Αναπαραγωγή Ποιο είναι το σωστό ύψος φωλιάς στα καναρίνια;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Elli
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Elli

PB Member
Εγγραφή
13 Μαϊ 2020
Μηνύματα
1.940
Πόλη
Αθήνα
Καλησπερα παιδια!

Εβλεπα ενα θεμα παλιο (2007 απο το μελος xrisss) στην αναπαραγωγη των καναρινιων!Βλεποντας το θεμα ειδα την φωλια οτι ηταν εσωτερικη αλλα αντι να ειναι ψηλα ηταν χαμηλα δηλαδη ακουμπουσε την σχαρα του κλουβιου!Ετσι λοιπον αποφασισα να ανοιξω ενα νεο θεμα!Ειναι σωστο να ακουμπαει η φωλια την σχαρα του κλουβιου;Ποιο ειναι το σωστο υψος που πρεπει να εχει η φωλια στα καναρινια;Οταν ειχα τα μικρα ο Αχιλλεας το καναρινακι μου καθε πρωι που ξυπνουσα ηταν στην σχαρα κατω!ειχε πεσει πανω απο 10 φορες και τρομαζα καθε φορα!ή ηθελε να προλαβει το ταϊσμα και ετσι επεφτε ή το εριχνε κατω ο ενας απο τους 2 γονεις!οπως ξερετε βαζω εξωτερικη φωλια και γνωριζετε οτι υπαρχει καποιο σχετικο υψος και ταυτοχρονα για εμενα ενα επικινδυνο πεσιμο για τον νεοσσο!και επειδη δεν θελω να αντιμετωπισω παλι αυτο το θεμα φετος ηθελα να κανω καποιες ερωτησεις:

1) να αφησω την εξωτερικη φωλια και να τα προσεχω περισσοτερο απο πριν και να φυλαω και καραουλι το βραδυ;
2) να βαλω εσωτερικη φωλια φετος πιο χαμηλα (οχι πολυ, πιο κατω δηλαδη απο την πλαϊνη πορτα) ωστε αμα πεφτει καποιο να ειναι πιο μικρη η αποσταση της πτωσης;
ή
3)Ποια ειναι η γνωμη σας;τι αλλο μπορω να κανω;

Σας ευχαριστω πολυ!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αυτό που συχνά γίνεται σε εξωτερική φωλιά, είναι ότι μπαίνει μια πατήθρα στο χείλος της φωλιάς, και ελάχιστα πιο πάνω. Αυτό σημαίνει ότι ένα πουλάκι είναι πιο δύσκολο να σπρωχτεί ή να παρασυρθεί και να πέσει κάτω.
Φυσικά μπορείς στο κάτω τμήμα της σχάρας να βάλεις μια πετσετούλα ή κάτι μαλακό, το οποίο θα καθαρίζεται συχνά, αλλά θεωρώ ότι το να πέσει ένα πουλάκι δεν είναι και τόσο σύνηθες, εκτός κι αν σπρωχτεί, κυρίως από τους γονείς του, όσο βρίσκεται σε πολύ μικρή ηλικία, διότι όταν έχει ντυθεί, απίθανο να κινδυνεύσει.
 
@ianos Ειχα βαλει την πατηθρα κοντα στο χειλος της φωλιας πιο κοντα δεν πηγαινε!αλλα γλυστρουσε;το ριχνανε;δεν ξερω τι γινοταν πηγαινα και το εβλεπα κατω!οταν επεφτε ο "σκουντουφλης" να ηταν το πολυ μεχρι 10 ημερων!αφου οταν πηγαινα και το εβλεπα οτι ηταν κατω,επαιρνα μια τρομαρα...ελεγα παει το καναρινακι εμεινε!

Οποτε λες να κρατησω την εξωτερικη φωλια και να βαλω κατω καποιο βιτεξ αυτο που ειναι σαν σφουγγαρακι;καλυτερα θα ειναι;ή μια πετσετουλα;
 
Αυτό που λέω είναι ότι δεν θεωρώ ότι πρόκειται να επαναληφθεί η ίδια ιστορία. Η πατήθρα θα πρέπει να είναι σταθερά βαλμένη, όσο πιο σύριζα στο χείλος της φωλιά και λίγο πιο πάνω από το χείλος σε ύψος, σαν σκαλοπατάκι, όπως πχ κάτι μαρμαράκια που βάζουν μπροστά σε παράθυρα και πόρτες για να μην μπαίνει το νερό.
 
@ianos Ααα τωρα το καταλαβα!Εγω εβαζα την πατηθρα μεν ναι κοντα στο χειλος της φωλιας αλλα προς τα κατω!Οταν θα ερθει ο καιρος (πλησιαζει σιγα - σιγα 😁) θα το εφαρμοσω!Να δω φετος ποσους "σκουντουφληδες" θα βγαλω🤣!

Σε ευχαριστω πολυ!
 
@Elli να χρησιμοποιείς φωλιές των 12cm που είναι σχετικά πιο ευρύχωρες από αυτές των 10cm, επίσης να βάζεις νήμα φωλιάς όσο χρειάζεται (ένα κουτάκι) έτσι οι φωλιές θα έχουν το βάθος που πρέπει για να μην έχεις πτώσεις.
Τα μικρά πάντως είναι πολύ ανθεκτικά στις πτώσεις και στην δική μου περίπτωση στις πτήσεις - πτώσεις, όταν είχα περάσει δαχτυλίδια στα μικρά ο κάναρος εκτόξευσε τα δύο από αυτά τα οποία προσγειώθηκα στην μέση της ζευγαρώστρας, ευτυχώς τα μικρά μεγάλωσαν χωρίς κανένα πρόβλημα.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Τα 12cm ειναι τα καγκελα μεταξυ τους ή η βαση της φωλιας;θα παω στο pet shop οταν θα ερθει ο καιρος με μεζουρα να μετραω τις φωλιες 🤣

Ενα κουτακι εβαζα αυτο το χαρτινο με το ασπρο νημα αλλα πλεον δεν το βαζω το κουτακι γιατι το αυτακι που εχει πισω για να κρεμιεται σκιζοταν ευκολα και πηρα την στρογγυλη την βαση που βαζεις εκει το νημα και βαζω ακριβως οτι εχει το κουτακι και οχι παραπανω!

Μαλλον ο δικος σου θα νομιζε οτι εκανε σφαιροβολια🤣!Παντως αγχονομουν οταν το εβλεπα κατω και λεω δεν θελω να περασω παλι το αγχος αυτο γι αυτο ανοιξα νεο θεμα! Θελω φετος να χαρω την αναπαραγωγη των καναρινιων μου οπως πρεπει γιατι στην προηγουμενη ολο αγχος ημουν!
 
Τα 12cm ειναι τα καγκελα μεταξυ τους ή η βαση της φωλιας;
H βάση της φωλιάς.
θα παω στο pet shop οταν θα ερθει ο καιρος με μεζουρα να μετραω τις φωλιες
Ικανή σε έχω να το κάνεις 🤣
δεν θελω να περασω παλι το αγχος αυτο
Αν κάνεις αυτό που σου είπε ο Γιάννης @ianos δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα, πάντως το απόγευμα όταν σκοτεινιάζει καλό είναι να κάνουμε ένα έλεγχο για να είμαστε σίγουροι ότι όλοι είναι στην θέση τους.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Α ωραια την βαση της φωλιας μετραμε λοιπον!

🤣 Πως το καταλαβες;Ειμαι τρελη σε κατι τετοια!🤣

Περσυ οταν εκαναν την αναπαραγωγη τα ειχα μεσα στο σπιτι δεν τα ειχα στο μπαλκονι λογω οτι ερχοντουσαν σπουργιτια,δεκαοχτουρες και φοβομουν!Οποτε καθε λιγο και λιγακι ημουν απο "πανω" τους!πηγαινα το βραδυ και εκανα ελεγχο και ηταν μια χαρα ολοι στην θεση τους!να πω και κατι αλλο που εκανα...περνουσε η ωρα π.χ 2 η ωρα την νυχτα και ξαναπηγαινα με τον φακο να τα δω και ηταν ολοι στην θεση τους!Το πρωι κατα τις 7 η ωρα ο σκουντουφλης ηταν κατω!Τωρα θα δουμε φετος τι θα γινει... 😊

Σε ευχαριστω πολυ!
 
@Elli , από ό,τι καταλαβαίνω, εφέτος θα βάλεις πολλά ζευγάρια και με δεδομένο ότι οι ζευγαρώστρες καλό είναι να μην μετακινούνται καθόλου, όσο υπάρχουν αυγά που δεν έχουν εκκολαφθεί, θα σου έλεγα, να κάνεις τέτοια διάταξη στα πουλιά που ζευγαρώνουν, ώστε το εσωτερικό της φωλιάς και ο πάτος του κλουβιού να είναι προσιτά σε μια σου ματιά (να μην χρειάζεται δλδ να ανεβαίνεις σε σκάλες, καρέκλες κλπ), για να μην χάνεις χρόνο και να μην κουράζεσαι.
Τώρα, το θέμα του άγχους, νομίζω, σε λογικά επίπεδα (εγρήγορση), είναι κάτι που μάλλον δύσκολο να το αποφύγει κανείς σε αυτήν την περίοδο.
 
@ianos Καλημερα!Καλα καταλαβες, θα βαλω πολλα ζευγαρια φετος!γλυκαθηκα απο την προηγουμενη φορα ! 😊τις ζευγαρωστρες δεν τις εχω κρεμαστες σε τοιχο!εχω κανει(οχι εγω βεβαια🤣) βασεις με ροδες στις οποιες ακουμπαω τις ζευγαρωστρες την μια πανω στην αλλη!ειναι ανα 3αδες τα κλουβια το ενα πανω στο αλλο!τα κλουβια εχουν σχαρα και πλαστικο συρομενο!η μονη μετακινηση που κανω ειναι για να καθαρισω το πατωμα!και κανω την μετακινηση σε slow motion οταν υπαρχουν αυγα ή νεοσσοι!εχω προσβαση σε ολα τα κλουβια γιατι τα περναω σε υψος αφου το κατω κλουβι σκυβω να δω την φωλια ή καθομαι στο πατωμα και βλεπω αν χρειαζονται κατι για να επεμβω αν δω οτι κατι παει στραβα!Καταλαβα το αγχος θα παει συννεφο και φετος και μετα αντε να με προλαβετε στις λιποθυμιες.

Σε ευχαριστω πολυ!
 
Έλλη μου καλησπέρα και από εδώ! Εχω δει κάποιους που βάζουν ένα πλέγμα πλαστικο μπροστά από τη φωλιά είτε είναι εσωτερική είτε εξωτερική. Θυμάμαι και εγώ την πρωτη φορα που έπεσε το μικρό από τη φωλιά κοντεψα να παθω έμφραγμα. Βέβαια μετά κατάλαβα ότι δεν έπεφτε αλλά πηδούσε οπότε αφού διαπίστωσα πως είτε μέσα στη φωλιά είτε έξω το ταιζε ο γονιός κανονικά ηρέμησα. Αυτό για το πλέγμα πάντως το εχω δει. Δεν ξέρω τι γνώμη έχουν οι άλλοι αν είναι καλό η κακό.
 
@Tony Forpus Σε ευχαριστω παρα πολυ! Θα κανω δοκιμες μαλλον σε μερικα θα βαλω εξωτερικη και σε αλλα εσωτερικη να δω τι γινεται γιατι δεν θελω σκουντουφληδες να μου φευγει η καρδια εμενα 😁

@StathisS Καλησπερα και απο εδω 😁 δεν το εχω δει αυτο που λες αλλα οπως το καταλαβα δεν νομιζω να ειναι πρακτικο ουτε βολικο!τωρα δεν ξερω τι να πω...ελπιζω να μην εχω φετος αλλες ελευθερες πτωσεις και μου φευγει η καρδια νομιζοντας οτι το μικρο εχει φυγει!Πολυ αγχος.Σε ευχαριστω για την απαντηση σου!
 
Back
Top