Γενικά Ποιο θα ήταν το καταλληλότερο είδος παπαγάλου για να αγοράσω;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Vene
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Vene

PB New Member
Εγγραφή
18 Αυγ 2021
Μηνύματα
14
Πόλη
Αθήνα
Καλησπερα σε ολους! Εχοντας κανει μια μικρη ερευνα για τους παπαγαλους θα ηταν πολυ χρησιμη και η συμβουλη των μελων του forum στην αναζητηση για το καταλληλοτερο ειδος παπαγαλου που θελω να αγορασω.

Αρχικα με λενε Βαγγελη, ειμαι 34 και ειμαστε οικογενεια με 1 μωρακι ενος ετους. Μενουμε σε ανετο διαμερισμα μεζονετα. Δουλευουμε και λειπουμε απο το σπιτι μεχρι τις 5 το απογευμα. Τα πρωινα ειναι η γιαγια με το μωρο στο σπιτι. Μετα τα απογευματα δεν υπαρχει καποια αλλη υποχρεωση και συνηθως ειμαστε στο σπιτι. Θα θελαμε να κανουμε μελος της οικογενειας μας ενα παπαγαλο. Τα χαρακτηριστικα που θελουμε ειναι να ειναι σχετικα κοινωνικος και να μην ειναι επιθετικος προς το μωρο, να ειναι παιχνιδιαρης και γενικα να μην κανει πολυ δυνατους θορυβους για να μην ενοχλουνται οι γειτονες.. Υπαρχει ορεξη και θεληση για να ασχολουμαστε μαζι του τοσο οσο ειναι μεσα στο κλουβι του οσο και να βγαινει εκτος κλουβιου. Εχω λαβει υποψη ολα τα σχετικα της φροντιδας και της καθημερινης καθαριοτητας που απαιτειται..

Παλαιοτερα οταν ημουν μικρος ειχαμε στην οικογενεια 1 μπατζι που ειχε ερθει στο μπαλκονι μας για πολλα χρονια, μαλιστα του ειχα βρει κ ταιρι παπαγαλινα και εκαναν 2 φορες αυγουλακια με 5 και 3 παπαγαλακια αντιστοιχα. Καποια τα δωσαμε κ καποια αλλα σε μια ατυχη στιγμη εφυγαν...

Ειδη που εχω δει και μου φαινονται πιο καταλληλα ειναι τα Σενεγαλης, Κοκατιλ, Μονκ, Κονουρα αλλα ειμαι ανοιχτος και για αλλα..

Ιδανικα θα ηθελα απο εκτροφεα για να ειναι ημερο θα χρειαστω την βοηθεια σας για ατομα εμπιστοσυνης καθως κ επιλογη κλουβιου καταλληλου για το ειδος.. Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις και καλως σας βρηκα στο Φορουμ
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τα κοκατιλ είναι πολύ χαρούμενα πουλιά τραγουδάνε ωραία και είναι πιο πολύ για αρχάριους λένε και πρέπει να είναι πιο οικονομικά από τα άλλα, οι κονουροι είναι εύκολα πουλιά παιχνιδιάρικα χαδιαρικα φωνάζουν δυνατά όταν θέλουν, οι Σενεγάλης είναι επίσης εύκολα συνεργάσιμα και μπορούν να δεθούν παρά πολύ με τον ιδιοκτήτη τους αλλά είναι με διαφορά πιο ακριβά, τα μόνκ μετά είναι πιο δύσκολοι παπαγάλοι οι περισσότεροι τσιμπάνε όταν πας να τους αλλάξεις φαγητό, φωνάζουν δυνατά αλλά όμως είναι πανέξυπνα και έχουν καλή δυνατότητα ομιλίας. Από όσο ξέρω το εκτροφείο που ασχολειται περισσότερο με κονουρες είναι στο Κορωπί, με κοκατιλ στην Χαλκίδα, ενώ με μόνκ στην Εύβοια νομίζω, για σενεγαλης δε γνωρίζω. Ονόματα των εκτροφείων δεν αναφέρω αλλά μπορείς να τα βρεις εύκολα αν ενδιαφέρεσαι.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vene
Καλησπέρα και καλώς ήρθατε! Η άποψη μου είναι πως ένα μωράκι 1 χρόνων δεν θα μπορεί να διαχειριστεί έναν παπαγάλο,φαντάζομαι το γνωρίζετε, οι παπαγαλοι γενικά δαγκώνουν,είτε για παιχνίδι,είτε επιθετικά. Επειδή ειναι ευαισθητα ζώα σε περίπτωση που δεθεί με ένα μέλος μπορεί να επιτεθεί σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.. αυτό θα ειναι ένα πρόβλημα με το μωράκι σας. Επίσης όταν λέμε θόρυβο τι εννοούμε; Γιατί αυτό διαφέρει απο άνθρωπο σε άνθρωπο. Από εμπειρία τα Μονκ και τις Κονουρες δεν θα τα θεωρούσα κατάλληλα για την περίπτωση σας. Γενικά ειναι θορυβώδη και ζηλιάρικα. Για τα Σενεγάλης δεν έχω κάποια εμπειρία, τέλος νομίζω ένα θηλυκό κοκατιλ θα ήταν μια καλή επιλογή (λιγότερο θόρυβο,και γενικότερα τα κοκατιλ ειναι ήρεμα πουλάκια)
 
@christina07 Ναι το μωρακι απλα το αναφερω απο αποψη οτι μπορει να κανει φασαρια το μωρο και ο παπαγαλος να μην ειναι επιθετικος προς το μωρο οταν βγαινει εκτος κλουβιου, δεν περιμενω να διαχειριστει τον παπαγαλο το μωρακι, το μονο που μπορει να κανει ειναι να τον κοιταει απο αποσταση και να τον ακουει! Θορυβο απο αποψη ντεσιμπελ δλδ ποσο δυνατα ακουγεται οχι ομως οταν "μιλαει" η τραγουδαει αλλα οταν φωναζει για προσοχη η για απροσδιοριστη αιτια
 
@Vene είναι κάτι που δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε,γενικά όπως σας έγραψα πιο πάνω είναι ιδιαίτερα και ευαισθητα κατοικίδια και ποτε δεν μπορείς να ξέρεις. Καλό θα ήταν να σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση που όντως ο παπαγάλος δεν συμπαθήσει το μωράκι σας (ίσως είναι λίγο σπάνιο,και ίσως να μην γίνει ποτε αφού μόνο θα το παρατηρεί αλλά πιστεύω πως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι). Ψαχνω για τα ντεσιμπέλ,δεν βρήκα πολλά πράγματα,το κονουρακι μου πάντως σίγουρα ακούγεται στους γείτονες ειδικά όταν δεν του δίνουμε προσοχή,στα ίδια επίπεδα θορύβου (σίγουρα και παραπάνω) κυμαίνονται και τα μονκ. Μπορείτε να αναζητήσετε στο YouTube βίντεο με παπαγάλους που σας ενδιαφέρουν και να τα ακούσετε όταν φωνάζουν. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο..και σίγουρα κάθε παπαγάλος είναι ξεχωριστός. Έπειτα όταν καταλήξετε στο είδος και το μελετήσετε μπορούμε να βοηθήσουμε σχετικά με τις ανάγκες του.
[automerge]1629392617[/automerge]
@Vene
Η φωνή των ανθρώπων κυμαίνεται γύρω στα 60 decibel. Με βάση αυτό έχουμε..

Budgies 68 decibels

Cockatiels 75 decibels

Senegal 89 decibels

Quaker/Monk 113 decibels

Οι κονουρες είναι σε ξεχωριστή κατηγορία, ενώ οι sun conures μπορούν μα φτάσουν τα 120 decibel, οι green cheek (που έχω εγώ ας πούμε) δεν ακούγονται τόσο δυνατά, όμως αν δεθεί μαζί σας και φωνάζει σίγουρα ακούγεται στους γείτονες(θα μετρήσω τα ντεσιμπέλ και θα σας γράψω)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Οποιοδηποτε ειδος και να επιλεξεις δεν μπορει να βρεθεί ελευθερο στον ιδιο χωρο με ενα βρεφος ή με ενα παιδι χωρις επιβλεψη.
Ειδικά για ενα βρεφος και με επιβλεψη παλι υπαρχει κινδυνος.
Ενας παπαγαλος μπορει ευκολα να τραυματισει χωρις καν να υπαρχει επιθετικη συμπεριφορά.
 
@christina07 wow πολυ ενημερωτικο thanks

@Tony Forpus παντα θα υπαρχει επιβλεψη οταν στον ιδιο χωρο ειναι το πουλι ελευθερο και το παιδι. Ωστοσο υπαρχει κ χωρος για να βγαινει το πουλι χωρις να ειναι το μωρο στο ιδιο δωματιο ειδικα για την αρχη.. Προσανατολιζομαι στο Κοκατιλ και αναρωτιεμαι τοτε τι κανουν οι ανθρωποι που αγοραζουν και πολυ μεγαλυτερους παπαγαλους (τυπου Μακαο, Ζακό και εχουν η αποκτουν οικογενεια μιας κ αυτοι οι παπαγαλοι ζουν κ παρα πολλα χρονια. Σταματας να τους βγαζεις απο το κλουβι αν τους εχεις μαθει ετσι; με ενδιαφερει να επιλεξω ενα ειδος που θα ειναι εκ φυσεως πιο κοινωνικο απο αλλα και απο εμπειρια μελων του φορουμ να μπορει να συνυπαρξει με παιδια ευκολοτερα χωρις προβληματα.. εννοειται οτι κανενα ζωο δεν πρεπει να μενει μονο του με μωρα ουτε γατες σκυλοι γιατι ποτε δεν ξερεις!
 
@Vene

Όλα τα ειδη μπορουν να ειναι κοινωνικα αλλα το ποσο κοινωνικα μπορουν να γινουν εξαρταται απο το την πληροφορια που φερουν στο DNA τους και αυτό ειναι κατι που δεν μπορεις να ελέγξεις.
Το καθενα εχει μοναδικο χαρακτηρα.

Αυτό που ειναι στο χερι σου ομως ειναι να επιλεξεις απο το που θα παρεις το πτηνό και αυτό ειναι που θα επηρεάσει -ειτε θετικα ειτε αρνητικα- σε πολύ μεγαλο βαθμο την συνπεριφορα και την μακροζωία του.
Με αυτο ως δεδομενο θα πρεπει να απευθυνθείς σε εμπειρο εκτροφεα και ειδικοτερα για τα δικα σου δεδομενα να παρεις πτηνο μικρο σε ηλικια και μεγαλωμενο στο χερι.
Σαν ειδος θα σου προτεινα το Cockatiel.

Οσο μεγαλωνει το μεγεθος ενος πτηνου,μεγαλωνουν νομοτελειακά και ολα οσα το αφορουν.
Μεγαλυτερο κλουβι,μεγαλυτερος χωρος οταν ειναι ελευθερο,μεγαλυτερος θορυβος,μεγαλυτερα εξοδα και αναμεσα σε πολλα ακομη χρειαζεται μεγαλυτερη υπομονη και απο εσενα αλλα και απο τους γειτονες σου.
 
@Vene Καλως ηρθες και καλα κανεις που το ψαχνεις. 😊
Απλα εχε υποψη σου και την πουδρα που εχουν καποια ειδη παπαγαλων που ισως να δημιουργησουν αλλεργιες χωρις βεβαια αυτο να ειναι απαραιτητο. Επειδη ειναι πολυ μικρο το παιδακι σας το σκεφτηκα.😉
 
@marapo

Πολυ σωστη παρατήρηση Μαρινα!
Το Cockatiel ως ειδος βρισκεται στις πρωτες(αν οχι στην πρωτη) σε οτι αναφορα την πουδρα και θα πρεπει πι φροντιστες του να μην παρουσιαζουν αναπνευστικα προβλήματα ή αλλεργιες.
 
Ας γράψω και εγώ την άποψη μου μια που έχω δύο μικρά παιδιά, 3,5 και 1 χρονών.

Ξεκινήσαμε τη παρέα μας με τους παπαγάλους το Πάσχα, ωστόσο και τα δύο παιδιά είχαν επαφή με το cockatiel του ανηψιού μου οπότε είχαν μια ιδέα. Τα πρώτα παπαγαλάκια μας ήταν δύο budgie και με το που ήρθαν στο σπίτι τα παιδιά τρελάθηκαν. Αμέσως μπήκανε τα όρια στα παιδιά σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν (πολύ σημαντικό για αργότερα για εσένα).
Αρκετά αργότερα έχοντας πλέον 4 budgie και επειδή αυξήθηκαν τα κλουβιά και τα παιδιά ήδη ήξεραν τι έπρεπε να προσέχουν αλλά φυσικά ο μικρός δεν καταλαβαίνει πολλά ακόμη οπότε είναι συνεχώς σε επιτήρηση.

Για έκτακτο λόγο βρέθηκα με δύο lovebirds τα οποία ήταν πραγματικά πολύ άγρια και σε καμία περίπτωση δεν ήταν να προσεγγίσουν παιδιά γιατί δαγκωναν. Και δαγκωναν πολύ και δυνατά. Εκτός αυτού οι φωνουλες τους ήταν μη διαχειρισιμες κυρίως το μεσημέρι οπότε τα αποχωριστηκαμε γρήγορα.

Μετά όμως από συμβουλές φίλων, φυσικά και μέσα από φόρουμ και λίγο διάβασμα κατέληξα να ψάχνω μωρό ήμερο θηλυκό cockatiel. Η Ηρώ όπως τη βγάλαμε ενσωματώθηκε γρήγορα στο περιβάλλον, απέκτησε από τη πρώτη κιόλας μέρα οικειότητα με όλους στο σπίτι, απολαμβάνοντας τα χάδια από όλους.. είναι σαν να έχεις ένα μικρό κουτάβι. Όσο περνούσαν οι μέρες η Ηρώ μας δέθηκε περισσότερο με εμένα και τον μεγάλο μου γιό, με τον οποίο όσο βρίσκεται εκτός κλουβιου παίζουν συνεχώς. Όμως με τον μικρό, ο οποίος σε μια αυθόρμητη κίνηση του από ενθουσιασμό την άρπαξε σφιχτά και από τότε τον αποφεύγει λίγο. Και μάλιστα αν πλησιάσει την ώρα που τον έχει ο μεγάλος του αγριευει κιόλας με το γνωστό χχχχχ που κάνουν. αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα μωρά δεν καταλαβαίνουν απόλυτα τι κάνουν και τι μπορεί να επιφέρει μια κίνηση τους οπότε θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Αν πχ έχεις αγκαλιά και το μωρό και το πουλάκι κρατάς τα χεράκια του μωρού για να χαιδεψει το λοφίο, ποτέ μόνο του αλλά να έχουν καθημερινή επαφή..
Φασαρία η Ηρώ κάνει μόνο όταν θέλει να βγει από το κλουβί ή αμα κλάψει κάποιο παιδί ή αν τυχόν κάποιο από τα φαγητά που της έβαλα δεν της αρέσει.
Για τη πούδρα τώρα κάνουμε σχεδόν καθημερινά μπάνιο και τα budgie και την Ηρώ οπότε δεν έχω διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα.
Αυτο που θέλει προσοχή είναι η καθαριότητα.
Όταν το πουλάκι βγαίνει έξω ελέγχουμε προσεκτικά όλο το χώρο πρώτα να μην ξεχάσαμε κάτι επικίνδυνο για το πουλάκι και δεύτερο να καθαρίζουμε άμεσα τις κουτσουλιές γιατί μπορεί το μωρό να τη φάει..
Επίσης τυχόν τσόφλια, υπολλήματα τροφών, πούπουλα, χνούδια, κουτσουλιές που μπορεί να δραπετεύσουν από το κλουβί... καθαρίζουμε πολύ συχνά και καλύτερα να αποτρέπουμε το μωρό να βρίσκεται από κάτω.. εννοείται ότι το κλουβί δεν το έχουμε σε σημείο να φτάνει το μωρό με οποιοδήποτε τρόπο, ειδικά όταν θα αρχίσει να σκαρφαλώνει.. πολύ προσοχή σε αυτό για τραυματισμούς.
Εμείς τώρα στο σπίτι έχουμε κλούβα, δύο ορόφων, στο κάτω είναι ένα ζευγάρι budgie και πάνω το cockatiel. Τα παιδιά ευτυχώς έμαθαν και όταν πλησιάζουν στη κλούβα δεν χτυπάνε και δεν πειράζουν πόρτες και τροφές...

Οπότε προτείνω ένα μωρό θηλυκό ήμερο cockatiel.
Όπου μπορώ να βοηθήσω στη διάθεσή σου..
 
Καλησπέρα, θα μοιραστώ σύντομα την εμπειρία μου. Έχουμε μωρό 1,5 χρονών και ένα αρσενικό cockatiel. Το ενα ξυπνάει το άλλο. Κάθε πρωί τρέχω 06.30 να κλείσω πόρτες για να μη ξυπνήσει το μωρό.
 
@Geokilkis Με βοηθαει πολυ η απαντηση σου σε ευχαριστω,

@Parisgvthes :Ο το πουλι θα κοιμαται σε ξεχωριστο δωματιο σε αλλο οροφο οποτε ελπιζω οτι δεν θα επηρεαζει το ενα το αλλο. Ποσες ωρες την ημερα κοιμουνται στην πραξη; απο οτι εχω διαβασει 10 με 12 οποτε στην περιπτωση μου 8-10 το βραδυ με 8 το πρωι που ξυπναει κ ο μικρος εχει αρκετη ησυχια στο σπιτι

επειδη για κοκατιλ μας βλεπω απο που θα μπορουσα να το προμηθευτω; επισης καποιες προτασεις σε κλουβι; θα ηθελα την δυνατοτητα να μπορει να φιλοξενησει 2 κοκατιλ ταυτοχρονα καθως εχω διαβασει οτι εαν λειπεις απο το σπιτι αρκετες ωρες αν ειναι 2 εχουν κ μεταξυ τους παρεα. Για το κλουβι εχω δει το Montana Madeira 1 γιατι θελουμε κατι σχετικα εμφανισμο επειδη θα μπει στο σαλονι υπαρχουν καποια minimum σε διαστασεις που πρεπει να τηρουνται για 1 και για 2 πουλια;

Ποσο σημαντικο ειναι εαν ειναι απο εκτροφεα να εχει δαχτυλιδι;
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
Κανονικά το σωστό είναι να ακολουθούν την ανατολή-δυση του ηλίου. Για αυτόν τον λόγο από τη στιγμή που θα είναι στο σαλόνι ίσως χρειαστεί να το σκεπάζεται με κάποιο σεντόνι ώστε να κουρνιάζει και να κοιμάται.

Το Μοντάνα είναι απίστευτο. Κάντε μια αναζήτηση μέσα στο φόρουμ και θα βρείτε τρόπο για πιο οικονομική αγορά σε σύγκριση με τα online κατάστημα... θεωρώ πως για ήμερα πουλάκια που βγαίνουν εκτός κλουβιου είναι τέλειο.

Το δαχτυλίδι είναι ουσιαστικά η ταυτότητα του πουλιού. Τώρα κατά πόσο είναι σημαντικό...

Να έχετε κατά νου πως το θηλυκό είναι πολύ πιο ήσυχο από το αρσενικό. Και λένε πως όταν έχεις ζευγάρι η "φασαρία" τους είναι ουσιαστικά σαν να έχεις 3 μόνα τους...
 
Εμείς έχουμε αρσενικό οπότε κράζει αρκετά δυνατά και ξυπνάει 6.30 το πρωί. Είμαστε σε διαμέρισμα οπότε στον ίδιο όροφο αλλά στη μία πλευρά του δωματιού του μωρού και όσο πιο μακριά γίνεται ο παπαγάλος. Ευτυχώς κοιμάται αρκετές ώρες και το μεσημέρι, αλλά το πρωί μας ξυπνάει όπως και τους γείτονες. Ελπίζω να βρείτε ότι σας ταιριάζει. Απλά εμείς αρχίζουμε να χάνουμε ύπνο,οπότε αρχίζει η γκρίνια.
 
@Parisgvthes το βράδυ τον σκεπάζεται; Δοκιμάσατε να "κάνετε νύχτα" (συσκότιση) το χώρο που κοιμάται;
Εμάς ευτυχώς όλα ξυπνάνε γύρω στις 7:30-8:00 που περίπου τότε ξυπνάμε και εμείς.
 
@Geokilkis Ναι, εχω βρει ακρη για το κλουβι μεσω του φορουμ, το πουλακι δεν ξερω πως θα μπορουσα να το αγορασω. Εκτροφεας αλλα υπαρχουν καποιοι αξιοπιστοι; Και περιπου ποιες ειναι οι τιμες που παιζουν τα ημερα;
Απο ποια ηλικια;
 
green cheek conure: 80 decibel σε κατάσταση «κρίσης» όταν δεν του δίνω προσοχή δηλαδή (αν και πιστεύω πως σίγουρα μπορεί να φωνάξει περισσότερο)
Πολύ εξαρτημένος ο κονιουρος σας από εσάς. 😂 Εμάς φωνάζει λίγο όταν ντυνόμαστε για να φύγουμε έξω κατά τα άλλα είναι ανεξάρτητος
[automerge]1629412338[/automerge]
@Vene έχω έναν κονιουρο και δύο κοκατιλ ένα αρσενικό και ένα θυληκο. Ο κονιουρος όταν θέλει φωνάζει πολύ δυνατά και έχει ενοχλητική και βραχνιασμενη φωνή ενώ το αρσενικό μου κοκατιλ φωνάζει αλλά όχι τόσο δυνατά, να σου δώσω να καταλάβεις πως είναι ο ήχος της σφυριχτρας, παρόμοιος αλλά πιο χαμηλή ένταση το κοκατιλ, αλλά το καλό είναι πως τραγουδάει μελωδικά πολλές φορές. Όσον αφορά το θυληκο μου κοκατιλ φωνάζει πολύ σπάνια και καθόλου δυνατά. Επίσης άμα σε ενδιαφέρει επειδή δε μπορώ να κρατήσω και τα τρία έχω βάλει το θυληκο αγγελία για πούλημα μαζί με το κλουβί του στα 20 ευρώ μόνο. Είναι ενός έτους και κάτι λίγο, αν έχεις την όρεξη και την υπομονή μπορείς να το εκπαιδεύσεις. Από εισαγωγειο αγοράστηκε. Αν ενδιαφέρεσαι στείλε μου να κανονίσουμε.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top