Αναπαραγωγή Προβλήματα κατά την αναπαραγωγή

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης emantsik
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

emantsik

PB New Member
Εγγραφή
26 Οκτ 2007
Μηνύματα
28
Πόλη
Ηράκλειο
Αυτήν την στιγμή έχω 3 ζευγάρια σε αναπαραγωγική διαδικασία. Στο 1 ζευγάρι (scotch fansy) διαπίστωσα χθές το εξής:Έβγαλα την φωλιά (εξωτερική) για να δαχτυλυδώσω τον 1 νεοσσό που χθες έγινε 6 ημερών και να βοηθήσω στο τάισμα-πράγμα που κάνω αραιά και που κυρίως επειδή αν και είχα αντικαταστήσει με πλαστικά αυγά η εκκόλαψη δεν έγινε ταυτόχρονα και 1 νεοσσός γεννήθηκε στις 11/3 και οι άλλοι 2 στις 12/3. Όταν γύρισα και τοποθέτησα την φωλιά στο κλουβί όπως ήταν πριν, διαπίστωσα ότι η κανάρα φώναζε με έναν ήχο που δεν τον είχα ξανακούσει στεκόμενη στο πιο απομακρυσμένο από την φωλιά κλαδί και δεν έμπαινε μέσα. Το βράδυ που επέστρεψα είδα ότι η κανάρα εξακολουθούσε να είναι στο ίδιο σημείο, διαπίστωσα όμως ότι τάισε τα μικρά. Εν τέλει αργότερα μπήκε στην φωλιά και ελπίζω να πάνε όλα ΟΚ από εδώ και πέρα.Αυτό που φοβάμαι ότι της προξένησε αυτήν την αναστάτωση πιστεύω ότι είναι ότι την ανάγκασα να βγει από την φωλία της προκειμένου να δαχτυλιδώσω τον 1 νεοσσό και να βοηθήσω στο τάισμα. Παρόλο που πιστεύω πως το έκανα με όσο πιο διακριτικό τρόπο μπορούσα θα ήθελα να ρωτήσω τους εμπειρότερους πως κάνουν την διαδικασία αυτή δηλ. αν για οποιοδήποτε λόγο θέλουν να πάρουν την φωλιά με τους νεοσσούς και η κανάρα κάθεται πως την σηκώνουν.
Στο 2ο ζευγάρι (φαιό) ενώ στην πρώτη γέννα είχα 4/5 νεοσσούς, άσχετα αν τελικά για διάφορους λόγους επέζησε τελικά μόνο ένας, στην δεύτερη γέννα έχω 0/5.Αυτό που θα κάνω είναι να αποσύρω τα αυγά και να βάλω υλικά πάλι για νέα φωλιά κλπ. Το ερώτημα είναι αν πριν το κάνω θα πρέπει να κάνω στο ζευγάρι προετοιμασία για αναπαραγωγή ή αν θα πρέπει να προσθέσω κάτι το ιδιαίτερο στην διατροφή. (Η διατροφή που τους έχω είναι μίγμα σπόρων, αυγοτροφή εκτός της περιόδου εκόλαψης, άμμος ).
 
Ενα πραγμα που δεν πρεπει να κανουμε ειναι να μην προσπαθουμε να σηκωσουμε την καναρα απο την φωλια με το ζορι γιατι μετα ειναι λογικο η καναρα να φοβατε και να μην πηγαινει στην φωλια θα πρεπει αμα θες να κανεις κατι στην φωλια να περιμενεις να βγει η καναρα απο την φωλια απο μονη της. Για το δευτερο ερωτημα που θετεις θα σου προτεινα να μην βαλεις ακομα τα πουλια για 3 συνεχομενη γεννα γιατι δεν εχεις κανει καθολου προετημασια και η διατροφη που προσφερεις ειναι φτωχη σε βιταμινες περιμε μερικες μερες βαλε βιταμινες στα πουλια και μετα βαλτα παλι για ζευγαρωμα αλλωστε για αυτο και εβγαλες 0/5 στην δευτερη γεννα γιατι δεν ειχες κανει προετειμασια.
 
  • Like
Αντιδράσεις: RED
Έχει δίκιο ο Αρης. Δεν σηκώνουμε την κανάρα απο την φωλιά της με το ζόρι. Η φωλιά είναι ένας χώρος όπου η κανάρα πρέπει να νιώθει ασφάλεια τόσο για την ίδια όσο και για τα μικρά της. Αφου τα πήγε παλι στην φωλιά είναι ΟΚ. Απλά μην την βγάλεις πάλι με αυτό τον τρόπο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: lizard
Για το πρώτο που ρωτάς ναι δεν πρέπει να σηκώνεις την κανάρα με το ζόρι από τη φωλιά.

Για το δεύτερο:
1) Προετοιμασία αναπαραγωγής κάνουμε πριν ξεκινήσει η πρώτη γέννα, όχι πριν από κάθε γέννα. Εξάλλου στη διάρκεια της ανατροφής των μικρών και τα ενήλικα αρσενικά παίρνουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών και πρωτεΐνης, αν βέβαια η διατροφή είναι ισορροπημένη.
2) Τα καναρίνια σου κάνανε μία γέννα όχι δύο. Από τη στιγμή που δε βγάλανε μικρά δε τη μετράμε για δεύτερη γέννα. Η κούραση στην κανάρα προέρχεται από την ανατροφή των νεοσσών και όχι από την επώαση.
3) Αν δε δίνεις βιταμίνες στο νερό και ασβέστιο στα καναρίνια θα σου πρότεινα να το κάνεις υπάρχουν αρκετά υδροδιαλυτά σκευάσματα βιταμινών από πολλές εταιρίες. Θα βρεις σίγουρα.
4) Σε καμιά περίπτωση αυτή τη στιγμή δε χωρίζεις το ζευγάρι (εκτός αν θες να σταματήσεις την αναπαραγωγή ή υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα).
5) Και μια ερώτηση: Τα αυγά ήταν άσπορα ή ήταν νεκροί οι νεοσσοί μέσα;
 
  • Like
Αντιδράσεις: lizard
Τα αυγά ήταν άσπορα σίγουρα. Πρόσθεσα σουπιοκόκκαλο για ασβέστιο. Εκτιμάτε ότι θα πρέπει να προσθέσω και βιταμίνες; Πάντως σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας.
 
Back
Top