Ασθένειες Προβληματα στα ποδια των καναρινιων

Μάνος Ίτσιος

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2014
Μηνύματα
215
Πόλη
Χανιά
Γεια σας... Εχω ενα προβλημα με τα ποδια των καναρινιων μου... λοιπον.: ειχα βαλει σε ενα καναρινι 2 δαχτυλιδια.. Ενα 2.9 και 2.5 γιστι δε ηξερα τι ακριβως ηταν.. Τωρα ηρθε η στιγμη να το κοψω με το ψαλιδι κοπης τους και οταν παω να το κοψω βρισκει στο ποδι του καναρινιου και ανοιγει πληγη και τρεχει αιμα.. Τι μπορω να κανω ;.. Επισης ενα καναρινακι μου εχει και στα δυο του ποδια και τα δυο πισω δαχτυλα του γυρισμενα με τα υπολοιπα.. Τι μπορω να κανω σε αυτην την περιπτωση..η αποψεις ολων θα με βοηθησει αρκετα πιστευω!
 
Αν μπορεις ανεβασε φωτογραφιες για να δουμε καλυτερα την κατασταση και τα μελη τα οποια ειναι γνωστες θα σου απαντησουν στο προβλημα σου..
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Γεια σας... Εχω ενα προβλημα με τα ποδια των καναρινιων μου... λοιπον.: ειχα βαλει σε ενα καναρινι 2 δαχτυλιδια.. Ενα 2.9 και 2.5 γιστι δε ηξερα τι ακριβως ηταν.. Τωρα ηρθε η στιγμη να το κοψω με το ψαλιδι κοπης τους και οταν παω να το κοψω βρισκει στο ποδι του καναρινιου και ανοιγει πληγη και τρεχει αιμα.. Τι μπορω να κανω ;..
Θα χρειαστεί να αφαιρέσεις το δαχτυλίδι που έχει μικρή διάμετρο γιατί σύντομα θα "πνίξει" το πόδι του πτηνού δημιουργώντας σηψαιμία... και τελική συνέπεια τον ακρωτηριασμό του ποδιού.
Η παρουσία αίματος στην προσπάθεια αφαίρεσης του δαχτυλιδιού είναι εντελώς φυσιολογική γιατί το ειδικό ψαλίδι χρειάζεται χώρο και από τη μέσα πλευρά... και φυσικά δεν τον έχει. Μοιραία λοιπόν πληγώνει το πόδι του πτηνού.
1.webp
Εσύ θα φροντίσεις να μην κινδυνεύσουν οι φλέβες και οι τένοντας του πτηνού. Άρα η πίσω πλευρά του ποδιού του πτηνού... αποκλείεται εντελώς.
Το ίδιο πρέπει να αποκλείσουμε και τα πλευρικά σημεία του ποδιού για ασφάλεια...
Οπότε μας μένει μόνο το μπροστά μέρος του ποδιού... Δηλαδή η κνήμη του...
Εκεί κόβουμε κάπου στο μέσον της.
41.webp
Από την ώρα που το ειδικό ψαλιδάκι πιάσει καλά το δαχτυλίδι, αφήνεις το πόδι του πτηνού.
Πολύ συχνά οι εκτροφείς το κρατούν αλλά τη στιγμή της κοπής τινάζεται το ψαλιδάκι και αν υπάρξει κόντρα... Το πόδι δέχεται μεγάλη πίεση.
Αρκετές φορές έχουμε χειρότερες και μη αναμενόμενες καταστάσεις (σπάσιμο ποδιού).
Εγώ μέχρι να κοπεί το δαχτυλίδι με το ένα χέρι κρατώ μόνο το πτηνό και με το άλλο το ψαλίδι (όχι το πόδι του).
Οι κινήσεις αργές, με πολύ προσοχή και σταθερές.
Καλή επιτυχία... Περιμένουμε φωτογραφίες
επισης ενα καναρινακι μου εχει και στα δυο του ποδια και τα δυο πισω δαχτυλα του γυρισμενα με τα υπολοιπα.. Τι μπορω να κανω σε αυτην την περιπτωση..
Για τα γυρισμένα δάχτυλα υπάρχουν πολλές αιτίες που δημιουργούνται...
Αν είναι μόνο το ένα πόδι πιθανό κάποιο "ατύχημα" μέσα στη φωλιά ή κάποια πίεση από τα υπόλοιπα μέλη της φωλιάς ή τέλος πάντων κάτι παρόμοιο... https://community.petbirds.gr/threads/Γεννετική-ανωμαλία-ή-στραβοπάτημα-στη-φωλιά.223/
Όταν όμως συμβαίνει και στα δύο πόδια τότε πολύ πιθανόν να προέρχεται από κακή διατροφή νεοσσών και γονέων ή ακόμη μπορεί να είναι και κάποια γενετική ανωμαλία...
Σε παρόμοιες περιπτώσεις εγώ χρησιμοποιώ το τσιρότο. Υπάρχουν και άλλες "μέθοδοι" https://community.petbirds.gr/threads/Επαναφορά-δακτύλων-καναρινιού-στη-σωστή-θέση.21441/ που όμως ποτέ δε δοκίμασα.
Κόβω μια λεπτή λουρίδα και κρατώ το πίσω δάχτυλο όσο πιο κοντά γίνεται στην πίσω περιοχή της κνήμης για περίπου τρεις βδομάδες. Στη συνέχεια με ένα ψαλιδάκι κόβω την ταινία και απομακρύνω τα υπολείμματα...
Στις περισσότερες φορές υπάρχει ολική επαναφορά https://community.petbirds.gr/threads/Γυρισαν-τα-δαχτυλα-απο-το-καναρινι-μου.21328/#post-223066
Φυσικά μας "χρωστάς" κι εδώ κάποιες φωτογραφίες... έτσι για την ενημέρωση.

Αν θέλεις μας λες για πιο λόγο μπερδεύτηκες και δεν ήξερες πια διάμετρος δαχτυλιδιού έπρεπε να μπει στο νεοσσό.
 
Ο λογος για το μπερδεμα των δαχτυλιδιων ειναι οτι... Μια καναρα μου ειχε κανει 1 αυγο μοναχα και και δεν ειζα που να το βαλω για να μην κλωσησει ενα αυγο μονο... Πηρα και εγω το αυηο και το εβαλα σε μια θυληκια που κλοσουσε μια μερα... Το ειχα σημαδεψει αμμα βγηκαν ολα τα πουλια και δεν μπορεσα να ξεκαθαρισω πιο πουλακι ειναι πιο... Το μονκ αυγο ηταν απο ρειλαντερ και τα υπολοιπα απο κιτρινο σκουφατο... (σε λιγο θα εχουμαι και φοτογραφιες..)
 
Αμα το πουλακι οταν του κοψω το δαχτυλιδι ματωσει η κανει 9ληγη.. Τι να του κανω πανω στην πληγη;
 
Αμα το πουλακι οταν του κοψω το δαχτυλιδι ματωσει η κανει 9ληγη.. Τι να του κανω πανω στην πληγη;
Λίγη κρέμα betadine θα κρατήσει καθαρό από μολύνσεις το πόδι του.
Γνώμη μου όμως είναι πως αν ακολουθήσεις τις οδηγίες όλα αυτά θα είναι επιδερμικά και πολύ γρήγορα ιάσιμα...
Βάλε Μάνο μερικές φωτογραφίες να δούμε.
 
Για να έχουμε όλη την εικόνα της περίπτωσης βάλε όσες περισσότερες μπορείς... Τόσο από το "πριν" όσο και από το "μετά" της κάθε κατάστασης.
 
Το κοψιμο του δαχτυλιδιου εγινε επιτυχως.. Μεγαλη πληγη δεν εκανε απλος εφυγε το εξωτερικο του δερμα του ποδιου.. Ακολουθησα ενα προς ενα ολα τα βηματα που μου ανεφερε ο γιαννης και δεν ειχα κανενα προβλημα με το πουλακι αυτο... Ολα καλα!
5.webp 7.webp
 
μεγαλη πληγη δεν εκανε απλος εφυγε το εξωτερικο του δερμα του ποδιου..
Χίλα μπράβο Μάνο... καλύτερα δεν θα γινόταν...
Βάλε λίγο betadine να μην υπάρξει κάποια μόλυνση και είναι τέλεια...
 
Οσο για το δευτερο πουλακι, σημερα του εδεσα το δαχτυλο με ρα υπολοιπα... Πως θα ξερω ποτε να του το βγαλω; Ποσο καιρο να το αφησω και ειναι σιγουρο οτι θα φτιαξει;
1.webp 2.webp 8.webp
 
Οσο για το δευτερο πουλακι, σημερα του εδεσα το δαχτυλο με ρα υπολοιπα... Πως θα ξερω ποτε να του το βγαλω; Ποσο καιρο να το αφησω και ειναι σιγουρο οτι θα φτιαξει;
Δύο με τρεις βδομάδες νομίζω πως είναι ικανές να το επαναφέρουν.
Συνήθως επαρκούν...
Αν όμως το βγάλεις και δεις τα "παλιά" συμπτώματα... Βάζεις καινούργιο για λίγες μέρες ακόμη.
Κι εδώ Μάνο.. έκανες καλή δουλειά.
 
20-25 μερες δηλαδη το αφηνω.; Και αμα δω μετα το δαχτυλο παλι να μην ειναι στην κανονικη του θεση το ξαναβαζω σωστα;...

Και για να γινει σωστη δουλεια οπως λες γιαννη πρεπει να υπαρχουν και σωστες οδηγιες και χρησιμες συμβουλες, αμα τις ακολουθησεις αυτες και το αποτελεσμα θα ειναι ικανοποιητικο!
 
20-25 μερες δηλαδη το αφηνω.; Και αμα δω μετα το δαχτυλο παλι να μην ειναι στην κανονικη του θεση το ξαναβαζω σωστα;...
Θα το ανοίξεις έτσι ή αλλιώς τη δεύτερη βδομάδα...
Θα το αφήσεις μερικές ώρες για να δεις.
Αν επιστρέψει στην παλιά θέση του... Τότε ξαναβάζεις.
Πολλές φορές ενώ τις πρώτες ώρες ή μέρες είναι στη σωστή θέση... εντούτοις μερικές μέρες μετά επιστρέφει στην παλιά...
Θα είσαι προσεκτικός και θα παρακολουθείς ώστε σε αυτή την περίπτωση να ξαναβάλεις την ταινία.
 
Δηλαδη μετα απο 10 περιπου μερες το ανοιγω καξ βλεπω πως παει το δαχτυλο; Το αφηνω μερικες ωρες και αμα δω να γυρισει του ξαναβαζω; Η το αφηνω 1.2 μερες;
 
Δηλαδη μετα απο 10 περιπου μερες το ανοιγω καξ βλεπω πως παει το δαχτυλο;
Ναι μετά από 15
Το αφηνω μερικες ωρες και αμα δω να γυρισει του ξαναβαζω; Η το αφηνω 1.2 μερες;
Το αφήνεις και παρακολουθείς... ακόμη και 4+5 μέρες μετά... ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις την κίνηση...
 
Back
Top