Ασθένειες Πρησμενο ματι καναρας, τι να εχει;

bliapaths

PB New Member
Εγγραφή
2 Απρ 2008
Μηνύματα
48
Πόλη
Φιλιππιάδα
χτες το πρωι το δεξι ματι μιας καναρας ηταν ελαχιστα κλειστο απο κατω και λιγο κοκκινο. Το απογευμα εβγαλε ενα μικρο σπιρακι στο πανω μερος του ματιου(φρυδι).σημερα το πρωι πριστικε περισσοτερο. Εχει ορεκση αρκετη γιατι εχει δυο μικρα 15 ημερων που τα ταιζει. Ειναι κριμα να χαθει γιατι ειναι καλη μανα... Τι λετε να επαθε;να χτιπισε καπου ή να μολυνθηκε απο κατι;
 
τα μικρα δεν προκειται να τα παρατησει αλλα μπορει να αρρωστησουν και αυτα.. Περιμενε μεχρι τα μικρα να τρωνε μονα τους και μετα εφαρμοσε θεραπεια για την ευλογια. μακρυα απο αλλα πουλια και κουνουπια...
 
χτες το πρωι το δεξι ματι μιας καναρας ηταν ελαχιστα κλειστο απο κατω και λιγο κοκκινο. Το απογευμα εβγαλε ενα μικρο σπιρακι στο πανω μερος του ματιου(φρυδι).σημερα το πρωι πριστικε περισσοτερο. Εχει ορεκση αρκετη γιατι εχει δυο μικρα 15 ημερων που τα ταιζει. Ειναι κριμα να χαθει γιατι ειναι καλη μανα... Τι λετε να επαθε;να χτιπισε καπου ή να μολυνθηκε απο κατι;

Το αρσενικό που είναι; Αν βρήσκεται στην ζευγαρώστρα άσε να "βγάλει" εκείνο
τα μικρά, και απομάκρυνε το θηλυκό.
-Καθάριζε καθημερινά τις πατήθρες. Μια σταγώνα Tomprex θα βοηθήσει αν
είναι κάποιου είδους μόλυνση που προέρχεται απο βακτήρια.
Σε λίγα 24ωρα θα φανεί αν πρόκειται για κάτι σοβαρότερο, οπότε θα πρέπει να επισκεφτείς γιατρό.
 
Μάκη όταν το φλώρι μου έβγαλε κάτι σαν πληγή στο μάτι (περίπτωση ορνίθωσης που μου έτυχε ΄πριν 2 χρόνια), του είχα βάλει Tobrex και κανα δυο κολλύρια ακόμη. Μόλις ενημέρωσα τον κτηνίατρο μου μόνο που δε με κρέμασε ανάποδα! Τα πράγματα έχουν ως εξής: Τα κολλύρια που περιέχουν κορτιζόνη είναι πάρα πολύ επικίνδυνα για τα μάτια των πουλιών και η χρήση τους μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τον κεραττοειδή (αν θυμάμαι καλά) του ματιού προκαλώντας τύφλωση. Στο θέμα μας τώρα. Δε μπορεί κανείς να ξέρει από την περιγραφή τι έχει ακριβώς το μάτι του πουλιού. Δε μπορώ να ξέρω επίσης τι δυνατότητες πρόσβασης έχεις σε κτηνίατρο και μάλιστα κτηνίατρο που να ξαναέχει δεί πτηνό στη ζωή του (εκτός από τα κοτόπουλα που μπορεί κατά καιρούς να τρώει..). Αν δεν έχεις πρόσβαση σε γιατρό τότε τρία πράγματα θα σε συμβούλευα να κάνεις:
1. Παίρνεις το πουλάκι και το βάζεις σε καθαρό κλουβάκι. Το τι θα κάνεις με τα μικρά εξαρτάται από το άν τα ταϊζει ο πατέρας.Ισως χρειαστεί να το κάνεις εσύ. Καθαρίζεις κάθε μέρα το πάτωμα του κλουβιού και κυρίως τα ξυλάκια που κάθεται πάνω γιατί εκεί πάει και τρίβει το πουλάκι το μάτι του.
2. Παίρνεις μια μπατονέτα για τα αυτιά και την βουτάς στο Betadin και με προσοχή καθαρίζεις ΜΟΝΟ την πληγή αν υπάρχει και ΔΕΝ ακουμπάς το μάτι στο εσωτερικό.
3. Παίρνεις μια αντιβίωση ευρέου φάσματος. Εγώ όπως έχω ξαναπεί χρησιμοποιώ Aviomycine της Tafarm. Την χρησιμοποιείς για 1 εβδομάδα για να μην μολυνθεί.
 
Μάκη όταν το φλώρι μου έβγαλε κάτι σαν πληγή στο μάτι (περίπτωση ορνίθωσης που μου έτυχε ΄πριν 2 χρόνια), του είχα βάλει Tobrex και κανα δυο κολλύρια ακόμη. Μόλις ενημέρωσα τον κτηνίατρο μου μόνο που δε με κρέμασε ανάποδα! Τα πράγματα έχουν ως εξής: Τα κολλύρια που περιέχουν κορτιζόνη είναι πάρα πολύ επικίνδυνα για τα μάτια των πουλιών και η χρήση τους μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τον κεραττοειδή (αν θυμάμαι καλά) του ματιού προκαλώντας τύφλωση..


- Μιλάω γι αυτό το προιόν(και όχι για κάνα δυό κολλύρια ακόμα) το οποίον είναι "ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΑΛΟΙΦΗ" και ΔΕΝ περιέχει κορτιζόνη.
Βέβαια δεν είναι κάτι που εφηύρε ο παντογνώστης ΜΑΚΗΣ 😛,
είναι πρόταση πτηνίατρου που έχει διατελέσει
και πτηνίατρος μεγάλης Ευρωπαικής ομοσπονδίας για αρκετά χρόνια.
Τα συμπεράσματα δικά σου.

-Μια βακτηριακή μόλυνση, είναι το πλέον πιθανόν, και μπορεί
να αντιμετοπιστεί άμεσα, σε 4-5 μέρες, με την παροχή
της παραπάνω αντιβίωσης. Είναι μια πρώτη κίνηση η οποία δεν θα βλάψει σε
τίποτα, ακόμα και άν πρόκειται για ορνίθωση, γνωστού όντος οτι
και η ορνίθωση οφείλεται σε βακτήρια.

Η ορνίθωση, θεραπευτικά βέβαια, αντιμετωπίζεται με τετρακυκλίνες
και φυσικά όχι με το Aviomycine
που είναι για άλλου είδους ασθένειες.
 

Συνημμένα

  • TOMBREX.webp
    TOMBREX.webp
    26,5 KB · Προβολές: 570
  • TOMBREX.--jpg.webp
    TOMBREX.--jpg.webp
    75,4 KB · Προβολές: 177
Δε μπορώ να θυμάμαι αν το Tobrex είχε ή όχι κορτιζονη. Δυο χρόνια πέρασαν. Θυμάμαι ότι ήταν μέσα σ αυτά που χρησιμοποίησηα. Τότε προφανώς τα υπόλλοιπα κολλύρια που είχα χρησιμοποιησει είχαν την κορτιζόνη για την οποία και μίλησα. Πάμε στο Aviomycine:
Το Aviomycine δεν είναι για ορνίθωση. Η ορνίθωση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με δοξυσικλίνη(doxycycline). Και φυσικά δεν αναφερόμουν στην περίπτωση της ορνίθωσης.Αναφέρομαι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις μικροβιακής - βακτηριακής μόλυνσης που απελούν μια ανοιχτή πληγή. Το Aviomycine εχει χρήση και σε ενδείξεις σηψαιμίας.
 
λοιπον..σημερα το πρωι την πηγα σε μια κτινιατρο οπου εχω ακουσει οτι κατι γνωριζει. Και μου ειπε πως εχει σταφυλλοκοκο μου εδωσε κατι να βαζω καθε μερα στο νερο απο 3 σταγονες και μου ειπε να βαζω και λιγο μπεταντιν στα σπιρακια του πουλιου.
 
Αυτό το κάτι που σου έδωσε λέγεται αντιβίωση :) Θα είχες την καλοσύνη να μας γράψεις πως λέγεται; Σταφυλλόκοκος;Να και κάτι καινούργιο... Και πως διάολο αναγνωρίζεται αυτο;!
 
το tobrex ισως το μπερδευεις αποστολε με το tobradex το οποιο εχει την ιδια αντιβιοτικη δραστικη ουσια (τομπραμυκινη) αλλα εχει και κορτιζονη, ενδικνυεται σε ανθρωπους οταν υπαρχει και εντονη φλεγμονη (το τομπραντεξ) την οποια ηρεμει η κορτιζονη. Ισως επισης ειχες χρησιμοποιησει την επισης κορτιζονουχα fucicort . Εκεινη σε εκδοση μη κορτιζονουχα εχει αντιστοιχη την fucidin

Tobrex_160x200.jpg
A0648350.JPG



Fucicort_188.jpg
picture-4580.jpg
 
Back
Top