Γενικά Προετοιμασία ξύλου για σταντ

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης George98
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

George98

PB Known Member
Εγγραφή
19 Μαϊ 2015
Μηνύματα
2.599
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα στην παρέα, αυτές της μέρες θέλω να φτιάξω ένα σταντ και πατήθρες για τα budgie μου. Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω ξύλο καρυδιάς, τί γνώμη έχετε για αυτό το ξύλο; Είναι κατάλληλο για τέτοια χρήση; Επίσης θα ήταν καλύτερα να το ξεφλουδίσω ή μπορώ να το χρησιμοποιήσω και έτσι; Πρέπει να το ξεράνω ή είναι καλύτερα χλωρό;
Σε μια πρόχειρη έρευνα που έκανα οι απόψεις διίστανται και θέλω την γνώμη σας :)
 
*Η καρυδιά θεωρείται ασφαλές ξύλο για τους παπαγάλους, οπότε αν βρεις ένα κομμάτι με ωραίες διακλαδώσεις γιατί όχι, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.
**Το ξύλο θα πρέπει ν΄απολυμανθεί είτε βγάλεις τη φλούδα είτε όχι. Αυτή τη δουλειά (ξεφλούδισμα) μπορούν να την αναλάβουν οι παπαγάλοι σου και να γίνει μια απασχόληση γι αυτούς (αν τους ενδιαφέρει).
***Το ξύλο θα πρέπει να είναι καλά ξεραμένο και καλύτερα κάποιων ετών (παλιό, αν γίνεται).
****Δηλ εξήγησε μας, πάνω σε τι διίστανται οι απόψεις;
 
Εγώ τα κλαδιά που κόβω και που προορίζονται για την κατασκευή πατηθρών, τα αφήνω περίπου 2 μήνες στον ήλιο να ξεραθούν οσο καλύτερα γίνεται (μπορεί να χρειαστεί και παραπάνω ανάλογα το πάχος του κλαδιού και το είδος του δέντρου). Έπειτα τα πλένω καλά με υγρό πιάτων και τα ξεπλένω με ξυδόνερο. Τα αφήνω 2-3 μέρες ακόμα στον ήλιο να στεγνώσουν και ύστερα τις χρησιμοποιώ. Θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις τα κλαδιά όπως είναι χωρίς να αφαιρέσεις τον φλοιό αφού πρώτα τα πλύνεις πολύ καλά. Επίσης θα συμφωνήσω με τη Σίσσυ, όσο πιο παλιό είναι το ξύλο τόσο το καλύτερο.
 
Έπειτα τα πλένω καλά με υγρό πιάτων

Γιάννη, υγρό πιάτων στο ξύλο με τη φλούδα; Για ποιον λόγο; Αυτό που απορροφά η ξεραμένη φλούδα πώς είσαι σίγουρος ότι το αφαιρείς με το νερό?

Προσωπικά δίνω φρέσκα κλαδιά στα πουλιά. Η δική μου άποψη βρίσκει υπερβολή την προσπάθεια αποστείρωσης των κλαδιών σε τέτοιο βαθμό. Το ξιδόνερο το βρίσκω αρκετό άντε κι ένα 20λεπτο στο φούρνο στους 200 C αν πρόκειται για πατήθρες.
 
Το ξιδόνερο το βρίσκω αρκετό
Ανέστη, αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Το αναφέρουμε γενικά όλοι μας αλλά δεν προσφέρει και πολλά πράγματα όσον αφορά στην αποστείρωση. Κάποια είδη βακτηριδίων έχουν αλκαλικό και κάποια όξινο PH. Το ξιδόνερο μειώνει κάπως το αλκαλικό PH αλλά και πάλι δεν εξοντώνει τα μικρόβια με μια χρήση σε οποιαδήποτε αραίωση.
 
Επίσης θα υπάρχει (λογικά) διαφορά στο τι ''κουβαλά'' πάνω του ένα φρέσκο (έστω και οπτικά υγιές) κλαδί, από ένα πολυκαιρισμένο που χρειάζεται η συγκεκριμένη κατασκευή του σταντ.
 
Ανέστη, αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές.

Σαφώς και δεν είναι. Εδώ βρίσκονται βακτήρια μέσα στο ίδιο το μηλόξιδο, πόσο μάλλον στο αραιωμένο. Προσωπικά στα φρέσκα κλαδιά δεν βάζω ούτε ξιδόνερο. Ένα καλό ξέπλυμα με νερό έκανα και κάνω ακόμη. Τις πατήθρες όμως τις ξερές που δεν έχουν φλούδα τις πλένω με ξιδόνερο και μαγειρική σόδα. Και ζεστό νερό βέβαια.

Περισσότερο με προβλημάτισε να το να καταπίνουν τα πουλιά υπολείμματα σαπουνιού πιάτων παρά η μικρότερη απολύμανση. Εξάλλου το υγρό πιάτων δεν γράφει πουθενά ότι απολυμαίνει.
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, με βάση τα παραπάνω νομίζω πως η λύση στην οποία έχω καταλήξει είναι η εξής :
Θα κόψω τα χλωρά κλαδιά που θέλω και θα κοιτάξω να είναι όσο πιο καθαρά γίνετε, στην συνέχεια θα τα βάλω στο φούρνο στος 100 να ξεραθούν και ταυτόχρονα θα απολυμανθούν μιας και οι περισσότεροι μικροοργανισμοί σκοτώνονται στους 70 βαθμούς.
 
Δεν γνωρίζω Γιώργο πως σκέφτεσαι-φαντάζεσαι να κατασκευάσεις το σταντ, τι είδους; Μικρό; Μεγάλο; Εννοώ με βάση). Φαντάζομαι όμως πως τα κλαδιά (έστω και χλωρά) για την κατασκευή ενός σταντ θα πρέπει να έχουν κάποιο ''σχετικό'' πάχος-διάμετρο και αντοχή οπότε έστω κι αν είναι φρέσκα θα πρέπει να είναι παλιά κλαδιά και όχι νέα...
Τελικά πως διίστανται οι απόψεις σχετικά με τα ξύλα καρυδιάς δεν μας είπες:D
 
Τελικά πως διίστανται οι απόψεις σχετικά με τα ξύλα καρυδιάς δεν μας είπες:D
Όχι με τα ξύλα της καρυδιάς 😀 εννοούσα στο "ξερά ή χλωρά" έχω δει πολλά βίντεο με φρέσκα ξύλα σαν πατήθρες σε παπαγάλους αλλά εδώ θυμάμαι οτι είχα διαβάσει παλιά πως πρέπει να είναι οπωσδήποτε ξερά.

Δεν γνωρίζω Γιώργο πως σκέφτεσαι-φαντάζεσαι να κατασκευάσεις το σταντ, τι είδους; Μικρό; Μεγάλο; Εννοώ με βάση). Φαντάζομαι όμως πως τα κλαδιά (έστω και χλωρά) για την κατασκευή ενός σταντ θα πρέπει να έχουν κάποιο ''σχετικό'' πάχος-διάμετρο και αντοχή οπότε έστω κι αν είναι φρέσκα θα πρέπει να είναι παλιά κλαδιά και όχι νέα...
Θέλω να κάνω το μεσαίο κομμάτι απο ένα απλό στρόγγυλο ξύλο και τα κλαδιά καρυδιάς ήθελα να τα κάνω σάν κλαδιά γύρο του για να κάθονται τα πουλιά. Ουσιαστικά δηλαδή απο την καρυδιά θα είναι οι "πατήθρες" του σταντ αν με καταλαβαίνετε :)
 
Καλησπερα και χρονια πολλα σε ολους.
Τι διαμετρο να προτιμήσω για ξυλινη πατηθρα ελιας σε parrotlet?
 
Back
Top