α) να είναι μικρό σε μέγεθος
β) να έχει όμορφα και πολλά χρώματα
Εδώ έχεις πολλές επιλογές:
καρδερίνες εκτροφής,
όλα τα καναρίνια
όλοι οι μικροί παπαγάλοι:
budgies
lovebirds
parrotlets
Διάβασε, δες φωτογραφίες και σκέψου.
γ) να μην κάνει φασαρία μέρα/νύχτα και ενοχλεί
Νύχτα κανένα πουλάκι δεν κάνει φασαρία, γιατί τα πουλιά κοιμούνται και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα κοιμούνται και στο σπίτι μας από την δύση του ήλιου μέχρι την ανατολή, απρόσκοπτα.
Από τα παραπάνω που σου έβαλα να σκεφθείς, ελαφρά φασαρία, αναλόγως πάντα βέβαια και της προσωπικότητας των συγκεκριμένων πουλιών, κάνουν μόνο κάποια από τα παπαγαλάκια.
δ) και αργότερα με ενδιαφέρει η αναπαραγωγή του και σαν επιβράβευση ότι έμαθα κάτι αλλά και αν μπορώ να παίρνω ένα μέρος των εξόδων τους, άρα να είναι εμπορεύσιμα
Αν ισχύει αυτό που έχεις γράψει στα πρώτα σου posts, ότι δηλαδή δεν έχεις καμιά απολύτως εμπειρία με πουλιά μέχρι στιγμής, το θέμα αναπαραγωγή, θα έλεγα να το τοποθετήσεις σε βάθος χρόνου τουλάχιστον μετά από έναν χρόνο από την στιγμή που θα αποκτήσεις τα πρώτα σου πουλιά.
Γιατί όσο και αν επικρατεί η αντίληψη πως η αναπαραγωγή είναι μια φυσική διαδικασία, πρέπει να σκεφτείς πως ως φυσική διαδικασία στην φύση λειτουργεί το ένστικτο και η δραστηριότητα των πουλιών, με τις απεριόριστες δυνατότητες και επιλογές που τους δίνει η φύση, ενώ στο κλουβί πρέπει να γνωρίζουμε εμείς και να προετοιμάσουμε και να εφοδιάσουμε τα πουλιά μας με κάθε τι απαραίτητο, ώστε να μην έχουμε απώλειες γονέων ή νεοσσών.
Χρειάζεται λοιπόν σε πρώτη φάση, να εξοικειωθείς με το θέμα πτηνό και συμπεριφορά του, ανάλογα με το είδος που θα διαλέξεις.
Ταυτόχρονα θα διαβάζεις και θα ενημερωθείς για την σωστή
διατροφή των πουλιών
για την
διαδικασία αναπαραγωγής, θα συζητάς με όλους εμάς τυχόν απορίες σου και τις εμπειρίες σου και θα χαίρεσαι την παρέα των νέων φίλων σου.
Στις επιλογές σου πρέπει να συνυπολογίσεις τις πιθανές αντιρρήσεις ή την βοήθεια του κοντινού σου περιβάλλοντος στην δραστηριότητα αυτή.
Την ύπαρξη κάποιου
χώρου κατάλληλου να φιλοξενήσει το ζευγάρι ακόμα και την περίοδο της αναπαραγωγής.
Τα πρώτα έξοδα, αγοράς πουλιών - εξοπλισμού - τροφών.
Τον απαιτούμενο χρόνο - φροντίδα και το άτομο αντικαταστάτη σου σε περίπτωση απουσίας σου.
Τώρα για την επιλογή του είδους ως "εμπορεύσιμου".
Κατ' αρχήν να σου πω, πως από συζητήσεις αλλά και αναφορές που έχω διαβάσει από ξένους εκτροφείς στο internet, δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει την εκτροφή από μόνη της σαν μια επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα, για πολλούς λόγους.
Εκτροφείς ερασιτέχνες ή επαγγελματίες είναι άτομα που τους αρέσει αυτή η δραστηριότητα και διοχετεύουν κάποια πουλιά στην αγορά, πρώτον γιατί πόσα να κρατήσουν και δεύτερον ως τρόπο κάλυψης μέρους των εξόδων τους.
Άρα το πρώτο κίνητρο και κριτήριο είναι η αγάπη για τα πουλιά και να "την βρίσκεις" να περνάς τις ώρες σου μαζί τους.
Από τα πουλιά εκείνα τα είδη που "πιάνουν" υψηλότερες τιμές στην αγορά, είναι όσα αναπαράγονται πιο δύσκολα, οπότε δυστυχώς είναι ακατάλληλα για κάποιον αρχάριο.
Θα έλεγα να επιλέξεις κάποιο είδος που αναπαράγεται σχετικά εύκολα (τίποτα δεν είναι απόλυτο), να μην είναι κριτήριο κατ' αρχήν το εμπορικό κομμάτι, να επιλέξεις όμως κάποιο ζευγάρι που πρώτον, ως πρώτο να σου αρέσει, να μείνουν αγαπημένα κατοικίδια συντροφιάς στο μέλλον, ασχέτως της στροφής και των αποφάσεων που θα πάρεις όταν νοιώσεις έτοιμος αλλά θα σου δώσουν τις εμπειρίες που έχεις ανάγκη.
Μην επιλέξεις ό,τι να ναι, ψάξε ανάμεσα σε κάποια καναρίνια καθαρής ράτσας χρώματος ή φωνής, σε
ζεμπράκια ή
budgies, με την υποσημείωση ότι από αυτά πιο θορυβώδη είναι τα budgies.
Μην βιαστείς να μπεις σ' ένα μαγαζί να "ψωνίσεις" ό,τι βρεις. Όπως σκέφτεσαι και το ψάχνεις πολύ σωστά κατά την γνώμη μου, εκ των προτέρων, δώσε βάση όχι μόνο στο είδος αλλά και από που θα πάρεις τα πουλιά σου. Να βρεις ένα σοβαρό και έγκυρο εκτροφείο που δεν θα κοιτάξει να σε παραπλανήσει.
Ό,τι σκεφτείς, για ένα πουλί, για ένα ζευγάρι ή για ένα σμήνος, εμείς θα είμαστε εδώ να σου λέμε γνώμες κι εσύ αποφασίζεις. :)