Διατροφή Ποσοστό πρωτεϊνών, πόσο και γιατί;

Dimitris.P

PB Member
Εγγραφή
28 Ιουλ 2015
Μηνύματα
1.993
Πόλη
Πειραιάς
καλημέρα σε όλες και όλους τους φίλους της παρέας!
διαβάζοντας διάφορα θέματα κατά καιρούς αλλά κυρίως μέσα από ένα θέμα της καλής μας φίλης Αλίκης, μου προκλήθηκε η περιέργεια να ψάξω λίγο χθες βράδυ τις συνθέσεις κάποιων επώνυμων αυγοτροφών με σκοπό να δω την περιεκτικότητά τους σε πρωτείνες.Αλλες έχουν περιεκτικότητα γύρω στο 16-17% και άλλες με 20-22%.

και εδώ προκύπτουν 2 ερωτηματικά:

1ον) πόσο ποσοστό πρωτεινών πρέπει να λαμβάνουν ημερησίως τα καναρίνια,ώστε να μιλάμε πλέον για την καλύτερη δυνατή ευζωία τους;
2ον) στις πιο κρίσιμες περιόδουςτους (αναπαραγωγή & πτερόρροια) υπάρχει διαφοροποίηση και αν ναι, τι πρέπει να προσέχουμε;

ευχαριστώ πολύ εκ των προταίρων την/τον κάθε φίλη/φίλο που θα καταθέσει την άποψή του στο θέμα.
Ερωτήματα που ίσως σε κάποιους φανούν χαζά, αλλά κάποιοι άλλοι θα μάθουν και θα διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλήψεις.
Γιατί.. Αν δεν ρωτήσεις τους φίλους.. Τότε ποιον;
 
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ... Η απάντηση ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ απο ζωοτέχνη-εκτροφέα.

Το άρθρο αποτελεί απάντηση του συγγραφέα στο διαδίκτυο, στην γνώμη ότι το αυγό είναι η πιο ανώτερη τροφή στην φύση και η πιο κατάλληλη για τα καναρίνια και την ανάπτυξή τους.

Σαφώς και το αυγό είναι μια πλήρης θρεπτική τροφή. Όμως στην φύση τα διάφορα finches και τα άγρια καναρίνια, τρέφονται από το αυγό όσο καιρό βρίσκονται μέσα σε αυτό! Κατόπιν το μενού τους περιλαμβάνει έντομα, κάμπιες, σκουλήκια, αυγά μυρμηγκιών κλπ.
Κατά την ανάπτυξη των νεοσσών, finches όπως η καρδερίνα, γίνονται σχεδόν αποκλειστικά εντομοφάγα πτηνά! Το ποσοστό των πρωτεϊνών στις «ζωντανές τροφές» είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό του αυγού, όπως π.χ. στις μύγες σε μορφή νύμφης και χρυσαλίδας (house fly-larvae-pupae), 56%, στους μικρούς γρύλους και τα τριζόνια (crickets-grasshoppers), 70 – 75% και στα σκουλήκια (mealworms), 54%.
Η ενίσχυση λοιπόν της αυγοτροφής ή η αλλαγή της, με εντομοτροφές και ζωντανή τροφή, ενδείκνυται στα finches και τα καναρίνια την περίοδο της ανάπτυξης της αναπαραγωγής και της πτερόρροιας.

Η σπιρουλίνα (Spirulina) και η γύρη (Bee pollen), είναι δύο φυσικές και πλήρης αφομοιώσιμες φυτικές τροφές, με υψηλότερα ποσοστά θρεπτικών συστατικών (πάνω από 100 βιολογικά ενεργά θρεπτικά συστατικά) και πρωτεΐνης από το αυγό και δικαιολογημένα θεωρούνται σαν «υπέρ- τροφές». Ωστόσο χρειάζεται μια συστηματική χορήγησή τους και για αρκετό διάστημα για να φανούν τα διατροφικά τους πλεονεκτήματα.
Οι αρχάριοι συνήθως βιάζονται να δουν αποτελέσματα, αυτό έχει σαν συνέπεια να απογοητεύονται γρήγορα και να βγάζουν λανθασμένο συμπέρασμα για τα προϊόντα.
Επίσης σε μεγάλες κυρίως εκτροφές καναρινιών και στα περισσότερα finches, οι ανάγκες των πτηνών σε θρεπτικά συστατικά δεν ταυτίζονται πάντα με τις συνήθεις ανάγκες, ιδίως κατά την ανάπτυξη, την πτερόρροια και την αναπαραγωγή.
Διάφοροι λόγοι επιβάλλουν στην περίπτωση αυτή την αύξηση του ποσοστού των θρεπτικών συστατικών για την εξισορρόπηση τυχών διαφορών.
Οι εκτροφείς, χρησιμοποίησαν το αυγό σαν τροφή ανάπτυξης και διατροφής των καναρινιών από ευκολία, γιατί δεν ήταν εύκολο (όπως και τώρα) να εκτρέφεις σκουλήκια και έντομα και επειδή δεν υπήρχαν παλαιότερα τροφές όπως οι premium αυγοτροφές ή οι κρέμες ανάπτυξης νεοσσών.
Με τα χρόνια ο μεταβολισμός του καναρινιού έγινε πιο αργός (με την εξοικείωση και την εκτροφή σε μικρά κλουβιά) και η διατροφή με αυγό δεν παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, όπως π.χ. συμβαίνει τώρα στα finches.
Όπως αναφέρθηκε όμως, σε μια μεγάλη και απαιτητική εκτροφή καναρινιών, διάφοροι λόγοι όπως συνωστισμός, στρές, πεπτικά προβλήματα, ασθένειες, χορήγηση αντιβιοτικών κλπ., επιβάλουν την αυξημένη παροχή θρεπτικών συστατικών.
Σε όλες παραπάνω περιπτώσεις έχει αποδειχτεί ότι η χορήγηση μόνο του αυγού, δεν επαρκεί για την σωστή θρέψη των καναρινιών.

Όσον αφορά το ποσοστό της πρωτεΐνης στους νεοσσούς καναρινιών, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα περισσότερα σποροφάγα πτηνά συντροφιάς, μεταξύ αυτών και τα καναρίνια, αναπτύσσονται καλύτερα όταν διατρέφονται με ποσοστό ζωικής πρωτεΐνης από 20 – 25% (Hagen M. Nutritional Observations, Hand – feeding formulas and Digestion in Pet Birds. University of Guelph, Ontario, Canada. W.B. Saunders Company, 1992).
O Dr. G. De Baseggio, συστήνει επίσης κατά την ανάπτυξη, τα εξής ποσοστά πρωτεϊνών για τα διάφορα καναρίνια:
Σγουρό του Παρισιού 30 – 35%
Padovano 30%
Σγουρό του Βορά 28%
Σγουρό του Νότου 27 – 28%
Gibber Italicus 27%
Border 25%
Malinois – Harz – Timbrado 24%
Closter – Fancy 24%
Καναρίνια χρώματος 22 – 24%
Ποσοστό 22 – 24%, συστήνει επίσης ο Prof. Pietro Conso στο βιβλίο του “Alimentazione dei Volatili”, ο Prof. Zingoni και πολλοί άλλοι επιστήμονες και εκτροφείς σε όλο τον κόσμο.
(Le Proteine, Italia ornitologica, Ιούλιος 1998, σελ. 34).

Μια λύση για να αυξήσουμε το ποσοστό των πρωτεινών στο σιτηρέσιο των καναρινιών, είναι η προσθήκη εντομοτροφής στο μείγμα της αυγοτροφής του εμπορίου ή του βρασμένου αυγού. Άλλη λύση αποτελούν επίσης και οι τροφές ανάπτυξης σε μορφή σκόνης για παρασκευή κρέμας, την οποία προσθέτουμε στην αυγοτροφή ή την ταΐζουμε απευθείας με σύριγγα. Χιλιάδες εκτροφείς σε όλο τον κόσμο, μεγαλώνουν ορφανά καναρίνια, finches και ψιτακοειδή, με χυλό ανάπτυξης νεοσσών (22% πρωτεΐνης) και όχι με αυγό όπως παλαιότερα.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του σώματος και του φτερώματος, η πεπτικότητα και η βιωσιμότητα των νεοσσών, είναι σαφώς καλύτερα από αυτά που μπορεί να δώσει το αυγό και οι συνήθεις αυγοτροφές (εξαίρεση αποτελούν μόνο ορισμένες premium αυγοτροφές με έξτρα ποσοστά πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών).
Η γύρη και η σπιρουλίνα, επίσης μπορούν να προστεθούν στην αυγοτροφή ή να προσφερθούν ξεχωριστά με ανάλογα αποτελέσματα.

Όσον αφορά την υπερβιταμίνωση, σίγουρα είναι τοξική. Οι υπερβιταμινώσεις όμως δεν παρατηρούνται συχνά στα πτηνά συντροφιάς. Μάλλον το αντίθετο!
Για να καταλάβουμε του λόγου το αληθές, για να προκληθεί τοξικότητα από βιταμίνη Α, χρειάζεται μια συγκέντρωση πάνω από 1000 φορές από το κανονικό! (Bauc L., Nutritional problems in pet birds. W. B. Saunders Company, Montreal, 1995).
Υπερβιταμίνωση Ε επίσης δεν έχει παρουσιαστεί στην πράξη και δεν αναφέρεται πουθενά στην βιβλιογραφία.
Στα κυριότερα διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνίατροι πτηνών, περιλαμβάνονται υποβιταμίνωση Α, υποβιταμίνωση Ε, έλλειψη ασβεστίου, έλλειψη ιωδίου και τοξικότητα μόνο από σίδηρο σε εντομο-φρουτοφάγα πτηνά, όπως οι μάινες (Σελέκος Β. Τα κυριότερα διατροφικά προβλήματα των πτηνών συντροφιάς. Ημερίδα Παθολογίας και Διατροφής των Πτηνών Συντροφιάς και της Περιστέρας. Λαμία, 1999).
Έπειτα τα έξτρα συμπληρώματα στην αυγοτροφή, στο βρασμένο αυγό ή μεμονωμένα, δεν τα χορηγούμε συνεχώς, αλλά μόνο σε περιόδους όπου τα πτηνά τα έχουν ανάγκη.

Η ανωτερότητα της σπιρουλίνας και της γύρης σαν τροφές, είναι γνωστή στην Πανεπιστημιακή κοινότητα και στους εκτροφείς όλου του κόσμου, εδώ και πολλά χρόνια.
Οι ετικέτες των προϊόντων συνήθως δεν παρέχουν την πλήρη ανάλυση στην συσκευασία.
Πρέπει λοιπόν να αναθεωρήσουμε την άποψη σχετικά με την ανωτερότητα του αυγού σαν τροφή και να κατανοήσουμε την διατροφική φιλοσοφία που παρέχουν τα διάφορα συμπληρώματα και ιδιαίτερα η σπιρουλίνα και η γύρη σε μεγάλες ή απαιτητικές εκτροφές πτηνών συντροφιάς.

Β. Σελέκος
 
Closter – Fancy 24%
λύση αποτελούν επίσης και οι τροφές ανάπτυξης σε μορφή σκόνης για παρασκευή κρέμας, την οποία προσθέτουμε στην αυγοτροφή
Η γύρη και η σπιρουλίνα, επίσης μπορούν να προστεθούν στην αυγοτροφή ή να προσφερθούν ξεχωριστά με ανάλογα αποτελέσματα.
Η ανωτερότητα της σπιρουλίνας και της γύρης σαν τροφές, είναι γνωστή στην Πανεπιστημιακή κοινότητα και στους εκτροφείς όλου του κόσμου, εδώ και πολλά χρόνια.
κε Γερολυμάτο..σας ευχαριστώ πολύ για το πολύ καλό αυτό άρθρο.. Ειλικρινά θα το εκτυπώσω και θα μπει όπως και πολλά άλλα άρθρα στο ντοσιέ-αρχείο των καναρινιών μου.

επιτρέψατέ μου όμως να ρωτήσω:
1)η αυγοτροφή που τους δίνω εγώ έχει 17% πρωτείνες(συσκ.1 κιλ).
Στο κιλό αυτό..όντως προσθέτω μια κουταλιά της σούπας γύρη(από μελισσουργό). είναι σωστό αυτό(πολύ ή λίγη)
ή είναι προτιμότερο να προσθέτω τροφή νεοσσών σε σκόνη;

2) επίσης όσον αφορά τα ποσοστά που αναγράφονται πιο πάνω ανά ράτσα, αναφέρονται στην εμερήσια σίτηση τους και κατ'επέκτασιν στην ετήσια συνολικά διατροφή τους;

νομίζω πως διαβάζοντας το άρθρο αυτό.. Πολλοί φίλοι θα αναθεωρήσουν πολλά στάνταρ στην διατροφή των πτηνών τους..
 
1) Το 17% είναι πολύ, σε περιόδους συντήρησης και λίγο, στην περίοδο αναπαραγωγής.
Οι υπερτροφές, όπως η γύρη ή η σπιρουλίνα κλπ. καλύπτουν τις πιθανές απώλειες αλλά "βάφουν". Είναι απαγορευτικές για κάποιες κατηγορίες καναρινιών. Ενα συμπλήρωμα φυτικής πρωτεΐνης μπορεί να προέρχεται απο σόγια και ένα ζωικής προέλευσης μπορεί να είναι το σκουλίκι (mealworm - πιο εύχρηστο το αποξηραμένο).
2) Οπως κατάλαβες, τα ποσοστά είναι τα ανώτερα και έχουν αναφορά στην αναπαραγωγική περίοδο κατα βάσην.
 
1) Το 17% είναι πολύ, σε περιόδους συντήρησης και λίγο, στην περίοδο αναπαραγωγής.
Οι υπερτροφές, όπως η γύρη ή η σπιρουλίνα κλπ. καλύπτουν τις πιθανές απώλειες αλλά "βάφουν". Είναι απαγορευτικές για κάποιες κατηγορίες καναρινιών. Ενα συμπλήρωμα φυτικής πρωτεΐνης μπορεί να προέρχεται απο σόγια και ένα ζωικής προέλευσης μπορεί να είναι το σκουλίκι (mealworm - πιο εύχρηστο το αποξηραμένο).
2) Οπως κατάλαβες, τα ποσοστά είναι τα ανώτερα και έχουν αναφορά στην αναπαραγωγική περίοδο κατα βάσην.
με καλύψατε, ομολογώ..σας ευχαριστώ!
εδώ το θέμα, εδώ το άρθρο και οι ορθές απαντήσεις σας.. Ελπίζω και εύχομαι να είναι κατανοητά όλα από τους φίλους!
σας ευχαριστώ και πάλι...
 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς και μπορούν να κάνουν την επιλογή της τροφής τους. Π.χ. σε μίγμα με διαφορετικούς σπόρους επιλέγουν μόνο μερικούς και επίσης παρατήρησα από τα δικά μου ζευγάρια ότι όταν οι νεοσσοί είναι μερικών ημερών, οι γονείς έπαιρναν μόνο το ασπράδι από το αυγό και τα τάιζαν και καθόλου κρόκο.
 
Νώντα, συμβαίνει όντως αυτό, αλλά τις περισσότερες περιπτώσεις είναι λάθος να γίνεται. Τα πουλιά επιλέγουν από τους σπόρους τους πιο λιπαρούς αφήνοντας τους υπόλοιπους. Μακρόχρονη αυτή συμπεριφορά καταλήγει σε προβλήματα πάχους λόγω της μη ισορροπημένης διατροφής.

επίσης παρατήρησα από τα δικά μου ζευγάρια ότι όταν οι νεοσσοί είναι μερικών ημερών, οι γονείς έπαιρναν μόνο το ασπράδι από το αυγό και τα τάιζαν και καθόλου κρόκο.
Το έκαναν όλα τα ζευγάρια; Για πόσες μέρες συνέβαινε, είχες παρατηρήσει;
 
παρατήρησα από τα δικά μου ζευγάρια ότι όταν οι νεοσσοί είναι μερικών ημερών, οι γονείς έπαιρναν μόνο το ασπράδι από το αυγό και τα τάιζαν και καθόλου κρόκο.
Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο...
Το ασπράδι που είναι το πιο ωφέλιμο από το αυγό φεύγει τελευταίο.
Συνεχίζουν τα πουλιά να επιλέγουν το ασπράδι για τα μικρά τους σε όλες τις μέρες της γαλουχίας τους.
Σε πόσα ζευγάρια παρατήρησες αυτό το φαινόμενο;
Τα παιδιά τους το συνεχίζουν;
 
Στα κυριότερα διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνίατροι πτηνών, περιλαμβάνονται υποβιταμίνωση Α,
Επειδή το έχω πολύ πρόσφατο, να πω πως εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α είναι ο άνηθος που τουλάχιστον στα δικά μου πουλιά είναι πολύ αγαπητός.
 
Οι παρατηρήσεις μου είναι από 2 ζευγάρια timbrado φέτος. Ίσως επειδή όταν έκλωθαν τα αυγά τους έβαζα αυγό χωρίς κρόκο να το συνήθισαν... Δεν ξέρω αν ήταν τυχαία επιλογή, πάντως το δείγμα είναι σίγουρα μικρό για να βγουν συμπεράσματα.
 
Οι παρατηρήσεις μου είναι από 2 ζευγάρια timbrado φέτος. Ίσως επειδή όταν έκλωθαν τα αυγά τους έβαζα αυγό χωρίς κρόκο να το συνήθισαν... Δεν ξέρω αν ήταν τυχαία επιλογή, πάντως το δείγμα είναι σίγουρα μικρό για να βγουν συμπεράσματα.


Σε ένα φόρουμ με πουλιά ας μιλάμε τουλάχιστον με τους σωστούς όρους. :D

κλώθω: μετατρέπω σε νήμα τις ίνες μαλλιού, βαμβακιού ή λιναριού, χρησιμοποιώντας ρόκα

κλωσσώ : επωάζω, κάθομαι πάνω σε αυγά
 
Back
Top