Διατροφή Προκαλούν διάρροια στα πουλιά τα βρεγμένα χορταρικά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Λέγεται ότι η χορήγηση βρεγμένων χορταρικών στα πουλιά προκαλεί διάρροια. Δεν έχουμε κάποιο λόγο να το αμφισβητούμε αλλά υπάρχει πράγματι λόγος που θα πρέπει να τηρούμε αυτόν τον κανόνα;

Έχει δημιουργήσει πρόβλημα στα πουλιά κάποιου η χορήγηση βρεγμένων χορταρικών;

Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι λόγοι που το βρεγμένο χορταρικό - λαχανικό μπορεί να προκαλέσει διάρροια;
 
Δινω χορταρικα στα πουλια μου αφου τα πλυνω καλα, προσπαθω να ειναι σχετικα στεγνα.Αυτο που διαπιστωσα ειναι δεν παθαινουν ολα διαρροια αλλα μερικα.Αυτο μπορει να οφειλεται στ' οτι ο οργανισμος του καθε πουλιου ειναι διαφορετικος απο τον οργανισμο των αλλων πουλιων οπως συμβαινει και στον ανθρωπο.
 
Η ταπεινή μου γνώμη μου είναι οτι το μόνο που προσθέτει το νερό, στο χορταρικό, είναι υψηλή υγρασία. Επειδή η διάρροια προέρχεται απο μύκητες,ιούς και βακτήρια, η υγρασία απλώς προσθέτει έναν θετικό παράγωντα για αυξημένο κύνδινο στην ανάπτηξή όλων αυτών.

Αλήθεια υπάρχει όμως χρόνος για την ανάπτηξη τους; Πόση ώρα μεσολαβεί απο την παροχή μέχρι την κατανάλωση της πρασινάδας απο τα πουλιά;

Φοβούμαι οτι πρόκειται για έναν μύθο. Σημασία νομίζω έχει τί έχει επάνω του (ή μέσα του) αυτό που δίνουμε στα πουλιά και όχι η υγρασία του. Βέβαια δεν μιλάμε για την υγρασία που μένει επάνω στην πρασινάδα γεμάτη απο κατάλοιπα φυτοφαρμάκων ή άλλων δηλητηρίων. Αυτή είναι θάνατος.

Το καλό πλύσιμο είναι απαραίτητο.
 
-Φοβούμαι οτι πρόκειται για έναν μύθο. Σημασία νομίζω έχει τί έχει επάνω του (ή μέσα του)αυτό που δίνουμε στα πουλιά και όχι η υγρασία του.
Αν και δεν έχω βγάλει κάποιο συμπέρασμα από την ανάπτυξη του συγκεκριμένου θέματος, βρισκόμουν και βρίσκομαι λίγο πολύ κοντά στην άποψη του Μάκη, κάτι που νομίζω πώς έρχεται να επιβεβαιώσει και αυτό:
Πολλοί άνθρωποι συμπεραίνουν εσφαλμένα ότι η σίτιση μικρών πουλιών (Budgies, Lovebirds και cockatie) με φρούτα και λαχανικά προκαλεί διάρροια. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό των φρούτων και των λαχανικών, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ούρων θα υπάρχουν στα περιττώματα με αποτέλεσμα θεωρείται λανθασμένα διάρροια.
Από το άρθρο Διάρροια στα Πτηνά
 
Το πρόβλημα με τα χορταρικά το έχω παρατηρήσει να παρουσιάζεται μόνο με το μαρούλι και μάλιστα ασχέτως αν αυτό είναι βρεγμένο ή στεγνό. Το μαρούλι προκαλεί κάτι σαν δηλητηρίαση στο πουλί. Ραδίκι, σπανάκι ή λάχανο δεν έχει ποτέ παρουσιάσει πρόβλημα στα πουλάκια.

Το θέμα με το μαρούλι είναι ότι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υγρό από ότι τα άλλα χορταρικά. Τώρα τί χημική σύσταση έχει αυτό ώστε να επηρεάζει τον οργανισμό των πτηνών, δεν γνωρίζω. Αλλά από την άλλη ίσως να έχει να κάνει με την μεγαλύτερη απορρόφηση και κατακράτηση φυτοφαρμάκων στα φύλλα του, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας του σε νερό.
 
εγω σταματησα να δινω μαρουλι κα ιδινω μονο λιγο μηλο, μπροκολο και φρεσκα μυρωδικα{βασιλικο ριγανη}για να αποφευγω την διαρροια
 
Νομίζω ότι το συγκεκριμένο θέμα σηκώνει κουβέντα. Έχω ακούσει ότι τα χορταρικά πρέπει να τα δίνουμε καλά πλυμένα και στεγνά. Μέχρι εδώ καλά,το ίδιο κάνω και εγώ. Έχω ακούσει και έχω δει όμως και πουλιά να τρώνε πλυμένα χορταρικά χωρίς να έχουν στεγνώσει. Τι είναι όμως το σωστό?
Νομίζω ότι δεν θα μάθουμε ποτέ ή τουλάχιστον κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα. Μιλώντας για αυτό το θέμα με μία φίλη που έχει θα έλεγα αφιερώσει την ζωή της στα πουλιά καθώς και το επάγγελμά της είναι κτηνίατρος ειδικευμένει στα πτηνά αλλά και βιολόγος δεν μου έχει πει με βεβαιότητα κάτι. Εκείνη σε μερικά πουλιά βάζει λαχανικά βρεγμένα και σε άλλα όχι. Πιστύεω καθαρά ότι έχει να κάνει με τον οργανισμό του κάθε πουλιού. Όπως και ο άνθρωπος έτσι και τα πουλιά αντιδρούν διαφορετικά το καθένα σε κάθε τι που μπαίνει στο στομάχι τους. Έχω παρατηρήσει ότι το μαρούλι γενικά πειράζει τα πουλιά. Και αυτό αν θέλετε την γνώμη μου οφείλετε στην αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων.Αν το καλοσκεφτούμε θα έπρεπε κάθε τόσο μετά από βροχή ή υγρασία να βλέπαμε πουλιά νεκρά. Όμως δεν συμβαίνει αυτό. Νομίζω ότι μπορεί να φταίει και η ποσότητα.Αν για παράδειγμα ένα καναρίνι φάει ένα ολόκληρο βρεγμένο φύλο από μαρούλι έχει περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσει. Κάποτε είχα ένα καναρίνι που έτρωγε τα πάντα. Όταν όμως έτρωγε πάνω από 10 σποράκια νιζερ το πήγαινε (αίμα). Συγνώμη.
Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι ο σωστότερος τρόπος είναι να ακολουθούμε το τρόπο που μέχρι τώρα εφαρμόζαμε. Καλά πλυμένα και στεγνά λαχανικά. Προσοχή στις ύποπτες κοιλήδες που μένουν μετά το στέγνωμα.
 
Back
Top