Αναπαραγωγή Πρέπει οπωσδήποτε να βάλω δεύτερη φωλιά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kostasb
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kostasb

PB Member
Εγγραφή
7 Ιουν 2009
Μηνύματα
246
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα! Διαβάζοντας αυτό το πολύ ωραίο άρθρο "Από την πρώτη γέννα καναρινιών στην δεύτερη" μου δημιουργηθηκε η εξής απορία. Θα πρέπει υποχρεωτικά να βάλω στα πουλιά δεύτερη φωλιά όταν έρθει η ώρα ή υπάρχει κάποιος τρόπος που θα μπορούσα στην ηδη υπάρχουσα να συνεχίσω την αναπαραγωγικη διαδικασία. Θα ήθελα και τον τρόπο δράσης και των έμπειρων του χώρου σας παρακαλώ.
 
Mια δεύτερη φωλιά είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνεις. Δεν φτάνει όμως αυτό, γιατί υπάρχουν πολλές πιθανότητες το θηλυκό να θελήσει να συνεχίσει στην πρώτη. Ετσι πρέπει να είσαι "απο πάνω" ώστε αν χρειαστεί να καθαρίσεις την παλαιά και να μετακινήσεις τους νεοσσούς σε μια νέα. Ολα αυτά, πρέπει να γίνονται πάντα κάτω απο συνεχή παρακολούθηση της συμπεριφοράς των γονιών. Ετσι μόνο εξασφαλίζεται το σωστό μεγάλωμα των πρώτων και η σωστή δεύτερη γέννα.
 
Κυριε Μακη ευχαριστω για την απαντηση σας. Θα ηθελα να το παω ενα βημα παραπερα το θεμα και να ρωτησω εαν στην ηδη υπαρχουσα φωλια μπορουμε να προχωρησουμε σε αναπαραγωγη ποσο ασφαλες ειναι και ποιες οι ενεργειες που πρεπει να γινουν απο μερους μας χωρις την προσθηκη δευτερης.
 
Κώστα γιατί σώνει και ντε να μη βάλεις δεύτερη φωλιά; Τι θα κερδίσεις; 😛
 
Τα μικρά πολλές φορές ακόμα και 25 ημερών μπαινοβγαίνουν στην φωλιά. Οπως καταλαβαίνεις δεύτερη γέννα με αυγά στην φωλιά και με traffic στον χώρο δεν είναι ασφαλής τρόπος συνέχειας. Αν δεν υπάρχει χώρος για νέα φωλιά, Κόβεις μια 10άρα σωλήνα PVC σε ύψος 10 πόντων και την τοποθετείς σε μια γωνιά της βάσης. Εκεί τοποθετείς μια νέα φωλιά την οποίαν και ελεγχεις τακτικά ώστε να διατηρηθεί καθαρή.
 
Η αρχική φωλιά, εφ' όσον μεγάλωσε κάποιους νεοσσούς, είναι σίγουρα βρώμικη από τις κουτσουλιές τους, από τα απορρίμματα ή υπολείμματα τροφής κλπ.
Καλό είναι να μπει δεύτερη νέα και καθαρή φωλιά.
Αν τώρα η κανάρα επιμένει στο ίδιο μέρος για τη νέα... Τότε πολύ πιθανό να πετάξει έξω τους νεοσσούς ή να τους κρατήσει στη φωλιά εκθέτοντας τα αυγά της δεύτερης γέννας... Που θα λερώσουν και πολύ πιθανόν να αχρηστευτούν.
Για να αποφύγω όλα τα παραπάνω εγώ τοποθετώ νέα καθαρή στο ίδιο σημείο. Βάζω δηλαδή στην ίδια θέση νέα φωλιά και την παλιά μαζί με τους νεοσσούς τους τοποθετώ ακριβώς απέναντι.
Αν τώρα επιμένει και κινηθεί προς την παλιά και επιλέξει να φτιάξει εκεί φωλιά (συμβαίνει αρκετά συχνά) τότε βάζω μια έτοιμη καθαρή στη θέση της παλιάς και παρακολουθώ την εξέλιξη.
Βασική προϋπόθεση παραμένει να μην λερωθούν τα αυγά από τους νεοσσούς που έτσι η αλλιώς θα κινηθούν προς τη μητέρα τους όπου κι αν φτιάξει τη νέα φωλιά της. Μόλις λοιπόν δω τέτοιες κινήσεις χωρίζω τα μικρά με το διαχωριστικό. Η επιλογή αν θα μείνουν με τον πατέρα τους ή με τη μητέρα τους εξαρτάται αποκλειστικά από το στάδιο που βρισκόμαστε, ώστε να μην επηρεάζεται η συνέχεια.
 
Κώστα γιατί σώνει και ντε να μη βάλεις δεύτερη φωλιά; Τι θα κερδίσεις; 😛
Aλικη το ερωτημα μου ειναι καθαρα εγκυκλοπαιδικο για το αν μπορει να γινει κατι τετοιο.

Η επιλογή αν θα μείνουν με τον πατέρα τους ή με τη μητέρα τους εξαρτάται αποκλειστικά από το στάδιο που βρισκόμαστε, ώστε να μην επηρεάζεται η συνέχεια.
Κυριε Γιαννη ποτε ειναι ασφαλες να χωριστουν τα μικρα στο μισο της ζευγαρωστρας μονα τους για να ταιζονται απο το διαχωριστικο;
 
Κώστα δεν υπάρχει κανόνας.
Όταν αρχίζει το θηλυκό να προετοιμάζει τη νέα φωλιά αρχίζει ο χρόνος για την απομόνωσή τους να μετράει αντίστροφα.
Εγώ τοποθετώ το χώρισμα μόλις επιστρέψω στη φωλιά τα κανονικά αυγά της δεύτερης γέννας (4ο αυγό) στην θέση των ομοιωμάτων. Αν τώρα τα μικρά είναι σχετικά μεγάλα και έχουν βγει από τη φωλιά, αφήνω τον αρσενικό στη μεριά με τη θηλυκιά και τα ταΐζουν από το διαχωριστικό. Ξέρεις πιάνουν στη σειρά στο "κάγκελο" και περιμένουν τροφή... εντυπωσιακό!
Αν όμως είναι μικρότερης ηλικίας και δεν έχουν καλο-βγεί στο κλαρί και εφ' όσον το ζευγάρι έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της δεύτερης γέννας, τον αφήνω μερικές μέρες (όσες χρειαστεί) με τα μικρά ώστε να τα ταΐζει στη φωλιά.
 
Back
Top