Φροντίδα Ποιο είναι ένα φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου των παροτλετ;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Fillitsa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
@Fillitsa Οι παπαγάλοι πρέπει να κοιμούνται με την δύση του ηλίου και να ξυπνάνε το ξημέρωμα.
Εάν ένας παπαγάλος δεν κοιμάται αρκετά οδηγεί σε νευρικότητα, επιθετική συμπεριφορά και στρες.
 
@Anna Maria Mp ναι περιμένω την αυγοτροφη του..αυγό έχει δοκιμάσει μια φορά . Στο νερό βάζω βιταμίνες και το σουπιοκοκκαλο πάντα στο κλουβί..δεν ξέρω αλλά σίγουρα θα τον πάω στον γιατρο
[automerge]1664311755[/automerge]
@Niva99 δηλαδή τον χειμώνα που νυχτώνει στις 4 το απόγευμα θα κοιμάται κανονικά?
 
https://www.exoticdirect.co.uk/news/parrots-and-sleeping

Καλησπερα. Δεν υπαρχουν ευκολες απαντησεις αλλα μαλλον γενικα πλαισια στις περισσοτερες απαντησεις.
[automerge]1664312354[/automerge]
@Niva99 Ελβετια ειναι το μερος που ζει..οποτε ενα τροπικο ειδος αν ακολουθησει τον εκει κυκλο του ηλιου πιθανα θα ειναι διαφορετικος απο οτι γνωριζει σαν dna. Εδω θα χρειαστουμε την εμπειρια και τις γνωσεις του @Φοίβος που ειναι σε αλλη γεωγραφικη ζωνη απο εμας.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Fillitsa ωραία!! Όταν παρεις την αυγό τροφή τώρα που βρίσκεται στην πτερορροια μπορείς να την προσφερεις μέρα παρα μέρα!!
Από λαχανικά αν τρώει μερικες καλές επιλογές οι οποίες δίνω και εγω ειναι μπρόκολο, καρότο, αρακάς, πιπεριες και κολοκυθάκια.
Επίσης δοκίμασε αν δεν βρίσκονται ήδη στην διατροφή του, οπωσδήποτε και τα πελλετ.
Βιταμίνες δεν έχω δώσει ποτε, δεν έχω άποψη. Θα έδινα μονο αν μου το συνέστηνε ο γιατρός.
Το μπανάκι αν του αρέσει όπως προειπαν και τα παιδια με 2-3 σταγόνες Μηλοξυδο, θα βοηθήσει το Πτέρωμα. Προτίμησε το μπάνιο την πρωινη ώρα για να έχει χρόνο το πτέρωμα του να στεγνώσει.
Καλά θα κάνεις να το πας και στον πτηνιατρο παντως για να είσαι σίγουρη ότι ολα ειναι καλά.
Ευχομαι όλα να ειναι καλά και περιμένουμε νεότερα!! 🙂
 
αι περιμένω την αυγοτροφη του..αυγό έχει δοκιμάσει μια φορά .
Καλημέρα. Βάζε του αυγό βρασμένο τουλάχιστον επί 12 λεπτά, με το τσόφλι, όσο δεν έχεις διαθέσιμη αυγοτροφή. Αν δεν το τρώει, δοκίμασε να το λιανίσεις με ένα πηρούνι, κι αν δεν το τρώει πάλι βάλε λίγους σπόρους επάνω του ή λίγη ρίγανη.
 
Εδω θα χρειαστουμε την εμπειρια και τις γνωσεις του @Φοίβος που ειναι σε αλλη γεωγραφικη ζωνη απο εμας
Eγώ έχω διαφορετική άποψη σχετικά με τον ύπνο των πουλιών. Μιας και δεν ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και επειδή καλούμαστε να διαχειριστούμε και τις ορμόνες τους αφού διαλέξαμε να τα κρατάμε στα σπίτια μας το σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι να κοιμούνται μίνιμουμ 12 ώρες σε σκοτάδι ώστε να κρατιούνται εκτός αναπαραγωγικής περιόδου εφόσον αυτός είναι και ο σκοπός μας. Δεν μπορεί να βάζουμε ένα πουλί για ύπνο απο τις 4 το απόγευμα το χειμώνα ούτε να το αφήνουμε να ξυπνάει απο τις 4:30 το πρωί (εδώ που είναι πιο βόρεια τέτοια ωρά χαράζει το καλοκαίρι) το καλοκαίρι επικαλούμενοι τη "φύση".

Εγώ προσωπικά σκεπάζω τα πουλιά γύρω στις 8:30-9:00 το βράδυ και τα ξεσκεπάζουμε γύρω στις 9:30 το πρωί. Σύντομα επειδή δεν θα υπάρχει άνθρωπος στο σπίτι να τα ξεσκεπάσει και να τα ταΐσει στις 9:30 το πρωί θα σπρώξουμε όλο το πρόγραμμα 1,5 ώρα πίσω.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Κι εγώ ακολουθώ το πρόγραμμα των 12 ωρών που λέει ο @Φοίβος. Κλείνω τα παντζούρια στις 19:00 και τα ανοίγω στις 7:00 που φεύγω από το σπίτι για την δουλειά. Τα σ/κ κοιμόμαστε λίγο παραπάνω!!! 🤭
 
Και εγώ έχω διαβάσει για το 12ωρο αλλά ενώ τα παντζούρια είναι κλειστά και είναι σκεπασμένος και με ύφασμα και μάλιστα χοντρό τον ακούμε να παίζει με την μπάλα μια ώρα μετά και επίσης το πρωί πάλι τα ίδια. Απορώ πως τα καταφέρνει πίσσα σκοτάδι... Βέβαια αυτό μου δημιουργεί και την αμφιβολία για το αν πράγματι οι συγκεκριμένοι παπαγάλοι έχουν πράγματι ανάγκη από 12 ώρες ύπνο. (Green cheek Conure)
 
Το θέμα δεν είναι πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται μόνο για ξεκούραση.
Άλλωστε δεν ζουν φυσιολογικά όπως δηλ ορίζει η φύση τους, δεν πετούν ώρες για να βρουν την τροφή ή το νερό που χρειάζονται ούτε για ν' αποφύγουν τους θηρευτές τους.
Η λογική των ωρών του ύπνου τους στη φύση είναι να πέρνουν θέση ύπνου όταν δύει ο ήλιος και να ξυπνούν με την ανατολή.
Αυτό συνεπάγεται με λίγες ώρες παραπάνω ύπνου τον χειμώνα και λιγότερες από άνοιξη και καλοκαίρι.
Έχοντας για χρόνια αρσενικά και θηλυκά πουλιά, δεν αντιμετώπισα ποτέ το πρόβλημα ορμονών, αυγών κτλ
Σε όλα τα πουλιά μέχρι τώρα, το πρόγραμμα ύπνου που ακολουθώ είναι γύρω στις 15 ώρες ησυχίας, σκεπάσματος και ελάχιστου φωτός (δηλ φωτάκι νυκτός πολλες φορές σκεπασμένου με λεπτό ύφασμα αναλόγως την ένταση που έχει).
 
Αν και από ότι έχω παρατηρήσει, όταν νυχτώσει δεν κοιμούνται σε σύντομο διάστημα αλλά χαλαρώνουν, ξυνονται και κάνουν χαμηλής έντασης ήχους, μπορεί να περάσει 1+ ώρα μέχρι να κουρνιασουν. Πάντα προτείνω να ακολουθούν το φως του ήλιου, με μια μικρή προσαρμογή στο ωράριο μας, πχ παράταση 1 ώρας.

Στα ήμερα μωρά που αποκτάμε, πρέπει να ρωτήσουμε τον εκτροφέα για την ώρα που τα έβαζε για ύπνο και να τα προσαρμόσουμε σταδιακά...
(τις πρώτες μέρες "λαγοκοιμουνται" επειδή δεν έχουν προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον)

Παρατήρησα πως όταν η χρονική διάρκεια ύπνου είναι μειωμένη έχουμε νευρικότητα, διαταραχές στη πτερορροια και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας...
 
Back
Top