Αναπαραγωγή Προετοιμασία αρσενικού μωσαικού για αναπαραγωγή

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης drigoran
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

drigoran

PB New Member
Εγγραφή
16 Νοε 2015
Μηνύματα
18
Πόλη
Αθήνα
καλημέρα σας,
έχω ένα αρσενικό μωζαίκ τον Τόλη και θέλω να τον ζευγαρώσω(δεν είμαι ανυπόμονος απλά δεν γνωρίζω πολλά περί αναπαραγωγή καναρινιών).
η θυληκιά δεν είναι μωζαίκ(δεν κατεβαίνω σε διαγωνισμούς κλπ οπότε δεν με νοιάζει τόσο να βγεί ράτσα αλλα να βγούν υγιέστατα καναρίνια) είναι καφέ-γκρι με λευκό.
Τον έχω μαζί με την θυληκιά σε μια ζευγαρώστρα(80χ40χ40) μαζί με το συρμάτινο χώρισμα. όπως ρώτησα μου είπαν να δώσω προτεραιότητα στον Τόλη για την προετοιμασία του πυρώματος.
Στο καθημερινό του διατροφολόγιο συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
α) χύμα εμπλουτισμένη τροφη
β) golden pate της versele laga κόκκινη βιταμίνη
γ) βραστό αυγό μαζί με το τσόφλι (για το οποιό τρελαινεται)
δ) stick λιχουδιάς στο οποίο δεν πηγαίνει πολύ
στ) εδώ και 3 μέρες aidonine στο νερό του.

τι πρέπει να αλλάξω-προσθέσω;
να αφαιρέσω την θυληκιά απο τη ζευγαρώστρα;
μήπως δεν κάνει να βλέπονται;
να δίνω την ίδια βιταμίνη στη θυληκιά;
τους έχω σε εσωτερικό δωμάτιο όπου ο φωτισμός τους είναι απο το φως της μέρας και για μερικές ακόμα ώρες (2-3 μετά τη δύση του ήλιου) το φως του δωματίου.
έχω διαβάσει αρκετα γενικά αρθρα περί ζευγαρώματος και θα ήθελα μερικές συγκεκριμένες πληροφορίες για τα δικά μου καναρίνια.

ευχαριστώ προκαταβολικα.
 
Πολύ πλούσιο το διαιτολόγιό τους... Πιστεύω πως υπερκαλύπτεις κάθε τους ανάγκη.
Είναι τυχερά τα πουλιά που βρίσκονται υπό την προστασία σου.
Έχω όμως μια ένσταση σε ότι αφορά τη σύντροφο για το μωσαϊκό καναρίνι σου. Θα ήθελα σε μεγάλο βαθμό να είναι της ίδιας ράτσας, όχι γιατί θα πρέπει να διαγωνιστεί σε εκθέσεις αλλά γιατί θα πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στις ράτσες και στις πολλών δεκαετιών προσπάθειες ανθρώπων και πτηνών να στανταριστούν.
Προτείνω λοιπόν... ίσως με κάποια ανταλλαγή ή φτηνή αγορά... Να αποκτήσεις το σωστό κορίτσι για το φιλαράκο σου.
 
α) χύμα εμπλουτισμένη τροφη
Δεν μπορούμε να σου πούμε πολλά πάνω σε αυτό γιατί δεν υπάρχουν στάνταρτς. Διάβασε εδώ τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να σκεφτείς να αλλάξεις τη χύμα τροφή με μια συσκευασμένη.
β) golden pate της versele laga κόκκινη βιταμίνη
Μη χρησιμοποιείς προϊόντα με χρωστικά πρόσθετα, εφόσον δεν ενδιαφέρεσαι να διατηρείς πουλιά κόκκινου παράγοντα για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών στοιχείων της ράτσας. Μια απλή αυγοτροφή ή καλά βρασμένο αυγό ή αν έχεις χρόνο και διάθεση να φτιάξεις τη δική σου αυγοτροφή, είναι υπέρ αρκετά.

Για όλα τα άλλα, η άποψή μου είναι ότι θα ήταν προτιμότερο να τα συζητήσουμε σε μερικούς μήνες όταν θα είναι η κατάλληλη εποχή.
 
Για όλα τα άλλα, η άποψή μου είναι ότι θα ήταν προτιμότερο να τα συζητήσουμε σε μερικούς μήνες όταν θα είναι η κατάλληλη εποχή.
Φίλε Σταύρο και Γιάννη αρχικά σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, σε πολλά πετ σοπ μου ειπαν οτι μπορω να τα ζευγαρωσω και μεσα στο σπιτι το χειμωνα. Για αυτο με βλεπετε "ανυπομονο"...άσχετος είναι η σωστη λεξη όπως προανέφερα τους εχω μαζί σε ζευγαρωστρα μαζί με τ χώρισμα... Πως μπορώ να κινηθω απο εδω και περα; Να βαλω ενα χωρισμα για να μην βλεπονται; Να τους ξαναβγαλω εξω;
 
Επειδή κάποια θέματα κινούνται παράλληλα η απάντησ στο ερώτημά σου είναι εδώ... https://community.petbirds.gr/threa...σενικό-να-βλέπει-το-θηλυκό.25364/#post-294656
Για καλύτερη λειτουργία του χώρου καλό είναι να μην μπερδεύουμε τις ερωτήσεις μας (όσο γίνεται) για να μην μπερδεύουμε και τους μελλοντικούς αναγνώστες των μηνυμάτων μας.
 
Οκ παιδια... Θα διαγραψω αυτο το θεμα... Διατροφικα νομιζω με καλυψατε
 
Μια συμπληρωση ως προς τη διατροφη αλλα και τις παρατηρησεις.

Το στικακια δεν προσφερουν θρεπτικα τιποτα ουσιαστικο περαν του λιπους. Μπορεις και να τα κοψεις εντελως.

Επισης πρεπει να ενταξεις στη διατροφη τους σταδιακα και χορτα/ λαχανικα. 9χ ξεκινα μια φορα την εβδομαδα λιγο μπροκολο να δοκιμασουνμ. Την αλλη εβδομαδα ραδικι κτλ. Θα τρελαθουν!
 
σε πολλά πετ σοπ μου ειπαν οτι μπορω να τα ζευγαρωσω και μεσα στο σπιτι το χειμωνα...
Μιχάλη δεν ξέρουν τι τους γίνεται! Να μην συμβουλεύεσαι τα πετ σοπ... Δυστυχώς είναι πιο άσχετοι και από έναν αρχάριο!

για αυτο με βλεπετε "ανυπομονο"...άσχετος είναι η σωστη λεξη όπως προανέφερα
Αφού το λες και από μόνος σου...

πως μπορώ να κινηθω απο εδω και περα; Να βαλω ενα χωρισμα για να μην βλεπονται; Να τους ξαναβγαλω εξω;
Να τα χωρίσεις (θηλυκό στη ζευγαρώστρα, αρσενικό στο ατομικό κλουβί) να τους δίνεις συσκευασμένη τροφή, βραστό αυγό μια φορά την εβδομάδα και να κάνεις υπομονή μέχρι την άνοιξη... Τότε ζευγαρώνουμε τα καναρίνια μας! Και μέχρι τότε θα έχεις διαβάσει θα σου έχουμε λύσει τις απορίες σου και θα είσαι πανέτοιμος γι αυτή την μοναδική εμπειρία!

Και για να δεις πόσα έχεις να μάθεις που δεν ξέρεις για τη διατροφή τους θα σου πω μερικές συμβουλές...
Το αυγουλάκι δίνεται με διαφορετική συχνότητα ανά εποχή..
Συχνότητα χορήγησης: Το κάθε πότε θα τη βάζουμε στα καναρίνια εξαρτάται από την κάθε εποχή.
  • Περίοδος ανάπαυσης - Χειμώνας (Οκτώβρη - Φλεβάρη): 1 φορά την εβδομάδα.
  • Προετοιμασία αναπαραγωγής (Μάρτη - Απρίλη): από 1 φορά την εβδομάδα αυξάνω τη συχνότητα μέχρι να φτάσω να τους τη δίνω καθημερινά μέχρι να ολοκληρωθεί η ωοτοκία.
  • Αναπαραγωγή: όταν έχουμε νεοσσούς θα ήταν καλύτερα να δίνουμε σκέτο βραστό αυγουλάκι καθημερινά στους γονείς να ταίζουν και αυτή την αυγοτροφή να τη δίνουμε από 10 ημερών και ημερισίως.
  • Πτερόρροια (Ιούλιος - Σεπτέμβριος): 3 φορές την εβδομάδα.
Οπότε την περίοδο αυτή δίνουμε 1 φορά την εβδομάδα.. μετά από 6-7 ώρες το αποσύρεις απ το κλουβί γιατί γίνεται δηλητήριο.. Το καλοκαίρι με τη ζέστη ακόμα νωρίτερα!

Τώρα όσον αφορά τα λαχανικά, τα χόρτα και τα φρούτα τα πλένεις πολύ καλά και τα στεγνώνεις με χαρτί κουζίνας πριν τα βάλεις στο κλουβί. Όχι πάνω στα κάγκελα.. σε ταίστρες ή αυγοθήκες να τα βάζεις κι αυτά. Το μαρούλι είναι επικίνδυνο λόγω φυτοφαρμάκων.. Θα σου πρότεινα καλύτερα μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι (όχι σε περίοδο αναπαραγωγής), μήλο, γλυστρίδα, πιπεριά και άλλα που θα βρεις σ αυτή εδώ την λίστα: https://community.petbirds.gr/threads/Λαχανικά-και-φρούτα-που-μπορουμε-να-δίνουμε-στα-καναρινια-μας.15920/
Τα φρούτα τα δίνουμε με ρέγουλα εκτός του μήλου. Επίσης μπορείς να δίνεις και βότανα (χλωρά ή αποξηραμένα). Κάνουν πολύ καλό στο συκώτι τους!

Αν θες μπορείς στις περιόδους αναπαραγωγή και πτερόροια να προσθέτεις στη διατροφή τους και βλαστωμένους σπόρους που θα φτιάξεις εσύ!


Αν μια φορά τον μήνα δίνεις τσάι βοτάνων
μηλόξυδο https://community.petbirds.gr/threads/Μηλόξυδο-στα-πτηνά.17813/
σκορδόνερο https://community.petbirds.gr/threads/Σκορδόνερο-στα-πουλιά.266/

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να δίνεις φάρμακα ή βιταμίνες.. αυτές τις βιταμίνες τις δίνουμε μετά από αντιβιώσεις ή σε περιόδους που τις έχουν ανάγκη (αναπαραγωγή και πτερόροια) και μόνο γιατί διαφορετικά κάνεις ζημία στο συκώτι.

Και έχεις πολλά ακόμα να μάθεις. Γι αυτό δώσε βάση στην καθαριότητα των κλουβιών και τη διατροφή τους, κάλυψε τις ανάγκες τους πάνω σε αυτά με πολύ διάβασμα στο φόρουμ και ότι απορία έχεις θα στις λύνουμε εμείς, και μετά θα είσαι προετοιμασμένος για την άνοιξη! 😉
 
Back
Top