Αναπαραγωγή Ποτε βγαινουν τα μικρα budgies απο τη φωλια;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης pean
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

pean

PB New Member
Εγγραφή
12 Ιαν 2009
Μηνύματα
35
Πόλη
Αθήνα
Παιδια καλησπέρα,

εχω 7 μπομπιρες Budgie και θα ηθελα να ρωτησω το εξης:

παει 1 μηνας απο την στιγμη που βγηκε το πρωτο μικρο απο το αυγο. Αυτη τη στιγμη εχω και τα 7 μικρα μεσα στην φωλια και απο οτι παρατηρω εχουν μια συνηθεια να ειναι παντα ολα μαζι το ενα διπλα στο αλλο.

Απορω αν τους αρεσει να στριμοχνωνονται και να ποδοπατιουνται με αυτο τον τροπο... εκανα ενα πειραμα βγαζοντας τα μεγαλυτερα εκτος φωλιας αλλα παρατηρησα οτι προσπαθουσαν να βρουν τροπους για να σκαρφαλωσουν και να ξαναμπουν μεσα στην φωλια!

Πιστευετε οτι τα μικρα θα βγουν απο μονα τους απο την φωλια ή θα πρεπει να τα βγαλω εγω καποια στιγμη...

Ποσο καιρο μενουν συνηθως τα μικρα μεσα στην φωλια;

Ευχαριστω πολυ!
 
Περιπου στην ηλικια που ειναι το μεγαλυτερο πουλακι θα αρχισουν να βγαινουν απο τη φωλια. 😉
 
Πιστευετε οτι τα μικρα θα βγουν απο μονα τους απο την φωλια ή θα πρεπει να τα βγαλω εγω καποια στιγμη...

Τα πουλάκια θα βγουν από μόνα τους έξω, όταν έρθει η ώρα. 😉 Μην βγάζεις τα μικρά δίχως λόγο απ' τη φωλιά. :)
 
θα ηθελα να επισημανω το εξης:

τον τελευταιο καιρο παρατηρω οτι τα μερικα απο τα μικρα βγαινουν για μικρο χρονικο διαστημα εξω απο την φωλια και μετα ξανα μπαινουν μεσα καθως οι γονεις εχουν αρχισει και γινονται επιθετικοι!

εκτος απο τον αρσενικο, εχω δει και την θηλυκια να επιτιθεται στα μικρα (οχι σε ολα... Μονο στα μεγαλυτερα)

επισης δεν τα ταιζει πλεον μιας και προτιμαει να δωσει προτεραιοτητα στα μικροτερα, αυτα βεβαια προσπαθουν αφου δεν ταιζονται απο την μανα να ψαξουν στον πάτο του κλουβιου για σπορια τα οποια εχουν πεσει απο τις ταιστρες...

για τον λογο αυτο αποφασισα να μετακομισω τα 4 απο τα 7 πουλακια τα οποια εκλεισαν ηδη ενα μηνα ζωης!

ειναι φυσιολογικη αυτη η συμπεριφορα της θηλυκιας;

αν καποια απο τα μικρα δεν ειναι ετοιμα να βγουν απο την φωλια πιστευτε θα μπορεσω να το καταλαβω;

επαναλαμβανω οτι μου φαινονται περισσοτερο τρομαγμενα που τρωνε μερικες τσιμπιες απο τους γονεις του παρα οτι ειναι μικρα και δεν εχουν εξοικειωθει με το περιβαλλον... Με αποτελεσμα να ειναι συνεχεια μεσα στην φωλια...
 
παιδια υπαρχει καποια συμβουλη να μου προτεινετε;

οταν λεμε να περιμενουμε τα μικρα να βγουν μονα τους απο τη φωλια.. εννοουμε απλα να καταφερουν να μπαινοβγαινουν οπως κανουν τα δικα μου τωρα ή να εγκατασταθουν μονιμα εκτος φωλιας;

με προβληματιζει γιατι εχω πετυχει και την θηλυκια να τα τσιμπαει και να τα ποναει... Πιστευει οτι πλεον πρεπει να φυγουν απο την φροντιδα της;
 
Η παπαγαλίνα σαν καλη μαμά που είναι προσπαθει να δειξει στα μωρα της τον δρόμο προς την ανεξαρτησία. Ενας επιπλέον λόγος που τα διωχνει είναι οτι μάλλον ετοιμαζεται για την επομενη γέννα και πρέπει να συγκεντρωθεί απερίσπαστη στο έργο της.
Την ιδια συμπεριφορά είχε και το δικό μου ζευγαρι στο μοναδικο μωρό της πρώτης γέννας. Το μωρό παρεμενε μες την φωλιά ακομα και οτα εκείνη εκανε το πρωτο αυγο. Το ζευγαρι το ταιζε στοργικά αλλα είχε και την αγωνια μην παθουν κατι τα αυγά. Ετσι αρχισαν να τσιμπουν και να μαλωνουν το μωρό οταν εμπαινε στην φωλιά. Ετσι εβγαλα το μικρό απο φωλιά και το έβαλα με εναν άλλα παπαγαλινο ο οποιος εκτελουσε χρεη μπαμπά οταν το μωρο πειναγε... Εκανε καποιες προσπαθεις να φαει και μόνο του, και το βγαζαμε συχνα απο το κλουβι σε μια πρόχειρη παιδική χαρα που στησαμε ειδικα για αυτο και του βαζαμε και σπορακια να τρωει. Το πρωτο μωρό είναι απιστευτα ημερο απο όλη αυτην τη διαδικασια και το ζευγαρι ολοκληρωσε την επόμενη γεννα και την επώαση των αυγών.

Πιστευω οτι αφου τα μωρα συμπληρωσαν εναν μηνα ζωης μπορουν να παραμεινουν σε άλλο κλουβι με την προυπόθεση οτι σιτιζονται μόνα τους.

Ενημερωνέ μας για την εκβαση της όλης επιχειρησης ανεξαρτητοποιησης!
 
Μπορεις για να τα βοηθησεις να μαλακωσεις τους σπορους, βαλ'τους σε μια λαδοκολα κ πιεσε τους με εναν πλαστη ή ενα γυαλινο μπουκαλι για να μαλακωσουν κ να μπορεσουν τα μικρα να τους ανοιξουν πιο ευκολα, παρακολουθησε τα, πρεπει να βεβαιωθεις οτι τρωνε μονα τους!
Καλη συνεχεια!
 
λοιπον εχουμε και λεμε...

επειδη ειναι μικρα παιχνιδιαρικα και περιεργα αφου οτι βρουν μπροστα τους πανε και το δαγκωνουν σαν τα μωρα που τα βαζουν ολα στο στομα... Εδω και μια βδομαδα περιπου τους φτιαχνω μια "παιδικη χαρα" και τα βγαζω εξω για να ξεμουδιασουν και να παιξουν...

πετωντας χυμα σπορακια στην παιδικη χαρα ξεχωρισα οσα πανε και τσιμπανε τα σπορακια και ετσι αποφασισα να τα μετακομισω σε διπλανο κλουβι...

πριν απο λιγο που επεσε και το φως τα 4 απο τα 7 χωθηκαν και παλι μεσα στην φωλια την οποια την εχω διπλα στο κλουβι μιας και τους αρεσει να μπαινοβγαινουν... Ετσι τα υπολοιπα 3 ως "επιλεκτοι" και αυτοσυντηρητοι απολαμβανουν το δικο τους κλουβι :)

οταν εισαι απο κοντα με το που γεννιουνται και σε βλεπουν συνεχεια η επιβραβευση ειναι την ωρα που κανουν τις πρωτες τους πτησεις να προσγειωνονται πανω στο χερι σου 😉 και επειδη ειναι και ζηλιαρικα στη συνεχεια ερχονται και αλλα...

μου φανηκε επισης οτι το ενα αδερφακι ταιζε το αλλο οποτε πιστευω ακομα και αν συναντησουν δυσκολιες με το φαγητο να αλληλο βοηθηθουν...

τελος ο ενας εκ των 3 μικρων που μετακομισε αποφασισε για να σκοτωσει την ωρα του να μπει ολοκληρος! Μεσα στην ταιστρα και σαν τις κοτες να πεταξει ολα τα σπορακια εξω :)

ευχαριστω για τις συμβουλες...

συστηνω ανεπιφυλακτα μια αυτοσχεδια παιδικη χαρα οπως μπορει ο καθενας για να βλεπει τα μικρα παπαγαλακια να παιζουν και να ικανοποιουν τις περιεργειες τους :)
 
επειδη καποια πουλακια θα ειναι μικρα και δεν θα μπορουν να ανεβουν στις ταιστρες καλο θα ειναι να βαζεις σπορακια σε καποιο τασακι στον πατο του κλουβιου για να φτανουν να τρωνε. Τα μεγαλυτερα σιγα σιγα θα ανεβαινουν στις ταιστρες.
πιστευω οτι αν φτερωσουν τα πουλακια μεσα στην φωλια(περιπου στον ενα-εναμησι μηνα) θα τα πιασεις και θα ελεγξεις αν ειναι ταισμενα, κοιτας το στηθος και το ακουμπας μαλακα να δεις αν εχει τροφη. αν δεν ειναι ταισμενα σημαινει οτι η θυληκια δεν τα ταιζει αρκετα γιατι νιωθει οτι ειναι ετοιμα να βγουν εξω.
επισης καλο θα ειναι ολα τα μικρα να τα βαζεις σε ξεχωριστο κλουβι για να μην τα τσιμπαει ο αρσενικος και για να μην ξαναμπαινουν στην φωλια και τα τσιμπαει η θυληκια.
 
Back
Top