Διατροφή Προσθήκη βιταμινών ή άλλων ουσιών σε τροφή

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης fitos100
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

fitos100

PB New Member
Εγγραφή
10 Απρ 2018
Μηνύματα
32
Πόλη
Λεμεσός
ήθελα να ρωτήσω (αν τα πουλιά δεν τρώνε μαλακή τροφή) αν βάλω σκόνη από βιταμίνες ή οτιδήποτε άλλο πάνω σε σπόρους βρεγμένους το πουλί θα πάρει τις βιταμίνες? Βασικά επειδή όταν τρώνε το σπόρο δεν τρώνε και το τσόφλι και εκεί είναι η σκόνη. υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από μαλακή τροφή και νερό για να τους δώσω τα πρόσθετα που θέλω?
 
αν βάλω σκόνη από βιταμίνες ή οτιδήποτε άλλο πάνω σε σπόρους βρεγμένους το πουλί θα πάρει τις βιταμίνες?
Βασικά υπάρχουν και σπόροι τους οποίους τα καναρίνια τους τρώνε χωρίς να τους καθαρίζουν, π.χ. κία, καμελίνα, λευκή περίλα, αλλά θεωρώ ότι κανένας σπόρος δεν θα πρέπει να βραχεί ή να έχει υγρασία, διότι σύντομα μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες πάνω του.
Μπορείς όμως να παρασκευάσεις ή να αγοράσεις αυγοτροφή, και κάθε φορά που θα δίνεις να βάζεις και τα συμπληρώματα διατροφής μέσα. Εναλλακτικά πάνω σε χορταρικά (βρεγμένα) αν δίνεις ή σε φρούτα, αλλά το πρώτο που σου γράφω, σε αυγοτροφή δλδ, πιστεύω ότι είναι πιο καλή λύση.
 
Βασικά επειδή όταν τρώνε το σπόρο δεν τρώνε και το τσόφλι και εκεί είναι η σκόνη
Καλημερα και καλη εβδομαδα @fitos100 . Τουλαχιστον απο οσο εχω παρατηρησει οι σποροι μενουν για καποιο χρονο στο ραμφος τους μεχρι να καταφερουν μηχανικα με τις κινησεις τους να αφαιρεσουν το εξωτερικο μερος(τσοφλι) .Στον χρονο που ειναι στο ραμφος ο σπορος αν εχει καταφερει να προσκοληθει καποια σκονη -προσθετο πιστευω εκει ειναι ο τροπος να καταναλωθει απο το πτηνο. Δυσκολα μετρησιμη η τελικη ποσοτητα καταναλωσης για μενα τουλαχιστον

Τωρα ο τροπος της προσθηκης σε μαλακη τροφη οπως η αυγοτροφη πχ μπορει κατα καποιο τροπο να δωσει μετρησιμο αποτελεσμα. Αν η δοσολογια ειναι 10 γρ σκονη στο ενα κιλο αυγοτροφης ειναι 1% ποσοστο. αρα αν βαλεις ενα κουταλακι του γλυκου αυγοτροφη και καταναλωθει ξερεις οτι πηρε το 1% σε βιταμινη. Τι θα αφομοιωσει ειναι αλλη ιστορια . Συγγνωμη για το απλοικο παραδειγμα και ας με διορθωσουν τα παιδια αν ειπα κατι που δεν ισχυει.
Υπαρχει καποιος λογος που σκεφτεσαι για σκευασμα βιταμινης ? Ταλαιπωρειται απο κατι και ειναι σε αγωγη απο πτηνιατρο?
Με μια σωστη διατροφη απο σπορους /pellets , λαχανικα, καποια φρουτα , σωστο φως και ευρυχωρο κλουβι ή ασφαλης χωρος ,αναλογα το ειδος του πτηνου , για να γυμναζεται πιθανοτατα προσφερει καποιος αρκετα ως προς στην ευζωια του κατοικιδιου.
Θες να μας πεις σε ποιο ειδος ομως πτηνου αναφερεσαι ωστε να μην μιλαμε γενικα και θεωρητικα?
Το οτι δεν τρωνε μαλακη τροφη εννοεις οτι τους βαζεις και δεν το πλησιαζουν και δειχνουν να αδιαφορουν?
Ευχαριστω.
 
υπαρχει και αυτη η κατηγορια συμπληρωματων βεβαια αλλα δεν εχω εμπειρια σε χρηση και αποδοχη.
θεωρω καλη εταιρεια με μεγαλη γκαμα και εξειδικευση προιοντων αλλα στην πραξη δεν ειναι ολα τα προιοντα για ολους.
αλλιως κινειται καποιος με ενα και μονο pet bird αλλιως καποιος με 15 και αλλιως καποιος με εκτροφη με εκατονταδες πουλια .

[automerge]1663567218[/automerge]
εχει button πανω δεξια η σελιδα τους για να φανει στα αγγλικα . Δεν γνωριζω ισπανικα δυστυχως :-)
 
Αν δεν τρώει αυγοτροφή ή άλλες μαλακές τροφές, τότε νομίζω πως πρέπει να φύγεις από τις σκόνες και να πας στα υγρά συμπληρώματα. Για κάποιο λόγο που δε θυμάμαι, λένε ότι τα υγρά συμπληρώματα είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τις σκόνες, όταν μένουν για κάποια ώρα στην ποτίστρα. Ωραία, στην ανάγκη δώσε το υγρό συμπλήρωμα με σύριγγα (για υπολογισμό της ποσότητας δες ένα παράδειγμα εδώ).

Αλλά, είναι στ' αλήθεια ανάγκη να πάρει βιταμίνες υπό μορφή συμπληρώματος...;
 
μερικα ισως χρησιμα links με σχετικη θεματολογια. η αληθεια ειναι παρα πολλα θεματα εχουν καλυφθει μετα απο τοσα χρονια λειτουργιας και της καλης διαθεσης των αρθρογραφων. Αρκει μια σωστη αναζητηση με τους σωστους ορους και ολο και κατι θα βρεθει που εχει σχολιαστει.

https://community.petbirds.gr/threa...har-vitamine-a-στα-budgie.38031/#post-2436994


και ενα αρθρο που δεν αναφερεται σε κατοικιδια για το ιδιο θεμα.οχι επιστημονικο αρθρο βεβαια

 
@fitos100 αναφέρεσαι στην εκτροφή των gouldian που έχεις αναφέρει σε παλιότερα μυνηματα σου? Αυτά δεν θέλουν την μαλακή τροφή?
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
ναι για gouldian αναφέρομαι.
τα πρόσθετα που δίνω είναι κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών και βασικά τα δίνω για να είμαι πιο σίγουρος από το να ταΐζω μόνο σπόρους. Τα pellets δεν τα πολυτρώνε.
και εγώ διάβασα ότι στο νερό αλλοιώνεται πιο εύκολα, αλλά επίσης διάβασα ότι τα πουλιά δεν έχουν σάλιο, άρα δύσκολα να κολλήσει οποιαδήποτε ουσία στο στόμα τους καθαρίζοντας τους σπόρους.
Αυγοτροφή δημιούργησα μια καινούρια συνταγή τώρα τελευταία αλλά δεν θέλω να βάλω κάτι άλλο μέσα μέχρι να τη μάθουν καλά.
Μια άλλη στεγνή αυγοτροφή του εμπορίου που τους δίνω κατάκαιρούς, μπορώ να την αφρατέψω και να βάλω και εκεί ότι συμπλήρωμα θέλω να τους παρέχω ή θα χαλάσει αυτή η τροφή??
 

COMPOSITION​

egg and egg derivatives, bakery products, vegetable protein extracts, various sugars, seeds, molluscs and crustacean, oils and fats, minerals, insects, honey, FOS, MOS

ANALYTICAL CONSTITUENTS​

protein 15.50%, fat content 5.50%, crude fibre 1.50%, crude ash 5.00%, calcium 1.10%, sodium 0.50%, phosphorus 0.40%, lysine 0.92%, methionine 0.30%, threonine 0.45%, tryptophan 0.15%, cystine 0.27%

ADDITIVES/KG​

NUTRITIONAL ADDITIVES​

vitamin A 15600 IU, β-carotene 8.50 mg, vitamin D3 1850 IU, vitamin E 345 mg, vitamin K3 3 mg, vitamin B1 7.20 mg, vitamin B2 16 mg, calcium D-pantothenate 20 mg, vitamin B6 6 mg, vitamin B12 0.03 mg, vitamin C 75 mg, niacin 65 mg, choline chloride 1200 mg, folic acid 1.20 mg, biotin 0.20 mg, L-carnitine 75 mg, 3b103 (iron) 50 mg, 3b202 (iodine) 2 mg, E4 (copper) 10 mg, 3b502 (manganese) 100 mg, 3b603 (zinc) 97 mg, E8 (selenium) 0.20 mg

Πηγή: https://www.versele-laga.com/en/vl/orlux/products/orlux-eggfooddrytropicalfinches
 
Back
Top