Φροντίδα Προληπτική ιατρική για τα πτηνά μας

ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ

PB New Member
Εγγραφή
31 Μαϊ 2020
Μηνύματα
256
Πόλη
Αιτωλοακαρνανία
Παρατηρω μεσα απο τα θεματα του φορουμ μας, οτι τα αξιαγαπητα πτηνα μας, συχνα πυκνα αντιμετωπιζουν διαφορα προβληματα υγειας, αλλοτε ελαφρια και ιασιμα και αλλοτε δυστυχως πιο σοβαρα που καταληγουν στο να χασουμε το αγαπημενο μας πουλακι!
Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι :
1ον) πρεπει να επισκεφτουμε εναν κτηνιατρο προληπτικα, να ελεγξει το πτηνο μας ακομα κι αν δεν φαινεται να αντιμετωπιζει καποιο θεμα; (δεν το εχω κανει, αλλα ειμαι σε σκεψη να το πραξω)! Και...
2ον) υπαρχουν εμβολια για τα πουλια;(δεν το εχω δει πουθενα ως σχολιο, και το εχω απορια)!
ΥΓ:Ευχαριστω που υπαρχετε ολοι εσεις! Εχω μαθει αρκετα πραγματα και χαρη σε σας νιωθω μια ασφαλεια ως προς την διαβιωση του Ρικο μου!(που μπορει και να ειναι Ρικα ειπαμε 😂).
 
1ον) πρεπει να επισκεφτουμε εναν κτηνιατρο προληπτικα, να ελεγξει το πτηνο μας ακομα κι αν δεν φαινεται να αντιμετωπιζει καποιο θεμα; (δεν το εχω κανει, αλλα ειμαι σε σκεψη να το πραξω)!
Αν εχεις γιατρο που δεν θα σε δει ως πορτοφολι, ναι

2ον) υπαρχουν εμβολια για τα πουλια;(δεν το εχω δει πουθενα ως σχολιο, και το εχω απορια)!

Υπαρχουν αλλα τα συνανταμε σε μεγαλες εκτροφες τους εξωτερικου κυριως!
 
Ανεξάρτητα από προληπτική Ιατρική, αυτό που θα μπορούσες και νομίζω πρέπει να κάνεις είναι σχολαστική καθαριότητα σε όλα τα σύνεργα του πουλιού, καθημερινά φρέσκο νερό, να κοιμάται με τη δύση και να ξυπνά με την ανατολή του ηλίου, να τρέφεται με επώνυμα μείγματα σπόρων σε κλειστή συσκευασία την οποία θα ανοίγεις εσύ η ίδια (όχι χύμα σπόρους ή βιταμίνες), να τρώει 2-4 φορές την εβδομάδα χορταρικά, κηπευτικά ή βότανα τα οποία θα είναι καθαρά, να μην καταναλώνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (π.χ. Παραγινωμένα φρούτα), να του δίνεις μπανιέρα συχνά, κόκκαλο σουπιάς μόνιμα μέσα στο κλουβί, να μπορεί να ανοίξει τα φτερά του στο κλουβί για να κάνει "γυμναστική", επομένως ένα κλουβί με όσο το δυνατό μεγαλύτερο μήκος θα ήταν καλύτερο, να μην είναι σε θέση να έρχεται σε επαφή με σπόρους στον πυθμένα του κλουβιού (επομένως χρειάζεται σχάρα), να μην αγχώνεται ιδιαίτερα, να μην μένει σε ρεύματα αέρα, να μην αλλάζει απότομα η θερμοκρασία του περιβάλλοντός του, να μην βρίσκεται σε περιβάλλον οσμών (καθαριστικά, φαγητά, αποσμητικά χώρου, καπνός...), να έχει τις κατάλληλες πατήθρες, και να τρέφεται αναλόγως της εποχής που διανύει (π.χ. λιτή διατροφή στη φάση ξεκούρασης, πιο ενισχυμένη πρωτεϊνικά στην πτερόρροια), χωρίς να αποκτά όμως ιδιαίτερα αυξημένο βάρος.
Θα έλεγα (αν δεν το έχεις κάνει) να άνοιγες ένα θέμα στη Φροντίδα καναρινιών και να ανέβαζες μια φωτογραφία του κλουβιού, ώστε να δούμε την εσωτερική του διάταξη και να σου προτείνουμε πιθανές βελτιώσεις.
Και τέλος, να μην έρθει σε επαφή με κανένα πουλί (π.χ. Νέο καναρίνι ή κάποιο ελεύθερο σπουργίτι) γιατί μπορεί να κολλήσει κάποια ασθένεια.
 
υπαρχουν εμβολια για τα πουλια;
Τα εμβόλια προστατεύουν κυρίως από ιούς. Οι ιοί που προσβάλλουν συχνότερα τα πτηνά συντροφιάς είναι της ευλογίας και της παραμυξοϊωσης (κυρίως τα περιστέρια). Για αυτούς υπάρχουν εμβόλια αλλά χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγάλες εκτροφές εκεί που η ασθένεια μπορεί να ξεφύγει εύκολα και να αφανίσει ολόκληρο το κοπάδι.

Δείτε: Λοιμώδη νοσήματα στα πτηνά συντροφιάς

Το εμβόλιο της ευλογιάς των καναρινιών δεν εισάγεται στην Ελλάδα, αλλά οι εκτροφείς το εισάγουν από το εξωτερικό. Εκτός αν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό που δεν γνωρίζω.
 
@ianos Καλησπερα και συγνωμη για την αργοπορημενη απαντηση. Ειμαι στη δουλεια. :)
Λοιπον... Παμε ενα ενα.
Καθαριζω το κλουβι καθε δευτερη μερα. Μια φορα μονο το εκανα τη τριτη. Φρεσκο νερο του βαζω πολλες φορες την ημερα, αφενος γιατι ριχνει μονιμως σπορια μεσα (δεν εχω προλαβει να αγορασω τον αλλο τυπο ποτιστρας ακομα), αφετερου γιατι τωρα με τη ζεστη, θελω να εχει δροσερο νερο παντα. Παρολο που το εχω στο μπαλκονι, καθε βραδυ γυρω στις 9 που κουρνιαζει, σκεπαζω το κλουβακι του, προσεχοντας παντα να αφηνω καποια σημεια κενα ωστε να παιρνει αερα. Το ξεσκεπαζω καθε πρωι γυρω στις 7 παρα. Τροφη πλεον του δινω μονο συσκευασμενη (εχω ανεβασει φωτο απο το ποια χρησιμοποιω σε αλλο αρθρο). Του δινω μαρουλι και αγγουρακι καθε δυο μερες. Ειδικα το μαρουλι το σαπουνιζω πρωτα και το στεγνωνω πριν του το δωσω. Κοκκαλο σουπια υπαρχει παντα. Του εχω βαλει και μια συσκευασια πετρας ασβεστιου (αν το λεω σωστα), αλλα δεν τη πλησιαζει. Φρουτα δεν του εχω δωσει ακομα. Εννοω τα καλοκαιρινα. Δεν γνωριζα ποια μπορω να δωσω, τωρα τα μαθαινω. Μηλο που του εβαζα πριν 1 μηνα, δεν εδειξε να το προτιμα. Μπανιερα με νερακι του βαζω δυο φορες την ημερα τωρα που κανει ζεστη. Παντα καθαρισμενη και με φρεσκο νερο, την οποια στο διωρο τη βγαζω για να μην πινει απο κει! Δεν ερχεται σε επαφη με αλλα πουλια, αυτον εχω μονο... Εναν και μοναδικο! 😍
Του μιλαω παντα ηρεμα... Προσπαθω να μην τον τρομαζω, αλλα ομολογω πως 3 φορες προσπαθησα να τον πιασω.
Δεν μπορω να γραψω τις διαστασεις του κλουβιου, δεν ειμαι σπιτι... Ειναι ομως μεσαιου μεγεθους. Στο μαγαζι που πηγα να παρω, μου εδειχναν κατι πιο μικρα... Επελεξα αυτο για να ειναι πιο ανετα. Φωτο θα ανεβασω αργοτερα.
Πατηθρες εχω ακομα τις παλιες, αλλα ειναι στα προσεχη να αγορασω ξυλινες οπως μου προτειναν εδω!
Ξεχασα κατι; Προσπαθησα να απαντησω σε ολα. 🙂
 
Back
Top