Φροντίδα Που να βάλω τα κλουβιά, στο μπαλκονι ή μεσα στο σπίτι;

giannaros1989

PB New Member
Εγγραφή
18 Ιαν 2014
Μηνύματα
9
Χαίρεται φιλοι και φίλες! Είμαι νέο μέλος όχι μόνο στο φόρουμ αλλά και στην εκτροφή καναρινιών... Μένω Ίλιον, είμαι 24 χρονών και μόλις απέκτησα 2 ζευγάρια καναρίνια... Μας τα φερε ο παππους της κοπελιάς εχθες για το σπίτι επείδη συγκατοικώ με την κοπέλα μου και έχω κάποιες απορίες. Για αρχή :
Που ειναι η καλύτερη θέση να βάλω τα κλουβιά; Στο μπαλκονι ή μεσα στο σπίτι σε ένα φωτιζόμενο δωμάτιο; Το δωμάτιο δν το χρησιμοποιώ...
 
Γεια σου Γιάννη, καλώς ήρθες!
Να σας ζήσουν τα καναρινάκια σας :) Μπορείς να ανοίξεις θέμα εδώ να μας τα παρουσιάσεις όταν θα έχεις φωτογραφίες τους.
Αφού έχεις δωμάτιο είναι ιδανικό να τα βάλεις εκεί, θα προφυλάσσονται και από τις καιρικές συνθήκες αλλά και από τα αρπακτικά.
Πρόσεχε απλά να είναι σε μέρος χωρίς ρεύμα αέρος και να κοιμούνται από την δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου χωρίς τεχνητό φωτισμό το βράδυ.
Διάβασε κατ' αρχήν αυτό το άρθρο Πως να φροντίζετε σωστά τα κατοικίδια πουλιά σας και όσα μπορείς σ' αυτή την ενότητα Αρθρα για τη Διατροφή των Πουλιών να πάρεις μια ιδέα και φρόντισε να αγοράσεις μόνο σπόρους καλής ποιότητας συσκευασμένους και σουπιοκόκαλο. Τα υπόλοιπα απαραίτητα για την διατροφή τους θα τα φροντίσεις μόνος σου όπως θα καταλάβεις διαβάζοντας και τα άρθρα.
Μακρυά από τα μπαστούνια που λέγονται γλυκίσματα και πωλούνται στα μαγαζιά.
Ό,τι θελήσεις μην διστάσεις να ρωτήσεις.
Καλή και ευχάριστη περιήγηση στο φόρουμ :)
 
Καλωσόρισες Γιάννη! Τα καναρινάκια είναι αξιολάτρευτα πλάσματα και πολύ έξυπνα!
 
Kαλώς σας βρήκα παιδιά! Πραγματικά ήτανε έρωτας απο την πρώτη ματιά! Φανταστείτε πως ακόμα και την κοπέλα μου, πήρε κανα μήνα μέχρι να με τυλίξει και νε με βάλει και μένα σε κλουβί! Λοιπόν, έχω αντλήσει πολλές πληροφορίες και εξακολουθώ να εχω ορισμένες απορίες... Ζητώ την κατανόηση σας καθώς θελω οι μικροί μου φίλοι να έχουν την καλύτερη διαμονή στο σπίτι μου!
Όσον αφορά το φωτισμό πρέπει απ΄οτι διάβασα να έχουν γύρω στις 14 ώρες ηλιακό φως, σωστα; Αυτό επιτυγχάνεται μέσα απο τη κλασσική λάμπα του σπιτιού ή θα πρέπει να έχω και κάποια ειδική λάμπα; Που να παρέχει παράλληλα και θέρμανση;
Και κάτι ακόμα, είδα πολλές απόψεις αλλά ούτε εγώ κατέληξα: Τι υλικό να χρησιμοποιήσω ως υπόστρωμα στο κλουβί μου; Να ξεκινησω με χαρτί και να δω πως 8α αντιδράσουνε τα καναρίνια; ΑΝ δω οτι το πειράζουνε να χρησιμοποιήσω κάποιο αλλο υλικο;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 
Όσον αφορά το φωτισμό πρέπει απ΄οτι διάβασα να έχουν γύρω στις 14 ώρες ηλιακό φως, σωστα;
Λάθος. Τα πουλιά αντιλαμβάνονται τις εποχές με βάση τη διάρκεια του ημερήσιου φωτός και τη θερμοκρασία. Οι καλύτερες συνθήκες που μπορείς να τους προσφέρεις είναι ένας χώρος που προσομοιώνει τις φυσικές συνθήκες περιβάλλοντος, αν μιλάμε για εσωτερικό χώρο ή να ζουν έξω χωρίς τεχνητές παρεμβάσεις στο περιβάλλον τους. Αυτό, σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή για την κάθε εποχή, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στα πουλιά.

Διάβασε προσεκτικά αυτό το άρθρο Πως να φροντίζετε σωστά τα κατοικίδια πουλιά σας και πιστεύω ότι δεν θα σου μείνουν και πολλές απορίες.

Σχετικά με το υπόστρωμα υγιεινής, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε από αυτά που διάβασες ότι χρησιμοποιούν συνήθως. Το ποιο υλικό θα χρησιμοποιήσεις έχει να κάνει περισσότερο με το τι βολεύει σε εσένα και τον τρόπο - χρόνο που αφιερώνεις για τη φροντίδα τους. Τα πουλιά δεν έχουν πρόβλημα.

Ούτως ή άλλως, είναι καλύτερο όταν βρίσκονται σε κλουβί, να υπάρχει σχάρα στο κάτω μέρος για να μην έρχονται σε επαφή με το υπόστρωμα υγιεινής ή τα περιττώματα τους. Επομένως, δεν έχει και μεγάλη διαφορά για τα ίδια τα πουλιά αυτό που βρίσκεται από κάτω. Το ιδανικό πάντως είναι, το υλικό που θα βάλεις να απορροφά όσο το δυνατόν γρηγορότερα και καλύτερα την υγρασία και να διατηρεί στεγνό το κάτω μέρος του κλουβιού.
 
Ο φωτισμός πρέπει και στον εσωτερικό χώρο να ακολουθεί τις ώρες της διάρκειας της ημέρας ανάλογα με την εποχή. 14 ώρες είναι πολλές στην παρούσα φάση. Αν στο δωμάτιο που τα έχεις δεν τα φτάνει το απευθείας ηλιακό φως, όσο υπάρχει ανά εποχή, θα πρέπει να προμηθευτείς ειδική λάμπα uv που να βλέπει τα κλουβιά όχι καθ' όλη την διάρκεια της φωτεινότητας υπολογίζοντας σε 40w ανά τετραγωνικό. Μπορείς να ρυθμίζεις το άνοιγμα κλείσιμο του φωτός με χρονοδιακόπτη.
Το υπόστρωμα εξαρτάται από το αν υπάρχει σχαράκι στον πάτο κλουβιού όπου πατάνε τα πουλάκια ή πατάνε κατ' ευθείαν πάνω του.
Όντως υπάρχουν διάφορες απόψεις. Αν υπάρχει απόσταση, έχεις όλες τις επιλογές στην διάθεσή σου, ανάλογα με το τι σε βολεύει. Αν δεν υπάρχει, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις άμμο και φυσικά πάντα αλλάζουμε τακτικά και καθαρίζουμε το κλουβάκι.
Καλή συνέχεια :)
 
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την αμεση ανταπόκριση σας. Στη συγκεκριμένη εποχή η διάρκεια της ανατολής εώς της δύσης του ηλιου είναι γύρω στις 10 ώρες.. Στέκομαι σε αυτό γιατί είδα ότι σε εσωτερικούς χώρους τα πουλιά δεν απολαμβάνουν πλήρως την βιταμίνη D3 που χρειάζεται ο οργανισμος τους. Βεβαια, εγώ τα εχω μπροστά στο παράθυρο αλλα το τζάμι απορροφαέι μέρος της ακτινοβολίας. Είδα στο άρθρο Πως να φροντίζετε σωστά τα κατοικίδια πουλιά σας οτι συμβουλεύεται για λάμπες UV , να χρησιμοποιήσω ή οχι; Οσον αφορά το υπόστρωμα με καλύψατε πλήρως!
Μαρία ειδα σε αρθρο σου Καλλιέργεια φυτών στο σπίτι για τα πτηνά και την οικογένειά μας απίστευτες ιδέες, και σκέφτομαι να τις εφαρμόσω κι εγώ. Θα ρωτήσω στο άρθρο που εχεις ανοίξει, ώστε να μην το παρακάνω εδω!
 
Στο δωμάτιο που τα έχεις μπορείς να έχεις ανοιχτά τα πατζούρια ή πρέπει να τα ανοίξεις; Αυτό όσον αφορά το πρωινό τους ξύπνημα.
Εφόσον είναι κοντά στο παράθυρο, σίγουρα το τζάμι απορροφά μέρος της ακτινοβολίας αλλά και μία συμπληρωματική λάμπα σε απόσταση ενός μέτρου από το κλουβί, επαρκεί πιστεύω. Μπορείς να την ανάβεις συμπληρωματικά για 3-4 ώρες την ημέρα.
 
Είδα στο άρθρο Πως να φροντίζετε σωστά τα κατοικίδια πουλιά σας οτι συμβουλεύεται για λάμπες UV , να χρησιμοποιήσω ή οχι;
Δεν είναι απαραίτητες. Στην Ελλάδα το διάστημα όπου μένουν τα πουλιά μέσα δεν είναι μεγάλο και δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα έλλειψης βιταμίνης D. Οι λάμπες που αναφέρεις είναι καλό να χρησιμοποιούνται σε εσωτερικές μόνιμες εκτροφές, εκεί που τα πουλιά δεν βλέπουν σχεδόν ποτέ το φυσικό φως της ημέρας.
 
Να τα χαίρεσαι τα πουλάκια σου Γιάννη! Όλα θα πάνε καλά γιατί νοιάζεσαι γι αυτά και τα αγαπάς και αυτό φαίνεται!

Η δικιά μου προσωπική άποψη είναι ότι αν τα καναρινάκια είχαν μάθει έξω να τα έχεις έξω προφυλαγμένα από ρεύματα αέρα και τα αρπαχτικά! Το να τα έχεις έξω είναι πιο υγιεινό για τα ίδια.. Καθαρός αέρας, ήλιος και βιταμίνη D και όσον αφορά την αναπαραγωγή όλα θα έρθουν φυσικά. Σιγά σιγά θα μεγαλώνει η μέρα και θα αυξηθεί η θερμοκρασία και τα πουλάκια σου από μόνα τους θα θέλουν να ζευγαρώσουν! Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από να αφήνεις τη φύση να κάνει το θαύμα της! Εσύ το μόνο που θα πρέπει να κάνεις είναι να τα έχεις σε ένα ασφαλές μέρος και να τους δίνεις την κατάλληλη διατροφή για την κάθε περίοδο!

Τώρα αν τα πουλάκια έχουν μάθει μέσα θα πρέπει να παραμείνουν σε εσωτερικό μέρος. Να τα βάλεις σε ένα δωμάτιο ήσυχο, χωρίς φασαρία, που να μπορεί να γίνεται ανανέωση του αέρα, να δέχεται ήλιο και φυσικά να είναι καθαρό! Να σε προετοιμάσω ότι τα φλούδια από τα σποράκια θα γεμίσουν το σπίτι! Αλλά μπορείς να πάρεις βρακιά για τα κλουβιά.. Το πιο σημαντικό και απαραίτητο για την υγεία τους, είναι τα πουλάκια να ξυπνάνε με το φως του ήλιου και το βράδυ να κοιμούνται μόλις πέσει ο ήλιος! Το δωμάτιο θα είναι χωρίς φώτα και δεν πρέπει να έχει φασαρία.. Τώρα αν θες να προχωρήσεις σε αναπαραγωγή θα πρέπει να ακολουθήσεις άλλα βήματα και να ανοίξεις καινούργιο θέμα! 😉

Προσωπική μου γνώμη επειδή είσαι καινούργιος και μόλις απέκτησες καναρινάκια διάβασε ό,τι υπάρχει για τη διατροφή τους και τη φροντίδα τους και την άνοιξη με το καλό θα προχωρήσεις και στο ζευγάρωμα! 😉 Τέλος, κάτι που πρέπει να έχεις σε αυτό το τόσο όμορφο χόμπυ είναι υπομονή! Τα αγαπάς και αυτά το καταλαβαίνουν και θα στο ανταποδώσουν!
 
Ευχαριστω με τη σειρα μου και σενα Αλικη! Ολα ειναι χρησιμα για εναν νεο στο σπορ... Προτιμώ μεσα να τα εχω τα καναρινακια για το λογο οτι στο μπαλκονι δεν θα εχουν την ηρεμια που πρεπει... Βρισκεται πανω σε λεωφορο και ο ηχος απο τα αμαξια θα ειναι ενοχλητικος... Το δωματιο που αναφερθηκα προηγουμενος ειναι υπνοδωματιο γυρω στα 20 τ. Μ. με ενα παραθυρο που φωτιζει αρκετα το δωματιο, ησυχο και καθαρο! Αρα θεωρω οτι μας κανει!

Λυσαμε το θεμα ΦΩΣ ... Τα αφηνω ως εχουνε!

Εσύ το μόνο που θα πρέπει να κάνεις είναι να τα έχεις σε ένα ασφαλές μέρος και να τους δίνεις την κατάλληλη διατροφή για την κάθε περίοδο!

Εδω με μπερδεψες...😱 Εννοεις την περιοδο ζευγαρωματος... Που πρεπει να ταιζουμε συγκεκριμενα το ζευγαρι; Ωστε να "πυρωσει" η αγαπη τους;
Προγραμμα διατροφης για το πυρωμα των καναρινιων
Αυτο εννοεις;
Ή υπαρχει συγκεκριμενη διατροφή ανάλογα με τις εποχες του χρονου;
 
Υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή ανά εποχή.. :)
  • Την πτερόρροια που είναι περιπου απο ιουλιο ή αύγουστο ως αντε και νοέμβρη δίνουμε 3 φορες την εβδομάδα αυγοτροφή (προτιμώ να τη φτιάχνω μόνη μου) και μία φορά την εβδομάδα βιταμίνες, στο νερό και καθημερινα λαχανικα, φρουτα και μπανακι για να μαλακώσουν τα φτερά και να βγουν πιο εύκολα
  • Μόλις τελειώσει η πτερόρροια μέχρι και ιανουάριο έχουμε την περίοδο της ξεκούρασης. Είναι χειμώνας οπότε στα πουλάκια χορηγούμε λιπαρούς σπόρους ώστε να μην κρυώνουν, 1 φορα την εβδομαδα αυγοτροφη και κανενα λαχανικο και φρουτο και αραια και που βιταμινες στο νερακι.
  • Προετοιμασία αναπαραγωγής: το φλεβαρη σιγα-σιγα ανοιγει ο καιρός και πρέπει να προετοιμάσουμε τα πουλάκια μας για τη δυσκολη και όμορφη περίοδο της αναπαραγωγής οπότε για δύο μήνες (φλεβαρη και μάρτη και αν βοηθαει ο καιρος) αυξανουμε σταδιακα τη συχνοτητα που δινουμε αυγοτροφη και λαχανικά και φρούτα και δίνουμε και πιο συχνά βιταμίνες... Πριν ενώσουμε τα πουλακια μας πρεπει να εχουμε φτασει σε σημειο να χορηγουμε καθημερινα αυγοτροφη, λαχανικα, φρουτα και 3 φορες την εβδομαδα βιταμινες στο νερο ωστε να πυρωσουν.
  • Μαρτη-ιουνιο ακολουθει η αναπαραγωγή και ο απογαλακτισμος των νεοσσων και εκει ακολουθουμε αλλη διατροφη... Ψαξε στο φορουμ και θα βρει απειρα θεματα για την αναπαραγωγη! 😉
Ελπιζω να στο ξεκαθάρισα πως είναι περίπου τα πράγματα :)
Εσυ τα μικρα σου σε τι θερμοκρασια τα εχεις;
 
Ναι σε ευχαριστω... Με βοήθησες πολύ!
Τα εχω σε θερμοκρασια δωματιου, στο Ιλιον μένω...
Σου αναφερω την περιοχή ωστε να καταλαλάβεις περίπου και τις καιρικές συνθηκες...
Δεν εχω κάποια θέρμανση στο δωμάτιο... Μηπως πρεπει να βάλω κάποια λάμπα θέρμανσης; Ή είμαι καλά;
 
Για τους ερασιτέχνες που είναι λάτρεις της λεπτομέρειας και για όσους σκέπτονται να περάσουν σ'έναν μεγαλύτερο χώρο με περισσότερα πουλάκια. Οι νέοι λαμπτήρες φθωρισμού Τ8 (965) ή ακόμα καλύτερα οι ακόμα πιο σύγχρονοι και οικονομικοί Τ5(865) στα 6500 κέλβιν (day light), είναι οι πλέον κατάλληλοι για την σωστή διαβίωση των πουλιών. Με τη φωτιστική βοήθεια αυτών, τα πουλιά είναι σε θέση να συνθέσουν και την D3 . Η σωστή λειτουργία τους και απόδοσή τους κρατάει περίπου έναν χρόνον,όπου και χρειάζεται αντικατάστασης. Ενα ακόμα πλεονέκτημα τους είναι οτι συνοδεύονται απο ηλεκτρονικό ballast ενισχυτή, 28.000 Hz χωρίς σταρτερ. Τι σημαίνει αυτό; Πέραν απο την αυτόματη λειτουργία χωρίς το αρχικό τρεμοπαίξιμο, για τα πουλιά και κάτι άλλο, πολύ σπουδαίο.Απαλλάσονται απο το στρές που τους δημιουργεί το συνεχές αναβόσβημα των παλαιότερων συμβατικών λαμπτήρων φθορισμού που ήσαν υποχρεωμένοι να δουλεύουν κάτω απο 100Hz . Μια συχνότητα που ενώ στα δικά μας μάτια είναι μια χαρά, στα δικά τους είναι... Μαρτύριο!
 
Μακη με εκπλησσουν οι γνώσεις σου! Ευχαριστώ, ολους, θα συλλέξω τις πληροφορίες όλες και θα προσπαθήσω να φέρω το καλύτερο αποτέλεσμα για την διαβίωση των καναρινιών. Έχω αρκετές ιδέές που πριν τις εφαρμόσ θα σας ρωτάω πανντα!
 
Αφησε τα τα πουλια κανονικα στο δωματιο, και καμια ωρα να αναβει το φως καθε μερα δεν χαλασε και ο κοσμος.

Αν δεν παρουν το μνμ διατροφικα δεν προκειτε να εχεις αποτελεσμα...

Φροντισε μονο να ειναι σε μερια να μην μπαινοβγαινεται συνεχεια και τα ξυπνατε...
 
εγω τα βαζω κυριως μεσα. Οταν ομως κανει καλο καιρο και τα επιβλεπω τα εχω εξω!Φοβαμαι τα γερακιατο καναρινι μου το ενα δεν βλεπει εχει καταρρακτη. Μηπως γνωριζετε καποιον ειδικο πτηνιατρο για καταρρακτη;
 
Back
Top