Γενικά Προβλημα με ζευγαρι φλωρων

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης dimok
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

dimok

PB Member
Εγγραφή
27 Ιαν 2007
Μηνύματα
92
Πόλη
Χανιά-Ηγουμενίτσα
Παιδια καλημερα ειμαι για πρωτη φορα χρηστης του forum. Και το βρισκω πολυ καλο.
εχω ενα προβλημα με ενα ζευγαρι φλωρους εκτροφης, προχθες αργα το απογευμα ειδα οτι η θυληκια μαδουσε το αρσενικο,(σημερα ειναι τελειως γυμνος στον σβερκο) επιδη η πειρα που εχω με τα καναρινια μου λεει οτι θελει να κανει φωλια της εβαλα φωλια και νημα αλλα τελικα δεν εγινε τιποτα. Τι λετε να κάνω; Πως καταλαβενεις οτι τα φλωρια ειναι πυρωμενα;
Σας ευχαριστω για την φιλοξενεια
 
Απάντηση: προβλημα με ζευγαρι φλωρων

Χώρισε τον αρσενικό και βάλε τον σε σημείο που να μπορούν να έχουν οπτική επαφή. Βάλε φωλιά και νήμα στη θηλυκιά και παρατήρησε τις αντιδράσεις τους. Έλεγχο των γεννητικών οργάνων ανά διαστήματα για να δεις πότε θα βρεθούν σε αναπαραγωγική ετοιμότητα. Πιστεύω πώς θα ήταν καλύτερα να μη βιαστείς και να τους δώσεις λίγο χρόνο γιατί έχω την αίσθηση ότι δεν είναι ακόμη έτοιμα.

Αυτά τα αναφέρω ως κοινή πρακτική αναπαραγωγής και όχι ως εξειδικευμένη πληροφορία στην αναπαραγωγή των άγριων πουλιών.

Όταν υπάρξουν εξελίξεις … περιμένουμε νεότερα...
 
ΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Όταν λες ότι τον μάδησε τι εννοείς έγινε μάχη μεταξύ τους. Αν ναι δεν είναι πυρωμένη ακόμα η θηλύκια. Μου συνέβη και εμένα φέτος αλλά τώρα όλα οκ.
Αν ήθελε να κάνει φωλιά θα μαδούσε φτερά και ουρά πρώτα.
Χώρισε τα αλλά να έχουν επαφή από το πλέγμα βάλε φωλιά και λίγο υλικό και παρακολούθησε την μόλις αρχίσει να κουβαλάει υλικό βάλε μέσα τον αρσενικό.

Καλού κακού δώσε καμιά πολύβιταμίνη, βιταμίνη Ε , μήλο και αυγό.Από θέμα εποχής αν τα έχεις μέσα είσαι ΟΚ . Τα δικά μου κλωσάνε Ίδη

Αν θέλεις κάτι άλλο γράψε μου


Stratis XX
 

Συνημμένα

  • P1010079.webp
    P1010079.webp
    33,8 KB · Προβολές: 426
Φιλε στρατη σε ευχαριστω για το ενδιαφερων σου και την απαντηση σου.
Τα φλωρια τα εχω σε εξωτερικο χωρο σε μια κλουβα μεγαλη που εχω κατασκευασει μονος (2χ1χ1μετρα) οσο για το μαδιμα εχει πλεον σταματησει η θυλικια να τον μαδαει.Χωρισμα δεν προνοησα να βαλω οταν την κατασκευαζα. Παρατηρισα ομως οτι το αρσενικο εχει πυρωσει γιατι το ραμφος του εγινε ασπρο. Ειναι σωστο αυτο που λενε οι παλιοι οτι οταν το ραμφος γινει ασπρο ειναι πυρωμενο το αρσενικο;
Σε ευχαριστω ...
Δημήτρης
 
Αυτό με το ράμφος το ξέρω για τις καρδερίνες μόνο, στα φλώρια δεν το
έχω παρατηρήσει. Κελαΐδισμα και τάϊσμα του θηλυκού είναι αρκετά σαν ενδείξεις

Βάλε φωλιά από τώρα και καμιά βιταμινούλα, λίγο αυγοτροφή και πρόσεξε μην τα παχύνεις γιατί πάει το παιχνίδι το χάσαμε, βάλε δυο καλαμάκια μακριά για να πετάνε και μόλις δεις ενδιαφέρον βάλε και υλικό.

Λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα... είναι σχετικά εύκολα πουλιά τα φλώρια.
Προσοχή στα μικρά... Θα τα πουμε μεχρι τότε

Stratis xx
 

Συνημμένα

  • P1010151.webp
    P1010151.webp
    51,9 KB · Προβολές: 324
Στρατή θα μας τρελάνεις με τις φωτογραφίες σου.
Εκπληκτικές!
 
Καλησπέρα,

Όντως η συμπεριφορά είναι ανώμαλη! Ίσχυει όπως και στις καρδερίνες το άσπρισμα του ράμφους μόνο που στα φλώρια γίνεται πολυ ανοιχτό ροζ κι όχι τελείως άσπρο όπως στις καρδερίνες.
Ο αρσενικός φλώρος όταν είναι πυρωμένος κελαηδά σαν τρελό και με στάση που φαίνεται στην φωτογραφία. Το επόμενο βήμα είναι αν δε κάθεται η θηλυκιά να την κυνηγά μέχρι να κουραστεί και να την καβαλήσει.
Η θηλυκιά φλώρα όντως όταν είναι πυρωμένη κάνει ένα γλυκό σιγανό κελάηδημα, σημάδι στον αρσενικό να την ταΐσει και με τρεμάμενα φτερά χαμηλωμένα όπως ακριβώς όταν δέχονται τροφή τα μικρά. Το επόμενο βήμα είναι ο αρσενικός να πλησιάσει να την ταΐσει και μετά την καβαλά χωρίς ιδιαίτερα κυνηγητά.
Εννοείται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το ράμφος και στα δυο από σκουρόχρωμο γίνεται ανοικτό ροδαλό.
Στην ποτίστρα το νερό είναι ψιλοθολό γιατί περιέχει πολυβιταμίνες (ΕΒ12).
Ελπίζω να βοήθησα...
 

Συνημμένα

  • 050529_142352.webp
    050529_142352.webp
    32,6 KB · Προβολές: 291
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
To παρακατω ζευγαρι ,το απεκτησα πριν δυο μηνες περιπου.
Τα εβαλα μαζι σε μια κινεζικη κλουβα 60 χ 40 χ 40 (σε cm).
Προχειρα τα εβαλα σε εναν παγκο, στο σημειο που φαινεται, σε χαμηλο υψος απο το δαπεδο, μεχρι, να το τοποθετησω στην θεση που ηθελα.
Εβαλα και δυο εσωτερικες φωλιες ( η μια φαινεται, η αλλη ειναι απο την αλλη μερια αλλα στην ιδια οψη), στο πισω μερος της κλουβας, χωρις πρασιναδα στις φωλιες, παρα μονο τσοχα και νημα.
Μετα απο μερικες ημερες μετεφεραν νηματακαι στις δυο φωλιες,ιδιως η θηλυκια, την αλλη μερα τα πετουσαν, εβγαζαν και την τσοχα.
Για να μην πολυλογω, οι φωλιες εμειναν χωρις τσοχακαι πριν μερικες ημερες πατρατηρησα κινητικοτητα και απο τα δυο πουλια, μεταφεροντας νηματα και πηγαινοντας απο την μια φωλια, στην αλλη. Τελικα επελεξαν την φωλια που δεν φαινεται και εχτισαν την φωλια τους σε δυο -τρεις περιπου ημερες, αρχιζοντας απο επανω προς τα κατω.
Διαμορφωθηκε η φωλια καλως, δεν την χαλασαν και καποια στιγμη, η φλωρα, πηγαινε και καθοτανε στην φωλια,ξαναεβγαινε και παλι το ιδιο.
Σημειωτεον, οτι στο σημειο, οπου προχειρα ειχα αφησει την κλουβα ειχε φυσικο φωτισμο, ηταν εσωτερικος ο χωρος, αλλα δεν ειχαν οπτικη επαφη
με το εξωτερικο περβαλλον(κηπο κλπ.)
Πριν λιγες ημερες, τοποθετησα την κλουβα στο σημειο που ηθελα, στο υψος του ανθρωπινου ματιου ) και η φλωρα πριν τρεις ημερες καθησε για τα καλα στην φωλια.
Εχει κανει συνεχομενα-δυο ημερες, δυο αυγα, αυριο βλεπουμε.
Εντυπωση! Τρωει ο αρσενικος διαφορα χορταρικα που βαζω και μετα παει και ταιζει στην φωλια την Φλωρα, που δεχεται το ταισμα με ευχαριστηση.ΚΑΛΟ ΣΗΜΑΔΙ, πιστευω!.
Μετα ερχεται μπροστα στην κλουβα, απεναντι μου ο αρσενικος φουντωτος-καμαρωτος, με ανεβασμενο λοφιο.
ΛΕΤΕ; (Aφιερωμενο στον Φιλο Στρατη).
 

Συνημμένα

  • Φλωρια.webp
    Φλωρια.webp
    48,7 KB · Προβολές: 497
Μετα απο μερικες ημερες μετεφεραν νηματακαι στις δυο φωλιες,ιδιως η θηλυκια, την αλλη μερα τα πετουσαν, εβγαζαν και την τσοχα.
Για να μην πολυλογω, οι φωλιες εμειναν χωρις τσοχακαι πριν μερικες ημερες πατρατηρησα κινητικοτητα και απο τα δυο πουλια, μεταφεροντας νηματα και πηγαινοντας απο την μια φωλια, στην αλλη.
Αντώνη με την ευκαιρία που μου δίνει το μήνυμα σου θα ήθελα να πω ότι δοκίμασα και εγώ φέτος για πρώτη φορά την τσόχα σε ένα ζευγάρι (καναρίνια) το οποίο «έχτιζε» και χαλούσε επί μία εβδομάδα τη φωλιά. Στην αρχή θεώρησα ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμα ώσπου κάποια στιγμή προέκυψε το συγκεκριμένο μήνυμα'.

Τοποθέτησα λοιπόν την τσόχα στη φωλιά αφού πρώτα την είχα ράψει σύμφωνα με την υπόδειξη του φίλου Μάκη (mgerom), επειδή όταν την έβαζα απλώς στη φωλιά την πετούσαν αμέσως έξω και μετά από αυτό η φωλιά είχε χτιστεί μέσα σε δύο ώρες.

Συγκεκριμένα, αφού βεβαιώθηκα ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μετά από το ράψιμό της στη φωλιάς, επέστρεψα ύστερα από δύο ώρες για να δω τι είχε συμβεί και διαπίστωσα ότι το χτίσιμο της φωλιάς είχε ήδη τελειώσει!

Σημ. Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα θα αναφέρω στο συγκεκριμένο πόστ όταν …
Ο βασικότερος λόγος είναι, οτι βάζοντας τσόχα (ειναι μάλλον αυτό που λέμε -κετσές-) στην φωλιά, μπορούμε να αφαιρέσουμε την φωλιά που φτιάχνει η κανάρα έχοντας μια καλή βάση για τους νεοσσούς. Αυτό το κάνουμε όταν τα νέα πουλάκια γίνουν 7- 10 ημερών και ανάλογα και με το μέγεθός τους. Δημιουργείται έτσι ενας ευρύτερος χώρος για να συνεχίσουν την ανάπτηξή τους. Αν το κάνετε θα παρατηρήσετε οτι έχει πολλά ακόμη πλεονεκτήματα.
 
Αντώνη ευχαριστώ για την αφιέρωση αν και δεν κατάλαβα το σχόλιο για το : ( Μετά έρχεται μπροστά στην κλούβα, απέναντι μου ο αρσενικός φουντωτός- καμαρωτός, με ανεβασμένο λοφίο.
ΛΕΤΕ 😉

Αν εννοείς ότι έχουν ζευγαρώσει η όχι μην ανησυχείς τα πουλιά είναι διαλεγμένα ένα ένα και από ότι έχεις διαπιστώσει πολύ ήρεμα απλά δεν είχα χώρο να τα κρατήσω .

Σου εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία με τους Σπίνους Βενεζουέλας αν και εκεί νομίζω ότι έχεις ελπίδες βάση της συμπεριφοράς που είχα παρατηρήσει και εγώ.


Να είσαι πάντα καλά
STRATISXX AL 82 , T6
 
Στρατη δεν ηταν σχολιο. Καταγραφη παρατηρησεων ηταν.
Το ΛΕΤΕ;,ηταν μια διερωτηση, οτι τα φλωρια μπορει και να ζευγαρωσαν
χωρις ιδιαιτερη προσπαθεια, απο μερους μου, πλην των βασικων στοιχειων,
που τους εδινακαι εχοντας τα σε ενα σημειο, οχι και τοσο καταλληλο κατα την αποψη μου.
 
Back
Top