Ασθένειες Πρησμένος αδένας σε καναρίνι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Georgina
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Georgina

PB Supporter
Εγγραφή
11 Σεπ 2006
Μηνύματα
6.134
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα:)

Μόλις σήμερα, στην προσπάθειά μου να μεταφέρω ένα καναρίνι της μητέρας μου σε μεγαλύτερο κλουβί, διαπίστωσα οτι ο αδένας που εκκρίνει λίπος στην βάση της ουράς είναι πρησμένος. Δεν είναι απλά λευκός όπως στις φυσιολογικές συνθήκες, αλλά έχει ένα μελάνωμα σε μέγεθος μικρού φουντουκιού.

Θυμάμαι οτι πρίν λίγο καιρό είχε τεθεί παρόμοιο θέμα αλλά δεν τ βρήκα κατά την αναζήτησή μου.

Το καναρίνι είναι γκλώστερ ηλικίας τουλάχιστον 6 ετών, και πρίν από χρόνια ο πατέρας του ειχε παρουσιάσει το ίδιο πρόβλημα το οποίο αντιμετώπισα ( όντας άσχετη μονο με μπεταντίν). Τον τελευταιο καιρό ζουσε σε ενα μικρό κλουβάκι με περιορισμένη κίνηση. Οταν το έπιασα και διαπίστωσα το πρόβλημα, πίεσα ελαφρά το σημείο από το οποίο βγήκε αμέσως υποκίτρινο ρευστό υγρό. Δεν μπορούσα να ξεχωρίσω αν ήταν πύον ή λίπος. Τι μου συστήνετε να κάνω;

Το πουλάκι΄είναι σε καλή διάθεση, κελαηδά, τρώει και κινείται κανονικά.
 
διαπίστωσα οτι ο αδένας που εκκρίνει λίπος στην βάση της ουράς
Ουροπήγιος αδένας
Οταν το έπιασα και διαπίστωσα το πρόβλημα, πίεσα ελαφρά το σημείο από το οποίο βγήκε αμέσως υποκίτρινο ρευστό υγρό.
Και εσύ τέκνον G; :)

Τι μου συστήνετε να κάνω;
Λοιπόν, εάν επρόκειτο για έναν άνθρωπο που αν πάθαινε κάτι το πουλί (το μοιραίο) θα το πετούσε από το παράθυρο στη γάτα θα του έλεγα το εξής (εξάλλου ότι άλλο και να του έλεγε κανείς πάλι αυτό θα έκανε):

Καθάρισε το περιεχόμενο του αδένα με όσο το δυνατόν πιο άσηπτες συνθήκες, βάλε στη συνέχεια bedatine και χορήγησε του αντιβίωση με ευρύ φάσμα σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμάκου.

Αυτό που λέω σε εσένα και αυτό που πιστεύω ότι τι πρέπει να γίνεται σε κάθε όμοια περίπτωση είναι αυτό

Σημείωση: Τα συγκεκριμένα πουλιά παρουσιάζουν συχνά προβλήματα με τα φτερά τους που έχουν παρόμοια εικόνα. Νομίζω πως θα πρέπει να δει το πουλί κάποιος γνώστης της κατάστασης μήπως υπάρχει κάποια περίπτωση εγκλωβισμού φτερού στη συγκεκριμένη περιοχή, πολύ κοντά στον αδένα, με αποτέλεσμα να έχει επηρεάσει και τον ίδιο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Καλημέρα:)

Μόλις σήμερα, στην προσπάθειά μου να μεταφέρω ένα καναρίνι της μητέρας μου σε μεγαλύτερο κλουβί, διαπίστωσα οτι ο αδένας που εκκρίνει λίπος στην βάση της ουράς είναι πρησμένος. Δεν είναι απλά λευκός όπως στις φυσιολογικές συνθήκες, αλλά έχει ένα μελάνωμα σε μέγεθος μικρού φουντουκιού.

αφου το πουλακι γινει καλα, βαζε νερο να κανει συχνα μπανιο, η αν δε κανει, καντο εσυ με σπρευ. Μετα μονο του φροντιζει να λιπαινει τα φτερα του και αδιαζει τον αδενα. αν γινεται συχνα, δε σκληραινει
 
Έχοντας ακούσει παλαιότερα ίδιο πρόβλημα ενός φίλου και έπειτα από ψάξιμο γνωρίζω πως πολλές φορες το πρόβλημα οφείλεται και σε κακή διατροφή και έλλειψης βιταμίνας a η οποια βρίσκετε στο αβγό στην πρασινάδα και στα φρούτα. Επίσης το πρήξιμο μπορεί να οφείλεται και σε βρωμιά είτε του κλουβιού είτε του πουλιού, άρα είναι χρήσιμο εκτος από το να κρατάμε το σπίτι του φίλου μας καθαρό να του δίνουμε μπανιέρα να κάνει μπάνιο η να το βοηθήσουμε εμείς με ειδικά σπρέι.
 
Σας ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες. Η αλήθεια έιναι πως από μπάνιο έπασχε λίγο το συγκεκριμένο πουλάκι λόγω στενότητας χώρου μιας και ηταν πολύ μικρό το κλουβάκι του. Ελλειψη όμως από καθαριότητα και βιταμινες δεν είχε σε καμία περίπτωση.
Το πρήξιμο εχει υποχωρήσει αρκετά. Εχω όμως την εντύπωση σχετικά με την μπανιερα, από την παρατήρηση που κάνω αρκετά χρόνια τώρα, οτι η συγκεκριμένη ράτσα λόγω του πολύ πλούσιου φτερώματος της δεν δείχνει και ιδιαιτερη προτίμηση στο μπάνιο ( τα δικά μου τουλάχιστον έτσι δείχνουν). Οπότε μάλλον θα καταφύγω στην λύση του σπρέυ... Ευχαριστω πάντως!
 
Σχετικά με την έλλειψη της βιταμίνης Α που αναφέρει ο Δημήτρης, παραθέτω το άρθρο Αντιμετώπιση της αβιταμίνωσης Α στα πουλιά για επιπλέον ενημέρωση.
θελω να συμπληρώσω οτι σε φρουτα και λαχανικα δεν υπαρχει Α , η υπαρχει ελαχιστη. Οι βιταμινες Α D E K ειναι λιποδιαλυτες και σε μεγαλες ποσοτητες βρισκονται σε λιπαρα τροφιμα(μουρουνελαιο λαδι κλπ)
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δεν ξέρω αν πρόσεξες οτι τα φύλα του
μπρόκολου έχουν την δυπλάσια βιταμίνη Α
απ' ότι το συκώτι του βοδινού.
 
απο οτι ειδα, καποια λαχανικα εχουν προβιταμινη Α, η οποια μετατρεπεται σε Α στον οργανισμο.
Health News
 
Back
Top