού γίνονται κάθε 15 μέρες, αλλά για να μην υπάρχει μεγάλο εργασιακό φορτίο τα μοίρασα σε βδομάδες έτσι λοιπόν αλλάξω πατήθρες και δοχεία νερού τη μία φορά και τάγιστα που απαιτούν περισσότερο κόπο στο καθάρισμα την επόμενη. Βέβαια τώρα το καλοκαίρι κάποιες φορές υπάρχουν μικρές αποκλίσεις (προς τα πάνω) λόγω διακοπών, ζέστης κλπ, Τους μήνες που η αναπαραγωγή είναι σε εξέλιξη αυτό γίνεται κανόνας και μάλιστα υπάρχουν και ενδιάμεσες αλλαγές, κυρίως όταν τα μικροί και γλυκύτατοι κατά τα άλλα νεοσσοί λερώνουν ότι βρουν...
Απέκτησα αρρώστια με την καθαριότητα γιατί πολλά χρόνια πριν, είχα τραγική εμπειρία λοίμωξης από πλημμελή καθαρισμό του εξοπλισμού.
 
Εγώ τα αξεσουάρ, τις τα'ί'στρες,την ποτίστρα και τον πλαστικό πάτο του κλουβιού (παρότι στρώνω χαρτί κουζίνας στον πάτο) τα πλένω σε καυτό νερό με χλωρίνη κα ξύδι και μετά τα ξεπλένω ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ με ζεστό νερό και τέλος τα στεγνώνω καλά με χαρτί κουζίνας. Στον καθαρισμό της ποτίστρας βοηθάει μια μικρή οδοντόβουρτσα :)
 
Εγω τα υλικα που χρησημοποιω για τον καθαρισμο (καθε εβδομαδα) ειναι τα εξης: Ξυδι-για ολο το κλουβι (ξυλινες πατηθρες, καγκελα κλουβιου), σαπουνι για τα πλαστικα μερη του κλουβιου (ταιστρες, πατος κλουβιου, αυγοθυκη εκτος απο ποτιστρα), οδοντοβουρτσα, σφουγγαρι κουζινας καθαρο με σκληρη μερια. Την ποτισρα την καθαριζω με ξυδι και οδοντοβουρτσα και μετα την ξεπλενω καλα!
 
Άρα η έχω δύο σετ από όλα για δύο λόγους-1για να μην '''τρέχω''' εγώ 2 για να μην αναστατώνω τα πουλιά παρά πολύ...η κάθε φορά όλα έξω πλύσιμο στέγνωμα και ξανά μέσα..
 
Παιδιά η απλή καθαριότητα είναι αρκετή. Μπορείς να έχεις κυρίως περισσότερες ποτίστρες και βοηθητικά σκεύη για τροφή.
Επίσης μερικές πατήθρες ώστε όταν τις πλένεις να τις αφήνεις να στεγνώνουν.
Όταν γινόμαστε υπερβολικοί και τα πουλιά γίνονται ευαίσθητα και στο τέλος κι εμείς τα παρατάμε.
Είναι το ίδιο που ισχύει και για τα παιδιά μας. Δεν είναι σωστό να τ' απολυμαίνουμε με detol, το ίδιο και τα πουλιά. Ξέρουμε πότε κάτι είναι καθαρό, μην κυνηγάμε αόρατους εχθρούς.
 
Τισ πατιθρες αν ειναι στρογγυλες χωρις πατουρα για το ποδι του πουλιου, μπορεις να παρεις ενα γυαλοχαρτο 120 και να το τρυψεις.
 
ορισμενες πατιθρες εχουν κατι γραμμουλες στο οριζοντιο μετρο τους που ειναι για να γατζωνει το πουλι το ποδι του
οχι τελειως στρογγυλες δηλαδη, εχουν και αυτες τις γραμμες γυρω γυρω σε ολο το μηκος της πατιθρας
 
Γεία και απο εμένα παιδιά μιας και είμαστε στο θέμα καθαριότητα! αυριο λοιπον θα κάνω ενα κλούβι για το μπάτζι μου! Διαστάσεις 72 ύψος και 57 πλάτος πώς να το απολυμάνω πριν βάλω το πουλάκι μεσα..;
 
Γεία και απο εμένα παιδιά μιας και είμαστε στο θέμα καθαριότητα! αυριο λοιπον θα κάνω ενα κλούβι για το μπάτζι μου! Διαστάσεις 72 ύψος και 57 πλάτος πώς να το απολυμάνω πριν βάλω το πουλάκι μεσα..;
θα ειναι μονο με συρμα;
 
Γεία και απο εμένα παιδιά μιας και είμαστε στο θέμα καθαριότητα! αυριο λοιπον θα κάνω ενα κλούβι για το μπάτζι μου! Διαστάσεις 72 ύψος και 57 πλάτος πώς να το απολυμάνω πριν βάλω το πουλάκι μεσα..;
Διαβσε το θεμα και θα δεις πολλους τροπους!
 
ορισμενες πατιθρες εχουν κατι γραμμουλες στο οριζοντιο μετρο τους που ειναι για να γατζωνει το πουλι το ποδι του
οχι τελειως στρογγυλες δηλαδη, εχουν και αυτες τις γραμμες γυρω γυρω σε ολο το μηκος της πατιθρας

Οι δικές μου έχουν γραμμές από την μια άκρη μέχρι την άλλη...
 
Back
Top