Κάτι που θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας σε θέματα που αφορούν στον καθαρισμό ή το πιάσιμο των αβγών, είναι ότι αυτά έχουν ένα αδιόρατο κάλυμμα που τα περιβάλλει, μια πολύ λεπτή μεμβράνη η οποία τα προστατεύει από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να βλάψουν το εσωτερικό του. Η μεμβράνη αυτή επιτρέπει τον εξαερισμό και την είσοδο της υγρασίας μέσω του πορώδους κελύφους του αβγού, εμποδίζοντας παράλληλα την είσοδο των μικροοργανισμών οι οποίοι μπορούν να βλάψουν το έμβρυο.
Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε (μεταφέρουμε ή κάνουμε ωοσκόπιση) τα αβγά καθώς επίσης και στον καθαρισμό τους όταν αυτός είναι αναγκαίος. Στην πρώτη περίπτωση είναι καλό να χρησιμοποιούμε πάντοτε την ειδική λαβίδα, ενώ στη δεύτερη είναι καλό να χρησιμοποιούμε μια νοτισμένη μπατονέτα με την οποία να προσπαθούμε να αφαιρέσουμε την ακαθαρσία τοπικά με απαλές κινήσεις, χωρίς να επεκτεινόμαστε σε περιοχές που δεν χρειάζονται καθάρισμα.