Ασθένειες Πρησμένο δάχτυλο σε καναρίνι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης User 22220
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
U

User 22220

Guest
Καλησπέρα σας. Έχω ένα αρσενικό καναρίνι 11 ετών το οποίο εδώ και κάποιες μέρες στεκόταν μία στο ένα και μία στο άλλο πόδι. Ορισμένα πρωινά το έβρισκα στον πάτο του κλουβιού. Σήμερα και χθες πρόσεξα ότι το ένα δάχτυλό του είναι λίγο πρησμένο (το νύχι του εδώ και μήνες ήταν λίγο ατροφικό αλλά δε φαινόταν να έχει πρόβλημα στο να πατάει στα κλαδιά κτλ). Θα παραθέσω φωτογραφία πιο κάτω. Κατά τ'άλλα τρώει, κελαιδάει και είναι σχετικά ευδιάθετο αλλά σήμερα τα κάνει όλα αυτά από τον πάτο. Δε ξανασηκώθηκε να πηδήξει σε ξυλάκια. Τηλεφώνησα σε ένα κτηνίατρο που μου σύστησαν στη Θεσσαλονίκη (βρίσκομαι Ιωάννινα και δεν έχω βρει εξειδικευμένο κτηνίατρο που να εμπιστεύομαι) και μου πρότεινε να του δώσω Augmentin 0.2 ml σε 100 ml (μια ποτίστρα δηλαδή), για 1 βδομάδα. Αγόρασα Augmentin που γράφει 400/57 mg/5 ml, με γεύση φράουλα γιατί δε βρήκα άλλο. Πιστεύετε ότι θα επηρεάσει σε κάτι επειδή είναι με γεύση; Επίσης πως θα αραιώσω τη σκόνη στη σύριγγα για να την περάσω στο νερό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.


petbirds.webp
 
να του δώσω Augmentin
Αντιβίωση;
Γιατί θα πρέπει να πάρει αντιβίωση;
Τι σου είπε οτι είναι;
Αγόρασα Augmentin που γράφει 400
Αντιβιοτικό για ανθρώπινη χρήση (παιδικό)... είναι.
Εγώ θα έβαζα λίγο κρέμα betadine κάθε πρωί για μερικές μέρες και είμαι σχεδόν σίγουρος πως από τη δεύτερη τρίτη φορά θα υπαναχωρούσε το πρήξιμο.
Στα δικά μου ανειδίκευτα μάτια. Για ευλογιά μοιάζει.
Ευλογιά σε πολύ αρχικά στάδια...
Μέχρι να ξημερώσει και να βάλεις κρέμα, ρίξε μια ματιά στο άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/Ο-ιός-της-ευλογιάς-στα-πτηνά.17710/
 
Τον ξαναπήρα τηλέφωνο να τον ρωτήσω για το φάρμακο, και είπε ότι με γεύση δε θα το πιεί και ότι πρέπει να πάρω πιο ελαφρύ. Πήρα λοιπόν ένα Augmentin 250/62.5 mg/5 ml και θα του αρχίσω αύριο θεραπεία. Του περιέγραψα την κατάσταση και μου είπε ότι σίγουρα δε μπορεί να κάνει σίγουρη διάγνωση αν δεν το δει από κοντά, οπότε δε μπορεί να ξέρει τι είναι. Αλλά του είπα ότι σήμερα μου φάνηκε σα να έβγαλε και λίγο πύον (επειδή καθόταν κάτω από το μεσημέρι και μετά, παρατήρησα ότι κόλλησαν λίγο τα πούπουλα της κοιλιάς του στο δάχτυλο που είναι πρησμένο). Οπότε πιστεύω γι'αυτό μου πρότεινε αντιβίωση. Επίσης του είπα ότι του έβαλα σήμερα λίγο μπεταντιν (απολύμανα και τις πατήθρες με μπεταντιν) και μου είπε ότι αυτό θα του προκαλέσει έγκαυμα. Τώρα που το άφησα να κοιμηθεί, πρόσεξα ότι ήθελε να κοιμηθεί ψηλά και πήδηξε στην κάτω πατήθρα που του έχω στο κλουβί, αλλά παιδεύεται πολύ να σταθεί επειδή μάλλον το πονάει το δάχτυλο. Προσπαθησα να δέσω στο σημείο που πατάει το πόδι εκείνο λίγο βαμβάκι γύρω απ' την πατήθρα για να ακουμπάει κάπου μαλακά, αλλά δε βλέπω να το βοηθάει πολύ.

Μέχρι να ξημερώσει και να βάλεις κρέμα, ρίξε μια ματιά στο άρθρο
Το είχα βρει και γω αυτό με την ευλογιά, αλλά δεν ξέρω πόσος χρόνος χρειάζεται για να εμφανιστεί μόλις πχ το τσιμπήσει κάποιο κουνούπι. Γιατί τουλάχιστον 1 βδομάδα αποκλείεται να το έχει τσιμπήσει. Το έχω μέσα σε σπίτι και δεν ήρθε σε επαφή με τον έξω χωρό εκτός σήτας.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Το έχω μέσα σε σπίτι και δεν ήρθε σε επαφή με τον έξω χωρό εκτός σήτας.
Δυστυχώς για μας... Ούτε το μέσα κρατά μακρυά τα κουνούπια... Πρόσφατα μάλιστα μάλωνα με έναν τέτοιο εισβολές...
 
Το δάχτυλο ξεπρήστηκε αρκετά μετά την αντιβίωση, όμως τώρα υπάρχει άλλο πρόβλημα. Έχει 2 μέρες που έχει μαζεμένα τα μπροστινά του δάχτυλα (το ένα δάχτυλο είναι εδώ και 6 χρόνια κομμένο μετά από ένα ατύχημα που του προκάλεσε μόλυνση, αλλά δεν του είχε δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο πάτημα) και κουτσαίνει πατώντας έτσι όπως φαίνεται στις εικόνες που θα ανεβάσω.
1.webp
2.webp
Συνεπώς δε μπορεί να πηδήξει σε πατήθρες, ενώ έχω προσέξει ότι θέλει. Κυρίως πριν κοιμηθεί, προσπαθεί να πετάξει σε μια πατήθρα, αλλά τις έβγαλα για να μη τραυματιστεί περισσότερο. Ίσως να το χτύπησε κάπου αλλά δε μπορώ να καταλάβω αν είναι σπασμένο ή οχι. Κατά τ'άλλα τρώει, κελαϊδάει και είναι πολύ ευδιάθετο, αλλά δε μπορώ να το βλέπω να ταλαιπωρείται έτσι.έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο σε σας;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Έχει 2 μέρες που έχει μαζεμένα τα μπροστινά του δάχτυλα
Λογικά αυτό με τα δάχτυλα είναι συνέπεια από την αντιβίωση που οπωσδήποτε πίεσε τα νεφρά του πουλιού και ίσως δημιούργησε κάποιας μορφή "ουρικής αρθρίτιδας" που "κυνηγά" κατά κύριο λόγο τα μεγάλα σε ηλικία πουλιά.
Ας ελπίσουμε πως με την καλή διατροφή θα συνέλθει πιο γρήγορα...
Απλά ίσως θα πρέπει να αφαιρέσεις τις πρωτεϊνούχες τροφές και να συνεχίσεις με καλή ποικιλία σπόρων, φρέσκα λαχανικά και λίγα φρούτα. Θα σου συνιστούσα μάλιστα περιοδικά να βάζεις εναλλάξ ένα κομμάτι φλούδα από πεπόνι, ένα κλαδάκι γλυστρίδα ή μια φουντίτσα από τσουκνίδα.
Θα βοηθήσουν με κάθε τρόπο να αποκτήσει καλή υγεία...
Έχω ένα αρσενικό καναρίνι 11 ετών
δε μπορεί να πηδήξει σε πατήθρες,
και που ζει είναι θαύμα.
 
Δε θα το επηρέαζε όμως και στη διάθεση; Γιατί είναι γενικά ευδιάθετο, τρώει και κελαϊδάει μια χαρά. Θα το πάω σε κτηνίατρο σε λίγες μέρες, απλά θέλω να προλάβω κάτι χειρότερο.
 
Back
Top