Αναπαραγωγή Προληπτική αποπαρασίτωση κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής

Ραφα12κ

PB New Member
Εγγραφή
22 Φεβ 2017
Μηνύματα
106
Πόλη
Αθήνα
Η ανοιξη μπηκε δειλα-δειλα και τα καναρινια αρχιζουν τα ζευγαρωματα. Οι περισσοτερες καναρες αρχιζουν να φτιαχνουν φωλια και οι μερες οπου θα εμφανιστουν τα πρωτα αυγα πλησιαζουν. Πριν ομως απο την πρωτη γεννα κανουμε εναν προληπτικο ψεκασμο στο κλουβι και στα πουλακια(για ψειρες και διαφορα εξωπαρασιτα). Επισης ψεκαζουμε και την φωλια οπου και οι νεοσσοι θα γεννηθουν. Παιδια οσο αναφορα το θεμα του ψεκασμου γινεται να το αποφυγουμε και να εφαρμοσουμε αλλη μεθοδος για παραδειγμα να ριξουμε σταγονιτσες στα πουλακια μονο και να βρασουμε τα σκευηκαι εννοειτε να ριξουμε ψειροσκονη στη φωλια; Αν ναι μπορει καποιος να μου προτεινει καποιο φαρμακο για εξωπαρασιτα και κυριως ψειρες ( σε σταγονιτσες...);Εσεις ποια μεθοδο εφαρμοζετε χωρις ψεκασμο κλουβιου;🙂
 
Υπάρχουν ήπια παρασιτοκτόνα για ήπια αντιμετώπιση... όπως και δυνατά για κάθε περίπτωση...
Το ζητούμενο για μένα είναι αν είναι απαραίτητη η αποπαρασίτωση με τους νεοσσούς... εν μέσω δηλαδή της αναπαραγωγής
Αν φυσικά υπάρχει προσβολή αντιμετωπίζεται πάντα... αν όμως όχι και γίνεται προληπτικά για να είμαστε εμείς ήσυχοι... καλύτερα να το αποφεύγουμε.
Κρίνεις πως χρειάζονται τα πουλιά τέτοια προστασία;
Έχεις δει ή υποψιάζεσαι την ύπαρξη παρασίτων στα πουλιά σου;
 
Δεν εχω δει προς το παρον τιποτα αλλα φοβαμαι μην γινει τιποτα και ειναι αργα... Πολλα ατομα που ασχολουντε με καναρινια λενε και ξαναλενε για προληπτικη αποπαρασιτωση και ψεκασμο στα πουλια πριν την αναπαραγωγη. Οι ψειρες τονιζουν ειναι δεδομενο μολις γεννηθουν οι νεοσσοι και γιαυτο αρχιζουν ολοι τα ψεκασματα. Προσωπικα θα ηθελα να την αποφυγω την ολη διαδηκασια αλλα με ολα αυτα ανυσηχω ... Επισης τα εχω σε εξωτερικο χωρω και αυτο αυξανει τις πιθανοτητες νομιζω... Τι μπορω να κάνω; Γινεται τουλαχιστον να αποφυγω το ψεκασμο;Γνωριζει κανεις;
 
για προληπτικη αποπαρασιτωση και ψεκασμο στα πουλια πριν την αναπαραγωγη
Αυτό είναι και το πιο σωστό... αν δεχτούμε πως πρέπει να γίνει προληπτικά... αλλά όχι με μικρά και φωλιές. Όχι αν δεν υπάρχει προσβολή.
Δεν εχω δει προς το παρον τιποτα αλλα φοβαμαι μην γινει τιποτα και ειναι αργα
Με δεκαπέντε μέρες δε θα χαθεί ο κόσμος...
Άλλωστε δεν έχει ζεστάνει ο καιρός για να γίνουν "πολλές"...
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Οι ψειρες τονιζουν ειναι δεδομενο μολις γεννηθουν οι νεοσσοι
Δεν είναι δεδομένο, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υπάρχει κάπως πιο αυξημένη πιθανότητα να εμφανιστούν αυτήν την περίοδο λόγω συνθηκών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εμφανιστούν οπωσδήποτε. Το πιο πιθανό είναι να μη δεις ψείρες ποτέ, εάν ασχολείσαι με ένα δύο ζευγάρια.
 
Εγώ, εδώ και αρκετά χρόνια που ασχολούμαι με καναρίνια, δεν έχω ψεκάσει ποτέ, δεν έχω δει ψείρες επίσης ποτέ, αλλά έχω στην κατοχή μου το pinex spray και ψειρόσκονη για παν ενδεχόμενο. Η Μαρία @maria p μάλλον μπορεί να σου πει για φυσικά βότανα απώθητικά εξωπαρασίτων όπως ίσως (Μαρία διόρθωσέ με αν χρειάζεται) φύλλο δάφνης, ακονιζιά, neem oil, κλπ
 
Ευχαριστω παιδια ηρεμησα, τωρα που μπορω να αποφυγω το ψεκασμα.Ωστοσο μπορω να βρασω καποια σκευη (ταιστρες, πατηθρες) η να τα πληνω με ζεστο νερο και σαπουνι; Αν τυχον γινει τιποτα (ενα αλλο πουλι πλησιασει και μεταδωσει τις ψειρες η αλλο παρασιτο) ειναι ευκολη η αντιμετωπιση του μετα;
 
Ευχαριστω παιδια ηρεμησα, τωρα που μπορω να αποφυγω το ψεκασμα.Ωστοσο μπορω να βρασω καποια σκευη (ταιστρες, πατηθρες) η να τα πληνω με ζεστο νερο και σαπουνι; Αν τυχον γινει τιποτα (ενα αλλο πουλι πλησιασει και μεταδωσει τις ψειρες η αλλο παρασιτο) ειναι ευκολη η αντιμετωπιση του μετα;
Καλημέρα. Στο βρασμό, τα πλαστικά σκεύη ενίοτε χαλάνε. Οπότε θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις ζεστό νερό, να κάνεις επάλειψη με ξύδι και να αφήσεις για λίγα λεπτά, να χρησιμοποιήσεις απορρυπαντικό πιάτων, αλλά θέλει εξαιρετικό ξέβγαλμα ή ακόμα και διάλυμα χλωρίνης σε νερό ή οινόπνευμα 70-85%. Αλλά τα δύο τελευταία είναι πολύ δραστικά και δεν χρειάζονται επί της παρούσης. Την επόμενη φορά που θα πας στο σουπερ μαρκετ, αγόρασε και μία ψήκτρα, δλδ, το βουρτσάκι με το οποίο καθαρίζουν τα μπιμπερό των μωρών, για να τη χρησιμοποιείς στο καθάρισμα.
Όσον αφορά στα ξένα πουλιά ή σε άγρια, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μια κατασκευή, η οποία να μην επιτρέπει αυτά ή παράγωγά τους (πούπουλα, κουτσουλιές, ...) να έρχονται σε επαφή με τα δικά σου. Η κατασκευή αυτή θα πρέπει να είναι κυρίως για την προστασία τους από αρπακτικά πτηνά, γάτες, ποντικούς, να είναι σε απόσταση από τα κλουβιά σου (όχι να εφάπτεται δλδ) και να μην είναι το ταβάνι της προσβάσιμο από τα άγρια πουλιά, για να μην ανεβαίνουν εκεί, κάθονται και κουτσουλάνε. Τέλος, η περιοχή γύρω από τα κλουβιά σου να είναι καθαρή, ειδικά από σπόρους ή τσόφλια αυτών, ώστε να μην έλκονται τα άγρια.
 
Εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής των κλουβιών αλλά και του περιβάλλοντος χώρου τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα προϊόντα της γης για φυσική αποπαρασίτωση, με την προϋπόθεση να υπάρχει επαρκής αερισμός και ηλιοφάνεια, αναγκαίες συνθήκες για την καλή υγεία των πουλιών μας.
Φυσικά αντιπαρασιτικά θεωρούνται η ακονιζιά, το θυμάρι, η ρίγανη, το δεντρολίβανο, η μέντα, η μελιά ή ψευτοφλαμουριά, το φασκόμηλο, χαμομήλι , εχινάκεια , τσουκνίδα, το σκόρδο και πολλά άλλα, σχεδόν όλα τα αρωματικά βότανα.
Μπορούμε να τοποθετούμε κάποια στην βάση της πλαστικής φωλιάς πριν ράψουμε την τσόχα καθώς και να προσφέρουμε στα πουλιά για επικάλυψη μαζί με τα άλλα υλικά, όπως νήματα και τρίχες ζώων.
Η δράση τους είναι πολυδιάστατη, αντιπαρασιτική, αγχολυτική, αντικοκκιδιακή νεοσσών και γονέων και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται χλωρά για την μέγιστη αξιοποίηση των πτητικών τους στοιχείων αλλά και ξηρά είναι πολύ χρήσιμα.
Ανάλογα την γεωγραφική περιοχή, τα πουλιά και τα ζώα, αξιοποιούν την προσφερόμενη χλωρίδα προληπτικά ή και ιαματικά. Καλό είναι και εμείς να ακολουθούμε την ίδια λογική και να προτιμούμε προϊόντα της ελληνικής φύσης.
Το δέντρο neem δεν απαντάται στην ελληνική φύση, αντίστοιχό του είναι η ακονιζιά. Τα εμπορικά προϊόντα με δραστική ουσία το λάδι neem κυκλοφορούν και στην χώρα μας (μια επιφύλαξη λόγων κάποιων περιστατικών εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων, 1-2 θέματα στο φόρουμ).
 
Ευχαριστω για τις χρησιμες πληροφοριες παιδια. Θα ηθελα να πω επισης πως τα κλουβακια προφυλασσονται απο σιτες προστασιας οι οποιες απεχουν τουλαχιστον 5 εκατοστα απο το κλουβι ( σε μηκος, πλατος,υψος). Ο χωρος γυρω ειναι καθαρος και δεν εχει ουτε σπορακια ουτε πουπουλα. Τα κλουβια επισης καθαριζονται καλα 2 φορες τη βδομαδα και οι τροφες ξαναγεμιζονται συχνα. Εγω συνηθιζω προσωπικα να πλενω τα σκευη με ζεστο νερο και σαπουνι ειναι αποτελεσματικο; Επισης οι σιτες αυτες ειναι σωστα φτιαγμενες η θα χρειαστει πιο μεγαλη αποσταση(να απεχουν απο το κλουβι πιο πολυ απο 5 εκατοστα);
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Εγώ πάντως έναν προληπτικό ψεκασμό με κάποιο ήπιο σκεύασμα (πχ Chevitren) τον θεωρώ απαραίτητο πριν μπουν οι φωλιές. Ίσως επειδή έχω καεί από κόκκινη ψείρα και δε θέλω να το ξαναπεράσω. Έτσι πριν βάλω φωλιές και ενώσω τα ζευγάρια, καθαρίσω όλο τον εξοπλισμό με νερό και ξύδι, και ψεκάζω εξοπλισμό και πουλιά με Chevitren. Βουτάω και όλες τις τσόχες στο διάλυμα του Chevitren με νερό, ψεκάζω επίσης την τσόχα με Pinex Powder και μόλις στεγνώσει την βάζω στη φωλιά.

Αυτό ακολουθώ τα τελευταία χρόνια και τα καναρίνια μου είναι καθαρά από ψείρα. :)
 
Ωραια μεθοδος αυτη με το chevitren... Το κλουβι απ'οτι καταλαβα δεν το ψεκαζεις παραμονο τα σκευη και τα πουλακια αν δεν κανω λαθος. Το συγκεκριμενο(chevitren) απο που μπορω να το εμπορευτω, γιατι οταν πηγα στο πετ μου ειπε ο πετ-σοπιστας πως δεν το εχουνε τα περ αυτο! ..;🙂
 
Δεν πρεπει να εισαγεται πλεον στην Ελλαδα
 
Το κλουβι απ'οτι καταλαβα δεν το ψεκαζεις παραμονο τα σκευη και τα πουλακια αν δεν κανω λαθος
Όχι όλα. Και κλουβί και σκεύη και καναρινια. Μόνο τα φαγητά και τα νερά δεν κάνει να ψεκαστουν για ευνόητους λόγους. :)
 
Ωραια παιδια ευχαριστω... Και οσο αφορα το σεβιτρεν αν οντως υπαρχει ελλειψη θα αναζητησω καποιο αλλο η δεν θα ψεκασω απλα...
 
Back
Top